Πέμπτη 21 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τρόφιμα - Ποτά: Στην πάλη για Συμβάσεις με 30 επιχειρησιακά σωματεία και 20 κλαδικά συνδικάτα

RIZOSPASTIS

«Διαμαρτυρόμαστε και αγωνιζόμαστε γιατί δεν πάει άλλο. Δουλεύουμε στα Τρόφιμα, στο Γάλα, στα Ποτά αλλά δεν μπορούμε να πάρουμε τα βασικά για να ζήσουμε τις οικογένειές μας, γιατί τα προϊόντα που εμείς παράγουμε πουλιούνται πανάκριβα στα σούπερ μάρκετ», σημείωσε ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, και συνέχισε:

«Να γνωρίζετε ότι τα παιδικά γάλατα και τα βρεφικά είδη, που η τιμή τους έχει διπλασιαστεί, η φέτα που αγοράζει ο λαός μας 15 ευρώ το κιλό και το γάλα που έφτασε 1,80 ευρώ, τα παράγουν εργαζόμενοι που παίρνουν 800 ευρώ τον μήνα. Εργαζόμενοι που για να τα βγάλουν πέρα αναγκάζονται να δουλεύουν συνεχόμενα 12ωρα, όπως ο συνάδελφός μας που πριν λίγους μήνες σε μεγάλη βιομηχανία του κλάδου άφησε την τελευταία του πνοή πάνω στο μηχάνημα, από την εντατικοποίηση.

Ο κλάδος των Τροφίμων - Ποτών - Γάλακτος είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στη βιομηχανία, απασχολώντας άμεσα πάνω από 150.000 εργαζόμενους. Κι όμως, κλαδική Σύμβαση δεν υπάρχει, οι μισθοί είναι παγωμένοι εδώ και 12 χρόνια, ενώ από τις επιχειρησιακές Συμβάσεις δεν καλύπτεται ούτε το 10% των εργαζομένων.

Το μείγμα γίνεται εκρηκτικό αν αναλογιστούμε τη μεγάλη εποχικότητα του κλάδου, ότι μεγαλώνει η εργασία μέσω των δουλεμπορικών γραφείων (εργολαβικοί) και σε αυτήν την αισχρότητα πρωτοστατούν μεγάλοι, πολυδιαφημισμένοι όμιλοι όπως "Αθηναϊκή Ζυθοποιία", "Unilever", "PepsiCo", "Coca Cola", "Friesland Campina - NOYNOY" κ.ά. Ακόμα και περιπτώσεις όπου το ειδικευμένο προσωπικό με επάγγελμα που δεν ξεπερνά το 10% - 15% σε μια βιομηχανία, και με προϋπηρεσία και προσόντα που βρίσκονται πίσω από το 2012, δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ μεικτά.

Ολα αυτά συμβαίνουν όταν η βιομηχανία Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών βρίσκεται ανάμεσα στους πρώτους κλάδους της μεταποίησης ως προς τα κύρια οικονομικά μεγέθη, με την αξία παραγωγής να αγγίζει τα 10,07 δισ. ευρώ, ενώ καταλαμβάνει την πρώτη θέση αναφορικά με τον κύκλο εργασιών στα 15,5 δισ. ευρώ. Τα κέρδη των επιχειρήσεων κατέγραψαν ρεκόρ 2,57 δισ. ευρώ το 2022, από 1,94 δισ. ευρώ το 2021.

Η οικονομική κατάσταση για τους βιομηχάνους και τους μετόχους των ομίλων είναι σε ανοδική πορεία από την περίοδο της πανδημίας, αξιοποιώντας το "ζεστό" χρήμα που έδωσε η κυβέρνηση, και βεβαίως από τις εξαγωγές.

Ταυτόχρονα ξεδιπλώνεται το κύμα ακρίβειας, ιδιαίτερα στα τρόφιμα, που σαρώνει τα λαϊκά εισοδήματα και είναι αποτέλεσμα των σφοδρών ανταγωνισμών ανάμεσα σε μεγάλους ομίλους στον κλάδο.

Μπροστά σε αυτήν τη διαμορφωμένη πραγματικότητα, η Ομοσπονδία μαζί με κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία ξεδιπλώνει αγωνιστικό σχέδιο για την ύπαρξη και υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ σε όλους τους υποκλάδους, αλλά και επιχειρησιακών ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση δικαιωμάτων, όπου τα επιχειρησιακά σωματεία έχουν αναλάβει να είναι η εμπροσθοφυλακή και οι μονάδες κρούσης στην πρώτη γραμμή στον πόλεμο που έχουν κηρύξει βιομήχανοι και εργοδοσία.

Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά, όπως η υπογραφή ΣΣΕ στη "ΔΕΛΤΑ" Αττικής, μετά και από αγωνιστικές αποφάσεις των εργαζομένων και του σωματείου τους, με αυξήσεις 6% έως 17,5%. Σε συνέχεια αυτής της προσπάθειας βρίσκονται 30 επιχειρησιακά σωματεία και 20 κλαδικά συνδικάτα, και αυτό μας κάνει αισιόδοξους ότι θα τα καταφέρουμε να σπάσουμε το μπλοκ που έχουν διαμορφώσει κυβερνήσεις και ΣΕΒ.

Εγγύηση και όρος για να πετύχουμε τους στόχους μας είναι η δημιουργία και άλλων, δεκάδων επιχειρησιακών σωματείων στα εργοστάσια Τροφίμων - Ποτών, η μαζικοποίησή τους με χιλιάδες νέα μέλη και ο συντονισμός όλων αυτών των εργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων με την Ομοσπονδία. Προχωράμε με σχέδιο για αντεπίθεση και νικηφόρους αγώνες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ