Πέμπτη 21 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Δραματική η κατάσταση στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας

Με συγκέντρωση χτες απαίτησαν μέτρα ενάντια στην κατάρρευση

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι των παραρτημάτων του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, απαιτώντας μέτρα ενάντια στην κατάρρευσή του, με άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες και παράταση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων μέχρι την πλήρωση των θέσεων με μόνιμο προσωπικό.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι από τα παραρτήματα «Αγιος Παντελεήμων», «Αγιος Δημήτριος - ΙΑΑ», Σερρών - Σιδηροκάστρου και της δομής του Κιλκίς. Στο πλευρό τους βρέθηκαν εκπρόσωποι σωματείων από τοΝ χώρο της Υγείας και άλλων κλάδων, της ΕΔΟΘ.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τη δραματική κατάσταση των Κέντρων, αφού στο σύνολο των Παραρτημάτων και των Δομών απασχολούνται 240 υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων έναντι των 581 που προβλέπονται από τον Οργανισμό. Μάλιστα, με τη λήξη των συμβάσεων τέλος Φλεβάρη έφυγαν άλλοι 58 εργαζόμενοι, το πρόβλημα της υποστελέχωσης οξύνθηκε.

Σοβαρές ελλείψεις παρατηρούνται και στη στελέχωση σε επιστημονικό προσωπικό, καθώς δεν υπάρχει μόνιμος γιατρός (παθολόγος, ή ψυχίατρος), δεν υπάρχει ψυχολόγος, ενώ απαραίτητη είναι η συμβολή και άλλων ειδικοτήτων, όπως λογοθεραπευτής, μουσικοθεραπευτής, γυμναστής κ.τ.λ.

Οπως είπε ο Γιάννης Γούτσιος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Αγιο Παντελεήμονα», η υποστελέχωση χτυπάει κυριολεκτικά «κόκκινο», αν αναλογιστεί κανείς ότι στη βραδινή βάρδια 4 νοσηλευτές πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες 200 περιθαλπόμενων!

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων από τον «Αγιο Δημήτριο», όπου νοσηλεύονται και παιδιά με νοητική υστέρηση, παραπληγικά κ.ά., είπαν ότι κάνουν διπλοβάρδιες και τριπλοβάρδιες για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες, ενώ υπάρχουν και βάρδιες κενές, τμήματα με παιδιά που τα φροντίζει όποιος προλάβει, αφού δεν υπάρχει προσωπικό. «Ομως αν προκύψει πρόβλημα μας καλούνε συνέχεια να απολογηθούμε, αλλά για το χάλι που υπάρχει και τα παιδιά μένουν στο έλεος, ποιος θα απολογηθεί; Παιδιά παραπληγικά σε αμαξίδια μαζί με παιδιά με βαρύ αυτισμό με αυξημένη επιθετικότητα, και εμείς στην καλύτερη ένας για 10 παιδιά», είπε μια εργαζόμενη.

Τις δραματικές συνθήκες επιβεβαίωσε και ένας κηδεμόνας περιθαλπόμενου στον «Αγιο Παντελεήμονα». Οπως είπε, ο ξάδερφός του κάνει αιμοκάθαρση και δεν υπάρχει οδηγός ασθενοφόρου για να τον μεταφέρει, οπότε αναγκάζεται ο ίδιος να τον πηγαίνει για αιμοκάθαρση στο νοσοκομείο τρεις φορές τη βδομάδα.

Η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ και μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, σημείωσε ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι ελλείψεις κάθε χρόνο αυξάνονται, με αποτέλεσμα τα ιδρύματα να έχουν μετατραπεί σε αποθήκες ψυχών.

Ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ, ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι μετά την άρνηση του υπουργείου να απαντήσει στην Ερώτηση που κατέθεσε το Κόμμα, την μετέτρεψε σε Επίκαιρη, προκειμένου να υποχρεωθεί να απαντήσει. Και κάλεσε τους εργαζόμενους αλλά και τους συγγενείς των περιθαλπόμενων, συνολικά τον λαό να μη δείξει καμία ανοχή στη λογική ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό. «Είναι μονόδρομος ο αγώνας που δίνετε, πρέπει να συνεχιστεί για να επιβάλουμε το δίκιο της κάλυψης των αναγκών μας», σημείωσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ