Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2023 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με απεργία απαντάμε στον αντεργατικό όλεθρο

Κάλεσμα ξεσηκωμού απηύθυνε ο Μ. Καραντούσας, κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση

«

Το νέο νομοσχέδιο - έκτρωμα είναι αιτία πολέμου. Δεν το δεχόμαστε. Απαντάμε με πανελλαδική απεργία στην αισχρή επίθεση της κυβέρνησης - εργοδοσίας - ΕΕ», τόνισε ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, μιλώντας στο συλλαλητήριο και καλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης 21 Σεπτέμβρη, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Συντάγματος.

Αναφερόμενος στις αντεργατικές ρυθμίσεις, σχολίασε ότι «βάζουν στόχο τον σταθερό και ημερήσιο χρόνο εργασίας» και επιδιώκουν «την αποδυνάμωση του εργατικού κινήματος επιφέροντας νέο χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας». Στηλίτευσε ακόμα το γεγονός ότι το νομοσχέδιο συζητείται στη Βουλή ενώ ο λαός στη Θεσσαλία «μετρά ακόμα νεκρούς και αγνοούμενους θαμμένους στη λάσπη», η περιοχή έχει μετατραπεί σε «υγειονομική βόμβα» και η φτώχεια ήδη θερίζει τους κατοίκους της. «Δεν θέλουν να χάσουν ούτε λεπτό στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή είναι υπεύθυνη για τα δεινά που πλήττουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα με τους δεκάδες νεκρούς και σακατεμένους στους χώρους δουλειάς, τη φτώχεια και την ακρίβεια που συντρίβει τις ζωές μας», σχολίασε.


«Η σωρευμένη οργή και στεναχώρια πρέπει να γίνει στα χέρια μας όπλο που θα γκρεμίσει συθέμελα αυτή την αντιλαϊκή πολιτική και όλους αυτούς που θέλουν να την εφαρμόσουν πάνω στα κορμιά μας, πάνω στις ζωές μας», σημείωσε.

Οπως εξήγησε, στους χώρους δουλειάς του κλάδου ήδη επικρατούν τα άθλια μεροκάματα, η εντατικοποίηση, η βία και παρενόχληση, τα «ατυχήματα» που προκαλούν νεκρούς και τραυματίες. Τώρα, το νέο νομοσχέδιο δίνει το ελεύθερο στις επιχειρήσεις του κλάδου Τροφίμων - Ποτών να λειτουργούν τις Κυριακές και τις επίσημες αργίες και στους εργοδότες να αξιώνουν «δουλειά 365 ημέρες τον χρόνο». Στην κατεύθυνση αυτή, μετέφερε την απόφαση της Ομοσπονδίας, των σωματείων αλλά και των εργαζομένων του κλάδου να οργανώσουν την απεργιακή τους απάντηση. «Εμείς στον κλάδο τροφίμων και ποτών δεν αποδεχόμαστε αυτή την αθλιότητα που ζούμε. Λέμε αποφασιστικά όχι στη σύγχρονη σκλαβιά και στον εργασιακό μεσαίωνα. Δεν θα δεχτούμε τη φτώχεια και το σακατιλίκι, τα ατελείωτα ωράρια και δουλειά μέχρι τον τάφο! Απορρίπτουμε τους εκβιασμούς της εργοδοσίας για ασταμάτητη παραγωγή στο όνομα των καταστροφών και των ελλείψεων βασικών αγαθών», τόνισε.

«Από τη νέα αυτή λαίλαπα δεν εξαιρείται κανείς και καμία», ανέφερε και προειδοποίησε για το τι επιδιώκουν η εργοδοσία και η κυβέρνηση με τη θεσμοθέτηση δουλειάς μέχρι και 13 ώρες τη μέρα. Συγκεκριμένα ανέδειξε ότι θα υπάρχει περαιτέρω εντατικοποίηση π.χ. στους εργολαβικούς εργαζόμενους οι οποίοι θα δουλεύουν στον ίδιο εργοδότη που θα έχει περισσότερα από ένα ΑΦΜ ή σε άλλες εταιρείες ΕΠΑ (εταιρείες προσωρινής απασχόλησης) που αναλαμβάνουν υπηρεσίες και έργα στους μεγάλους ομίλους του κλάδου.

Από το βήμα του συλλαλητηρίου ο Μ. Καραντούσας απάντησε στην προπαγάνδα της κυβέρνησης, που διαφημίζει το νομοσχέδιο ως ...θετικό για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, με τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας να φτάνει στο σημείο να ισχυρίζεται ότι τα σωματεία επικροτούν τις προωθούμενες ρυθμίσεις. Ετσι, απαρίθμησε τριάντα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου τα οποία διεκδικούν με απεργία την απόσυρση του νομοσχεδίου. Ξεχωριστή αναφορά έκανε σε όσα είπε ο Αδ. Γεωργιάδης στη Βουλή, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση νομοθετεί την εξαήμερη εργασία γιατί οι βιομήχανοι δεν μπορούν να βρουν ειδικευμένους εργαζόμενους για να κάνουν προσλήψεις, κι έτσι είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν το υπάρχον προσωπικό και την έκτη μέρα της βδομάδας. «Υπουργέ Γεωργιάδη είσαι μεγάλος ψεύτης και πολιτικός απατεώνας. Γιατί οι βιομήχανοι δεν βρίσκουν ειδικευμένο προσωπικό, γιατί δεν πληρώνουν. Γιατί δεν ψάχνουν για εργαζόμενους αλλά για σκλάβους. Τους διευκολύνεις ώστε να διευρύνουν την παραγωγή, τα κέρδη τους και να μην κάνουν νέες προσλήψεις», ξεκαθάρισε.

«Σήμερα το ρεαλιστικό και σύγχρονο είναι να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος, να εξασφαλίζεται η υγιεινή και η ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, να γίνουν ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα ώστε να ικανοποιούνται οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους από τον τεράστιο πλούτο που παράγεται καθημερινά στις βιομηχανίες και τους χώρους δουλειάς του κλάδου!», σημείωσε ο Μ. Καραντούσας. «Στον πόλεμο που μαίνεται και που μας έχουν κηρύξει κυβέρνηση - εργοδοσία - ΕΕ απαντάμε με πόλεμο, απαντάμε με απεργία», κατέληξε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνουν τη δράση τους για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς (2024-02-06 00:00:00.0)
Συνεχίζουμε, με επιμονή στην οργάνωση της πάλης μέσα στους χώρους δουλειάς (2021-07-15 00:00:00.0)
Οργανώνουν την πάλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης (2021-07-10 00:00:00.0)
Αποχαιρέτησαν τον σ. Πανάγο Ανωγιάτη (2021-02-23 00:00:00.0)
Απεργιακή απάντηση στα νέα βάρβαρα μέτρα κυβέρνησης - εργοδοσίας (2020-10-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ