Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2023 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Χωρίς δεύτερη κουβέντα πήγαμε να σώσουμε ανθρώπους»

Στο τιμόνι του «Καπετάν Κώστας» στην αποστολή στη Γυάρο για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της ΚΕ του ΚΚΕ τον Οκτώβρη του 2019
Στο τιμόνι του «Καπετάν Κώστας» στην αποστολή στη Γυάρο για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της ΚΕ του ΚΚΕ τον Οκτώβρη του 2019
«Βοηθάμε όπου χρειαστεί γιατί είμαστε άνθρωποι». Με αυτά τα λόγια, ο Κωνσταντίνος Δημητρίου, γνωστός και ως «Καπετάν Ταρζάν», περιγράφει στον «Ριζοσπάστη» τα όσα έζησε στην προσπάθειά του να σώσει με το τουριστικό του σκάφος, «Καπετάν Κώστας», ντόπιους και τουρίστες που είχαν εγκλωβιστεί στον Πλατανιά, στη Μηλίνα, στο Χόρτο, στο Χορευτό της Μαγνησίας τις πρώτες μέρες της καταστροφής (7-9 Σεπτέμβρη).

0 «Καπετάν Ταρζάν», «χείμαρρος» από μόνος του, μας λέει: «Εχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια να ταξιδεύουμε με όλες τις συνθήκες. Δεν μας σκιάζουν οι φουρτούνες, είναι δύσκολο να μας σταματήσει ο καιρός. Δεν είναι η πρώτη φορά που βοηθάμε στον απεγκλωβισμό ανθρώπων. Στο παρελθόν έχουν γίνει ανάλογες ενέργειες, έχουμε μεταφέρει είδη πρώτης ανάγκης και φαγητό σε ανθρώπους που είχαν αποκλειστεί. Απλά τώρα λόγω της δημοσιότητας και της μεγάλης καταστροφής, μας μαθαίνει και ο πολύς κόσμος».

Εξηγώντας μας το πώς στήθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού τονίζει ότι «με το που μάθαμε ότι έχουν εγκλωβιστεί άνθρωποι, χωρίς δεύτερη κουβέντα, χωρίς να περιμένουμε κάποιο αίτημα για παροχή βοήθειας από την Πολιτική Προστασία, ενημερώσαμε το Λιμενικό και ξεκινήσαμε να πάμε να σώσουμε τους ανθρώπους. Οι συνθήκες ήταν δύσκολες, αφού για να σκεφτείς, στο Χορευτό φυσούσε ο αέρας με 8 μποφόρ. Αλλά και οι κορμοί δέντρων, τα σχεδόν βυθισμένα αυτοκίνητα, δημιουργούσαν μια αδιαπέραστη ζώνη σε ορισμένα σημεία της θάλασσας».

Συνολικά, από το Μικρό, τη Μηλίνα, τον Πλατανιά και το Χόρτο, μάζεψε 185 άτομα. Αργότερα πέρασε και από το Χορευτό, όπου επιβιβάστηκαν στο σκάφος του άλλοι 24.

Ο «Καπετάν Ταρζάν» ήταν ένας από τους πολλούς που συντέλεσαν στο να ολοκληρωθεί με επιτυχία η αποστολή στη Γυάρο τον Οκτώβρη του 2019, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της ΚΕ του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ