ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Νοέμβρη 2010
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ 20 ( G-20)
Επέκταση και όξυνση των αντιθέσεων

ΣΕΟΥΛ.--

Χλιαρές και αδιάφορες οι αντιδράσεις όσον αφορά το «μέγα επίτευγμα» της Συνόδου της Ομάδας των 20 ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων καπιταλιστικά χωρών - G-20 - που ολοκληρώθηκε χθες στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας: την έγκριση της χαρακτηριζόμενης ήδη ως ιστορικής, μεταρρύθμισης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με την οποία διπλασιάζει τα κεφάλαιά του και τροποποιεί την κατανομή των εξουσιών. Η συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του ΔΝΤ αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό δείγμα των συμβιβασμών των ηγετών της G -20, ώστε να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από τη Σύνοδο, μία Σύνοδο που χαρακτηρίστηκε από την ένταση και την όξυνση των αντιθέσεων.

Η μεταρρύθμιση αποτελεί «ένα σημαντικό στάδιο προς ένα περισσότερο νομιμοποιημένο, αξιόπιστο και αποτελεσματικό ΔΝΤ», αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα με την ολοκλήρωση της συνόδου. Οι «20» ενέκριναν το σχέδιο συμφωνίας που είχε υιοθετηθεί κατά την προπαρασκευαστική σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών στο Κιεντζού της Νότιας Κορέας στις 23 Οκτωβρίου και σύμφωνα με αυτό περισσότερο από το 6% του δικαιώματος ψήφου θα μεταφερθεί από υπερ-εκπροσωπούμενες, κυρίως πλούσιες, πετρελαιοπαραγωγούς χώρες σε άλλες χώρες και συνολικά 110 από τις 187 χώρες θα ενισχύσουν τα δικαιώματά τους.

Αυτά τα ολίγα... καθώς, κατά τα λοιπά, οι ηγέτες της G- 20 ανανέωσαν απλώς τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, χωρίς όπως αναμενόταν να συμφωνήσουν στα «ακανθώδη» όπως η ανισορροπία του εμπορικού ισοζυγίου που προκαλεί ελλείμματα στα κράτη που εισάγουν και τεράστια πλεονάσματα σε κράτη που εξάγουν όπως η Κίνα και η Γερμανία, εξαιτίας κυρίως της αποφασιστικότητας της Κίνας και των ΗΠΑ να μην διακινδυνεύσουν τη θέση τους. Συμφώνησαν μόνο να απόσχουν από οποιαδήποτε «ανταγωνιστική υποτίμηση» και «να ευνοήσουν τον περαιτέρω προσδιορισμό των ισοτιμιών από την αγορά».

Το «σχέδιο δράσης της Σεούλ», που περιλαμβάνεται στο κείμενο, καλεί γενικόλογα τις ανεπτυγμένες χώρες και τις αναδυόμενες δυνάμεις να «διασφαλίσουν την οικονομική ανάκαμψη, μία σταθερή οικονομική ανάπτυξη και τη σταθερότητα των αγορών, ειδικότερα ακολουθώντας συστήματα ισοτιμιών που θα προσδιορίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από τις αγορές, ενισχύοντας την ευελιξία των ισοτιμιών ώστε αυτές να εκφράζουν τα βασικά οικονομικά μεγέθη και απέχοντας από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις νομισμάτων». Τέλος, συμφώνησαν εφεξής, πως οι τραπεζικοί κανονισμοί επηρεάζουν το χρήμα για το εμπόριο, που βέβαια συντηρεί το εμπόριο παγκοσμίως ενώ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, τον ΠΟΕ, ανατέθηκε να συντάξει πόρισμα για το ζήτημα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του 2011.


ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ - ΙΝΔΙΑ
Συνάντηση για τα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα

Η Νότια Αφρική ζητά την ένταξή της στην BRIΚ

Τα προβλήματα της ασφάλειας στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, καθώς και τη μεταρρύθμιση των διεθνών χρηματιστικών οργανισμών θα συζητήσουν οι ΥΠΕΞ της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας (RIK) σε συνάντηση στο Πεκίνο στις 14 με 15 του Νοέμβρη. Τη σχετική δήλωση έκανε ο επίσημος εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Αντρέι Νεστερένκο, που ανέφερε πως οι υπουργοί θα ανταλλάξουν εκτιμήσεις για τη σύμπραξη των τριών κρατών στα πλαίσια της BRIΚ (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα), της «ομάδας των 20» και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, όπου η Ινδία έχει καθεστώς παρατηρητή. Οι ΥΠΕΞ της ΒRIK θα συζητήσουν επίσης τα περιφερειακά προβλήματα, που προκαλούν ανησυχία στη Μόσχα, το Δελχί και το Πεκίνο. Τα κυριότερα από αυτά είναι - η κατάσταση στο Αφγανιστάν, το ιρανικό πυρηνικό πρόβλημα και η διευθέτηση του μεσανατολικού, δήλωσε ο Νεστερένκο.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε πως θετικά αντιμετωπίζει τη θέληση της Νότιας Αφρικής να ενταχθεί στην ομάδα των χωρών του BRIΚ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, οι οικονομίες των χωρών του BRIΚ μέσα στα επόμενα 25 χρόνια θα ξεπεράσουν σε μέγεθος την οικονομία των G7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία). Ηδη σήμερα, διεκδικώντας έναν μεγαλύτερο ρόλο, αυξάνουν τη θέση τους στο ΔΝΤ.


Ι.Π.


ΣΥΝΟΔΟΣ APEC
Σχέδια ζώνης ελεύθερου εμπορίου και διμερείς συναντήσεις

ΤΟΚΙΟ.--

Στη Γιοκοχάμα της νότιας Ιαπωνίας συναντώνται αυτό το Σαββατοκύριακο οι ηγέτες και αξιωματούχοι των 21 χωρών του φόρουμ Συνεργασίας Χωρών Ασίας και Ειρηνικού (APEC) σε μία προσπάθεια να διερευνήσουν εάν θα μεταβάλλουν τον άτυπο οργανισμό σε χώρο διαπραγμάτευσης με αμφιλεγόμενο στόχο μία διευρυνόμενη ζώνη ελεύθερου εμπορίου που θα περιλαμβάνει το 44% του παγκόσμιου εμπορίου και το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Μεταξύ των ηγετών που έχουν καταφθάσει ήδη από χτες στην Ιαπωνία είναι οι Πρόεδροι των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, της Κίνας Χου Ζιντάο, οι οποίοι αναμένεται να έχουν σήμερα συναντήσεις με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Καν στο περιθώριο της συνόδου.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη συνάντηση του Ναότο Καν με τον Κινέζο Πρόεδρο (εξαιτίας της πρόσφατης διμερούς κρίσης με αφορμή τη σύγκρουση κινέζικου αλιευτικού με σκάφη της ιαπωνικής ακτοφυλακής) και με το Ρώσο Πρόεδρο έπειτα από την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο τελευταίος στις αρχές του μήνα στις Κουρίλες Νήσους, που αποτελούν «κόκκινο» πανί για το Τόκιο.


ΚΚΕ
Να μην εκδοθεί ο Χιλιανός κομμουνιστής

Σχετικά με την έκκληση που απηύθυνε το Κομμουνιστικό Κόμμα Χιλής για την άμεση απελευθέρωση του μέλους του Μανουέλ Ολάτε Σέσπεδες, που παραμένει κρατούμενος από τις αρχές του μήνα στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Σαντιάγο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Το KKE καταδικάζει με τον πιο αποφασιστικό τρόπο τη σύλληψη και κράτηση από τις αρχές της Χιλής του Manuel Olate Cespedes, μέλους του Κομμουνιστικού Κόμματος Χιλής, καθώς και την πρόθεσή τους να τον εκδώσουν στην Κολομβία μετά από αίτημα της αντιδραστικής της κυβέρνησης με την κατηγορία ότι έχει σχέσεις με τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας - FARC και είναι "τρομοκράτης". Η σύλληψη και η απειλή παράδοσης του Manuel Olate Cespedes στις αρχές άλλου κράτους είναι μια άκρως επικίνδυνη ενέργεια συνολικά για τα δικαιώματα του χιλιανού λαού. Και μάλιστα η παράδοσή του σε ένα κράτος που μονίμως παραβιάζει βάναυσα τις λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα, ευθύνεται για χιλιάδες δολοφονίες, βασανισμούς και εξαφανίσεις αγωνιστών θα είναι πράξη εγκληματική.

Εντάσσεται σε μια αντικομμουνιστική επιχείρηση που έχει εξαπολυθεί σε Αμερική και Ευρώπη στη βάση κατασκευασμένων "στοιχείων" του κολομβιανού καθεστώτος, με στόχο την ποινικοποίηση της δράσης των κομμουνιστών και των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων, του εργατικού λαϊκού κινήματος και της διεθνιστικής αλληλεγγύης τους, των μορφών πάλης που επιλέγουν οι λαοί.

Αποτελεί ωμή κρατική επίθεση σε βάρος του ΚΚ Χιλής, που για πρώτη φορά μετά τη χούντα του Πινοσέτ εκπροσωπείται στη Βουλή και οδεύει προς το 24ο Συνέδριό του το Δεκέμβρη, προμηνύει νέα αντικομμουνιστικά μέτρα και διώξεις.

Το ΚΚΕ ενώνει τη φωνή του με τις εκατοντάδες προσωπικότητες και οργανώσεις της Χιλής που απαιτούν την άμεση απελευθέρωση του Manuel Olate Cespedes. Απαιτούμε από την κυβέρνηση και τις αρχές της Χιλής την παύση κάθε δίωξης ενάντιά του και την απόρριψη κάθε αιτήματος για έκδοσή του στην Κολομβία ή άλλη χώρα. Να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην ελεύθερη πολιτική δράση και έκφραση των κομμουνιστών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ