ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2023 - 2η έκδοση
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Στο επίκεντρο η προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη στη Λάρισα

Από τη σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου
Από τη σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου
Μαζί με μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού, εργατικά σωματεία μπαίνουν μπροστά στην πάλη για τη διεκδίκηση προστασίας των εργαζομένων, με μέτρα, μεταξύ άλλων, για το εισόδημα και το μεροκάματο, την αντιμετώπιση της κατάστασης που διαμορφώνεται στους χώρους δουλειάς.

Οπως είναι γνωστό, τις προηγούμενες μέρες, κυρίως στην περιοχή της Λάρισας, πλημμύρισαν επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να σταματήσει η λειτουργία τους. Εργαζόμενοι που ακόμα δεν έχουν ξελασπώσει τα σπίτια τους είναι αντιμέτωποι και με την εργοδοτική ασυδοσία, με τις εντολές «ελάτε ακόμα και με μπουλντόζες για δουλειά».

Η επίθεση της εργοδοσίας εντείνεται, αρπάζοντας και την «ευκαιρία» της καταστροφής. Μάλιστα, στην κατεύθυνση αυτή παίρνει και το ...δωράκι της κυβέρνησης με τις αναστολές εργασίας και το επίδομα των μόλις 543 ευρώ, οπότε απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής μισθοδοσίας, με τους εργαζόμενους να βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται στις τραγικές καταστάσεις που ζουν: Και πληγέντες και χωρίς δουλειά και με άδειες τσέπες...

Τέτοιες επιχειρήσεις στη Λάρισα ανήκουν κυρίως στον κλάδο των τροφίμων και απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους, ενώ υπάρχουν και εποχικοί εργαζόμενοι που κινδυνεύουν όχι μόνο να χάσουν τη δουλειά τους, αλλά να μη συμπληρώσουν και τον απαιτούμενο χρόνο εργασίας για να πάρουν το επίδομα ανεργίας.

Κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας είχαμε τις προηγούμενες μέρες και με εκατοντάδες εργαζόμενους που εγκλωβίστηκαν στους τόπους εργασίας και δεν είχαν καμία ενημέρωση. Τελικά εκκένωσαν τους χώρους μόνο όταν άρχισε να μπαίνει το νερό, μετά και από παρεμβάσεις σωματείων.

Τέλος, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους δήμους. Αφού κλήθηκαν να δουλέψουν μέρα - νύχτα, χωρίς να ξεκουραστούν, εξαιτίας της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, τώρα καλούνται να εργαστούν χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας τους, εκτεθειμένοι στο επικίνδυνο μολυσματικό περιβάλλον.

Ενδεικτική ήταν και η εικόνα με τις καθαρίστριες που στάλθηκαν από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για να καθαρίσουν Τμήματα του Πανεπιστημίου στον Βόλο, χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (κατάλληλη στολή και παπούτσια, γάντια, μάσκες, ειδικά μηχανήματα απορρόφησης κ.λπ.).

Πολύ σοβαρή πλευρά της τραγωδίας είναι και η τύχη των μεταναστών και προσφύγων εργατών γης, που δουλεύουν στα χωράφια και την κτηνοτροφία, πολλοί χωρίς «χαρτιά», και βρέθηκαν κι αυτοί αντιμέτωποι με την καταστροφή. Κανένα μέσο και καμία κρατική αρχή δεν μιλάει γι' αυτούς, δεν έχει γίνει καταγραφή και κανείς «αρμόδιος» δεν ξέρει αν αγνοούνται, πώς προστατεύονται όσοι διασώθηκαν κτλ.

Με βάση την κατάσταση που διαμορφώνεται, εργατικά σωματεία παίρνουν μια σειρά από πρωτοβουλίες, καλούν τους εργαζόμενους να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία για να οργανώσουν την πάλη τους.

Ετσι, σε πλαίσιο αιτημάτων και διεκδίκησης για την προστασία των εργαζομένων, με μέτρα μεταξύ άλλων για το εισόδημα και το μεροκάματο, την προστασία στους χώρους δουλειάς κ.ά. κατέληξε η σύσκεψη που οργάνωσε την Τρίτη το Εργατικό Κέντρο Λάρισας με σωματεία και φορείς του νομού, παράλληλα με τη δράση για την ανακούφιση και αποκατάσταση των πληγέντων.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των εργατικών σωματείων το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία.

Οι διεκδικήσεις των σωματείων περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

-- Να διευκολυνθούν όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι περιοχές πλήττονται. Να μη χαθεί κανένα μεροκάματο λόγω απουσίας από την εργασία εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Να χορηγηθεί ειδική άδεια με αποδοχές για όσο διάστημα απαιτείται.

-- Να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να σταματήσουν οι εργασίες στις περιοχές αυξημένου κινδύνου, να απομακρυνθούν με ασφάλεια όλοι οι εργαζόμενοι.

-- Να μη χαθεί κανένα μεροκάματο, η αποζημίωση από το καθεστώς της αναστολής να είναι τουλάχιστον στο ύψος των αποδοχών του κάθε εργαζόμενου. Καμία απόλυση, καμία βλαπτική μεταβολή για εργαζόμενους σε πλημμυρισμένες επιχειρήσεις για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται για την αποκατάσταση της κανονικής κι ασφαλούς λειτουργίας τους.

-- Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες, όπως είναι οι αγρότες με χωράφια, επαγγελματίες κ.ά. που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο κ.λπ.


Οι αυτοαπασχολούμενοι αντιμέτωποι με την καταστροφή και την κοροϊδία

Πλαίσιο πάλης και διεκδικήσεων από Ομοσπονδίες και Ενώσεις των βιοπαλαιστών ΕΒΕ

Eurokinissi

Σε όλη τη Θεσσαλία χιλιάδες είναι οι μικροί έμποροι - επαγγελματίες που είδαν τα καταστήματα, τις επιχειρήσεις τους να πλημμυρίζουν. Εμπορεύματα, αντικείμενα, πρώτες ύλες, μηχανήματα, εργαλεία, θάφτηκαν κάτω από τους χιλιάδες τόνους λάσπης, με αποτέλεσμα οι ζημιές να είναι ανυπολόγιστες. Μάλιστα, σε πόλεις όπως η Λάρισα, οι επαγγελματίες σε περιοχές όπως η οδός Βόλου δεν είχαν καν ενημέρωση από τις κρατικές αρχές ότι οι επιχειρήσεις τους κινδυνεύουν.

Δεν είναι μόνο αυτή η βδομάδα που καταστήματα και επιχειρήσεις έμειναν κλειστά. Η πολυετής οικονομική κρίση, οι συνέπειες της πανδημίας, οι πλημμύρες του 2020, η ακρίβεια και τώρα ξανά οι πλημμύρες κάνουν τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα, και απαιτείται το κράτος να καλύψει στο ακέραιο όλες τις ζημιές που προκλήθηκαν από την καταστροφή, αλλά και να συμπεριλάβει μέτρα στήριξης του εισοδήματος των επαγγελματιών της περιοχής για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Αντ' αυτού η κυβέρνηση εμπαίζει τους επαγγελματίες και μικρούς εμπόρους. Αρνείται να τους αποζημιώσει για το 100% των ζημιών, ανακοινώνοντας ότι οι αποζημιώσεις δεν θα ξεπεράσουν το 70% της ζημιάς, ενώ ήδη υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ούτε αυτό το ποσοστό θα καλυφθεί. Υπάρχει άλλωστε η σχετική πείρα από τις ζημιές του «Ιανού» στην Καρδίτσα πριν 3 χρόνια, όπου οι πληγέντες αφού επιδόθηκαν σε ένα κυνηγητό δικαιολογητικών (πάνω από δέκα!) πήραν μόνο το 55% της εκτίμησης που έκαναν οι επιτροπές της Περιφέρειας.


Eurokinissi

Και αυτό το ποσό μάλιστα κάποιοι το πήραν μετά από 2 χρόνια, ενώ υπάρχουν επαγγελματίες που το πήραν πρόσφατα, δηλαδή 3 χρόνια μετά. Αλλωστε, σε σχετική απόφαση του υπουργείου οικονομικών 13 μήνες μετά τις πλημμύρες, σημειωνόταν μεταξύ άλλων ότι «η επιχορήγηση καταβάλλεται εντός τεσσάρων ετών από την ημερομηνία εκδήλωσης της θεομηνίας», σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

Η κοροϊδία για τους πληγέντες μεγαλώνει αν σκεφτεί κανείς ότι αποκλείει από την όποια αποζημίωση για μηχανολογικό εξοπλισμό σε επιχειρήσεις με μηχανήματα πέραν της 10ετίας, ενώ και η όποια προκαταβολή ή επιχορήγηση πάρουν τους επόμενους μήνες, δεν θα επαρκεί για να καλυφθούν επείγουσες ζημιές, έξοδα διαβίωσης των οικογενειών τους.

Οργανώνονται και διεκδικούν

Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, Ομοσπονδίες παίρνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των πληγέντων.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου τονίζει μεταξύ άλλων: «Φαίνεται ότι η κυβέρνηση θεωρεί τους συναδέλφους συνυπεύθυνους για την καταστροφή. Τουλάχιστον κατά ένα 30% επειδή μάλλον έτυχε να δραστηριοποιούνται στην περιοχή!! Γιατί πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι οι αποζημιώσεις δεν θα ξεπεράσουν το 70% της ζημιάς;

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση, γιατί την ώρα που όλη η Θεσσαλία έχει πνιγεί και θρηνούμε 15 ανθρώπινες ζωές, που χιλιάδες κόσμου έχουν καταστραφεί, που οι επαγγελματίες δεν ξέρουν αν θα ξαναλειτουργήσουν, η κυβέρνηση με διάφορα τεχνάσματα οδηγεί τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες ή στην ανεργία ή στην αγκαλιά των τραπεζών και των χρεών προκειμένου να αντεπεξέλθουν. Γιατί είτε αποκλείει από την όποια αποζημίωση για μηχανολογικό εξοπλισμό επιχειρήσεις με μηχανήματα πέραν της 10ετίας, είτε επιδιώκει να μοιράσει ψίχουλα στους υπόλοιπους.

Αίσχος!! Να σταματήσει τώρα αυτός ο παραλογισμός. Αμεσα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Περιφέρειας να καταγράψουν τις ζημιές και να προχωρήσουν οι αποζημιώσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Καλούμε τους συναδέλφους και όλους τους επαγγελματίες της Θεσσαλίας και όπου αλλού επλήγησαν από την κακοκαιρία, να μη συμβιβαστούν με τα λίγα που θα προσπαθήσουν να τους πείσουν κυβέρνηση, Περιφέρεια και δημοτικές αρχές ότι είναι αρκετά. Μέσα από τον αγώνα τους και την οργάνωση στα σωματεία τους, να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας».

Δίκαια αιτήματα επιβίωσης

Στις άμεσες διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας και άλλων ενώσεων αυτοαπασχολούμενων περιλαμβάνονται τα εξής:

- Αμεση και πλήρη καταγραφή των ζημιών σε όλες τις μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν.

- Αμεση καταβολή αποζημίωσης στο 100% των ζημιών, προκειμένου να αντικατασταθούν μηχανήματα, πρώτες ύλες, άλλα αναλώσιμα και να μπορέσουν οι συγκεκριμένες μικροεπιχειρήσεις να λειτουργήσουν στο μέλλον.

- Καταβολή μηνιαίου επιδόματος χωρίς όρους και προϋποθέσεις για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης για έναν χρόνο.

- Απαλλαγή φόρων για τουλάχιστον δύο έτη. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, του τέλους επιτηδεύματος, απαλλαγή από όλα τα δημοτικά τέλη.

- Απαλλαγή από την καταβολή των εισφορών ατομικής ασφάλισης και επιδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα επόμενα δύο έτη.

- Αναστολή όλων των τρεχουσών ρυθμίσεων για τα επόμενα δύο έτη σε εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία. Γενναία διαγραφή χρεών.

- Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεων, πλειστηριασμών κ.λπ. πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης.

- Αναστολή πληρωμής λογαριασμών σε Ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες για έναν χρόνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ