Παρασκευή 13 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ - ΣΥΡΙΑ
Εντείνονται οι πιέσεις και οι διαφωνίες

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΑΪΡΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Κλιμακώνονται οι πιέσεις, αλλά και οι διαφωνίες στους κόλπους του Αραβικού Συνδέσμου για το τι μέλλει γενέσθαι με την αποστολή των παρατηρητών του, μία μέρα μετά τη δημόσια αποχώρηση ενός παρατηρητή. Ο Ανουάρ αλ Μάλικ (αλγερινής καταγωγής) υποστήριζε, χτες, ότι η αποστολή «απλώς δίνει χρόνο στην ηγεσία Ασαντ να καταστείλει» και ότι συνάδελφοί του εμφανίζονταν αποφασισμένοι να εγκαταλείψουν την αποστολή καταγγέλλοντάς την. Ο επικεφαλής των παρατηρητών, πάντως, Σουδανός πρώην στρατηγός, διέρρεε, υποσκάπτοντας την αξιοπιστία του αλ Μάλικ, ότι δε συμμετείχε ούτε σε μία επιθεώρηση επικαλούμενος λόγους υγείας.

Αργά το απόγευμα, ο Αραβικός Σύνδεσμος επιβεβαίωσε την αποχώρηση δύο παρατηρητών, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς και τη μετάβαση στο Λίβανο, εντός των επομένων ημερών, του ΓΓ του ΟΗΕ για να συζητήσει το ζήτημα της Συρίας. Είναι προφανές ότι εντείνεται η αντιπαράθεση απόψεων εντός του Αραβικού Συνδέσμου καθώς έχουν διαμορφωθεί, κατά κύριο λόγο, δύο ομάδες χωρών: Μία που πιέζει για άρση της αποστολής και σκληρότερα μέτρα, με κύριο εκπρόσωπο το Κατάρ (που είχε σταθεί στο πλευρό των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και στην περίπτωση της Λιβύης) και μία που τηρεί ηπιότερη στάση εκτιμώντας ότι η συριακή ηγεσία «κάνει βήματα προόδου», με κύριο εκπρόσωπο την Αλγερία.

Να ισορροπήσει ανάμεσα στις αντίρροπες τάσεις προσπαθεί ο ΓΓ του Συνδέσμου, Νάμπιλ αλ Αράμπι, σε συνέντευξή του. Αποκάλυψε ότι διατύπωσε την έντονη ενόχλησή του στο συριακό υπουργείο Εξωτερικών για τις κατηγορίες του Προέδρου Ασαντ σε βάρος του οργανισμού (ο Ασαντ, πριν τρεις ημέρες, κατηγόρησε το Σύνδεσμο ότι ουδέποτε υπεράσπισε τα αραβικά συμφέροντα). Ο αλ Αράμπι παραδέχτηκε ότι η αποστολή «δε βαίνει όπως θα θέλαμε», συμπληρώνοντας, όμως, ότι «δεν υπάρχει μαγικό ραβδί γι' αυτό δε χρειάζεται βιασύνη», αλλά εκτίμησε ότι «οι κυρώσεις πιθανώς να αποβούν αποτελεσματικές».

Την ίδια ώρα, το συριακό υπουργείο Πληροφοριών επέρριπτε την ευθύνη της δολοφονικής επίθεσης κατά δημοσιογράφων στη Χομς, την Τετάρτη (σκοτώθηκε ένας Γάλλος εικονολήπτης), σε «ενόπλους τρομοκράτες», υπενθυμίζοντας ότι Σύροι αξιωματούχοι συνόδευαν τους δημοσιογράφους και το γαλλικό ΥΠΕΞ ζητούσε μέτρα προστασίας για τους δημοσιογράφους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ