Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2023 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 45
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Δυτικές» αντιδράσεις για στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας - Βόρειας Κορέας

Εκτιμήσεις ότι θα έχει σημαντικό αντίκτυπο τόσο στην Ουκρανία όσο και στην Κορεατική Χερσόνησο

Από τη συνάντηση του Βλ. Πούτιν με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στη Ρωσία

Sputnik

Από τη συνάντηση του Βλ. Πούτιν με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στη Ρωσία
«Ανακατεύουν την τράπουλα» η επίσκεψη του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, στη Ρωσία την περασμένη βδομάδα και οι εκτεταμένες συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν - με τη συμμετοχή διευρυμένων κυβερνητικών και στρατιωτικών αντιπροσωπειών των δύο πλευρών - καθώς ενδεχόμενη στρατιωτική συνεργασία των δύο κρατών ενδέχεται να διευκολύνει τη Μόσχα στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην Ουκρανία, αλλά και να δημιουργήσει νέα δεδομένα στον οξυμένο γεωπολιτικό ανταγωνισμό στην Κορεατική Χερσόνησο και σε Ασία - Ειρηνικό.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και οι «σύμμαχοί τους» σε Ασία - Ειρηνικό υποδέχτηκαν με «ανησυχία» και εκτοξεύοντας «προειδοποιήσεις» τη συνάντηση Κιμ - Πούτιν, κατά την οποία συζητήθηκε η ανάπτυξη συνεργασίας σε όλους τους τομείς, ενώ ο Βορειοκορεάτης ηγέτης εξέφρασε πλήρη στήριξη σε κάθε απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης και χαρακτήρισε την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία «ιερό αγώνα της Ρωσίας για να προστατεύσει την κρατική κυριαρχία και την ασφάλειά της, καταπολεμώντας τις ηγεμονικές δυνάμεις».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα και εκτιμήσεις «δυτικών» αξιωματούχων, η Μόσχα ζητά από την Πιονγιάνγκ βλήματα, πυραύλους και άλλα πυρομαχικά που φέρεται να έχει εκατομμύρια στα αποθέματά της. Η δε Βόρεια Κορέα ενδιαφέρεται για την ρωσική τεχνολογία στους δορυφόρους και στα πυρηνοκίνητα υποβρύχια.

Ο Πούτιν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο η Μόσχα να βοηθήσει την Πιονγιάνγκ στην ανάπτυξη του διαστημικού και δορυφορικού της προγράμματος - που μπορεί βέβαια να χρησιμοποιηθεί και για στρατιωτικούς σκοπούς - έπειτα από τις δυο πρόσφατες αποτυχημένες βορειοκορεατικές προσπάθειες να τεθεί σε τροχιά στρατιωτικός δορυφόρος παρατήρησης. Εξάλλου αυτό ακριβώς σηματοδοτούσε και ο τόπος της συνάντησης με τον Κιμ, στο Διαστημικό Κοσμοδρόμιο Βοστότσνι στην ρωσική Απω Ανατολή, ενώ ξεναγήθηκε επίσης σε κέντρα υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας και σε βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Μόσχα και Πιονγιάνγκ δεν υπέγραψαν καμία συμφωνία για στρατιωτικά θέματα ή για άλλους τομείς κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κιμ, ωστόσο το Κρεμλίνο ξεκαθάρισε πως Ρωσία και Βόρεια Κορέα σκοπεύουν να αναπτύξουν συνεργασία σε όλους τους τομείς και μάλιστα με εντατικούς ρυθμούς.

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι η στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία Ρωσίας - Βόρειας Κορέας έχει προοπτικές παρά τη συμμόρφωση της Μόσχας με τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά της Πιονγιάνγκ.

Παράλληλα, Ρωσία και Βόρεια Κορέα σκοπεύουν να επεκτείνουν τη συνεργασία στις μεταφορές, στη γεωργία και άλλους τομείς, δήλωσε ο Πούτιν. «Με την επανέναρξη των εργασιών θαλάσσιου λιμένα μπορεί να δημιουργηθεί ένα τρίγωνο logistics με έναν σιδηρόδρομο, ένα λιμάνι και έναν αυτοκινητόδρομο προς την Κίνα», είπε.

Την Παρασκευή ο Βορειοκορεάτης ηγέτης συνέχισε για δεύτερη μέρα την επίσκεψή του στην περιοχή Αμούρ, όπου επισκέφτηκε ένα εργοστάσιο κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών και παρακολούθησε μια πτήση επίδειξης του ρωσικού μαχητικού Su-35.

«Βλέπουμε δυνατότητα συνεργασίας τόσο στην κατασκευή αεροσκαφών όσο και σε άλλες βιομηχανίες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να επιτύχουν οι χώρες μας τεχνολογική κυριαρχία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Ντ. Μαντούροφ που συνόδευε τον Κιμ.

Ο δε Ρώσος Πρόεδρος αποδέχτηκε πρόκληση που του απηύθυνε ο Κιμ να επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα το επόμενο διάστημα.

Ανησυχία και «προειδοποιήσεις» από ΗΠΑ και «εταίρους» τους

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ εξέφρασε «προβληματισμό» για το γεγονός ότι η Ρωσία επιδιώκει συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα μεταξύ άλλων στους δορυφόρους, επικαλούμενο δυνητική παραβίαση ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, προειδοποίησε, μιλώντας στο CNN, ότι η συνάντηση Πούτιν - Κιμ είναι «αρκετά σημαντική» και «υπερβαίνει πολύ» μια πιθανή συμφωνία εξοπλισμών.

Στο μεταξύ, η αμερικανική κυβέρνηση «απάντησε» εγκρίνοντας την πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στη Νότια Κορέα έναντι 5,06 δισ. δολαρίων. Πριν λίγους μήνες, ΗΠΑ και Νότια Κορέα σύναψαν «αμυντική» συμφωνία που επιτρέπει ακόμη και την ανάπτυξη αμερικανικών πυρηνικών όπλων στη Νότια Κορέα, ενώ δύο πυρηνοκίνητα υποβρύχια των ΗΠΑ (το ένα ικανό να φέρει πυρηνικές κεφαλές) επισκέφθηκαν το καλοκαίρι νοτιοκορεατικά λιμάνια, σε μια «επίδειξη ισχύος» προς τη Βόρεια Κορέα.

Η Νότια Κορέα εξέφρασε τις «βαθιές ανησυχίες» της για πιθανή στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Πιονγιάνγκ και Μόσχας, με τον υπουργό Ενοποίησης να σημειώνει ότι οι δύο χώρες φαίνεται να επιδιώκουν «κάποιο είδος στρατιωτικής συμφωνίας». Μάλιστα αξιωματούχος από το προεδρικό γραφείο ισχυρίστηκε ότι η Σεούλ έχει «επιβεβαιώσει εδώ και καιρό ότι είδη όπλων από τη Βόρεια Κορέα χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία στην Ουκρανία».

Οι αρχές της Νότιας Κορέας παρακολουθούν στενά το ενδεχόμενο η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα να διεξάγουν κοινές ναυτικές ασκήσεις και δεν αποκλείουν τη διεξαγωγή ελιγμών αντιπυραυλικής άμυνας με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία ως «απάντηση», σύμφωνα με εκπρόσωπο του νοτιοκορεατικού υπουργείου Αμυνας.

Στις αρχές Σεπτέμβρη, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σ. Σοϊγκού δήλωσε ότι συζητείται το ενδεχόμενο κοινών ασκήσεων με τη Βόρεια Κορέα.

Η Ιαπωνία παρακολουθεί «με ανησυχία τις εξελίξεις» και θα συνεργαστεί στενά με τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας.

Η ΕΕ δήλωσε έτοιμη να λάβει μέτρα κατά της Βόρειας Κορέας εάν παράσχει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία.

Προετοιμασίες για μακρόχρονο και σφοδρό πόλεμο

Τα δυο στρατόπεδα προετοιμάζονται για μακρόχρονο και σφοδρό πόλεμο.

Η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει την έγκριση νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, το οποίο θα περιλαμβάνει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς με πυρομαχικά διασποράς, προκειμένου να δώσει στο Κίεβο τη δυνατότητα να προκαλέσει σημαντικά πλήγματα πίσω από τις πρώτες γραμμές άμυνας των ρωσικών στρατευμάτων, στα κατεχόμενα εδάφη της ουκρανικής επικράτειας.

Εχοντας διαπιστώσει την αποτελεσματικότητα των οβίδων διασποράς 155 χιλιοστών που παραδόθηκαν στην Ουκρανία τους τελευταίους μήνες, οι ΗΠΑ εξετάζουν την παράδοση πυραύλων ATACMS (Army Tactical Missile Systems) με βεληνεκές 306 χλμ. ή/και GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System) με βεληνεκές 72 χλμ. οι οποίοι θα φέρουν πυρομαχικά διασποράς.

Επίσης η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς TAURUS. Επιστολή από βουλευτές των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού καλεί τον Γερμανό καγκελάριο και τον υπουργό Αμυνας να εγκρίνουν άμεσα την αποστολή Taurus, ενώ και κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Γερμανίδας ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, ο Ουκρανός ομόλογός της επανέφερε το ίδιο αίτημα.

Η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε το μεγαλύτερο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας το οποίο έχει διαθέσει μέχρι σήμερα στο Κίεβο και το έβδομο συνολικά, η αξία του οποίου θα φθάσει τα 780 εκατ. ευρώ και θα εκταθεί σε μια τριετία, έως το 2025. Η Δανία εξάλλου έχει ανακοινώσει ότι θα παραδώσει δεκάδες αμερικανικά μαχητικά F-16 στο Κίεβο, ενώ Ουκρανοί πιλότοι ήδη εκπαιδεύονται σε αυτά στη Δανία.

Δημοσιεύματα αναφέρουν πως το Κίεβο ετοιμάζει νέες εφεδρείες για να ξεκινήσει μια νέα επίθεση το επόμενο έτος, μετά το τέλος του χειμώνα. Παράλληλα με τις προσπάθειές τους να περάσουν στην Αζοφική Θάλασσα - οι οποίες δεν έχουν αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα ως τώρα - οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιθέσεις σε σημαντικούς στόχους στην Κριμαία, στη Μαύρη Θάλασσα και βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Από την πλευρά της Ρωσίας, που επιχειρεί να αναπτύξει διάφορους εξοπλισμούς και να αυξήσει την παραγωγή οπλικών συστημάτων που «καταναλώνονται» εντατικά στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι «σήμερα, εργαζόμαστε ενεργά για το σχεδιασμό πυρηνικών υποβρυχίων πολλαπλών χρήσεων, ρομποτικών συστημάτων και μη επανδρωμένων υποβρυχίων οχημάτων».

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας αναβαθμίζει συνεχώς το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό για να μπορέσει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας, πρόσθεσε ο ίδιος.

Κυρώσεις σε τουρκικές εταιρείες από τις ΗΠΑ

Κυρώσεις σε πέντε τουρκικές εταιρείες και σε έναν Τούρκο υπήκοο επέβαλαν οι ΗΠΑ με την κατηγορία ότι βοήθησαν τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση Μπάιντεν κατηγόρησε αυτές τις ναυτιλιακές εταιρείες ότι επισκευάζουν πλοία που συνδέονται με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας και μεταφέρουν ρωσικά αγαθά που χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις όπως drone και αισθητήρες.

Οι κυρώσεις αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας που ανακοινώθηκε την Πέμπτη με σκοπό να εξουθενώσει την οικονομία, την Ενέργεια και τους στρατιωτικούς τομείς της Μόσχας. Περισσότεροι από 150 στόχοι - περιλαμβανομένης της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ρωσίας καθώς και εταιρειών στην Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Γεωργία - είναι μεταξύ των οντοτήτων στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Το πακέτο κυρώσεων είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν επιβληθεί ποτέ από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και τα υπουργεία Οικονομικών στην ιστορία.

Η κίνηση της Ουάσιγκτον έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, ενώ η Ουάσιγκτον ελπίζει ότι η Αγκυρα θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ όταν το τουρκικό κοινοβούλιο ξεκινήσει τις εργασίες του ξανά στις αρχές Οκτωβρίου. Την εκτίμηση ότι οι κυρώσεις δεν πρόκειται να επηρεάσουν την ενταξιακή πορεία της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Επίσης ο Αμερικανός Πρόεδρος διόρισε την πρώην υπουργό Εμπορίου, Πένι Πρίτζκερ, στη θέση της ειδικής εκπροσώπου για την οικονομική ανάκαμψη της Ουκρανίας.

Στόχος είναι να προωθήσει τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, να διαμορφώσει τις προτεραιότητες των δωρεών και να ανοίξουν οι εξαγωγικές αγορές και οι επιχειρήσεις.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη η Ρωσία απέλασε δυο Αμερικανούς διπλωμάτες και η Σλοβακία έναν Ρώσο διπλωμάτη.


Ε.Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ο,τι γίνεται στην Ουκρανία έχει αντίκτυπο σε Ασία - Ειρηνικό και αντίστροφα...»(2024-06-22 00:00:00.0)
«Στρατηγική συνεργασία», με το βλέμμα στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Ευρασία(2024-06-20 00:00:00.0)
Ανάπτυξη συνεργασίας σε «όλους τους τομείς» επιδιώκουν Ρωσία και Βόρεια Κορέα(2023-09-14 00:00:00.0)
Συνεχίζεται το παζάρι για την εξαγωγή σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα(2023-09-06 00:00:00.0)
Στην Πιονγιάνγκ ο Ρώσος αναπληρωτής υπ. Αμυνας(2019-07-03 00:00:00.0)
Αύριο και μεθαύριο η νέα Σύνοδος Τραμπ - Κιμ(2019-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ