Παρασκευή 13 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.--

Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν από το φονικό σεισμό των 7-7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αϊτή, που προκάλεσε το θάνατο περισσότερων από 220.000 ανθρώπων σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πάνω από 300.000 ανεπισήμως, ενώ κάποιες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό έως και σε μισό εκατομμύριο.

Δύο χρόνια τα συντρίμμια συνεχίζουν να στοιχειώνουν την πρωτεύουσα Πορτ ο Πρενς, ενώ η ανοικοδόμηση επ' ουδενί έχει προχωρήσει. Αποτέλεσμα, πάνω από μισό εκατομμύριο παραμένουν ακόμη στους πρόχειρους καταυλισμούς ενώ δεκάδες χιλιάδες έχουν εκδιωχθεί βίαια και έχουν γίνει εσωτερικοί μετανάστες περιπλανώμενοι και άστεγοι. Χθες οι άστεγοι και οι εκτοπισμένοι για άλλη μία φορά διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα απαιτώντας άμεσα την ανοικοδόμηση της χώρας. Οχι ξένη βοήθεια ή ελεημοσύνη αλλά την ανοικοδόμηση καθώς μόνο το 12% των σχολείων, των Πανεπιστημίων, των νοσοκομείων και άλλων υποδομών έχει ανοικοδομηθεί.

Τα προβλήματα των υποδομών και της βιωσιμότητας της παραγωγής και των υπηρεσιών δεν έχουν λυθεί. Η βοήθεια γίνεται εργαλείο εκβιασμού ενώ η υπόλοιπη κατευθύνεται βασικά στις ΜΚΟ, ενώ ο Αϊτινός λαός έχει τοποθετηθεί στη θέση του «επαίτη» και δεν του επιτρέπεται να ενταχθεί στη διαδικασία ανοικοδόμησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ