ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η φορολεηλασία των μισθωτών σε αριθμούς

Με ονομαστική αύξηση προσωπικού εισοδήματος 10,4% για τους  μισθωτούς - συνταξιούχους  και 9,1% για τους εμποροβιομήχανους - εισοδηματίες - βιοτέχνες,  ο  φόρος εισοδήματος αυξήθηκε πέρσι κατά 23,8% στους πρώτους και μόλις κατά 16,6% στους δεύτερους

Συνεχίστηκε και πέρσι η φορολογική λεηλασία στα ισχνά προσωπικά εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων, όπως επίσης συνεχίστηκε η φορολογία με το «γάντι» στα παχυλά εισοδήματα των μεγαλοεπιχειρηματιών. Σε πείσμα των ισχυρισμών της κυβέρνησης Σημίτη ότι προώθησε τη «δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών», οι μισθωτοί και συνταξιούχοι φορολογήθηκαν και το 1998 σαν... πλούσιοι, ενώ αντίθετα οι πραγματικά πλούσιοι μεγαλοεπιχειρηματίες φορολογήθηκαν σαν ...«φτωχαδάκια και άποροι»! Αδιάψευστος μάρτυρας τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών - εκκαθάριση φορολογικών δηλώσεων - για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 1998 και η εκκαθάριση του προσωπικού φόρου εισοδήματος έγινε με τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 1999.

Από τα στοιχεία αυτά τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας χτες - που άρχισε η συζήτηση στη Βουλή για το νέο φορομπηχτικό προϋπολογισμό του 2000 - προκύπτει ότι:

  • Τα συνολικά προσωπικά εισοδήματα, που δηλώθηκαν στην εφορία από όλες τις κατηγορίες των φορολογουμένων, ανήλθαν πέρσι στο ποσό των 15.987,9 δισ. δραχμών έναντι 14.4780 δισ. δραχμών το 1997. Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 1.507,9 δισ. δραχμές ή 10,4% συγκριτικά με το 1997.
  • Ο συνολικός φόρος εισοδήματος που πλήρωσαν στην εφορία όλες οι κατηγορίες των φορολογουμένων, ανήλθε πέρσι στο ποσό των 1.333,4 δισ. δραχμών, έναντι 1.096,2 δισ. δραχμές το 1997. Δηλαδή η εφορία εισέπραξε πέρσι 239,1 δισ. δραχμές περοσσότερες ή 21,8% επιπλέον φόρο εισοδήματος από όλους τους φορολογούμενους.
  • Το μέσο κατά κεφαλή δηλωθέν εισόδημα για το σύνολο των φορολογουμένων διαμορφώθηκε στις 3.486.787 δραχμές (από 3.264.665 δραχμές το 1997) και ο μέσος κατά κεφαλήν προσωπικός φόρος ήταν 291.225 δραχμές (έναντι 246.704 δραχμές το 1997).

Μπορεί πίσω από τους μέσους όρουςνα χάνεται ο ταξικός - και στην ουσία ληστρικός για τα λαϊκά εισοδήματα - χαρακτήρας του ισχύοντος φορολογικού συστήματος και να επιτρέπει στην κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι έκανε πιο «φιλολαϊκό» και «κοινωνικά πιο δίκαιο» το φορολογικό σύστημα. Ομως, όποιος ενδιαφέρεται για την αλήθεια, θα τη βρει αν διαβάσει προσεκτικά τα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το εισόδημα που δήλωσε και το φόρο εισοδήματος που πλήρωσε κάθε κατηγορία φορολογουμένων χωριστά. Μια τέτοια προσέγγιση των αναλυτικών στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών, μας πληροφορεί ότι:

Πρώτον, ενώ το φορολογητέο εισόδημα όλων των κατηγοριών φορολογουμένων αυξήθηκε κατά 10,4%, ο φόρος εισοδήματος που πληρώθηκε στην εφορία αυξήθηκε κατά 21,8%. Είχαμε δηλαδή και πέρσι υπερφορολόγηση των προσωπικών εισοδημάτων, αφού το ποσοστό αύξησης του προσωπικού φόρου ήταν υπερδιπλάσιο των δηλωθέντων εισοδημάτων και σχεδόν πενταπλάσιο του πληθωρισμού.

Δεύτερον, οι πλούσιοι φορολογήθηκαν σαν φτωχοί και οι φτωχοί σαν πλούσιοι! Αυτό προκύπτει από τη σύγκριση των ποσοστών αύξησης των εισοδημάτων των εργαζομένων και των επιχειρηματιών και του φόρου που πλήρωσαν οι πρώτοι και οι δεύτεροι. Από την επεξεργασία των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι:

  • Οι εισοδηματίες - εμποροβιομήχανοι - βιοτέχνες εμφάνισαν στην εφορία αύξηση των προσωπικών τους εισοδημάτων κατά 9,1% (από 3.499,3 δισ. το 1997 σε 3.819, 5 δισ. δραχμές πέρσι) και ο προσωπικός φόρος που πλήρωσαν αυξήθηκε κατά 16,6% (από 305,7 δισ. δραχμές το '97 σε 356,5 δισ. δραχμές το 1998). Ας σημειωθεί ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων - κυρίως των μεγάλων που μοιράστηκαν μεταξύ τους οι μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοεισοδηματίες - αυξήθηκαν πολύ πάνω τόσο από αυτά που δήλωσαν στην εφορία όσο και από το φόρο που πλήρωσαν. Και εννοείται ότι τα σπασμένα τα πλήρωσαν οι μικρομεσαίοι λόγω «αντικειμενικών» κριτηρίων.
  • Οι μισθωτοί - συνταξιούχοι εμφάνισαν στην εφορία αύξηση των προσωπικών τους εισοδημάτων κατά 10,4% (από 9.577,3 δισ. δραχμές το 1997, πέρσι 10.570,2 δισ. δραχμές). Ομως, ο προσωπικός φόρος εισοδήματος που πλήρωσαν στην εφορία αυξήθηκε κατά 23,8% (από 638,7 δισ. δραχμές το '97, σε 790,5 δισ. δραχμές πέρσι). Με δεδομένο ότι το ποσοστό ονομαστικής αύξησης των μισθών και συντάξεων το 1998 ήταν μονοψήφιος αριθμός (κινήθηκε μεταξύ 2% και 5% στην καλύτερη περίπτωση), είναι φανερό το μέγεθος της φορολογικής ληστείας.
Η άθλια εισοδηματική πολιτική του 2000

Το πνεύμα των πολιτικών λιτότητας, που καθιέρωσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στη λογική της «εξυγίανσης» των δημόσιων οικονομικών όλη τη δεκαετία του '90, θα συνεχίσει να συνοδεύει τους δημόσιους υπαλλήλους και το 2000.

Αυτό αποδεικνύεται και από το σχετικό πίνακα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπου στην πρώτη στήλη παρατίθενται τα μισθολογικά κλιμάκια (ΜΚ) και στη δεύτερη ο Βασικός Μισθός, ο οποίος αποτελεί τη βασικότερη παράμετρο της εισοδηματικής πολιτικής.

Οπως προκύπτει από το σχετικό πίνακα, για τον νεοεισερχόμενο δημόσιο υπάλληλο (ΜΚ 36), ο Βασικός Μισθός ορίζεται σε 121.000 δρχ.(!), ενώ για υπάλληλο με 10ετή προϋπηρεσία (ΜΚ 26) o βασικός μισθός ορίζεται στις 154.000 δρχ. και με 20ετή στις 187.000 δρχ. Το δε όριο των 200.000 το ξεπερνά κάποιος υπάλληλος του δημοσίου μετά από 24 χρόνια προϋπηρεσία!

Βέβαια, μπορεί να ισχυριστεί η κυβέρνηση, ότι στο βασικό μισθό προσμετρούνται τα διάφορα επιδόματα, όπως το χρονοεπίδομα, το επίδομα εξομάλυνσης και το κίνητρο απόδοσης. Αλλά μετά την προσθήκη και των επιδομάτων αυτών, η εισοδηματική πολιτική συνεχίζει να παραμένει άθλια. Εκτός αυτού, επιχειρείται και σήμερα, μετά την καθιέρωση των νέων μισθολογίων, η γνωστή και από παλαιότερα επιδοματική πολιτική των μισθών, η οποία επί της ουσίας αμφισβητεί την έννοια του μισθού εργασίας. Ο υπάλληλος δεν αμείβεται κυρίως από το μισθό του, αλλά από τα διάφορα επιδόματα που προσθέτει ή ενίοτε αφαιρεί η κάθε κυβέρνηση.

Τι αλλάζει στις μεταβιβάσεις αυτοκινήτων

Οι νέες ταχύτερες διαδικασίες στο καθεστώς μεταβίβασης αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, που θα ισχύσουν από την 1η Γενάρη 2000, βάσει του πρόσφατου φορολογικού νόμου, κοινοποιούνται από το υπουργείο Οικονομικών, με σχετική εγκύκλιο που στάλθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, οι μεταβιβάσεις της κυριότητας των αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, με επαχθή αιτία, γίνονται με έγγραφη συμφωνία των μερών, η οποία καταχωρείται με δική τους ευθύνη στην οικεία θέση της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος.

Ο αρμόδιος υπάλληλος της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ενώπιον του οποίου γίνεται η πράξη της μεταβίβασης, κρατά την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος που μεταβιβάστηκε και αμέσως, μέσω του μηχανογραφικού συστήματος on - line, εκδίδει νέα άδεια κυκλοφορίας, στο όνομα του αγοραστή, ανεξάρτητα από τη διεύθυνση κατοικίας του, η οποία και παραδίδεται στο νέο αγοραστή.

Για να υλοποιηθούν, όμως, τα παραπάνω, θα πρέπει προηγουμένως να έχει βεβαιωθεί από τη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία στην οικεία θέση της άδειας κυκλοφορίας ότι έχουν εκπληρωθεί οι φορολογικές υποχρεώσεις, που ισχύουν, τόσο για τη μεταβίβαση, όσο και για την έκδοση της νέας άδειας κυκλοφορίας του οχήματος.

Επίσης, με τις νέες διατάξεις του φορολογικού νόμου, καταργούνται ορισμένα δικαιολογητικά που ήταν υποχρεωμένοι να προσκομίζουν οι πολίτες για τις μεταβιβάσεις αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών. Ειδικότερα καταργείται:

  • Η προσκόμιση βεβαίωσης του προϊσταμένου της Εφορίας ότι το μεταβιβαζόμενο όχημα έχει περιληφθεί στην τελευταία δήλωση που υπέβαλε ο υπόχρεος για τη φορολογία εισοδήματός του.
  • Η προσκόμιση βεβαίωσης της Εφορίας για καταβολή τελών κυκλοφορίας προηγούμενων ετών, καθώς και του φόρου υπεραξίας και του ΦΠΑ, ανάλογα με την περίπτωση, προκειμένου να επιτραπεί η διενέργεια της μεταβίβασης.

Ας σημειωθεί, βέβαια, ότι η παραπάνω κατάργηση δε σημαίνει ότι καταργείται η εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων που αναφέρονται ως προϋπόθεση διενέργειας της μεταβίβασης. Η διαπίστωση, όμως, αυτή θα γίνεται από την ίδια την Εφορία, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση των σχετικών δικαιολογητικών από τον υπόχρεο.

Στη Δικαιοσύνη γιατρός του ΕΣΥ

Στη Δικαιοσύνη οδηγήθηκε χθες ο χειρουργός γυναικολόγος Βλάχος Γεώργιος, που συνελήφθη χθες από υπαλλήλους του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) να εργάζεται παράνομα σε ιδιωτικό ιατρείο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ο συλληφθείς είναι χειρουργός γυναικολόγος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και εργάζεται με το βαθμό του αναπληρωτή διευθυντή στο νοσοκομείο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ». Εκτός, όμως, από την εργασία στη δημόσιο νοσοκομείο, δεχόταν την πελατεία του σε οργανωμένο ιδιωτικό ιατρείο στη Λεωφόρο Κηφισίας, όπου συνελήφθη επ' αυτοφώρω να εξετάζει ασθενή. Από τον κατάλογο των ραντεβού του γιατρού στο ιδιωτικό ιατρείο, διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς που τον επισκέπτονταν νοσηλεύονταν στο δημόσιο νοσοκομείο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ».

Συντάχθηκε δικογραφία σε βάρος του και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, που ήδη του άσκησε ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ