Πέμπτη 21 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
Νέες κινητοποιήσεις σε νοσοκομεία ενάντια στις πληρωμές ασθενών

Την Τρίτη 26/3 στην Πάτρα, ενώ χτες «υποδέχθηκαν» αγωνιστικά τον «υπουργό εμπορίου Υγείας» στο Καραμανδάνειο

Από την αγωνιστική «υποδοχή» του υπουργού Υγείας στο Καραμανδάνειο
Από την αγωνιστική «υποδοχή» του υπουργού Υγείας στο Καραμανδάνειο
Με τις αντιδράσεις των υγειονομικών ενάντια στα επί πληρωμή χειρουργεία να συνεχίζονται, σε τρίωρη στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.) την Τρίτη 26 Μάρτη, μέρα «εγκαινίων» των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων στο ΠΓΝ του Ρίου, και σε συγκέντρωση (2 μ.μ.) έξω από τον χώρο του νοσοκομείου, προχωρά η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ), εκφράζοντας την αντίθεσή της στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας.

«Τους δηλώνουμε πως στο δίλημμα "Οι ζωές μας ή τα κέρδη τους" απαντάμε: Οι ζωές μας! Διεκδικούμε δωρεάν δημόσια Υγεία για όλους!», σημειώνει η ΕΙΝΑ. Και επισημαίνει ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζει την επί πληρωμή λειτουργία των χειρουργείων, στο συγκεκριμένο νοσοκομείο «υπάρχουν 8 κενές οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων και ακόμη 24 κενές οργανικές θέσεις από όλες τις χειρουργικές ειδικότητες, παραμένουν 4 χειρουργικές αίθουσες κλειστές από τις 12».

Πώς κερδήθηκε η λειτουργία των χειρουργείων

Παράλληλα, με ανακοίνωση και παρέμβαση που πραγματοποίησε στο Καραμανδάνειο Παιδιατρικό Νοσοκομείο χτες, η Ενωση κουρέλιασε άλλη μια φιέστα της κυβέρνησης, με την επίσκεψη του υπουργού Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη.

Ειδικά για το συγκεκριμένο νοσοκομείο η Ενωση αναφέρει ότι «δεν έχει βασικές ειδικότητες, όπως παιδοκαρδιολόγου (υπάρχει μόνο ένας στο Πανεπιστημιακό για όλη τη Δυτική Ελλάδα), παιδογαστρεντερολόγου, και που άλλες ειδικότητες καλύπτονται με δελτία παροχής υπηρεσιών περιστασιακά.

Η Παιδοψυχιατρική Κλινική στεγάζεται 2 χιλιόμετρα μακριά από το νοσοκομείο, δημιουργώντας επισφαλείς συνθήκες για τους μικρούς ασθενείς (και μάλιστα με τρεις μετακινημένες συναδέλφους από άλλες δομές, έχοντας μία μόνο οργανική θέση).

Το Μικροβιολογικό Τμήμα έφτασε ένα βήμα προ της αναστολής λειτουργίας μιας και θα απέμενε ένας συνάδελφος και η λειτουργία του συνεχίζεται με τρεις μετακινήσεις συναδέλφων από πρωτοβάθμιες δομές.

Τα χειρουργεία λειτουργούν με δύο δανεικούς αναισθησιολόγους από το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, στερώντας από το τελευταίο πολύτιμο δυναμικό».

Θύμισε πώς διασφαλίστηκε η λειτουργία των χειρουργείων του πριν από δύο χρόνια, «όταν μετά από μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις της ΕΙΝΑ, σε σύμπνοια με τα εργατικά σωματεία και τους γονείς, κατορθώθηκε η άμεση ενίσχυση με μόνιμους αναισθησιολόγους, όταν η κυβέρνηση είχε αφήσει το νοσοκομείο να στενάζει από τις τεράστιες ελλείψεις». Και τονίζει ότι ο μόνος δρόμος είναι αυτός «της μαζικής κινητοποίησης όλων των φορέων, υγειονομικών και εργατικών σωματείων, για δημόσια δωρεάν Υγεία, ενίσχυση των νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό και γενναία αύξηση του προϋπολογισμού για την Υγεία και όχι περαιτέρω εμπορευματοποίησή της».

Νέες παραιτήσεις αναισθησιολόγων

Στο μεταξύ, με την κυβέρνηση και τον «υπουργό εμπορίου Υγείας», όπως δικαιολογημένα τον έχουν «βαφτίσει» οι νοσοκομειακοί γιατροί, να προπαγανδίζουν νυχθημερόν τα επί πληρωμή χειρουργεία, νέες παραιτήσεις αναισθησιολόγων, αυτήν τη φορά στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, δικαιώνουν τις αντιδράσεις των υγειονομικών που παλεύουν ενάντια στο «νόμιμο φακελάκι», αναδεικνύοντας ότι οι ελλείψεις πάνε χέρι χέρι με την ένταση της εμπορευματοποίησης.

Πιο συγκεκριμένα, την παραίτησή τους υπέβαλαν πρόσφατα (14 Μάρτη) δύο αναισθησιολόγοι του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, σύμφωνα με την τριμελή επιτροπή του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα η κατάσταση να «οδηγεί όλο τον χειρουργικό τομέα και όχι μόνο σε κατάρρευση», όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

Σε ανακοίνωσή της, η τριμελής επιτροπή του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «η αδιέξοδη πορεία που έχει πάρει το Αναισθησιολογικό Τμήμα του νοσοκομείου μας το τελευταίο διάστημα, με τις αναποτελεσματικές λύσεις του υπουργείου και των διοικήσεων, έφερε αυτήν τη δυσάρεστη εξέλιξη, που οδηγεί όλο τον χειρουργικό τομέα και όχι μόνο σε κατάρρευση.

Αντί τόσο καιρό να αναζητηθούν και να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που έχουν αναγκάσει δεκάδες γιατρούς του νοσοκομείου, αλλά και εκατοντάδες σε όλη τη χώρα στην παραίτηση, συνεχώς αυξάνεται η πίεση στο ολοένα και λιγότερο εναπομείναν προσωπικό μέχρι εξάντλησής του».

«Το Αναισθησιολογικό Τμήμα ενώ περίμενε να ενισχυθεί με τις "fast track" προσλήψεις, θα μείνει σύντομα με μία μόνο μόνιμη αναισθησιολόγο και δύο συνταξιούχους σε προσωρινή παράταση», επισημαίνει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ