Σάββατο 22 Ιούνη 2024 - Κυριακή 23 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Ο,τι γίνεται στην Ουκρανία έχει αντίκτυπο σε Ασία - Ειρηνικό και αντίστροφα... »
  • Επίσκεψη Πούτιν στη Βόρεια Κορέα με ξεκάθαρα μηνύματα
  • Αναδύονται τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα που συγκρούονται σε διάφορα μέτωπα παγκοσμίως

Από τη Σύνοδο Κορυφής για την Ουκρανία στην Ελβετία

Eurokinissi

Από τη Σύνοδο Κορυφής για την Ουκρανία στην Ελβετία
Ολο και πιο καθαρά διαμορφώνονται τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, παίρνουν πιο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και προετοιμάζονται για κλιμάκωση τόσο στη σύγκρουση στην Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη, όσο και σε άλλα μέτωπα που αναδύονται παγκοσμίως, όπως στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού. Οπως χαρακτηριστικά έχει επισημάνει ο γγ του ΝΑΤΟ, ό,τι γίνεται στην Ουκρανία έχει αντίκτυπο σε Ασία - Ειρηνικό και το αντίστροφο...

Αυτό φάνηκε τόσο κατά τη «Διάσκεψη Ειρήνης» στην Ελβετία με πρωτοβουλία της Ουκρανίας και του ευρωατλαντικού άξονα, όσο και κατά την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, στη Βόρεια Κορέα με ξεκάθαρα μηνύματα, τόσο για τη σύγκρουση στην Ουκρανία όσο και για τη γεωπολιτική αντιπαράθεση στην Κορεατική Χερσόνησο.

Ο Ρώσος Πρόεδρος - που στη συνέχεια επισκέφτηκε το Βιετνάμ - κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι δημιουργεί «απειλή για την ασφάλεια» της Ρωσίας στην Ασία, ενώ η Συνθήκη στρατηγικής συνεργασίας Ρωσίας - Β. Κορέας, που υπέγραψαν οι δυο ηγέτες, χαρακτηρίζεται «απάντηση» στα σχέδια των ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Νότιας Κορέας να σχηματίσουν ένα «ασιατικό ΝΑΤΟ». Μόσχα και Πιονγιάνγκ σχεδιάζουν να συνεργαστούν για την οικοδόμηση μιας «αρχιτεκτονικής ασφαλείας» στην Ευρασία.

Αυτή η «ισχυρή Συνθήκη» θα είναι «μια κινητήρια δύναμη που θα επιταχύνει τη δημιουργία ενός νέου, πολυπολικού κόσμου», τόνισε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν. «Ταιριάζει με τη στρατηγική φύση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στη νέα εποχή», συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι «οι καιροί έχουν αλλάξει, το ίδιο και η γεωπολιτική θέση της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας παγκόσμια».

Στο μεταξύ η Βόρεια Κορέα φημολογείται ότι έχει στείλει πυρομαχικά και βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με ανταλλάγματα τεχνογνωσία στο δορυφορικό της πρόγραμμα, ενώ το ευρωατλαντικό στρατόπεδο ανησυχεί για «νέο γύρο» μεταφοράς προηγμένης ρωσικής στρατιωτικής τεχνολογίας σε τομείς όπως πύραυλοι, κατασκοπευτικοί δορυφόροι και υποβρύχια.

Συμφωνία για συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης

Η Συνθήκη «ολοκληρωμένης στρατηγικής εταιρικής σχέσης» θέτει «καθήκοντα μεγάλης κλίμακας για την εμβάθυνση των ρωσοκορεατικών σχέσεων μακροπρόθεσμα» στον «πολιτικό, εμπορικό και επενδυτικό, ανθρωπιστικό τομέα, και στον τομέα της Ασφάλειας».

Σημαντική είναι η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας για αμοιβαία συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης. Μάλιστα, η ρήτρα αυτή, που προσομοιάζει με το άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, έρχεται σε μια φάση που το ευρωατλαντικό στρατόπεδο επέτρεψε ουκρανικά χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος με ΝΑΤΟικά όπλα.

Η συμφωνία λέει ότι αν μία από τις χώρες δεχτεί εισβολή και ωθηθεί σε εμπόλεμη κατάσταση, η άλλη πρέπει να αναπτύξει «όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της χωρίς καθυστέρηση» για να παράσχει «στρατιωτική και άλλη βοήθεια».

Αλλά λέει επίσης ότι τέτοιες ενέργειες πρέπει να είναι σύμφωνες με τους νόμους και των δύο χωρών και το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για το «δικαίωμα αυτοάμυνας» ενός μέλους του ΟΗΕ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος δεν απέκλεισε την ανάπτυξη στρατιωτικής - τεχνικής συνεργασίας με τη Βόρεια Κορέα, αλλά και να της προμηθεύσει η Ρωσία όπλα υψηλής ακρίβειας.

Αυτό έρχεται και «κουμπώνει» με προηγούμενες δηλώσεις του Πούτιν και άλλων Ρώσων αξιωματούχων ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προμηθεύσει με ρωσικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς κράτη «εχθρικά» προς τις ΗΠΑ και πως βρίσκεται σε τέτοιες συζητήσεις με «εταίρους» της σε Ασία και Λατινική Αμερική.

Ο Κιμ φρόντισε επίσης να τονίσει πολλές φορές την πλήρη στήριξη της Πιονγιάνγκ στη «στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ ο Πούτιν απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως «δεν υπάρχει ανάγκη να χρησιμοποιηθούν στρατιώτες της Βόρειας Κορέας στη σύγκρουση στην Ουκρανία».

Αντιδράσεις από ΗΠΑ, Νότια Κορέα, Ιαπωνία

Η Σεούλ, το Τόκιο, η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες εξαπέλυσαν πυρά πριν και μετά την επίσκεψη Πούτιν. H Νότια Κορέα αντέδρασε στη συνθήκη Μόσχας - Πιονγιάνγκ δηλώνοντας πως θα εξετάσει την αποστολή όπλων στις ουκρανικές δυνάμεις, κάτι που απέκλειε έως τώρα.

Επιπλέον το νοτιοκορεατικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη για να διαμαρτυρηθεί κατά του «συμφώνου αμοιβαίας άμυνας», με τη Μόσχα να απαντά πως δεν θα δεχτεί εκβιασμούς και απειλές.

ΗΠΑ και Νότια Κορέα καταδίκασαν τη ρωσο-βορειοκορεατική συνθήκη ως «σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα» και ως σαφή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που έχει επιβάλει διεθνείς κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα. Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αντ. Μπλίνκεν επικοινώνησε αμέσως με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, δηλώνοντας στη συνέχεια πως η Ουάσιγκτον «θα εξετάσει διάφορους τρόπους για να απαντήσει στην απειλή».

Οι ΗΠΑ έχουν παρατάξει χιλιάδες στρατεύματα στη Νότια Κορέα και συντονίζονται στενά με τη «σύμμαχο χώρα» σε θέματα εκπαίδευσης και οπλικών συστημάτων. Ενδεικτική της διαρκούς αναβάθμισης της συνεργασίας στην Αμυνα είναι η συζήτηση για να φιλοξενηθούν στην Κορεατική Χερσόνησο νέα υπερσύγχρονα αμερικανικά οπλικά συστήματα (όπως η αντιπυραυλική «ομπρέλα» THAAD). Απέναντι στην «πυρηνική απειλή από τη Βόρεια Κορέα», οι δύο πλευρές εξετάζουν όλες τις επιλογές στρατιωτικής συνεργασίας, μεταξύ άλλων διευρύνοντας κοινά γυμνάσια με άλλες δυνάμεις της περιοχής, όπως η Ιαπωνία.

Η Κίνα «πρέπει να πληρώσει το τίμημα»

Την ίδια ώρα, το ευρωατλαντικό στρατόπεδο, παρουσιάζοντας ως ένα ενιαίο μπλοκ τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, βάζει όλο και πιο έντονα στο στόχαστρο το Πεκίνο για τις σχέσεις του με τη Μόσχα.

Η Κίνα δεν παρέχει άμεσα όπλα στη Ρωσία, όμως οι ΗΠΑ κατηγορούν κινεζικές εταιρείες ότι προμηθεύουν τη ρωσική «αμυντική» βιομηχανία με εξαρτήματα και εξοπλισμό, βοηθώντας την να παρακάμπτει τις δυτικές κυρώσεις. Περίπου «το 70% των μηχανημάτων - εργαλείων που εισάγονται στη Ρωσία προέρχονται από την Κίνα», όπως και «το 90% των μικροηλεκτρονικών», σύμφωνα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ.

Η βοήθεια αυτή «επέτρεψε στη Ρωσία να διατηρήσει την πολεμική μηχανή. Αυτό πρέπει να σταματήσει», σημείωσε ο Μπλίνκεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ.

Οπως τόνισε ο γγ του ΝΑΤΟ, «η Κίνα δεν μπορεί να παίζει σε δύο ταμπλό», δηλαδή «να συνεχίσει να έχει κανονικές εμπορικές σχέσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες» και «παράλληλα να τροφοδοτεί τον μεγαλύτερο πόλεμο που έχουμε γνωρίσει στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο». Το Πεκίνο πρέπει «να πληρώσει το τίμημα» για τη στήριξη της Ρωσίας, δήλωσε απευθυνόμενος στην ΕΕ, που δεν ακολουθεί προς το παρόν τις αμερικανικές και βρετανικές κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες.

ΝΑΤΟική σύνοδος - φωτιά στην Ουάσιγκτον

Στο μεταξύ, οι ηγέτες των χωρών του Ινδο-Ειρηνικού που έχουν «εταιρική» σχέση με τις ΗΠΑ (Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα) σχεδιάζουν να συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 9 - 11 Ιούλη στην Ουάσιγκτον, για να συζητήσουν αντίμετρα κατά της κινεζικής «επιρροής» στον στρατιωτικό - πολιτικό και στρατηγικό τομέα σε κράτη της περιοχής.

Η συγκεκριμένη Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να λάβει αποφάσεις - φωτιά για την ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία στην Ουκρανία και συνολικά στην Ανατολική Ευρώπη.

Μεταξύ άλλων, το ΝΑΤΟ θα αναλάβει τη συγκέντρωση του στρατιωτικού υλικού για την Ουκρανία και τον συντονισμό της στρατιωτικής βοήθειας και της εκπαίδευσης των Ουκρανών. Τα κράτη - μέλη θα δεσμεύονται μακροχρόνια με στρατιωτική βοήθεια αξίας τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ τον χρόνο. Το ΝΑΤΟ «θα συντονίσει τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία» και «θα δημιουργήσουν τρεις μεγάλες βάσεις» σε χώρες της Ευρώπης.

Δεν αποκλείεται να συζητηθεί και η δημιουργία μιας αποστολής του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Επίσης θα εξεταστεί η πορεία ευθυγράμμισης της ουκρανικής «άμυνας και ασφάλειας» με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, η βελτίωση των αμυντικών προμηθειών και ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανικής βάσης της Ουκρανίας, αν και δεν αναμένεται να συζητηθεί κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία πρόσκλησης ένταξης.

«Αγώνας» επιρροής στον «Παγκόσμιο Νότο»

Η διαμόρφωση ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων φάνηκε και στη «Διάσκεψη Ειρήνης» για την Ουκρανία που έγινε στην Ελβετία το περασμένο Σαββατοκύριακο, με κοινή παραδοχή ότι είχε συμβολικό χαρακτήρα, καθώς δεν αναμενόταν κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα, ενώ από την «ατζέντα» απουσίαζαν όλα τα σημαντικά ζητήματα, όπως τα σύνορα της Ουκρανίας, η Κριμαία, αν η Ουκρανία θα ενταχθεί ή όχι στο ΝΑΤΟ κ.λπ.

Εξάλλου, δεν είχε προσκληθεί η Ρωσία και η Κίνα απέρριψε την πρόσκληση.

Τόσο η «Δύση» και το Κίεβο όσο και η Ρωσία προσπαθούν να κερδίσουν την «εύνοια» του λεγόμενου «Παγκόσμιου Νότου», ώστε να προωθηθεί μια «διευθέτηση» της σύγκρουσης με τους όρους του κάθε στρατοπέδου.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε ευρύτερες συνέπειες του πολέμου: Επισιτιστική ασφάλεια, ελευθερία ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα, ασφάλεια στους πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας, ανταλλαγή αιχμαλώτων και επιστροφή παιδιών από την Ουκρανία που έχουν μεταφερθεί στη Ρωσία.

Ενδεικτικό πάντως των αντιθέσεων αλλά και της κλιμάκωσης είναι ότι «επιτυχία» θεωρείται πως στην κοινή δήλωση αναφέρεται η λέξη «πόλεμος» και όχι «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», η δε Ρωσία αναφέρεται ως επιτιθέμενη και υπαίτια της σύγκρουσης. Το κείμενο επαναβεβαιώνει «τις αρχές της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας», ενώ αφαιρέθηκε ο όρος για απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την ουκρανική επικράτεια.

Ακόμη κι έτσι, από τις 90 χώρες που συμμετείχαν, η τελική δήλωση υπογράφηκε από περίπου 80 χώρες, κατά βάση του ευρωατλαντικού στρατοπέδου και διάφορους «συμμάχους» τους (η ΕΕ υπέγραψε τρεις φορές, ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Κομισιόν...).

Μια σειρά χωρών, όπως η Σαουδική Αραβία, η Ινδία, η Νότια Αφρική, το Μεξικό, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ταϊλάνδη, η Βραζιλία (συμμετείχε με καθεστώς παρατηρητή) δεν υπέγραψαν την τελική διακήρυξη.

Θυμίζουμε πως Κίνα και Βραζιλία παρουσίασαν τον Μάη κοινό σχέδιο 6 σημείων για «διευθέτηση» του πολέμου στην Ουκρανία, που αναμένεται να αναζωπυρώσει μια διπλωματική κινητικότητα ενόψει της Συνόδου Κορυφής του G20 το φθινόπωρο στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, με τη βραζιλιάνικη προεδρία να επιθυμεί την παρουσία του Ρώσου Προέδρου, παρά το σε βάρος του διεθνές ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ