Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2023 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Στο επίκεντρο η προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη στη Λάρισα

Από τη σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου
Από τη σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου
Μαζί με μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού, εργατικά σωματεία μπαίνουν μπροστά στην πάλη για τη διεκδίκηση προστασίας των εργαζομένων, με μέτρα, μεταξύ άλλων, για το εισόδημα και το μεροκάματο, την αντιμετώπιση της κατάστασης που διαμορφώνεται στους χώρους δουλειάς.

Οπως είναι γνωστό, τις προηγούμενες μέρες, κυρίως στην περιοχή της Λάρισας, πλημμύρισαν επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να σταματήσει η λειτουργία τους. Εργαζόμενοι που ακόμα δεν έχουν ξελασπώσει τα σπίτια τους είναι αντιμέτωποι και με την εργοδοτική ασυδοσία, με τις εντολές «ελάτε ακόμα και με μπουλντόζες για δουλειά».

Η επίθεση της εργοδοσίας εντείνεται, αρπάζοντας και την «ευκαιρία» της καταστροφής. Μάλιστα, στην κατεύθυνση αυτή παίρνει και το ...δωράκι της κυβέρνησης με τις αναστολές εργασίας και το επίδομα των μόλις 543 ευρώ, οπότε απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής μισθοδοσίας, με τους εργαζόμενους να βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται στις τραγικές καταστάσεις που ζουν: Και πληγέντες και χωρίς δουλειά και με άδειες τσέπες...

Τέτοιες επιχειρήσεις στη Λάρισα ανήκουν κυρίως στον κλάδο των τροφίμων και απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους, ενώ υπάρχουν και εποχικοί εργαζόμενοι που κινδυνεύουν όχι μόνο να χάσουν τη δουλειά τους, αλλά να μη συμπληρώσουν και τον απαιτούμενο χρόνο εργασίας για να πάρουν το επίδομα ανεργίας.

Κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας είχαμε τις προηγούμενες μέρες και με εκατοντάδες εργαζόμενους που εγκλωβίστηκαν στους τόπους εργασίας και δεν είχαν καμία ενημέρωση. Τελικά εκκένωσαν τους χώρους μόνο όταν άρχισε να μπαίνει το νερό, μετά και από παρεμβάσεις σωματείων.

Τέλος, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους δήμους. Αφού κλήθηκαν να δουλέψουν μέρα - νύχτα, χωρίς να ξεκουραστούν, εξαιτίας της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, τώρα καλούνται να εργαστούν χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας τους, εκτεθειμένοι στο επικίνδυνο μολυσματικό περιβάλλον.

Ενδεικτική ήταν και η εικόνα με τις καθαρίστριες που στάλθηκαν από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για να καθαρίσουν Τμήματα του Πανεπιστημίου στον Βόλο, χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (κατάλληλη στολή και παπούτσια, γάντια, μάσκες, ειδικά μηχανήματα απορρόφησης κ.λπ.).

Πολύ σοβαρή πλευρά της τραγωδίας είναι και η τύχη των μεταναστών και προσφύγων εργατών γης, που δουλεύουν στα χωράφια και την κτηνοτροφία, πολλοί χωρίς «χαρτιά», και βρέθηκαν κι αυτοί αντιμέτωποι με την καταστροφή. Κανένα μέσο και καμία κρατική αρχή δεν μιλάει γι' αυτούς, δεν έχει γίνει καταγραφή και κανείς «αρμόδιος» δεν ξέρει αν αγνοούνται, πώς προστατεύονται όσοι διασώθηκαν κτλ.

Με βάση την κατάσταση που διαμορφώνεται, εργατικά σωματεία παίρνουν μια σειρά από πρωτοβουλίες, καλούν τους εργαζόμενους να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία για να οργανώσουν την πάλη τους.

Ετσι, σε πλαίσιο αιτημάτων και διεκδίκησης για την προστασία των εργαζομένων, με μέτρα μεταξύ άλλων για το εισόδημα και το μεροκάματο, την προστασία στους χώρους δουλειάς κ.ά. κατέληξε η σύσκεψη που οργάνωσε την Τρίτη το Εργατικό Κέντρο Λάρισας με σωματεία και φορείς του νομού, παράλληλα με τη δράση για την ανακούφιση και αποκατάσταση των πληγέντων.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των εργατικών σωματείων το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία.

Οι διεκδικήσεις των σωματείων περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

-- Να διευκολυνθούν όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι περιοχές πλήττονται. Να μη χαθεί κανένα μεροκάματο λόγω απουσίας από την εργασία εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Να χορηγηθεί ειδική άδεια με αποδοχές για όσο διάστημα απαιτείται.

-- Να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να σταματήσουν οι εργασίες στις περιοχές αυξημένου κινδύνου, να απομακρυνθούν με ασφάλεια όλοι οι εργαζόμενοι.

-- Να μη χαθεί κανένα μεροκάματο, η αποζημίωση από το καθεστώς της αναστολής να είναι τουλάχιστον στο ύψος των αποδοχών του κάθε εργαζόμενου. Καμία απόλυση, καμία βλαπτική μεταβολή για εργαζόμενους σε πλημμυρισμένες επιχειρήσεις για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται για την αποκατάσταση της κανονικής κι ασφαλούς λειτουργίας τους.

-- Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες, όπως είναι οι αγρότες με χωράφια, επαγγελματίες κ.ά. που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ