ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Υπό τη σκιά νέου κολαστηρίου, άρχισε η ψηφοφορία

«Εκλογές» στο Ιράκ με την πιστόλι των κατακτητών στον κρόταφο. Χθες ψήφισαν οι ιρακινοί δοσίλογοι στρατιωτικοί

Associated Press

«Εκλογές» στο Ιράκ με την πιστόλι των κατακτητών στον κρόταφο. Χθες ψήφισαν οι ιρακινοί δοσίλογοι στρατιωτικοί
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αρχισε, χτες, από τα νοσοκομεία, τις φυλακές και το στρατό η ψηφοφορία για την ανάδειξη της «νέας βουλής» του Ιράκ. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια. Από σήμερα, και για πέντε μέρες, έχει κηρυχτεί δημόσια αργία, έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες παντού, έχει διαταχθεί το κλείσιμο όλων των συνόρων ενώ επιβλήθηκε απαγόρευση της οπλοφορίας.

Τα δυτικά ΜΜΕ, επικαλούμενα δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό τους, υποστήριζαν ότι οι Ιρακινοί εμφανίζονται αισιόδοξοι για το μέλλον τους, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος ενθάρρυνε τον ιρακινό λαό, τονίζοντας ότι «με το κουράγιο του έχει καταστήσει το 2005 πραγματικά χρονιά σταθμό στην ιστορία του Ιράκ», ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συμμετοχή της πλειοψηφίας των σουνιτών στην εκλογική διαδικασία. Το 64% των Ιρακινών πιστεύουν ότι τα επόμενα χρόνια η ζωή τους θα βελτιωθεί σημαντικά, υποστηρίζει δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του BBC και του ABC, αν και το 53% εκτιμά ότι, σήμερα, η κατάσταση στο Ιράκ είναι πολύ άσχημη, και πιθανότατα χειρότερη από ό,τι ήταν επί Σαντάμ Χουσεΐν.

«Ενθαρρυντικό προεκλογικό κλίμα» προσπάθησε να καλλιεργήσει και ο Τζορτζ Μπους, εξαίροντας τις «θυσίες» του ιρακινού λαού για τη «δημοκρατία», εκτιμώντας, μάλιστα, ότι περίπου «30.000 Ιρακινοί έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθεια αυτή». Ωρες αργότερα, Αμερικανοί αξιωματούχοι διευκρίνιζαν ότι ο Πρόεδρος «απλώς ανέφερε γενικές εκτιμήσεις και δεν πρόκειται για συγκεκριμένα στοιχεία». Ο Μπους κατηγόρησε, για άλλη μια φορά, το Ιράν ότι «προσπαθεί να υπονομεύσει τις εξελίξεις στο Ιράκ».

Λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, η οργάνωση «αλ Κάιντα», με ηλεκτρονική της ανακοίνωση, τάσσεται ενάντια στις εκλογές, και προειδοποιεί τους Ιρακινούς ότι «η εκλογική διαδικασία παραβιάζει τους νόμους του Ισλάμ και ότι το μοναδικό σύνταγμα είναι το Κοράνι». Την ανακοίνωση συνυπογράφουν άλλες 4 ένοπλες οργανώσεις, λιγότερο γνωστές, καθώς η πλειοψηφία των σουνιτικών οργανώσεων της αντίστασης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να παρέμβει ενόπλως στις εκλογές, ενώ ορισμένες, μάλιστα, έχουν καλέσει τους σουνίτες να ψηφίσουν. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι από την ανακοίνωση της «αλ Κάιντα» έλειπαν οι απειλές κατά όσων ψηφίσουν, καθώς η δραστηριότητα της οργάνωσης φέρεται να έχει προκαλέσει τη μήνι της σουνιτικής πλειοψηφίας.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 625 Ιρακινούς εντόπισαν στοιβαγμένους σε άθλιες συνθήκες, Ιρακινοί αξιωματούχοι, που η ταυτότητά τους δε διευκρινίζονται. Το κτίριο, όπου κρατούνταν, ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών και οι περισσότεροι από τους κρατουμένους είχαν εμφανή σημάδια σοβαρότατων βασανισμών. Είναι το δεύτερο μυστικό «κολαστήριο» του ιρακινού «υπουργείου» που έρχεται στο φως της δημοσιότητας εγείροντας, πλέον, σοβαρότατα ερωτήματα για τις δήθεν «νέες δημοκρατικές δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ»..

ΛΙΒΑΝΟΣ
Νέα δολοφονία - αφορμή για κλοιό στη Δαμασκό

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Νεκρός ανασύρθηκε από το κατεστραμμένο αυτοκίνητό του, ο δημοσιογράφος και βουλευτής Γκιμπράν Τουένι, που, όπως φαίνεται, ήταν ο στόχος της έκρηξης του παγιδευμένου αυτοκινήτου που συγκλόνισε, χτες το πρωί, τη χριστιανική συνοικία Μικάλες, της Βηρυτού. Εκτός από τον 48χρονο χριστιανό Τουένι, που ήταν γνωστός για την πολεμική του κατά της συριακής πολιτικής στο Λίβανο, σκοτώθηκαν άλλοι 3 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 10.

Την ευθύνη ανέλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Αγωνιστές για την Ενότητα και την Ελευθερία της Ανατολής», χαρακτηρίζοντας τον Τουένι «φερέφωνο που διασπείρει δηλητήριο». Ο Τουένι ήταν διευθυντής της εφημερίδας «αλ Νάχαρ», που ιδρύθηκε από τον παππού του το 1933. Αρθρογράφος στην ίδια εφημερίδα ήταν και ο Σαμίρ Κασίρ, που δολοφονήθηκε το καλοκαίρι.

Τη δολοφονία Τουένι καταδίκασαν δημοσιογραφικές οργανώσεις και κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο. Ο Γάλλος Πρόεδρος απέστειλε προσωπική επιστολή στην οικογένεια, λόγω των δεσμών του Τουένι με τη Γαλλία, όπου έμεινε καιρό φοβούμενος τη δολοφονία. Μόσχα, ΕΕ, Ουάσιγκτον μίλησαν για «τρομοκρατική πράξη κατά της θέλησης των Λιβανέζων για ειρήνη και δημοκρατία». Για «τρομοκρατική ενέργεια που στοχεύει τη σταθερότητα του Λιβάνου και στο να πλήξει τη Συρία» έκανε λόγο η Δαμασκός, που επισημαίνει ότι η επίθεση συμπίπτει με την παρουσίαση της δεύτερης έκθεσης του Γερμανού ανακριτή Ντέτλεβ Μέλις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σχετικά με τη δολοφονία Χαρίρι.

Τα λιβανικά κόμματα που επέκριναν σφοδρά τη συριακή πολιτική στο Λίβανο επέρριψαν, εμμέσως, τις ευθύνες στη Συρία. Ο πρωθυπουργός Φουάντ Σινιόρα καταδίκασε την επίθεση και συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο προτείνοντας να ζητηθεί από τον ΟΗΕ να συστήσει «ειδικό διεθνές δικαστήριο για τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στο Λίβανο, τον τελευταίο χρόνο», κάτι που, καταρχάς, απορρίπτουν οι «Χεζμπολάχ» και «Αμάλ». Για «ειδικό δικαστήριο» μίλησε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εκτάκτως, συνεδρίαζε, αργά χτες, και το Συμβούλιο Ασφαλείας για «τις εξελίξεις γενικά στη Μέση Ανατολή», ενώ σήμερα αναμένεται να παρουσιαστεί η έκθεση του Μέλις. Σύμφωνα με διαρροές, ο Μέλις ζητά άλλους 6 μήνες παράτασης της έρευνας, επικαλούμενος «τις συριακές καθυστερήσεις στη συνεργασία». Επίσης, φέρεται να εμπλέκονται στη δολοφονία Χαρίρι Σύροι αξιωματούχοι.

ΗΠΑ
Φακελώνουν διαδηλωτές ως «τρομοκράτες»!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ονόματα και πινακίδες αυτοκινήτων διαδηλωτών που συμμετείχαν σε αντιπολεμικές και άλλες κινητοποιήσεις έχουν καταγραφεί από το FBI στους ειδικούς φακέλους που αφορούν την εσωτερική τρομοκρατία.

Την αποκάλυψη έκανε η εφημερίδα του Κολοράντο «Γκαζέτ», σε άρθρο το οποίο σημειώνει ότι η Αμερικανική Ενωση Κοινωνικών Ελευθεριών κατόρθωσε να λάβει τα απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν το φακέλωμα των διαδηλωτών ως «εγχώριων τρομοκρατών», κάνοντας χρήση του «Νόμου περί Ελευθερίας της Πληροφόρησης» για τις διαδηλώσεις που έγιναν στο Κολοράντο Σπρινκγς το 2002 και το 2003.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ