Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2023 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΕΛΛΑΣ
«Θα παλέψουμε για να ζήσουμε στον τόπο μας»

Συζήτηση με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας

Ο Κ. Τζέλλας
Ο Κ. Τζέλλας
Στο Στέκι Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης Πλημμυροπαθών του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά, συζητήσαμε με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) Κώστα Τζέλλα.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν πλούσια πείρα από την αντιμετώπιση αντίστοιχων καταστροφών από το αστικό κράτος, αρνητική αλλά και θετική.

Από την καταστροφή του «Ιανού», το κράτος ακόμα χρωστάει λεφτά στους αγρότες για το έγγειο κεφάλαιο. Αφότου κατέθεσαν τα τιμολόγια στη Διεύθυνση Γεωργίας για τις επισκευές σε μηχανήματα κ.λπ., ακολούθησε ο «κόφτης» του εκτιμητή. Από το ύψος ζημιάς που καθόρισε ο εκτιμητής το κράτος θα καταβάλει το 55% του ποσού, από το οποίο στην πλειοψηφία έχει δοθεί μόνο το 20% ως προκαταβολή.

«Εγώ για παράδειγμα, που πήγα 4.000 τιμολόγια, κοστολόγησαν 220 ευρώ ζημιά. Από τα 100 ευρώ το στρέμμα που είναι να πάρω, έχω πάρει τα 20 ευρώ. Μας βάλανε να πάμε 3-4 φορές Καρδίτσα γι' αυτήν τη διαδικασία και τελικά δικαιούμαι 100 ευρώ αποζημίωση».

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, ωστόσο, έχουν και πλούσια πείρα διεκδίκησης και αγώνα. «Κοίταξε να δεις, το 100άρικο ανά στρέμμα που πήραμε τότε όλοι οι αγρότες (αποζημίωση για την παραγωγή), όπως και οι προκαταβολές που δόθηκαν στις επιχειρήσεις, ήταν μετά την πίεση που ασκήσαμε όταν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας κατάφερε να οργανώσει ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία, ενώνοντας όλους τους κατοίκους της Καρδίτσας, όλους τους φορείς. Μετά δόθηκαν τα πρώτα χρήματα. Αποτέλεσμα της πίεσης της δικής μας, αν δεν έβγαινε ο κόσμος έξω δεν θα τα παίρναμε. Ασχετα τι λένε, γιατί πάντα έτσι λένε, "θα τα δίναμε ούτως ή άλλως". Δεν τα δίνουνε, σε άλλες περιοχές δεν τα δώσανε. Στην Καρδίτσα τα δώσανε γιατί βούλιαξε η πλατεία της Καρδίτσας».

Ωστόσο η καταστροφή αυτήν τη φορά είναι πολύ μεγαλύτερη. «Δεν μιλάμε για τις καλλιέργειες που είναι κατεστραμμένες. Στα χωράφια είναι πάρα πολλά τα στρέμματα που δεν θα μπορέσουν να δώσουν. Το έδαφός τους δεν έχει καμία σχέση με το τι ήταν πριν. Εχω τρομάξει με το μέγεθος αυτής της καταστροφής.

Για παράδειγμα, οι περισσότεροι αγρότες τα λάστιχα άρδευσης που πότιζαν τα είχανε μέσα στα χωράφια. Ολα αυτά έχουν φύγει, έχουν καταστραφεί, έχουν μπει σε άλλα χωράφια. Είναι δύσκολο να μαζευτούν. Δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε δουλειά. Στον "Ιανό" ήταν μαζεμένα τα λάστιχα. Πρέπει αυτά να φύγουνε, θέλει χέρια για να γίνει αυτό».

Επόμενο βήμα η οργάνωση του αγώνα

«Εμείς τώρα θα καθαρίσουμε τα σπίτια μας, να μπορέσουμε να κοιμηθούμε σε αυτά. Ομως, σαν αγροτικό κίνημα, ως Αγροτικός Σύλλογος και Ομοσπονδία θα οργανώσουμε τον κόσμο. Θα κάνουμε συλλαλητήρια τώρα. Με τον οργανωμένο αγώνα μας, μέσα από το κίνημα, δεν θα επιτρέψουμε να μη γίνουν πράξη τα αιτήματα που έχουμε, που αφορούν τις πραγματικές ανάγκες που έχει ο καθένας μας.

Είδαμε για παράδειγμα ότι μετά από τόση πίεση, σήμερα στον Παλαμά έχουν αρχίσει να φεύγουν τα νεκρά ζώα. Ομως σε Κοσκινά, Μεταμόρφωση και αλλού η κατάσταση είναι τραγική. Πρέπει να πιέσουμε και από τα χωριά αυτά να φύγουνε».

Ο Κ. Τζέλλας τόνισε πως παρά το γεγονός ότι οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, συνολικά ο λαός της περιοχής έχει να αντιμετωπίσει ένα εχθρικό προς τις ανάγκες τους κράτος, θα συνεχίσει να διεκδικεί.

«Οταν βγαίναμε στον δρόμο, βγαίναμε στην ΠΑΘΕ και φωνάζαμε για τα αντιπλημμυρικά που δεν έχουμε, είχαμε τον εισαγγελέα μπροστά μας να μας απειλεί ότι θα μας πάει στα δικαστήρια γιατί κλείναμε τον δρόμο. Και τώρα πλημμύρισε ο τόπος και ο δρόμος έκλεισε!», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Εμείς οργανωμένα μέσα από το κίνημα θα παλέψουμε ώστε όλη η Θεσσαλία να μην ξεχαστεί, γιατί δυστυχώς οι καταστροφές είναι παντού. Θα διεκδικήσουμε αποζημιώσεις για όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους και βέβαια όλους τους κατοίκους που τα σπίτια τους πνιγήκανε, θα δώσουμε μάχη να ζήσουμε στον τόπο μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ