Πέμπτη 21 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Νέες βάσεις για την πάλη των αγροτοκτηνοτρόφων δημιούργησαν οι πρόσφατοι αγροτικοί αγώνες

Σε ένα βουνό προβλήματα, αποκούμπι η ενδυνάμωση των συλλόγων, η δημιουργία νέων και το μεγάλωμα της Ομοσπονδίας

Από τις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις στην Αιτωλοακαρνανία
Από τις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις στην Αιτωλοακαρνανία
«Εδώ και δεκαετίες η δουλειά μας βρίσκεται στον... αυτόματο πιλότο. Ξεκληριζόμαστε γιατί δεν βρίσκουμε ως σήμερα κυβερνητική στήριξη, δυσκολεύουν οι όροι καλλιέργειας και επιβίωσής μας, αντιμετωπίζουμε με πολύ πιο έντονο τρόπο τις συνέπειες της ΚΑΠ και των πολιτικών που εφαρμόζονται απ' αυτή»: Με τα παραπάνω λόγια ανοίγει η συζήτηση του «Ριζοσπάστη» με τον Νίκο Κούτρα, εκπρόσωπο του Αγροτικού Συλλόγου Νεοχωρίου Αιτωλοακαρνανίας, στην αποστολή της εφημερίδας μας στα χωριά της περιοχής, όπου συζητήσαμε με τους βιοπαλαιστές αγρότες για τις πρόσφατες μεγάλες κινητοποιήσεις τους, για τη συνέχεια που δίνουν και τα επόμενα βήματά τους.

Συνομιλώντας με πρωταγωνιστές των αγώνων αυτών, τα προβλήματά τους έρχονται ξανά στο προσκήνιο, ενώ αναδεικνύεται και η αξία της έντασης της διεκδίκησης, της οργανωμένης, συλλογικής και συντονισμένης πάλης.

«Ευγενικός... κυνισμός!»

Οπως ανέφερε ο Ν. Κούτρας, στην περιοχή που απλώνεται κοντά στις εκβολές του Αχελώου και γύρω από αυτή, εκτείνεται καλλιεργήσιμη έκταση άνω των 200.000 στρεμμάτων. Μπορούν να αναπτυχθούν όλες οι καλλιέργειες, με επικρατέστερες σήμερα την ελιά Καλαμών, τα εσπεριδοειδή, αλλά και τις αροτραίες (είδη ζωοτροφών, ρύζι, βαμβάκι κ.ά.), ενώ χρησιμοποιούνται και μοντέρνες πρακτικές. Επιπλέον, έντονη είναι και η κτηνοτροφία, με κοπάδια αιγοπροβάτων και βοοειδών.

«Στο Νεοχώρι ζουν περίπου 1.800 οικογένειες. Από αυτές τουλάχιστον οι 1.500 ασχολούνται αμιγώς με τον αγροτικό - κτηνοτροφικό τομέα», δηλώνει και εξηγεί: «Δεν είναι μόνο το κόστος παραγωγής που έχει εκτοξευτεί, που σε συνδυασμό με τις άγνωστες τιμές στα προϊόντα μας, δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες. Είναι τα συνολικά προβλήματα διαβίωσης που αντιμετωπίζουμε. Πάμε και εμείς στα σούπερ μάρκετ, χρειαζόμαστε και εμείς νοσοκομεία, υποδομές Υγείας και άλλες, που δεν έχουμε».

Ενώ για τη συμμετοχή του στην πανελλαδική αντιπροσωπεία των αγροτοσυνδικαλιστών που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, μας λέει: «Υπάρχει ένας "ευγενικός κυνισμός", καταλαβαίνουμε ότι δεν πρόκειται να ενδιαφερθούν για εμάς. Εκφράζεται και με το γεγονός ότι δεν απαντήθηκε κανένα από τα αιτήματά μας, παρά τις συνεχείς ερωτήσεις που έγιναν γι' αυτά!».

Πρόκειται για ορισμένους από τους λόγους που, όπως δήλωσε, «έβγαλαν ακόμη πιο δυναμικά τους αγρότες στον δρόμο, παρά το γεγονός ότι σε ορισμένα προϊόντα στην περιοχή μας, όπως τα εσπεριδοειδή, υπήρχε μια καλύτερη τιμή φέτος. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι δεν αντέχει. Οι κινητοποιήσεις επιπλέον σε όλη την Ευρώπη, μας δείχνουν ότι τα προβλήματα είναι βαθύτερα, αφορούν την ΚΑΠ, δηλαδή την ΕΕ και γενικότερα. Θέλουν να πουλάνε ακριβότερα αγοράζοντας από εμάς φθηνότερα, βρίσκοντας και διάφορες προφάσεις, για φθηνές εισαγωγές».

Στην κατάσταση προσθέτει την παντελή έλλειψη υποδομών στήριξης του αγροτικού - κτηνοτροφικού τομέα, όπως αγροτικοί δρόμοι που δεν συντηρούνται (όπου υπάρχουν), ελλιπή αντιπλημμυρικά, αρδευτικά κι άλλα έργα (με αποτέλεσμα να καταστρέφονται καλλιέργειες), υπερχρεωμένοι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) κ.ά. «Μόνο ο ΤΟΕΒ Νεοχωρίου, ειδικά μετά τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό, χρωστά 5 εκατ. ευρώ. Απ' αυτά τα μισά σχεδόν είναι πανωτόκια. Αν κοπεί το ρεύμα θα μείνουν απότιστα χιλιάδες στρέμματα με ανυπολόγιστες ζημιές», τονίζει.

Διεκδικήσεις κόντρα στην κρατική αδιαφορία

Στα χωριά της Μακρύνειας, με συνολικές καλλιεργούμενες εκτάσεις άνω των 70.000 στρεμμάτων, λειτουργεί ο ένας από τους δύο ΤΟΕΒ, με τον πρόεδρο αυτού της Παμφίας, Νώντα Γιαννέλο, να υπογραμμίζει και για τη συμμετοχή των αγροτών και κτηνοτρόφων στις κινητοποιήσεις:

«Εδώ και 15 χρόνια δεν λειτουργεί ο ΤΟΕΒ Μακρύνειας λόγω χρεών στο ΙΚΑ και στη ΔΕΗ και δεν έχει δείξει κανείς ενδιαφέρον, παρά μόνο προεκλογικά στα λόγια. Η κατάσταση έχει αγανακτήσει τον κόσμο».

Από τον συγκεκριμένο ΤΟΕΒ θα μπορούσαν να αρδεύονται 40.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στα πεδινά και 10.000 στα ορεινά και σήμερα αυτό δεν συμβαίνει, ακόμη και για καλλιέργειες με απόσταση 50 μέτρων από τη Λίμνη Τριχωνίδα!

«Εχουν απαξιωθεί τα πάντα. Στα αντλιοστάσια έγινε πλιάτσικο, υποδομές και τα κανάλια άρδευσης κατέρρευσαν, αποστραγγιστικά και άλλα έργα δεν υπάρχουν. Ολα αυτά με ευθύνη κυβερνήσεων και περιφερειακών αρχών που τουλάχιστον 15 χρόνια δεν έχουν ασχοληθεί με τα συγκεκριμένα προβλήματα», συμπληρώνει.

Μια περιοχή όπου παράγονταν στο παρελθόν μεγάλες ποσότητες καπνών και που το 1981 είχε περίπου 30.000 κατοίκους, σήμερα αριθμεί περίπου το 1/3, ως αποτέλεσμα των αλλαγών στην παραγωγή και των συνολικών προβλημάτων. «Ερημοποιούνται τα χωριά. Παρότι υπάρχει κόσμος που θέλει να ασχοληθεί, συναντά αδιαφορία και εχθρότητα από το κράτος. Φέτος χτυπηθήκαμε ως και 100% σε ορισμένες περιοχές από την ακαρπία της ελιάς. Πώς θα επιβιώσουμε; Ποια η συνέχεια;», διερωτάται με αγωνία.

Αισιόδοξα τα μηνύματα από την ενίσχυση των αγροτικών συλλόγων

Ελπίδα, όπως αναφέρθηκε, έδωσαν οι πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις. Η μαζικότητά τους, όπως εκφράστηκε στα μεγάλα συλλαλητήρια σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, οι συνολικές δράσεις και η αλληλεγγύη των εργαζομένων και των σωματείων τους στις πόλεις αναθάρρησαν αγροτικό κόσμο, έφεραν ενθουσιασμό και πείσμα.

Αγροτικοί σύλλογοι επιπλέον κινητοποιήθηκαν, δυνάμωσαν, ενώ τέθηκαν οι βάσεις για τη δημιουργία νέων, όπως αυτού της Ναυπακτίας - Δωρίδας. «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Ετσι όπως μας βλέπω και πριν από το καλοκαίρι ή μέσα σ' αυτό, τα τρακτέρ θα ξαναβγούν στους δρόμους», λέει ο Ν. Κούτρας, με τους συνδικαλιστές να αναγνωρίζουν την αξία ύπαρξης και ενδυνάμωσης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων στον νομό Αιτωλοακαρνανίας (ΟΑΣΑ).

Σε αυτήν τη ρότα ο Γιάννης Καρναβιάς, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, μας λέει: «Ο αγώνας μας συνεχίζεται. Εχουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες επιβίωσης, που γίνονται ακόμη μεγαλύτερες και εξαιτίας της νέας ΚΑΠ, που υλοποιούν οι ελληνικές κυβερνήσεις και στηρίζουν τα κόμματα που έχουν "εικόνισμα" την ΕΕ. Από αυτόν τον μεγάλο κύκλο κινητοποιήσεων βγαίνουμε νικητές γιατί πήραμε την κατάσταση στα χέρια μας, οργανώσαμε έτσι τον αγώνα μας και αυτό έγινε κτήμα στη συνείδηση περισσότερων βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων. Γι' αυτό, μία μέρα μετά, έχουμε νέες εγγραφές στους αγροτικούς συλλόγους, δημιουργούμε νέους για να ενταχθούν στην Ομοσπονδία.

Μέσα από αυτόν τον δρόμο κερδίσαμε όσα έχουμε κερδίσει, σε ένα πανελλαδικά συντονισμένο κίνημα όπου βάζουν τη σφραγίδα τους η γραμμή πάλης και οι διεκδικήσεις που θέτει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Μας κινητοποιεί το δίκαιο των αιτημάτων επιβίωσής μας. Προχωράμε με ενημερώσεις στην ύπαιθρο, με αγώνα για καθετί που απασχολεί - όχι μόνο την καλλιεργητική και κτηνοτροφική παραγωγή - προς κάθε αρμόδιο φορέα, κυβέρνηση, Περιφέρεια, δήμους, με προσπάθεια στησίματος νέων συλλόγων. Ετσι θα πορευτούμε και το επόμενο διάστημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ