Τρίτη 6 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εμπρός για την απεργία! Για τις ζωές μας, κόντρα στα κέρδη τους!

Μεγάλη συμμετοχή, πλούσια πείρα και απόφαση για δουλειά νύχτα - μέρα για την απεργιακή κλιμάκωση στις 28 Φλεβάρη

Σταθμό για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας στις 28 Φλεβάρη αποτέλεσε η πολύ μεγάλη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, σε μαχητικό κλίμα, με συμμετοχή άνω των 80 σωματείων και φορέων εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, φοιτητών, Ομάδων Γυναικών και μαζική συμμετοχή εργαζομένων από χώρους όπως ΕΛΠΕ, ΣΙΔΕΝΩΡ, ΣΕΛΦΑΡ, «Dust and Cream», ξενοδοχεία, «Πυραμίς», κ.ά.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης προβλήθηκε και βίντεο που ετοίμασαν τα συνδικάτα, με αφορμή τα 25 χρόνια από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και την εκδρομή που προγραμματίζουν στο Βελιγράδι το τριήμερο 16 - 17 - 18 Μάρτη.

Ξεχωριστή ήταν η στιγμή που στο βήμα ανέβηκε ο Σότκι Ασόκι, εκ μέρους της Παλαιστινιακής Παροικίας, και αναφέρθηκε στην ηρωική αντίσταση του λαού του, στα 70 χρόνια κατοχής και καταπίεσης από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ και τους συμμάχους του, ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ. Χαιρέτισε τις πολύμορφες εκδηλώσεις αλληλεγγύης των εργαζομένων της χώρας, σημειώνοντας την αισιοδοξία που αντλούν οι Παλαιστίνιοι, την ελπίδα ότι «θα νικήσουμε».

Εισηγητικά, ο Θανάσης Χρηστίδης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, κάλεσε σε μαζική συμμετοχή τόσο στην απεργία της 28ης Φλεβάρη, όσο και στη συγκέντρωση, στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Ξεκίνησε αναφερόμενος στο γεγονός ότι τη μέρα της απεργίας συμπληρώνεται και ένας χρόνος από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, «ένας χρόνος από τη δολοφονία 57 συνανθρώπων μας, η πλειοψηφία τους νέα παιδιά, πολλά από την πόλη μας». Και ανέδειξε τη σημασία εκείνη τη μέρα «οι χώροι δουλειάς να νεκρώσουν, όλοι να βρεθούν στους δρόμους».

Θύμισε ότι «όλη η χώρα και ιδίως η Θεσσαλονίκη εκείνες τις μέρες πέρυσι συγκλονίστηκε από τη συμμετοχή του κόσμου στις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις εδώ και πολλά χρόνια.

Συνεχίζουμε με το σύνθημα που δονούσε τότε και παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ: "Τα κέρδη τους - οι ζωές μας!"».

Υπογράμμισε μάλιστα ότι και σήμερα, αυτό το δίλημμα είναι που κρύβεται πίσω από όλες τις εξελίξεις: Στα πολεμικά μέτωπα και στην ελληνική εμπλοκή, στην επίθεση στο εισόδημα, στα αντιλαϊκά μέτρα - προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, για τα κέρδη των ομίλων.

Απεργούμε με διεκδικήσεις για να ανασάνουμε από το κόστος ζωής

«Αυτός είναι ο μεγάλος εχθρός, η δίψα των λίγων για όλο και μεγαλύτερα κέρδη, που βγαίνουν με τη δουλειά μας και το αίμα μας, γιατί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων βασίζεται στο ρήμαγμα των δικαιωμάτων μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θ. Χρηστίδης.

Στάθηκε ιδιαίτερα στα κρίσιμα μέτωπα που έχουν ανοίξει, σημειώνοντας ότι είναι καθήκον των σωματείων «να οργανώσουν τη μαζική, αγωνιστική, ταξική απάντηση, με σταθμό τη μεγάλη απεργία του Φλεβάρη, για να "ανασάνουμε" από την ακρίβεια, για την υπεράσπιση του εισοδήματός μας, για αυξήσεις σε μισθούς».

Αναφέρθηκε, τέλος, στις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και του ΕΚ Θεσσαλονίκης, τονίζοντας την ανάγκη για αλλαγή των συσχετισμών. Σχολιάζοντας την πρόθεση της πλειοψηφίας του ΕΚ Θεσσαλονίκης να μην πάρει απόφαση για απεργία στις 28/2, είπε: «Μην τολμήσουν! Δεν θα έχουν πού να σταθούν! Στη Θεσσαλονίκη του Μάη του '36, των μεγάλων εργατικών αγώνων είναι ντροπή να έχουμε τέτοια ηγεσία».

Η εργατική τάξη δεν έχει άλλον δρόμο

«Από το βήμα αυτό στέλνουμε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση: Δεν πρόκειται να δείξουμε καμία ανοχή στην πολιτική της. Δεν πρόκειται να δείξουμε καμία ανοχή στην εργοδοσία. Είτε θέλουν είτε δεν θέλουν κάποιοι, η απεργία θα γίνει και θα είναι πετυχημένη», είπε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του στη σύσκεψη ο Γιώργος Πέρρος, από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Σε σχέση με τη δουλειά για την προετοιμασία της απεργίας, προέτρεψε να μπει ο πήχης των απαιτήσεων πιο ψηλά. Γιατί, όπως είπε, «θα κριθούμε και από τη συμμετοχή στην απεργία, στις απεργιακές συγκεντρώσεις, όμως πρέπει να κριθούμε και από το άνοιγμα στους χώρους δουλειάς, από τις Γενικές Συνελεύσεις, από την εγγραφή νέων εργατών και εργατριών στα συνδικάτα».

Ανέφερε την ανάγκη «άμεσα να προχωρήσουν συνεδριάσεις των ΔΣ, με συγκεκριμένο σχεδιασμό και χρεώσεις όλων των μελών του. Να γίνουν ανοιχτές συνεδριάσεις με τη συμμετοχή πρωτοπόρων εργαζομένων. Να γίνουν ανοιχτές συσκέψεις στους κλάδους με τη συμμετοχή επιχειρησιακών σωματείων. Γενικές Συνελεύσεις, με μαζικούς όρους. Οι εργαζόμενοι να συμβάλουν στην οργάνωση της πάλης, να χρεωθούν δουλειά. Να εμπλουτιστούν τα αιτήματα ώστε ο κάθε εργαζόμενος να βλέπει μέσα σε αυτά το πρόβλημά του, αυτό που τον απασχολεί, την αγωνία που έχει στον κάθε χώρο δουλειάς».

Με σύνθημα - οδηγό «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»

Μέσα από την πλούσια συζήτηση αναδείχθηκε η πείρα από τη δουλειά των σωματείων σε μεγάλους χώρους δουλειάς όπως στην «Pfizer», στο ΕΚΕΤΑ, στην ΒΕΤΑ, κ.α. Αναδείχθηκε η ανάγκη τα μεγάλα αγωνιστικά μέτωπα των φοιτητών ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, των αγροτών ενάντια στο ξεκλήρισμά τους, κάθε μικρός και μεγάλος αγώνας, να συντονιστούν σε ένα μεγάλο απεργιακό ποτάμι, με κεντρικό σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

«Η 28η Φλεβάρη δεν πρέπει να είναι μόνο μέρα πένθους, αλλά να μετατραπεί σε μέρα αγώνα για τους εργαζόμενους όλης της χώρας. Μέσα από τη δράση μας, οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο θα συμβάλουμε για να μπορούμε να δουλεύουμε με ασφάλεια μέσα στις εγκαταστάσεις και πάνω στα τρένα και να μπορεί ο λαός να μετακινείται με ασφάλεια. Γιατί έναν χρόνο μετά το έγκλημα, τα υλικά που δημιούργησαν τις συνθήκες παραμένουν στο ακέραιο», είπε ο Θοδωρής Βαριδάκης, από την Επιτροπή Εργαζομένων στην «Hellenic Train».

Πλούσια πείρα από χώρους δουλειάς

Η Ιωάννα Μερκούρη, μία από τους απολυμένους στην «Taskus», αναφέρθηκε στις 8 απολύσεις που έγιναν στην εκπνοή του 2023, θυμίζοντας τον εκδικητικό τους χαρακτήρα. Και τόνισε: «Απέναντι στον εργοδοτικό εκφοβισμό, στην εργασιακή ανασφάλεια, προτάσσουμε τον δρόμο του αγώνα για τη συλλογική διεκδίκηση. Μέσα από τα σωματεία μπορούμε να οργανωθούμε ενάντια στην εργοδοσία και να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να παρθούν πίσω οι απολύσεις».

Ο Φίλιππος Λαζαρίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην BETA, ανέφερε ότι στη συνέλευση που πραγματοποίησαν την Παρασκευή, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν απεργία στις 28/2 και καθόρισαν το σχέδιο διεκδίκησης της ΣΣΕ, μέσα από την οποία θέλουν να κατοχυρώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της ετήσιας αμοιβής τους θα πρέπει να αποκοπεί πλήρως από τις αξιολογήσεις και τις προαγωγές και να μετατραπεί σε σταθερό κομμάτι του μηνιαίου μισθού.

Για την επίθεση της εργοδοσίας του ομίλου ΠΥΡΑΜΙΣ, που ανακοίνωσε στους εργαζομένους ότι προχωράει στην επιβολή υποχρεωτικών αδειών για τουλάχιστον 1 μήνα, ενώ έκανε αναφορά και σε εκ περιτροπής εργασία, λόγω μειωμένων παραγγελιών, μίλησε η Ελένη Πέτρου, εργαζόμενη στην επιχείρηση.

Η Κατερίνα Βλαντώνη, πρόεδρος του ΣΕΦΙΕ, αναφέρθηκε στην επίθεση της εργοδοσίας στα φροντιστήρια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια μέσα από το παράδειγμα της επιχείρησης «Φρυγανιώτη».

Την απόφαση των εργαζομένων στα ΑΕΙ να συνεχίσουν να βρίσκονται στο πλευρό των φοιτητών μετέφερε ο Γιάννης Κουρμούλης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Διοικητικών Υπαλλήλων ΑΠΘ και του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, σημειώνοντας ότι στις 8/2 οργανώνουν και στάση εργασίας.

Την απόφαση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά για απεργία στις 28/2 μετέφερε ο Γιάννης Νιβορλής, πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ, σχολιάζοντας ταυτόχρονα σκωπτικά τη στάση της ΓΣΕΕ. Επίσης, αναφέρθηκε στην απόφαση του Εφετείου που δικαιώνει τους απεργούς εργαζόμενους στη «Μαλαματίνα», κρίνοντας τις απεργιακές κινητοποιήσεις νόμιμες.

Η Λίλη Μαραγκού - Ντιντή, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «Pfizer Hellas», είπε ότι «είτε είμαστε εργαζόμενοι σε πολυεθνικές όπως η "Pfizer" που έβγαλε 58,5 δισ. το '23 και ερχόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με περικοπές των 4 δισ., είτε εργαζόμενοι σε χώρους που κάθε μέρα κλαίνε νεκρούς και τραυματίες, ο κοινός παρονομαστής είναι ένας: Οτι η ασφάλεια, η υγεία, η μόρφωση, τα δικαιώματα, οι ανάγκες μας, οι ζωές μας οι ίδιες ανταγωνίζονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων».

Για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες μίλησε ο Στέλιος Πάλης, από τον Σύλλογο Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΕΘ), σημειώνοντας ότι «θα γίνει ακόμα χειρότερη με τις αλλαγές στο Φορολογικό». Και κάλεσε σε ένταση της πάλης και σε συμμετοχή στην απεργία με κλείσιμο των μαγαζιών στις 28/2.

Ο Παναγιώτης Αρβανιτίδης, διανομέας και μέλος του σωματείου στην «efood», ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν μειώσεις, ενώ η εταιρεία έχει μπουκώσει στα κέρδη, γι' αυτό και απαντάνε με τη διεκδίκηση ΣΣΕ. Αναφερόμενος στη δουλειά του Σωματείου μίλησε για τις νέες εγγραφές και για την ενεργή δράση που αναπτύσσουν οι εργαζόμενοι, αφού «με μπροστάρηδες τους πρωτοπόρους εργάτες συμπαρασύρουμε κι άλλους στη μάχη. Ταβάνι δεν υπάρχει».

Ο Δημήτρης Δέλιος, συμβασιούχος του ΕΟΔΥ, εργαζόμενος στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» μέσω του προγράμματος FILOS, ανέφερε ότι «όλα αυτά τα χρόνια οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία μπαλώνουμε τις τρύπες του ΕΣΥ». Και σημείωσε ότι η απεργία στις 28/2 πρέπει να γίνει σταθμός για διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής εργασίας, ΣΣΕ με αυξήσεις και ενίσχυση των δομών Υγείας με μόνιμο προσωπικό.

Ο Νίκος Βρέτος, μέλος του ΔΣ του Επιχειρησιακού Σωματείου ΕΚΕΤΑ και αντιπρόεδρος της ΠΟΣΕΕΙΙΔ, μίλησε για τις απολύσεις - λήξεις συμβάσεων χωρίς ανανεώσεις που έγιναν το τελευταίο δίμηνο και τις συνθήκες ανασφάλειας που επικρατούν στο Κέντρο Ερευνας, το οποίο ανήκει στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Για τις συνθήκες δουλειάς των ερευνητών μίλησε η Χριστίνα Σαμιωτάκη, πρόεδρος του Σωματείου Συμβασιούχων Ερευνητών Κεντρικής Μακεδονίας, τονίζοντας πως πρόκειται για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους υψηλού επιπέδου και εξειδίκευσης που πάνω τους εφαρμόζονται οι πιο «καινοτόμες» μέθοδοι εκμετάλλευσης. «Η καρδιά της ερευνητικής δραστηριότητας διεξάγεται από εργαζόμενους με μπλοκάκι, χωρίς άδεια, χωρίς αναγνώριση προϋπηρεσίας, κ.λπ., με τεράστια φορολόγηση και εισφορές από την τσέπη μας. Ο ανταγωνισμός μεταξύ εταιρειών και προγραμμάτων φορτώνεται στις πλάτες μας με εντατικοποίηση και ατελείωτα ωράρια», σημείωσε.

Ο Δημήτρης Μπελόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, στάθηκε στο παράδειγμα των εργαζομένων στα ΝΟΤΟΣ, που με απεργία εμπόδισαν το άνοιγμα της επιχείρησης στις 2 Γενάρη και προειδοποίησε ότι και η εργοδοσία των «Lidl» θα πάθει το ίδιο αν επιμείνει στην απόφασή της να λειτουργήσει την Καθαρά Δευτέρα.

Τέλος, στον αγώνα ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων αναφέρθηκαν ο Αγγελος Γάγλιας, από τον Σύλλογο Φοιτητών Αρχιτεκτονικής, και η Χριστίνα Σταμούλη, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Χημικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ