Τρίτη 6 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΠΕΙΡΟΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ / ΠΟΤΑ
Κλιμακώνουν τη δράση τους για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς

Ενίσχυση της συντονισμένης δράσης αποφάσισαν σε σύσκεψη στην Αρτα

Πείρα από μεγάλους αγώνες σε εργοστάσια του κλάδου μεταφέρθηκε στη σύσκεψη
Πείρα από μεγάλους αγώνες σε εργοστάσια του κλάδου μεταφέρθηκε στη σύσκεψη
Σύσκεψη των διοικήσεων των σωματείων από όλη την Ηπειρο στον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο Αρτας. Σκοπός της σύσκεψης ήταν η οργάνωση της δράσης μπροστά και στην απεργία στις 28 Φλεβάρη, ώστε να καταργηθούν στην πράξη οι αντιλαϊκοί νόμοι της κυβέρνησης και η αδιαλλαξία της εργοδοσίας απέναντι στις διεκδικήσεις των εργατών για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα, με υπογραφή ΣΣΕ, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας κ.ά.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρτας, οι πρόεδροι των τριών κλαδικών σωματείων από Αρτα, Γιάννενα και Θεσπρωτία, συνδικαλιστές από τα Σωματεία Εργαζομένων στον «Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αρτας» και την «Πίνδο», ενώ ξεχώρισε η παρουσία, για πρώτη φορά, των διοικήσεων δύο νέων επιχειρησιακών σωματείων, από την «ΙΟΝ» στην Αρτα και το «Ζαγόρι» στα Γιάννενα.

Την εισήγηση στη σύσκεψη πραγματοποίησε ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων τη μεγάλη σημασία που έχει η οργάνωση της απεργίας και του αγώνα συνολικά σε έναν κλάδο όπως των Τροφίμων, όπου εργάζεται σχεδόν το 40% των εργαζομένων στη μεταποίηση. Σημείωσε ότι ενώ μια σειρά μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι αναγκάζονται να υπογράψουν το τελευταίο διάστημα επιχειρησιακές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς, υπό την πίεση των αγώνων των επιχειρησιακών σωματείων, την ίδια ώρα αρνούνται πεισματικά να υπογράψουν κλαδική Σύμβαση Εργασίας. Με τη στάση τους αυτή, ανέδειξε, επιδιώκουν να μην κατοχυρωθούν συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα για τους χιλιάδες εργολαβικούς εργάτες που απασχολούνται εποχικά στους ομίλους. Τόνισε έτσι την ανάγκη συντονισμού της δράσης των επιχειρησιακών και κλαδικών σωματείων, ώστε να δυναμώσει η πίεση για την υπογραφή της κλαδικής ΣΣΕ.

Η συζήτηση που ακολούθησε ανέδειξε τη σημαντική πείρα που έχει αποκτηθεί από την αντιπαράθεση με τη μεγαλοεργοδοσία. Οι συνδικαλιστές από το επιχειρησιακό σωματείο στο «Ζαγόρι» μετέφεραν το πώς ακύρωσαν στην πράξη τον αντεργατικό νόμο Γεωργιάδη για την επιβολή 7ήμερης εργασίας, μέσα από τη μεγάλη συμμετοχή των εργατών στην τελευταία πανεργατική απεργία του Σεπτέμβρη. Τόνισαν ότι με όπλο αυτήν την πείρα οργανώνουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 28 Φλεβάρη, με στόχο την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ.

Αντίστοιχα, οι εργάτες στο εργοστάσιο της «ΙΟΝ» στην Αρτα επανασύστησαν το επιχειρησιακό τους σωματείο ως αντίβαρο στους σχεδιασμούς της εργοδοσίας να οδηγήσει σε απόλυση έως και το 60% του προσωπικού μέχρι τέλη του 2025, λόγω αναδιάρθρωσης στις γραμμές παραγωγής.

Οι μάχες του κλαδικού Σωματείου Ιχθυοκαλλιεργειών και Τροφίμων στη Θεσπρωτία, με επίκεντρο την «Avramar», ανοίγουν επίσης νέες δυνατότητες παρέμβασης σε μια σειρά μικρότερες επιχειρήσεις της ιχθυοκαλλιέργειας στη Σαγιάδα.

Τη γενική αποδοχή των διεκδικήσεων των σωματείων από τους εργάτες στην πτηνοτροφία ανέδειξαν οι συνδικαλιστές του χώρου, επισημαίνοντας τις δυσκολίες στην προσπάθεια για την οργάνωση των οικονομικών μεταναστών, κόντρα στον εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Με όπλο αυτές τις δυνατότητες, σωματεία και συνδικαλιστές ήδη οργανώνουν την παρέμβασή τους στους χώρους δουλειάς, προγραμματίζουν Γενικές Συνελεύσεις και προετοιμάζουν την επιτυχία της απεργίας, ώστε να φουντώσουν ακόμα περισσότερο οι εστίες διεκδίκησης ενάντια σε κυβέρνηση και εργοδοσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ