Πέμπτη 21 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οι εμποροϋπάλληλοι απαιτούν ουσιαστικές αυξήσεις, τριετίες, Συλλογική Σύμβαση

RIZOSPASTIS

Τις διεκδικήσεις των εμποροϋπαλλήλων μετέφερε η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, αναφέροντας αναλυτικά:

«Σήμερα βρισκόμαστε εδώ γιατί ο εμπαιγμός έχει και τα όριά του. Οι χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι που αμείβονται στην πλειοψηφία τους με τον κατώτατο μισθό, δηλαδή με τα 780 μεικτά, απαιτούν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς τους και όχι ψίχουλα. Διεκδικούμε γενικό κατώτερο μισθό 900 ευρώ και υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, με αυξήσεις που να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες των εργαζομένων στο Εμπόριο.

Θέλουμε τις κλεμμένες μας τριετίες πίσω. Ολοι μπορούμε να σκεφτούμε τι σημαίνει μια γυναίκα που μπορεί στη βάρδιά της να σηκώνει αθροιστικά και έναν τόνο πράγματα, να έχει φτάσει 40 χρονών και να μην παίρνει τις τριετίες της. Ντροπή!

Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση! Οι μεγαλέμποροι από την εξαντλητική δουλειά των χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων μετράνε εκατομμύρια κερδών. Οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ το 2023 ξεπέρασαν τα 15 δισ. τζίρο! Τα πολυκαταστήματα "Attica" 8,4 εκατ. κέρδη το 9μηνο του 2023. Ο "Mr JUMBO", που ζήτησε λιγότερες αργίες και περισσότερη δουλειά για τους εργαζόμενους, ξεπέρασε το 1 δισ. πωλήσεις. Επίσης, αυτή την περίοδο τρέχουν επενδύσεις εκατομμυρίων από τους μεγάλους ομίλους του εμπορίου.

Αμύθητα κέρδη για την εργοδοσία, φτώχεια και εξαθλίωση για τους εργαζόμενους. Μισθοί που δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά, που δεν φτάνουν να εξασφαλίσουν οι συνάδελφοι αυτά του βάζουν στα ράφια, αυτά που πουλάνε. Που οι καταναλωτές καθημερινά ταλαιπωρούνται με το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού, για να βρουν τα πιο φθηνά βασικά προϊόντα και τις όποιες προσφορές γιατί η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα.

Φτάνουν στο σημείο να "κλέβουν" από την τσέπη των συναδέλφων μέρος του πετσοκομμένου μισθού για ταμειακά ελλείμματα και ζημίες, με όχημα τους εσωτερικούς κανονισμούς εργασίας και τις κατάπτυστες συμβάσεις που τους αναγκάζουν να υπογράφουν. Να βαφτίζουν μέρος του μισθού επίδομα εξ ελευθεριότητας ή εταιρική παροχή, για να μπορούν να συμψηφίζουν οποιαδήποτε αύξηση ή επίδομα δικαιούνται και μάταια οι συνάδελφοι να προσμένουν αύξηση στον μισθό τους.

Ακόμα και η ψηφιακή κάρτα εργασίας, που πριν 1,5 χρόνο ο τότε υπουργός Εργασίας την χαρακτήρισε ως επανάσταση στην αγορά εργασίας και εργαλείο στα χέρια των εργαζομένων, αποδεδειγμένα πλέον είναι εργαλείο στα χέρια της εργοδοσίας για την ακόμα μεγαλύτερη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου. Στα σούπερ μάρκετ οι συνάδελφοι εκτελούν εργασίες, όπως προετοιμασία πόστου, εφαρμογή ΜΑΠ, πριν χτυπήσουν την κάρτα, τη χτυπάνε και συνεχίζουν να δουλεύουν ή δεν τη χτυπάνε και καθόλου αν είναι δηλωμένοι ρεπό ή άδεια. Προβλέπεται η ευέλικτη προσέλευση κατά δύο ώρες, με ό,τι αυτό σημαίνει. Δεν αντιμετώπισε την καταστρατήγηση ωραρίου, την απλήρωτη υπερεργασία και υπερωρία. Αλλωστε τα 6ήμερα, τα 7ήμερα, τα σπαστά και ευέλικτα ωράρια, όπως και το σύνολο των αντεργατικών νόμων, είναι εδώ με ή χωρίς σκανάρισμα της κάρτας.

Ακόμα και οι χιλιάδες έλεγχοι που παρουσιάζουν, γίνονται σε μεγάλο ποσοστό εξ αποστάσεως, χωρίς να ελέγχεται με φυσική παρουσία του επιθεωρητή το τι γίνεται στην πραγματικότητα στους χώρους δουλειάς.

Γι' αυτό και λέμε ως εδώ! Δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα. Θέλουμε ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, 5ήμερο - 8ωρο - 40ωρο, τις αργίες και τις Κυριακές μας. Και ξέρουμε ότι αυτά θα τα κατακτήσουμε με τους αγώνες μας, στον δρόμο! Μαχητικά, αποφασιστικά, οργανώνουμε την απεργία μας στις 17 Απρίλη σε κάθε κατάστημα, αποθήκη και γραφείο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ