ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Γενάρη 2012
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Ολοένα πιο κοντά οι σκληρότερες κυρώσεις

Στους «πρόθυμους» και η Ιαπωνία ενώ στην περιοχή πλέει και δεύτερο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ

Το αεροπλανοφόρο «Καρλ Βίνσον», με συνοδευτικά πλοία, πλέει στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου
Το αεροπλανοφόρο «Καρλ Βίνσον», με συνοδευτικά πλοία, πλέει στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Την υποστήριξη της Ιαπωνίας στην ενίσχυση των σκληρών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, με αφορμή το πυρηνικό του πρόγραμμα, εξασφάλισαν, χτες, οι ΗΠΑ, μετά την άρνηση που εισέπραξαν από την Κίνα, που κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται ούτε να διαταράξει τις οικονομικές, εμπορικές και ενεργειακές της σχέσεις με το Ιράν, αλλά ούτε και να συναινέσει σε σκληρότερες κυρώσεις. Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Ζουν Αζούμι ανακοίνωσε, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τίμοθι Γκάιτνερ, ότι η χώρα του θα προχωρήσει σε άμεση μείωση κατά 10% των εισαγωγών πετρελαίου από το Ιράν, εκπονώντας ένα εναλλακτικό σχέδιο κάλυψης των ενεργειακών αυτών αναγκών.

Πάντως, οικονομικοί αναλυτές σημείωναν πως η απόφαση του Τόκιο να συμπαραταχθεί με τις ΗΠΑ στο θέμα της επιβολής κυρώσεων κατά του Ιράν θα έχει πιθανώς περιορισμένο αρνητικό αντίκτυπο στην ιαπωνική οικονομία καθώς το Τόκιο έχει ήδη εξασφαλίσει την αύξηση των εισαγωγών πετρελαίου από άλλες μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ωστόσο, νέες κυρώσεις κατά του Ιράν και οι επακόλουθες γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν ξέφρενη κούρσα ανόδου στις διεθνείς τιμές πώλησης του «μαύρου χρυσού» επιδεινώνοντας περαιτέρω την τρέχουσα καπιταλιστική κρίση.

Αντίθετα, δυσκολίες φαίνεται πως συναντά η Ουάσιγκτον με τον έτερο σύμμαχό της, την Αγκυρα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, που εισάγει το 30% του πετρελαίου από το Ιράν, δήλωσε ότι η Αγκυρα δεν προτίθεται να ακολουθήσει τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον για αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης και πως θα εφαρμόσει μόνον όσες έχουν ήδη επιβληθεί από τον ΟΗΕ.

Ο Γκάιτνερ είχε μεταβεί προηγουμένως στην Κίνα (που εισάγει το 11% του πετρελαίου της από το Ιράν). Στο Πεκίνο συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ουέν Τζιαμπάο, ο οποίος απέρριψε την αμερικανική πρόταση για την επιβολή νέων κυρώσεων σαν μέσο επίλυσης των διαφορών με το Ιράν...

Ετοιμάζεται και εμπάργκο από ΕΕ

Ολοένα πιο κοντά στην επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου βρίσκονται, όπως όλα δείχνουν, και τα κράτη - μέλη της ΕΕ, που φέρονται να έχουν πλέον οριστικοποιήσει και τις λεπτομέρειες της σχετικής απόφασης, η οποία, όμως, σύμφωνα με διπλωματικές διαρροές, πιθανότατα θα εμπεριέχει πολλά «παραθυράκια» μέσα από τα οποία θα καλύπτονται οι επιφυλάξεις των Ελλάδας, Ισπανίας και Ιταλίας. Μεταξύ αυτών των «διφορούμενων» σημείων συγκαταλέγεται και το ότι μάλλον θα δοθεί η δυνατότητα σε όσες ιρανικές εταιρείες χρωστούν χρήματα σε ευρωπαϊκές να συνεχίσουν να τις πληρώνουν «σε είδος», δηλαδή με πετρέλαιο, χωρίς αυτή η κίνηση να εμπίπτει στις κυρώσεις. Επίσης, το συνολικό πακέτο εκτιμάται ότι δε θα τεθεί σε εφαρμογή παρά μόνο μετά από έξι μήνες και εφόσον μέχρι τότε δεν υπάρξει καμία αλλαγή.

Η τελική απόφαση των χωρών - μελών της ΕΕ θα ληφθεί στις 23 Γενάρη στις Βρυξέλλες, σε μια σύσκεψη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στην οποία θα συμμετάσχει και ο Τούρκος ομόλογός τους.

Πάντως, η Τουρκία εισάγει το 30% του πετρελαίου από το Ιράν και δεν φαίνεται να προτίθεται να ακολουθήσει τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον για αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης. Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου θα μεταβεί στη Ρωσία και στη συνέχεια στις ΗΠΑ. Και στις δύο αυτές επισκέψεις θα κυριαρχήσουν τα θέματα της Συρίας και του Ιράν. Προς το παρόν, ο Νταβούτογλου συζήτησε το θέμα με τον πρόεδρο του ιρανικού κοινοβουλίου, Αλί Λαριτζάνι, που βρίσκεται στην Αγκυρα και έχει επαφές με την τουρκική ηγεσία.

Παράλληλα με το διπλωματικό επίπεδο, οι ΗΠΑ κλιμακώνουν και τις στρατιωτικές τους πιέσεις στο Ιράν. Η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον καταδίκασε τη δολοφονία του Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα, αλλά χαρακτήρισε «εξαιρετικά επικίνδυνες» τις ιρανικές απειλές περί κλεισίματος των στενών του Ορμούζ. Οπως γνωστοποιήθηκε, στην ευρύτερη περιοχή Ερυθράς Θάλασσας, θάλασσας του Ομάν και Περσικού Κόλπου έφθασε σε επιχείρηση «ρουτίνας», όπως ανακοινώθηκε, και δεύτερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο, το «Uss Carl Vinson», με συνοδεία και άλλων πλοίων.

ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ - ΣΥΡΙΑ
Εντείνονται οι πιέσεις και οι διαφωνίες

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΑΪΡΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Κλιμακώνονται οι πιέσεις, αλλά και οι διαφωνίες στους κόλπους του Αραβικού Συνδέσμου για το τι μέλλει γενέσθαι με την αποστολή των παρατηρητών του, μία μέρα μετά τη δημόσια αποχώρηση ενός παρατηρητή. Ο Ανουάρ αλ Μάλικ (αλγερινής καταγωγής) υποστήριζε, χτες, ότι η αποστολή «απλώς δίνει χρόνο στην ηγεσία Ασαντ να καταστείλει» και ότι συνάδελφοί του εμφανίζονταν αποφασισμένοι να εγκαταλείψουν την αποστολή καταγγέλλοντάς την. Ο επικεφαλής των παρατηρητών, πάντως, Σουδανός πρώην στρατηγός, διέρρεε, υποσκάπτοντας την αξιοπιστία του αλ Μάλικ, ότι δε συμμετείχε ούτε σε μία επιθεώρηση επικαλούμενος λόγους υγείας.

Αργά το απόγευμα, ο Αραβικός Σύνδεσμος επιβεβαίωσε την αποχώρηση δύο παρατηρητών, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς και τη μετάβαση στο Λίβανο, εντός των επομένων ημερών, του ΓΓ του ΟΗΕ για να συζητήσει το ζήτημα της Συρίας. Είναι προφανές ότι εντείνεται η αντιπαράθεση απόψεων εντός του Αραβικού Συνδέσμου καθώς έχουν διαμορφωθεί, κατά κύριο λόγο, δύο ομάδες χωρών: Μία που πιέζει για άρση της αποστολής και σκληρότερα μέτρα, με κύριο εκπρόσωπο το Κατάρ (που είχε σταθεί στο πλευρό των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και στην περίπτωση της Λιβύης) και μία που τηρεί ηπιότερη στάση εκτιμώντας ότι η συριακή ηγεσία «κάνει βήματα προόδου», με κύριο εκπρόσωπο την Αλγερία.

Να ισορροπήσει ανάμεσα στις αντίρροπες τάσεις προσπαθεί ο ΓΓ του Συνδέσμου, Νάμπιλ αλ Αράμπι, σε συνέντευξή του. Αποκάλυψε ότι διατύπωσε την έντονη ενόχλησή του στο συριακό υπουργείο Εξωτερικών για τις κατηγορίες του Προέδρου Ασαντ σε βάρος του οργανισμού (ο Ασαντ, πριν τρεις ημέρες, κατηγόρησε το Σύνδεσμο ότι ουδέποτε υπεράσπισε τα αραβικά συμφέροντα). Ο αλ Αράμπι παραδέχτηκε ότι η αποστολή «δε βαίνει όπως θα θέλαμε», συμπληρώνοντας, όμως, ότι «δεν υπάρχει μαγικό ραβδί γι' αυτό δε χρειάζεται βιασύνη», αλλά εκτίμησε ότι «οι κυρώσεις πιθανώς να αποβούν αποτελεσματικές».

Την ίδια ώρα, το συριακό υπουργείο Πληροφοριών επέρριπτε την ευθύνη της δολοφονικής επίθεσης κατά δημοσιογράφων στη Χομς, την Τετάρτη (σκοτώθηκε ένας Γάλλος εικονολήπτης), σε «ενόπλους τρομοκράτες», υπενθυμίζοντας ότι Σύροι αξιωματούχοι συνόδευαν τους δημοσιογράφους και το γαλλικό ΥΠΕΞ ζητούσε μέτρα προστασίας για τους δημοσιογράφους.

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Εκδήλωση για τη Νίκη της Επανάστασης

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης διοργανώνει εκδήλωση προς τιμήν της 53ης Επετείου της Νίκης της Κουβανικής Επανάστασης την Κυριακή 15 Ιανουαρίου στις 10:30 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου της Αθήνας (Ακαδημίας 50, αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης»). Η εκδήλωση θα αποτελέσει ευκαιρία να εκφραστεί η αλληλεγγύη προς την Κούβα και να απαιτηθεί η άρση του αποκλεισμού από τις ΗΠΑ, η κατάργηση της Κοινής Θέσης της ΕΕ και η απελευθέρωση των 5 Κουβανών αγωνιστών. Θα χαιρετίσει η Επιτετραμμένη της Κούβας Ελισέλια Ντίας Σουάρες.

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΙΡΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
Ενίσχυση διμερών σχέσεων

ΚΙΤΟ.--

Στο Εκουαδόρ βρέθηκε χτες ο Πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχαμαντινετζάντ, όπου πραγματοποίησε 24ωρη επίσημη επίσκεψη, που αποτελεί και το τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική. Με την επίσκεψη αυτή ολοκληρώνεται και η περιοδεία του που ξεκίνησε την Κυριακή στη Βενεζουέλα, ενώ επίσης παρευρέθηκε στην ορκωμοσία του Ντανιέλ Ορτέγκα στη Νικαράγουα και κατόπιν επισκέφτηκε την Κούβα.

Ο πρόεδρος του Ιράν συναντήθηκε κατ' ιδίαν με τον Πρόεδρο του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα στο Προεδρικό Μέγαρο αμέσως μετά την άφιξή του στην χώρα, όπου σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου Κορέα τα κύρια θέματα της ατζέντας των συνομιλιών ήταν η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου και της τεχνολογίας. Παράλληλα με τη κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων, πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, με τη συμμετοχή υπουργών και επιχειρηματιών.

Ο Ιρανός πρόεδρος έφτασε στο Εκουαδόρ προερχόμενος από την Κούβα, όπου συναντήθηκε με τον ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, καθώς και με τον Κουβανό Πρόεδρο, Ραούλ Κάστρο, με τους οποίους συζήτησε για τις άριστες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες καθώς και για διάφορα διεθνή ζητήματα. Ο Μ. Αχμαντινετζάντ και ο Ρ. Κάστρο επιβεβαίωσαν τη δέσμευση των δύο χωρών για την υπεράσπιση της ειρήνης, του διεθνούς δικαίου, των αρχών της Χάρτας του ΟΗΕ και το δικαίωμα κάθε χώρας στη χρήση πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς. Ο Ιρανός Πρόεδρος έλαβε τιμητική διάκριση στις Πολιτικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο της Αβάνας, ενώ αργότερα, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του εθνικού ήρωα Χοσέ Μαρτί στην Πλατεία της Επανάστασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ