Σάββατο 10 Ιούλη 2021 - Κυριακή 11 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Οργανώνουν την πάλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης
  • Τη Δευτέρα η σύσκεψη Συνδικάτων και Ομοσπονδιών στην Αθήνα, την Τετάρτη στη Λάρισα
  • Δεκάδες σωματεία συμμετείχαν στη σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη

Από τη σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από τη σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη
Την οργανωμένη μαχητική τους απάντηση στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο ετοιμάζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα, οργανώνοντας συσκέψεις και άλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Με παρακαταθήκη τις κορυφαίες απεργιακές μάχες ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα Εργασιακά, και συζητώντας παράλληλα τη δράση που θα αναπτυχθεί ώστε αυτό να μείνει στα χαρτιά, τη Δευτέρα στην Αθήνα καλούν σε σύσκεψη τα σωματεία και τους εργαζόμενους οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Φαρμάκου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, Συνταξιούχων ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών.

Η σύσκεψη θα γίνει στις 8 μ.μ., στην πλατεία Μητροπόλεως, και ήδη το κάλεσμα φτάνει σε μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις για να δώσουν το «παρών».

Οι εργαζόμενοι στο Φάρμακο ξέρουν τι θα πει «καθορισμένες εισφορές - αβέβαιες παροχές»

«Το νομοσχέδιο κάνει ένα βήμα παραπέρα στην κατεύθυνση της αντιασφαλιστικής πολιτικής που ασκείται από όλες τις κυβερνήσεις», σημειώνει σε δήλωσή της στον «Ριζοσπάστη» η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ). «Ο ένας βάζει το λιθαράκι του πάνω στον άλλο», σχολιάζει και υπενθυμίζει ότι η ίδια κατεύθυνση έχει υπηρετηθεί από την εποχή του νόμου Σιούφα, της τότε κυβέρνησης της ΝΔ, μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ και τον νόμο Κατρούγκαλου.

Οσον αφορά το νομοσχέδιο που βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση, η Γ. Ταβουλάρη στέκεται ιδιαίτερα στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η ατομική επιλογή, ευθύνη και επένδυση θα αποφέρει μεγαλύτερα οφέλη για τους εργαζόμενους. «Το επιχείρημα αυτό καταρρίπτεται από την ίδια τη ζωή και την εμπειρία που έχουν οι εργαζόμενοι από τη λειτουργία τέτοιου είδους ταμείων», υπογραμμίζει. Οπως εξηγεί, μια «μικρογραφία» αποτελεί το Επικουρικό Ταμείο των φαρμακοϋπαλλήλων (ΤΕΑΥΦΕ). «Το 2013 το ΤΕΑΥΦΕ μετατράπηκε σε ταμείο επαγγελματικής ασφάλισης», αναφέρει. Υπενθυμίζει ότι η μετατροπή αυτή και η αντίστοιχη λειτουργία του «στηρίχθηκαν από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά και συνδικαλιστικά» αλλά και από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η ηγεσία της οποίας «και σήμερα προτείνει και συζητά με τους εργοδότες την ίδρυση επαγγελματικού ταμείου». Τα αποτελέσματα για τους ασφαλισμένους είναι εύγλωττα: Οι παροχές (χαμηλότοκα δάνεια, κατασκηνώσεις) καταργήθηκαν, ενώ οι συντάξεις που αποδίδονται έχουν κατακρεουργηθεί. «Οι εισφορές δεν έχουν μειωθεί αλλά διατηρούνται στα ίδια επίπεδα, που είναι υψηλότερα από τις εισφορές που αποδίδουν οι ασφαλισμένοι στο ΕΤΕΑΕΠ. Την ίδια στιγμή, οι συντάξεις έχουν διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 150 ευρώ, καταγράφοντας μειώσεις πάνω από 80% μέσα σε 8 χρόνια», αναφέρει η Γ. Ταβουλάρη.

«Ολο το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν αγώνες που είναι ελπιδοφόροι. Με βάση την πείρα που έχει το εργατικό κίνημα πρέπει να προετοιμαστεί για νέες κινητοποιήσεις, για σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική. Μόνο έτσι μπορούμε να διεκδικήσουμε αυτά που ανήκουν στους εργαζόμενους, στους παραγωγούς του πλούτου, ανάμεσα σε αυτά και το δημόσιο και καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Αυτό το καθήκον βάζουμε μπροστά με την πρωτοβουλία για τη σύσκεψη και τις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν», καταλήγει.

Η σύσκεψη να γίνει έναυσμα πλατιάς συζήτησης στους χώρους δουλειάς

«Η Ομοσπονδία έχει απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα σωματεία του κλάδου που δραστηριοποιούνται στην Αττική να πάρουν μέρος στη σύσκεψη», αναφέρει ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, δίνοντας συνέχεια «στη δράση, στις κινητοποιήσεις και τις απεργίες που οργανώθηκαν το προηγούμενο διάστημα».

Οσον αφορά τη νέα επίθεση της κυβέρνησης, που θέλει να μετατρέψει σε τζόγο τις εισφορές και την επικουρική σύνταξη, επισημαίνει ότι αυτή θέτει στο στόχαστρο ιδιαίτερα τη νέα γενιά αλλά αφορά όλους τους εργαζόμενους. «Οι εργαζόμενοι του κλάδου έχουν πείρα από την επίθεση όλων των κυβερνήσεων στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η οποία χτυπά ακόμα πιο σκληρά τις εργαζόμενες γυναίκες. Επίσης, οι χιλιάδες εργάτες γης, στη συντριπτική τους πλειοψηφία μετανάστες, δεν ασφαλίζονται ως μισθωτοί αλλά με εργόσημο, καθεστώς που οδηγεί σε πολύ πιο περιορισμένες ασφαλιστικές παροχές», αναφέρει.

«Τα σχέδια κυβερνήσεων και εργοδοσίας, από την ποινικοποίηση των αγώνων και τον περιορισμό της δράσης των συνδικάτων μέχρι την επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από τους εργαζόμενους», υπογραμμίζει. Στην κατεύθυνση αυτή, η σύσκεψη της Δευτέρας θα δώσει τη σκυτάλη σε συνεδριάσεις των ΔΣ των σωματείων και συνελεύσεις με θέμα την οργάνωση της πάλης για να μείνει ο νόμος Χατζηδάκη στα χαρτιά, να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια σε παλιές και νέες αντεργατικές ρυθμίσεις, να υψωθεί τείχος ενάντια στην επίθεση.

Σε θέση μάχης τα συνδικάτα της Θεσσαλονίκης

Θέση μάχης ενάντια στην κλιμάκωση της επίθεσης με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής Ασφάλισης παίρνουν και τα σωματεία της Θεσσαλονίκης. Στη σύσκεψη που οργάνωσαν την Τετάρτη 7/7 ανακοινώθηκε η οργάνωση κινητοποίησης των σωματείων μέσα στον Ιούλη για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην Κοινωνική Ασφάλιση και τονίστηκε η ανάγκη αγωνιστικής επαγρύπνησης, καθώς η κυβέρνηση μαζί με τους τραπεζίτες ετοιμάζεται να χτυπήσει με τους πλειστηριασμούς τη λαϊκή κατοικία, ενώ την ίδια ώρα προχωρά σε νέα αντιδραστική μεταρρύθμιση στην Εκπαίδευση.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν δεκάδες σωματεία από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και μεταφέρθηκαν η πείρα και τα συμπεράσματα από τη μάχη που δόθηκε ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα. «Πρέπει να σηκώσουμε το βάρος της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και την εργοδοσία, συνεχίζοντας την αποκάλυψη των δύο κόσμων που είναι σε διαρκή σύγκρουση: Από τη μία η κυβέρνηση, οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα κόμματά τους, με τους αντεργατικούς - αντιλαϊκούς νόμους, κομμένους και ραμμένους στα μέτρα της ανταγωνιστικότητας και αύξησης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, από την άλλη οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους», ανέφερε εισηγητικά ο Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, αναδεικνύοντας την ανάγκη οργάνωσης της πλατιάς ενημέρωσης των εργαζομένων γύρω από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής Ασφάλισης.

Στη Λάρισα

Πλατιά σύσκεψη σωματείων οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, την Τετάρτη 14 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στο προαύλιο του 1ου Γυμνασίου-Λυκείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ