ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
7η ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ «ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΧΡΩΜΑ +ΣΙΔΕΡΟ» ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ
Γνωριμία με την Τέχνη που εμπνέεται από την εργατιά

Και χτες η έκθεση «πλημμύρισε» από παιδιά
Και χτες η έκθεση «πλημμύρισε» από παιδιά
Με τα παιδιά να δίνουν το δικό τους χρώμα και τη ζωντάνια συνεχίζεται έως την Κυριακή η Εικαστική Εκθεση «Ανθρωποι, Χρώμα + Σίδερο», που διοργανώνεται για 7η χρονιά στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, στο χώρο του ναυπηγείου της πρώην ΝΑΥΣΙ. Και χτες το πρωί ξεναγήθηκαν στην έκθεση παιδιά από σχολεία της περιοχής, όπου είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τους καλλιτέχνες που εκθέτουν τα έργα τους εμπνευσμένα από τη ζωή και τη δράση των εργατών στο Πέραμα, τη βιοπάλη στους τόπους δουλειάς.

Στόχος της έκθεσης είναι να δημιουργηθεί το έργο τέχνης στους τόπους δουλειάς, εκεί που βρίσκεται ο φυσικός του αποδέχτης και η κινητήρια έμπνευση της δημιουργίας του: Η εργατική τάξη.

Το πρόγραμμα εκτός από τις επισκέψεις σχολείων και άλλων φορέων που έχουν προγραμματιστεί περιλαμβάνει επίσης:

Αύριο, Παρασκευή, στις 8 μ.μ., συναυλία με τον Βασίλη Βασιλάτο και τις «Ιστορίες για Κρουστά».

Το Σάββατο στις 8 μ.μ. παρουσιάζεται η θεατρική σπονδυλωτή σάτιρα «Ο τροχός της Ιστορίας».

Την Κυριακή στις 6 μ.μ. συζήτηση με θέμα «Τέχνη και εργατική τάξη. Η πολιτιστική μορφωτική δραστηριότητα των συνδικάτων συστατικό στοιχείο της ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος». Στις 8 μ.μ.: Μουσικό αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι, με τον Στέφανο Ψαραδάκο. Στις 9 μ.μ.: Μουσικό αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Καββαδία.

Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι έως τις 9 μ.μ.

Λεωφορεία: Από Ομόνοια Β18 - Γ18 (Μενάνδρου). Από Πειραιά 843 (Σταθμός ΗΣΑΠ). Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Εκθεσιακή «αυτοβιογραφία» του Γ. Τσαρούχη

Ο Γ. Τσαρούχης στην Αράχοβα, με τοπική φορεσιά
Ο Γ. Τσαρούχης στην Αράχοβα, με τοπική φορεσιά
Το Ιδρυμα Γιάννη Τσαρούχη και το Μουσείο Μπενάκη, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, παρουσίασαν την έκθεση «ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας (Πρώτο Μέρος 1910-1940)», η οποία θα λειτουργήσει στο κτίριο της Πειραιώς 138, από σήμερα (17/10) έως τις 27 Ιουλίου. Η συγκεκριμένη έκθεση «βιογραφεί» τον Γ. Τσαρούχη από τη γέννησή του (1910) έως την επιστράτευσή του (1940). Ξεκινώντας από τα παιδικά χρόνια του ζωγράφου στον Πειραιά, την Αθήνα και την Κηφισιά, περιλαμβάνει έργα του, την εποχή του, ακούσματα, γνωριμίες, συναναστροφές, συνεργάτες και δασκάλους του. Παρελαύνουν πρόσωπα, όπως οι Φώτης Κόντογλου, Κωνσταντίνος Παρθένης Δημήτρης Πικιώνης, Αγγελική Χατζημιχάλη, Εύα Πάλμερ - Σικελιανού, Ελλη Παπαδημητρίου, Τεριάντ κ.ά., μέσα από φωτογραφίες, κείμενα και συνεντεύξεις του καλλιτέχνη, τα ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Βερνίκου «Σπουδή για ένα πορτρέτο» και του Φώτη Λαμπρινού «Ο Πειραιάς του Γιάννη Τσαρούχη».

Η έκθεση εκτός από έργα της συλλογής του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη (πολλά παρουσιάζονται για πρώτη φορά), εμπλουτίστηκε με μακέτες του Πάνου Αραβαντινού από το Μουσείο Πάνου Αραβαντινού, με παραχώρηση ζωγραφικών έργων που παραχώρησε η Εθνική Πινακοθήκη και με φωτογραφίες από τα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη. Επιμέλεια έκθεσης: Νίκη Γρυπάρη (πρόεδρος του ιδρύματος). Σχεδιασμός: Λίλη Πεζανού (σκηνογράφος).

Η έκθεση συνοδεύεται με εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, που θα ξεκινήσουν στις 7/11 και θα πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη και Παρασκευή (10π.μ.).

Οι πρεμιέρες συνεχίζονται
«Η ανάκριση»
«Η ανάκριση»
  • Ενα έργο - κραυγή για τα έργα και τις πράξεις του ναζισμού, η «Ανάκριση» του Πέτερ Βάις, ανεβαίνει σήμερα, στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», σε απόδοση και σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη, σκηνικά - κοστούμια Θάλειας Ιστικοπούλου και φωτισμούς Θανάση Σταυρόπουλου. Παίζουν: Κώστας Καζάκος, Παύλος Ορκόπουλος, Τζένη Κόλλια, Θόδωρος Γράμψας, Γιάννης Γούνας, Μαρία Τζάνη, Εύα Κοταμανίδου, Δημήτρης Καλατζής, Σπύρος Τσεκούρας, Κωνσταντίνος Καζάκος, Κώστας Μπάρας, Ευθύμης Ξυπολυτάς.
  • Το έργο «ΕΥΡΥΔΙΚΗ» της SarahRuhl ή «Ενα μιούζικαλ στον Αδη» επαναλαμβάνεται στο θέατρο «Πορεία», για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Η μετάφραση και η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Τάρλοου, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Ελένης Μανωλοπούλου, η πρωτότυπη και διασκευασμένη μουσική της Κατερίνας Πολέμη, η επιμέλεια της κίνησης της Ζωής Χατζηαντωνίου, οι στίχοι των πρωτότυπων τραγουδιών του Στρατή Πασχάλη, οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου και τα video του Γιώργου Κουρμούζα. Παίζουν: Κόρα Καρβούνη, Λαέρτης Μαλκότσης, Κώστας Γάκης, Γιάννης Νταλιάνης, Μιχάλης Αφολάνιο, Νεφέλη Μαρκάκη και Νάνσυ Σιδέρη.
  • Τα «Επείγοντα περιστατικά» του Αρκά, ανεβαίνουν την Παρασκευή, στη «Στοά», σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου, σκηνικό - κοστούμια Λέας Κούση. Μάσκες: Μαίρη Ενισλίδου - Λέα Κούση από σκίτσα του Αρκά. Παίζουν: Λήδα Πρωτοψάλτη, Θανάσης Παπαγεωργίου, Ευδοκία Σουβατζή, Εύα Καμινάρη, Λεονάρδος Μπατής.
  • Πρεμιέρα, σήμερα, του έργου «Δείπνο με φίλους» του Ντόναλντ Μάργκιουλις, στο θέατρο «Ιλίσια». Σκηνοθετεί ο Γρηγόρης Βαλτινός, ο οποίος έχει κάνει την απόδοση μαζί με την Μαριλένα Παναγιωτοπούλου. Η σκηνογραφική επιμέλεια και τα κοστούμια είναι του Γιάννη Μετζικώφ και οι φωτισμοί της Μελίνας Μάσχα. Παίζουν: Γρηγόρης Βαλτινός, Παύλος Χαϊκάλης, Ρένια Λουιζίδου, Μπέσυ Μάλφα.
  • Στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου «Μεταξουργείο» ανεβαίνει, σήμερα, το έργο του Ρομάν Γκαρί «Η ζωή μπροστά σου». Διασκευή: Ξαβιέ Ζαγιάρ. Σκηνοθεσία: Αννα Βαγενά. Μετάφραση: Ελένη Χριστοδούλου. Επεξεργασία κειμένου: Βασίλης Κατσικονούρης. Παίζουν: Αννα Βαγενά, Ιμπραήμ Χασάν και Μαρίνος Ριζκ (σε διπλή διανομή), Κώστας Λάσκος, Χρήστος Ροδάμης.
  • Επίσης, πρεμιέρα, σήμερα, του έργο «Φον Δημητράκης» του Δημήτρη Ψαθά, στο θέατρο «Μουσούρη», σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη. Σκηνικά - Κοστούμια: Γιώργος Γαβαλάς. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Μουσική επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος. Παίζουν: Πέτρος Φιλιππίδης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Μαρία Κατσανδρή, Φαίη Ξυλά, Γιάννα Παπαγεωργίου, Γιώργος Ψάλτου, Μανώλης Χουρδάκης, Χριστίνα Σπατιώτη, Χρύσα Κλούβα, Θανάσης Ισιδώρου.
  • Επαναλαμβάνεται, από αύριο, το έργο του Εντουαρντ Αλμπι «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;», στο Θέατρο «Πόλη». Παίζουν: Δάνης Κατρανίδης, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Χρύσα Παππά, Παναγιώτης Εξαρχέας. Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης. Μετάφραση: Δάνης Κατρανίδης. Σκηνικά - Κουστούμια: Γιώργος Πάτσας. Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα.
  • Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει, στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», από το Σάββατο, τον «Περιποιητή φυτών» του Παύλου Μάτεσι, σε δραματουργική επιμέλεια - σκηνοθεσία Εκτορα Λυγίζου. Σκηνικά - Κοστούμια: Κλειώ Μπομπότη. Φωτισμοί: Δημήτρης Κασιμάτης. Παίζουν: Μιχάλης Κίμωνας, Δημήτρης Παπανικολάου, Γιώργος Σιμεωνίδης (μέχρι 1 Δεκέμβρη).
Θηβαίος - Πασχαλίδης, μαζί

Ο Χρήστος Θηβαίος και ο Μίλτος Πασχαλίδης, από αύριο Παρασκευή και κάθε Παρασκευή θα βρίσκονται στο Σταυρό του Νότου (Φραντζή και Θαρύπου 35-37, Νέος Κόσμος, τηλ. 210.9226.975). Τόπος συνάντησης τραγουδιών αλλά και ιστοριών που συνδέουν τους δύο τόσο διαφορετικούς αλλά και τόσο κοντινούς τραγουδοποιούς. Με πορείες που συχνά διασταυρώνονταν τα τελευταία 20 χρόνια, οι δύο σπουδαίοι τραγουδοποιοί αποφασίζουν να παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα που εκτός από τις καλύτερες στιγμές της δισκογραφίας του καθενός, θα περιλαμβάνει τραγούδια που έχουν αγαπήσει αλλά και καινούρια, ακυκλοφόρητα ακόμη τραγούδια.

Με αναφορές από το ιταλικό τραγούδι που γνώρισε και αγάπησε ο Χρήστος Θηβαίος στα φοιτητικά του χρόνια στην Μπολόνια, αλλά και το κρητικό τραγούδι που ενέπνεε τον Μίλτο Πασχαλίδη κατά τη διάρκεια των σπουδών του σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, μέχρι τα στιγμιότυπα από τις συνεργασίες τους με σπουδαίους σύγχρονους δημιουργούς, όπως ο Θάνος Μικρούτσικος, το μόνο βέβαιο είναι πως η παρουσία τους στη σκηνή θα είναι απρόβλεπτη, ένας μουσικός διάλογος και ένα παιχνίδι με τη μνήμη, που κανείς δεν ξέρει πού μπορεί να οδηγήσει.

Μαζί τους οι μουσικοί: Μιρέλα Πάχου, ακορντεόν, πιάνο, τραγούδι. Μάξιμος Δράκος, πλήκτρα. Δημήτρης Σινογιάννης, ηλεκτρική κιθάρα. Ηλίας Δουμάνης, τύμπανα. Δημήτρης Μουτάφης, μπάσο. Ωρα έναρξης: 10.30 μ.μ. Είσοδος: 15 ευρώ με ποτό.

Ανοίγει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το αρχιτεκτονικό στολίδι του Πειραιά, το Δημοτικό Θέατρο, είναι έτοιμο και πάλι να υποδεχθεί το κοινό, μετά από πολλά χρόνια «σιωπής», στις 22/10, μετά από πολύχρονη και περιπετειώδη ανακαίνιση και αφού είχε φτάσει στα όρια ακόμη και της κατάρρευσης λόγω της διαχρονικής αδιαφορίας του κράτους για την «τύχη» του.

Το ιστορικό θέατρο εγκαινιάστηκε ακριβώς πριν από 118 χρόνια, και έχει φιλοξενήσει παραστάσεις σκηνοθετών όπως ο Δημήτρης Ροντήρης, ο Κάρολος Κουν, ο Αλέξης Σολομός, ο Αλέξης Μινωτής κ.ά, ενώ στη σκηνή του έχουν εμφανιστεί μερικές από τις μεγαλύτερες μορφές του ελληνικού θεάτρου, όπως ο Ταβουλάρης και ο Αρνιωτάκης αρχικά, η Κυβέλη, η Μαρίκα Κοτοπούλη, η Κατίνα Παξινού, ο Αλέξης Μινωτής, ο Θάνος Κωτσόπουλος, ο Αιμίλιος Βεάκης, ο Χριστόφορος Νέζερ, ο Βασίλης Λογοθετίδης, η κα Κατερίνα, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο Μάνος Κατράκης, ο Δημήτρης Χορν, η Ελλη Λαμπέτη, η Ελένη Χαλκούση, η Μαίρη Αρώνη, η Τζένη Καρέζη και πολλοί άλλοι.

Το ανακαινισμένο κτίριο διαθέτει αίθουσα 600 θέσεων, επιβλητική κεντρική σκηνή και 23 θεωρεία.

Το πολύπαθο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανήκει στα αξιολογότερα μνημεία της δημόσιας αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα του 19ου αιώνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ