Τρίτη 6 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θα χειρουργείται όποιος πληρώνει, θα δουλεύει όποιος αντέχει

Την πρόθεση της κυβέρνησης να τεθούν σε λειτουργία τα απογευματινά χειρουργεία από 1η Μάρτη εξέφρασε χτες ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό. Ποιο είναι το ...μήνυμα στον λαό; Πως όταν λείπουν χειρουργοί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς κ.ά. από το δημόσιο σύστημα Υγείας, το μόνο «μέτρο» είναι το ...«νόμιμο και θεσμικό» φακελάκι, στα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, όπως είπε ο υπουργός την περασμένη βδομάδα.

Η κυβέρνηση επικαλείται ως παράδειγμα τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων, όπου, όπως λέει, εξυπηρετούνται «επί πληρωμή» εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς. «Αυτό το ωραίο μοντέλο που πήρε τον κόσμο που μπορούσε να πληρώσει κάτι το πρωί, για να μπορεί να πάει γρηγορότερα κι αυτός που δεν έχει να πληρώσει, θα το κάνουμε και για τα χειρουργεία», είναι το «επιχείρημα» που επανέλαβε ο υπουργός Υγείας.

Οπότε, εν έτει 2024, γιατρό θα βλέπει την ίδια μέρα που τον χρειάζεται μόνο όποιος έχει να πληρώσει, θα χειρουργείται έγκαιρα μόνο όποιος θα δίνει το «νόμιμο φακελάκι». Αλλιώς θα κατατάσσεται από τη μία λίστα αναμονής στην άλλη, για ραντεβού με γιατρό, για εξετάσεις, χειρουργείο. Και, βέβαια, όπως τα απογευματινά ιατρεία απομυζούν εκατομμύρια ευρώ από τον λαό, το ίδιο θα γίνει και με τα απογευματινά χειρουργεία, με το κράτος να περιορίζεται στο να κόβει αποδείξεις πληρωμής στον λαό που υποφέρει.

«Σε όλα τα συστήματα της ΕΕ τα οποία είναι εθνικά συστήματα Υγείας έχουμε απογευματινά και μάλιστα υπάρχουν και πιο προχωρημένα συστήματα Υγείας που έχουν και ιδιωτικές πτέρυγες εντός των δημοσίων νοσοκομείων. Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό», ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, περιγράφοντας έτσι το «όραμα» της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα, με «ιδιωτικές πτέρυγες» μέσα στα κρατικά νοσοκομεία.

Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα, 90.000 ασθενείς περιμένουν να χειρουργηθούν, δεκάδες κρεβάτια ΜΕΘ και το 30% των χειρουργικών τραπεζιών παραμένουν κλειστά λόγω των τραγικών ελλείψεων που υπάρχουν σε νοσηλευτικό, ιατρικό προσωπικό και προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων. Σε εύλογα ερωτήματα, όπως με ποιον ακριβώς τρόπο θα λειτουργήσουν περισσότερα χειρουργικά κρεβάτια από αυτά που ήδη λειτουργούν χωρίς το αναγκαίο προσωπικό, ποιοι αναισθησιολόγοι θα χειρουργούν το απόγευμα αφού αυτοί καταρρέουν μετά τις απανωτές εφημερίες, ποιο νοσηλευτικό προσωπικό, πώς θα αντέχει το προσωπικό των νοσοκομείων που θα συμμετέχει στα απογευματινά χειρουργεία να κάνει και την πρωινή βάρδια, η απάντηση του υφυπουργού Υγείας, ξεκαθαρίζοντας ότι η κατάσταση θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, ήταν αρκετά σαφής: «Οπως αντέχουν στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τι θα συνέβαινε αν ο Κόκκαλης και ο Αυλάμης έκαναν απογευματινά χειρουργεία με φακελάκι;(2024-03-21 00:00:00.0)
Τo «νόμιμο φακελάκι» δεν θα περάσει, καμιά συμμετοχή στα επί πληρωμή χειρουργεία!(2024-03-21 00:00:00.0)
Νέες κινητοποιήσεις σε νοσοκομεία ενάντια στις πληρωμές ασθενών(2024-03-21 00:00:00.0)
«Στο πόδι» σωματεία και φορείς ενάντια στα επί πληρωμή χειρουργεία(2024-03-20 00:00:00.0)
Μετακινήσεις - μπαλώματα μετά τον σάλο για το κλείσιμο των χειρουργείων(2024-02-10 00:00:00.0)
«Οχι» στα απογευματινά χειρουργεία(2014-07-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ