ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Ζήτημα προτεραιότητας η Υγιεινή και Ασφάλεια

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε το ΚΚΕ

Την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων στους ΟΤΑ ζητάει, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, το ΚΚΕ. Την Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης, Απασχόλησης και Υγείας υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Τάκης Τσιόγκας, Αγγελος Τζέκης και Παναγιώτης Κοσιώνης.

«Η ζωή και η υγεία των εργαζομένων αποτελεί για το κόμμα μας ζήτημα πρώτης προτεραιότητας», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και το κείμενο της Ερώτησης συνεχίζει: «Η βελτίωση της Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλιάς συνεπάγεται βελτίωση των συνθηκών εργασίας, μέτρα προστασίας, εκμηδένιση του επαγγελματικού κινδύνου, περιορισμό ατυχημάτων κι επαγγελματικών ασθενειών, για βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Τα παραπάνω σκοντάφτουν στην παντελή έλλειψη των σχετικών μέτρων προστασίας από τις κυβερνήσεις που έχουν περάσει, αλλά και από τους δήμους και τους εργοδότες. Σκοντάφτουν στην "ανάγκη" του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων, που αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους, τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα ως αναλώσιμα εξαρτήματα της παραγωγικής διαδικασίας. Στο όνομα της "ανταγωνιστικότητας", της μείωσης του κόστους, θυσιάζονται η υγεία, η ασφάλεια και πολλές φορές η ίδια η ζωή των εργαζομένων.

Από την άποψη των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στην αποκομιδή των σκουπιδιών, αλλά και σε άλλες εργασίες του ΟΤΑ, η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη για την υγεία αυτών των εργαζομένων. Παρ' όλα αυτά, οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις δεν έχουν προβεί σε κανένα μέτρο, παρά τις επανειλημμένες προτάσεις και κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Οι προτάσεις που παραθέτουμε παρακάτω δίνουν κάποιες άμεσες και αναγκαίες λύσεις:

1. Να χαρακτηριστούν ως χώροι βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας οι παρακάτω χώροι των ΟΤΑ: Ο ΧΥΤΑ ΣΜΑ, οι χώροι διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή, η καθαριότητα, οι καθαρίστριες εσωτερικών χώρων, οι πλύστες και συντηρητές κάδων, οι τεχνίτες επισκευής απορριμματοφόρων, οι πλύστες απορριμματοφόρων, οι εργάτες νεκροταφείων, οι εργάτες και τεχνίτες πρασίνου, οι εργαζόμενοι στα άσφαλτα, στην οδοσήμανση, οι εργάτες αφοδευτηρίων, οι εργαζόμενοι σε οικοδομικές εργασίες, οι ηλεκτρολόγοι, οι εναερίτες δικτύων, οι υδραυλικοί, μάγειροι, τραπεζοκόμοι, βρεφονηπιοκόμοι, οι εργαζόμενοι σε παιδικούς σταθμούς, το νοσηλευτικό προσωπικό σε ΚΑΠΗ, Δ. Ιατρεία, στη Βοήθεια στο Σπίτι, οι γυμναστές, μουσικοί πνευστών, αρχειοθέτες βιβλιοθηκονόμοι, εργαζόμενοι σε φωτοτυπικά μηχανήματα. Ενταξη όλων όσοι εργάζονται στους παραπάνω χώρους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

2. Διεύρυνση της ένταξης στα ΒΑΕ σε νέους χώρους, βάσει της επικινδυνότητας και ανθυγιεινότητας της εργασίας.

3. 30ωρο - 5ήμερο - 6ωρο, μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 55 για τους άντρες και στα 50 για τις γυναίκες.

4. Αμεση λήψη μέτρων για την Υγιεινή και Ασφάλεια εργαζομένων, ανάλογα με το χώρο, το επάγγελμα, τα καθήκοντα. Αμεση προκήρυξη θέσεων γιατρών Εργασίας και τεχνικών Ασφαλείας, με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση για τη δημιουργία κρατικού σώματος και ανάλογων δομών στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και κατάργηση των ιδιωτικών (ΕΞΥΠΠ).

5. Κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων(επασφάλιστρο).

6. Ασφαλιστική κάλυψη από το κράτος και τους δήμους για όσα χρόνια έχει διανύσει ο εργαζόμενος σε χώρους που χαρακτηρίζονται επικίνδυνοι και ανθυγιεινοί. Καθιέρωση της εργοδοτικής εισφοράς για ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου και ασθενειών. Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και ανάλογες ειδικές ετήσιες άδειες για τους εργαζόμενους.

7. Εμβολιασμός όλων για ηπατίτιδα, τέτανο, κλπ. και ετήσιος προληπτικός έλεγχος».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς: «Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους των ΟΤΑ και αν σχεδιάζει να συμπεριλάβει τις παραπάνω προτάσεις σε άμεση νομοθετική ρύθμιση».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Στο ύψος των αναγκών των εργαζομένων

Ομιλία του Γιώργου Μαυρίκου σε εκδήλωση στη Γενεύη για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Οργάνωσης

Μια ΠΣΟ που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών και τις σύγχρονες ανάγκες της παγκόσμιας εργατικής τάξης και του παγκόσμιου συνδικαλιστικού κινήματος, αυτό είναι το καθήκον που μπαίνει επιτακτικά στην ημερήσια διάταξη της Οργάνωσης, υπογράμμισε σε ομιλία του, σε εκδήλωση που έγινε στη Γενεύη, ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Σε εκδήλωση, που διοργάνωσε το Διεθνές Γραφείο Εργασίας για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (WFTU - ΠΣΟ), συμμετείχαν ο πρόεδρος του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας κ. Σομάβια και ο κ. Τρότμαν εκ μέρους των εργατικών συνδικάτων. Τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ΠΣΟ συμπίπτουν με την πραγματοποίηση του 15ου Συνεδρίου της, που θα γίνει στην Αβάνα, στην Κούβα, καθώς και με τα 60 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, τόνισε το στέλεχος του ΠΑΜΕ και της Γραμματείας της ΠΣΟ, πρέπει το πρόγραμμα της Οργάνωσης να είναι σε κόντρα με τα μονοπώλια, τον ιμπεριαλισμό και τους συμμάχους τους. Να καλλιεργεί στους εργαζόμενους την ανάγκη να αγωνιστούν ως την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. «Στον αγώνα αυτό - υπογράμμισε - το βασικό εργαλείο είναι η ενότητα της εργατικής τάξης, ενότητα που πρέπει να οικοδομείται με βάση τα ταξικά συμφέροντα. Να αξιοποιούμε ταυτόχρονα όλες τις μορφές της ταξικής πάλης που έχει συσσωρεύσει στην πορεία του το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα».

Βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη των παραπάνω, υπογράμμισε ο Γ. Μαυρίκος, είναι η δημοκρατική λειτουργία και συλλογικότητα της ΠΣΟ. Η αναβάθμιση του λόγου και του ρόλου των μελών και φίλων της ΠΣΟ. Να δυναμώσει η παρουσία των νέων εργατών και γυναικών μέσα στα συνδικάτα και να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στη διανόηση. Να ενταθεί η δουλιά στους οικονομικούς μετανάστες. Η δουλιά της ΠΣΟ να γίνεται διακριτή μέσα από τη δράση της. Να καλλιεργεί τα στοιχεία της εργατικής αλληλεγγύης, του διεθνισμού, της συμπαράστασης και της αντίθεσης στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Να ανανεώνει το πρόγραμμα και τις μορφές πάλης της.

Στη δούλεψη των αδικητάδων

Λένε πολλοί ότι η Δικαιοσύνη είναι το καταφύγιο των αδικημένων και κάποιοι προτρέπουν τους εργάτες να καταφεύγουν σ' αυτήν για να βρουν το δίκιο τους. Πώς, όμως, να το πιστέψει αυτό η Ξανθή Παναγιώτου, απολυμένη εμποροϋπάλληλος από τη Λάρισα, που προχτές καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της πόλης, όπου την έσυρε η πρώην εργοδότριά της, σε ποινή φυλάκισης 7 μηνών, με τριετή ανατολή και στιγματίστηκε, μάλιστα, σαν εκβιάστρια;

Η Ξανθή διεκδίκησε τα δεδουλευμένα της - ήταν απλήρωτη από το Νοέμβρη του 2004 μέχρι το Φλεβάρη του 2005 - και την επικόλληση των ασφαλιστικών ενσήμων της. Και η εργοδότρια, για να μην ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημά της, την απόλυσε. Κι, επιπλέον, την κατήγγειλε στην αστυνομία, ισχυριζόμενη ότι η εργάτρια την εκβίαζε ζητώντας παραπάνω χρήματα από εκείνα που δικαιούνταν! Υποστήριξε, δε, ότι ότι της πλήρωνε κανονικά το μισθό και αντί να της επικολλάει ένσημα στο ΙΚΑ, της έδινε στο χέρι τα χρήματα, που αντιστοιχούσαν στο ποσό για την ασφάλισή της.

Η αστυνομία, ανταποκρινόμενη, πάραυτα, στο κέλευσμα της εργοδότριας, συνέλαβε την Ξανθή και η υπόθεση έφτασε στο Αυτόφωρο. Το δικαστήριο καταδίκασε την κατηγορουμένη - η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία 2 έναντι ενός, με μειοψηφούντα τον πρόεδρο και καταδικαστικές τις δυο δικαστίνες - παρά το γεγονός ότι η μηνύτρια, αν και της ζητήθηκε, δεν προσκόμισε τα μπλοκ πληρωμής και παρά την αθωωτική πρόταση του εισαγγελέα της έδρας.

Θέλει άλλη απόδειξη, για να πειστεί κανείς - όπως πείστηκε η απολυμένη εμποροϋπάλληλος από τη Λάρισα - ότι η Δικαιοσύνη στη χώρα μας δεν αποτελεί το καταφύγιο των αδικημένων, αλλά το στήριγμα των αδικητάδων; Αν ναι, ας θυμηθεί πόσες απεργίες εργαζομένων κηρύχτηκαν παράνομες και καταχρηστικές από κάποιο δικαστήριο και ας αναλογιστεί γιατί κανείς παραλής δε βρίσκεται στη φυλακή...


Π. Ρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ