ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Οι ΗΠΑ «δεν απαγορεύουν» χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος με πυραύλους ATACMS

Νέους οικισμούς κατέλαβε η Ρωσία στο Χάρκοβο και στη Ζαπορίζια

Σε κρίσιμη φάση βρίσκεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να εδραιώνει την πρόοδό της στο Χάρκοβο, ενώ οι ΗΠΑ δίνουν την «άδεια» για ουκρανικά χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος με αμερικανικά όπλα, προωθούν συμφωνία «ασφαλείας» με το Κίεβο και εντείνουν τις απειλές για οικονομικές συνέπειες σε ρωσικές και κινεζικές επιχειρήσεις.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν, που βρίσκεται από προχθές στο Κίεβο, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ «δεν ενθαρρύνουν» τη χρήση των αμερικανικών όπλων έναντι στόχων εντός ρωσικής επικράτειας, συμπληρώνοντας ωστόσο πως «αυτό είναι καθαρά απόφαση του Κιέβου». Πρόσφατα οι ΗΠΑ έστειλαν στην Ουκρανία πυραύλους ATACMS, με ακόμα μεγαλύτερο βεληνεκές.

Την περασμένη βδομάδα η Μόσχα ανακοίνωσε στρατιωτικές ασκήσεις με τακτικά πυρηνικά όπλα, απαντώντας σε αντίστοιχες δηλώσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ Ντ. Κάμερον για ουκρανικά χτυπήματα εντός της Ρωσίας με βρετανικά όπλα, αλλά και του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν περί ενδεχόμενης αποστολής δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Μέχρι τώρα οι ΗΠΑ επισήμως έθεταν ως όρο ότι τα όπλα που έστελναν στο Κίεβο θα χρησιμοποιούνταν μόνο για χτυπήματα εντός των κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών. Πλέον ο όρος γίνεται «σύσταση» και η χρήση τους εντός της Ρωσίας επαφίεται στο Κίεβο.

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης κρέμεται από μια κλωστή και χθες το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι η αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε 10 αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS, που εκτοξεύθηκαν εναντίον της Χερσονήσου της Κριμαίας (η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014, αλλά είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως ουκρανικό έδαφος). Επίσης καταστράφηκαν drones πάνω από τις ρωσικές περιφέρειες Μπέλγκοροντ, Κουρσκ και Μπριάνσκ.

Ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε ακόμα νέο πακέτο αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας 2 δισ. δολαρίων, το οποίο πρόκειται να φτάσει άμεσα, σε μια «κρίσιμη στιγμή» για την έκβαση του πολέμου. Θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πυρομαχικά, τεθωρακισμένα οχήματα, πυραύλους και αντιαεροπορικά συστήματα - με έμφαση στα συστήματα «Patriot». Ουάσιγκτον και Κίεβο συζητούν για την ανάπτυξη «Patriot» στο Χάρκοβο, είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Οσο για τη διμερή «συμφωνία ασφαλείας» ΗΠΑ - Ουκρανίας, δήλωσε ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες βδομάδες.

Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο συνάντησης του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Ουκρανό ομόλογό του, Β. Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει σθεναρά την «ειρηνευτική σύνοδο κορυφής» στην Ελβετία στις 15 και 16 Ιούνη.

Για τη στάση της Κίνας, εκτίμησε ότι δεν θα στείλει όπλα στη Ρωσία, ωστόσο ξεκαθάρισε πως η Ουάσιγκτον δεν θα ανεχτεί την κινεζική στήριξη προς τη ρωσική «αμυντική» βιομηχανία και θα συνεχίσει να επιβάλλει κυρώσεις σε όποιες κινεζικές επιχειρήσεις λειτουργούν προς μια τέτοια κατεύθυνση.

«Ο Πούτιν εντείνει άλλη μια επίθεση εναντίον της Ουκρανίας στο Χάρκοβο και στα ανατολικά, στέλνοντας κατά κύματα Ρώσους στρατιώτες, ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, βορειοκορεατικό πυροβολικό και άρματα μάχης, πυραύλους και μαχητικά αεροσκάφη κατασκευασμένα με μηχανήματα και ανταλλακτικά που προμηθεύεται από την Κίνα», υπογράμμισε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, με έμφαση στο «κοινό στρατόπεδο» Ρωσίας, Κίνας, Ιράν και Βόρειας Κορέας.

Στο μεταξύ οι «σκιώδεις υπουργοί» Εξωτερικών και Αμυνας των (αντιπολιτευόμενων) Εργατικών της Βρετανίας πραγματοποίησαν χθες επίσκεψη στο Κίεβο, ξεκαθαρίζοντας τη γεωπολιτική σημασία της Ουκρανίας στη σύγκρουση με τη Ρωσία και στέλνοντας το μήνυμα ότι «λίγα θα αλλάξουν» σε ό,τι αφορά τη βρετανική υποστήριξη προς το Κίεβο αν οι Εργατικοί επιβεβαιώσουν τις δημοσκοπήσεις και κερδίσουν τις βουλευτικές εκλογές φέτος.

Ρωσία: Στο 8,7% του ΑΕΠ οι στρατιωτικές δαπάνες

Οι στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας θα ανέλθουν στο 8,7% του ΑΕΠ, δήλωσε χθες ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν σε συνάντηση που είχε στο Κρεμλίνο με τον νέο υπουργό Αμυνας, Αντρ. Μπελαούσοφ, τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας Σ. Σοϊγκού και κορυφαίους στρατηγούς.

«Είναι ένας μεγάλος πόρος και πρέπει να τον χρησιμοποιούμε πολύ προσεκτικά και αποτελεσματικά», δήλωσε ο Πούτιν. Επαίνεσε δε τον Μπελαούσοφ για την οικονομική του εμπειρία και για το έργο του στην ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλων μη επανδρωμένων οχημάτων.

Ο Πούτιν είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βελτιώνουν τις θέσεις τους καθημερινά κατά μήκος του μετώπου στην Ουκρανία, σε όλες τις κατευθύνσεις, και ότι η προέλαση εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο.

«Οσο πιο αποτελεσματικά εργάζεστε στην πρώτη γραμμή, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα ειρηνικά», είπε στους στρατηγούς.

«Βολιδοσκοπήσεις» για διαπραγματεύσεις

«Αν ο Πούτιν έδειχνε ενδιαφέρον να συμμετάσχει σοβαρά σε διαπραγματεύσεις, είμαι βέβαιος ότι οι Ουκρανοί θα ανταποκρίνονταν», είπε ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι η Μόσχα δεν φαίνεται διατεθειμένη να το κάνει.

Πάντως η απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων «επαφίεται στην Ουκρανία», ισχυρίστηκε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, την ώρα που πυκνώνουν οι φωνές αξιωματούχων και ΜΜΕ για έναρξη συνομιλιών μπροστά στον κίνδυνο «κατάρρευσης του ουκρανικού μετώπου».

Χθες ο «ΝΑΤΟικός» Τσέχος Πρόεδρος Πετρ Πάβελ υποστήριξε την παύση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία και την έναρξη διαπραγματεύσεων.

«Είναι απαραίτητο να σταματήσουμε τον πόλεμο και να αρχίσουμε να συζητάμε για τη μελλοντική μεταπολεμική τάξη», είπε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι «Sky News» όταν ρωτήθηκε αν η Ουκρανία πρέπει τώρα να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και να σταματήσει τις εχθροπραξίες.

«Είναι αφελές να φανταζόμαστε ότι στο άμεσο μέλλον το Κίεβο θα μπορέσει να ανακτήσει το έδαφος που κατέλαβε η Ρωσία», υποστήριξε. «Θα πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός, αλλά όχι χωρίς τη συγκατάθεση της Ουκρανίας, της Ρωσίας και των χωρών που θα εγγυηθούν αυτήν τη συμφωνία».

«Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο για την Ουκρανία, αλλά τέτοιες διαπραγματεύσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα όλων των χωρών που εμπλέκονται στη σύγκρουση, και των δικών μας», δήλωσε ο Πούτιν στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Xinhua», ενόψει της επίσκεψής του στην Κίνα, που ξεκινάει σήμερα.

Νέους οικισμούς κατέλαβε η Ρωσία

Χθες ο ουκρανικός στρατός προχώρησε σε αποστολή ενισχύσεων στην περιοχή του Χαρκόβου, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις εδραιώνουν θέσεις εντός της μεθοριακής πόλης Βοβτσάνσκ, όπου εξελίσσονται σφοδρές συγκρούσεις.

Η κατάληψη της πόλης αυτής, σε απόσταση 5 χλμ. από τα σύνορα, θα αποτελέσει τη σημαντικότερη εδαφική επιτυχία του ρωσικού στρατού από τότε που ξεκίνησε την επιδρομή στην περιοχή του Χαρκόβου την περασμένη Παρασκευή.

Περίπου 8.000 κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή του Χαρκόβου από τις 10 Μάη.

Χθες το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους άλλους δύο οικισμούς στην περιοχή Χάρκοβο και το Ρομπότινε στην περιοχή Ζαπορίζια.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος ανέβαλε όλες τις προγραμματισμένες επισκέψεις του στο εξωτερικό, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του, εξαιτίας της ρωσικής επίθεσης στην περιφέρεια του Χαρκόβου.

Η Εσθονία ενέκρινε την αξιοποίηση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

Ενας από τους βασικούς στόχους της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης για το ευρωατλαντικό στρατόπεδο είναι η αποδυνάμωση της Ρωσίας, και οι ΗΠΑ σκοπεύουν να εντείνουν και την οικονομική πίεση.

Οπως επεσήμανε ο Μπλίνκεν, η Ρωσία «πρέπει να πληρώσει» για τις καταστροφές που προκάλεσε στην Ουκρανία και οι ΗΠΑ σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους ώστε να αξιοποιηθούν τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία «προς όφελος του ουκρανικού λαού».

«Εργαζόμαστε με τους εταίρους μας στο G7 για να δούμε πώς τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση των ζημιών που συνεχίζει να προκαλεί ο Πούτιν», είπε.

Η Βουλή της Εσθονίας ενέκρινε πρόταση που επιτρέπει τη χρήση δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας ώστε να καταβληθούν πολεμικές αποζημιώσεις για τις καταστροφές στην Ουκρανία. «Κάναμε ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός προηγουμένου που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη», δήλωσε ο Εσθονός ΥΠΕΞ Μ. Τσάνκα.


ΓΕΩΡΓΙΑ
«Χοντραίνει» η γεωπολιτική κόντρα γύρω από τον νόμο «περί ξένων πρακτόρων»

ΗΠΑ και ΕΕ απειλούν με κυρώσεις, διακοπή χρηματοδότησης και «επανεξέταση» των σχέσεων με την Τιφλίδα - Χαιρετίζει η Ρωσία

«Χοντραίνει» η γεωπολιτική κόντρα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στη Γεωργία με φόντο την υιοθέτηση του νομοσχεδίου «για τη διαφάνεια της ξένης επιρροής» από το Κοινοβούλιο της χώρας και τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει από τον Απρίλη.

Χιλιάδες διαδήλωσαν και προχτές βράδυ, αφότου εγκρίθηκε το νομοσχέδιο, ενώ 13 διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι «αν υιοθετηθεί αυτή η νομοθεσία, θα αναγκαστούμε να επανεξετάσουμε θεμελιωδώς τις σχέσεις μας με τη Γεωργία», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν - Πιερ.

Στελέχη του αμερικανικού ΥΠΕΞ έχουν σπεύσει το τελευταίο διάστημα στην Τιφλίδα, όπως ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Ο' Μπράιεν, ο οποίος επισήμανε ότι η Ουάσιγκτον ενδέχεται να επιβάλει οικονομικές και ταξιδιωτικές κυρώσεις σε Γεωργιανούς αξιωματούχους, αν δεν γίνουν αλλαγές στο νομοσχέδιο ή αν ασκείται ...αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών!

«Αν το νομοσχέδιο προχωρήσει χωρίς να συμμορφώνεται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και αυτή η ρητορική και η δυσφήμηση εναντίον των ΗΠΑ και άλλων εταίρων μας συνεχιστούν, πιστεύω ότι η σχέση μας κινδυνεύει», προειδοποίησε ο Ο' Μπράιεν, για να απειλήσει ευθέως ότι η «βοήθεια» των 390 εκατ. δολαρίων, που παρέχουν ετησίως οι ΗΠΑ στη Γεωργία, «θα επανεξεταστεί, αν θεωρηθούμε αντίπαλοι και όχι πλέον εταίροι».

Η Βρετανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Νουσράτ Γκάνι, ζήτησε από τη γεωργιανή κυβέρνηση «να αποσύρει το νομοσχέδιο», εκτιμώντας ότι «δεν συνάδει με τις δημοκρατικές αξίες μιας χώρας που επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».

Ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, και η Κομισιόν προέτρεψαν τις αρχές της Γεωργίας «να αποσύρουν τον νόμο, να διατηρήσουν τη δέσμευσή τους στην πορεία προς την ΕΕ» και δηλώνουν «στο πλευρό του γεωργιανού λαού και της επιλογής του υπέρ της δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Γεωργίας».

Η ΕΕ, η οποία έδωσε τον Δεκέμβρη στη Γεωργία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, έχει επισημάνει επανειλημμένα ότι το νομοσχέδιο θα αποτελέσει εμπόδιο στη διαδικασία εισδοχής.

Βάσει του νόμου, ΜΚΟ, ΜΜΕ και άλλοι οργανισμοί που λαμβάνουν περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό, θα χαρακτηρίζονται «ξένων συμφερόντων».

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαιρέτισε «την έντονη επιθυμία των Γεωργιανών αξιωματούχων να προστατεύσουν τη χώρα τους από οποιαδήποτε κατάφωρη παρέμβαση».

Το ρωσικό ΥΠΕΞ σχολίασε ότι τα «δυτικά» ΜΜΕ προβάλλουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Γεωργία, ενώ ταυτόχρονα «θάβουν» τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αρμενία, όπου ο πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν, ακολουθεί τελευταία «φιλοδυτική» πορεία και απομακρύνεται από την επιρροή της Μόσχας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ