Σάββατο 22 Ιούνη 2024 - Κυριακή 23 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Συνέχεια και κλιμάκωση της πολιτικής που βγάζει τους αγρότες μαζικά στους δρόμους

Tο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου είχε σύσκεψη με τη νέα ηγεσία του για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα, επισκέφτηκε την Παρασκευή ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Επιβεβαιώνοντας τον αντιλαϊκό προσανατολισμό της κυβέρνησης, με βάση τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η «σημαντική δουλειά» που έχει γίνει «θα συνεχιστεί και θα επιταχυνθεί», ενώ εμπαίζοντας τους αγρότες, που ξαναβγήκαν τους προηγούμενους μήνες μαζικά στον δρόμο, ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «η κυβέρνηση έχει πρακτικά ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών μας».

Η κοροϊδία, δε, πήγε «σύννεφο», όταν ισχυρίστηκε πως έμαθε μόλις την Παρασκευή ότι «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τις πολυεθνικές στον τομέα των τροφίμων φαίνεται να τα αντιμετωπίζουμε και στον τομέα των φυτοφαρμάκων, όπου τα ίδια προϊόντα πωλούνται σε πολύ διαφορετικές τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με γειτονικές χώρες».

Στη σύσκεψη που προηγήθηκε, εστίασαν στα λεγόμενα «διαρθρωτικά ζητήματα» υποσχόμενοι «άμεσες παρεμβάσεις τροποποίησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής», της ΚΑΠ την οποία στο μεταξύ κατάρτισαν και ψήφισαν οι ίδιοι. Παρουσιάζοντας, εξάλλου, ως δεδομένη άλλη μια μέγγενη για τη μικρομεσαία αγροτιά, επέμεινε ότι «η πράσινη μετάβαση είναι μία πραγματικότητα και μία, θα έλεγα, υποχρέωση την οποία έχουμε», με ό,τι βάρη φορτώνει στο ενδιάμεσο τους παραγωγούς.

Αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις «μύριζαν» και όσα είπε για «παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν, προκειμένου να εξορθολογίσουμε συνολικά τη χρήση του νερού», όπως ήδη σχεδιάζεται στη Θεσσαλία, με πιέσεις για αλλαγή καλλιεργειών και μεγαλύτερα χαράτσια στους αγρότες.

Στο ίδιο φόντο και η «ανάγκη του περαιτέρω εκσυγχρονισμού» σε ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ. «Ο νέος κανονισμός και η νέα νομοθεσία που θα τον καθορίζει θα έρθει προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν την ολοκλήρωση του καλοκαιριού», είπε και απείλησε με νέες περικοπές: «Εισπράττουν στήριξη, επιδοτήσεις αυτοί που πραγματικά τις δικαιούνται. Και ο νοών νοείτω», σημείωσε προκλητικά.

Το ΚΚΕ

Για την επίσκεψη και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει σε σχόλιό του:

«Με τις δηλώσεις του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο πρωθυπουργός εμμέσως ομολόγησε ότι τα μέτρα για το ρεύμα, που αναγκάστηκε να πάρει η κυβέρνηση μετά τις μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις, αποδείχθηκαν ανεπαρκέστατα στη μείωση του κόστους παραγωγής. Ταυτόχρονα, υποκρίθηκε ότι τώρα ανακάλυψε πως στην παραγωγή τροφίμων και αγροεφοδίων τις τιμές εκτινάσσουν μια χούφτα μονοπώλια!

Τα αιτήματα των αγροτών είναι γνωστά και δίκαια. Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να εξασφαλίσει πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, να εξοφληθούν επιτέλους οι επιδοτήσεις χωρίς τις περικοπές της νέας ΚΑΠ. Ετσι μόνο μπορεί να υπάρξει μείωση του κόστους παραγωγής, να δοθούν ανάσες επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες και να μειωθούν οι τιμές στο ράφι για τα λαϊκά νοικοκυριά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ