ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Μέρος των βουλευτών δεν έκανε το χρέος του
  • Για τρίτη φορά ο Γιέλτσιν στην 9χρονη προεδρία του "γλιτώνει" την απαρχή διαδικασίας καθαίρεσης
  • 17 ψήφοι απέμεναν για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 300, όσον αφορά την κατηγορία για τον πόλεμο στην Τσετσενία

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) ψήφισε το Σάββατο, 15 Μάη, ύστερα από τρεις μέρες συζητήσεων, κατά της διαδικασίας αποπομπής του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν, απορρίπτοντας και τις πέντε κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί με πρωτοβουλία των κομμουνιστών και των συμμάχων τους. Πριν από την ψηφοφορία μίλησαν οι επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών και Βουλευτικών Ομάδων, οι οποίοι διατύπωσαν τις θέσεις των κομμάτων τους. Τίποτα το αναπάντεχο δε συνέβη, μια και όλες οι θέσεις ήταν βασικά γνωστές από τα πριν. Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, οι επικεφαλής των Βουλευτικών Ομάδων "Ναροντοβλάστιε" Νικολάι Ριζκόφ και του Αγροτικού Κόμματος Νικολάι Χαριτόνοφ δήλωσαν ότι οι βουλευτές τους θα ψηφίσουν για όλες τις κατηγορίες υπέρ της αποπομπής του Γιέλτσιν από το προεδρικό αξίωμα. Τις περισσότερες κατηγορίες υποστήριξε και ο επικεφαλής της Βουλευτικής Ομάδας "Περιοχές της Ρωσίας" Ολέγκ Μορόζοφ. Από τη μεριά τους, οι αντίπαλοι της αριστερής πλειοψηφίας χρησιμοποίησαν το χρόνο της ομιλίας τους για ατεκμηρίωτες κατηγορίες ενάντια στους κομμουνιστές.

Ακολούθησε ονομαστική (φανερή) ψηφοφορία χωριστά για κάθε κατηγορία αποπομπής με πέντε ψηφοδέλτια διαφορετικού χρώματος. Από τους 450 βουλευτές της Δούμας πήραν ονομαστικά ψηφοδέλτια 348, απ' αυτά 46 ήταν άκυρα. Για καμία από τις πέντε κατηγορίες δεν έγινε δυνατό να συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες 300 ψήφοι για να αρχίσει η διαδικασία της αποπομπής. Ο μεγαλύτερος αριθμός θετικών ψήφων (283) επιτεύχθηκε στην ψηφοφορία για την κατηγορία που αφορά τον πόλεμο στην Τσετσενία την περίοδο 1994-96. Στις ψηφοφορίες για τις άλλες κατηγορίες οι θετικές ψήφοι κυμάνθηκαν από 238 έως 263. Συγκεκριμένα:

Πρώτη κατηγορία: προετοιμασία, υπογραφή και εφαρμογή των Συμφωνιών του Μπελοβέζσκ και διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης - υπέρ 239 ψήφοι, κατά 79. Δεύτερη κατηγορία: βίαιη διάλυση του Συνεδρίου των Λαϊκών Βουλευτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και βομβαρδισμό του Ανωτάτου Σοβιέτ κατά την περίοδο Σεπτέμβρης - Οκτώβρης 1993 - υπέρ 263 ψήφοι, κατά 60. Τρίτη κατηγορία: πόλεμος στην Τσετσενία - υπέρ 283 ψήφοι, κατά 43. Τέταρτη κατηγορία: καταστροφή των ενόπλων δυνάμεων, εξασθένηση της αμυντικής ικανότητας και της ασφάλειας της χώρας - υπέρ 241 ψήφοι, κατά 77. Πέμπτη κατηγορία: γενοκτονία των λαών της Ρωσίας - υπέρ 238, κατά 88.

Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΡΟ: από τους 129 βουλευτές οι 128 ψήφισαν υπέρ της αποπομπής σε όλες τις κατηγορίες, ένας βουλευτής απουσίασε λόγω ασθένειας. Βουλευτική Ομάδα του Αγροτικού Κόμματος: και οι 35 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της αποπομπής. "Ναροντοβλάστιε": υπέρ 42 βουλευτές, 1 κατά και 4 δεν πήραν ψηφοδέλτια (για τον πόλεμο στην Τσετσενία).

Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας (ΦΔΚΡ) του Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι και του κόμματος "Σπίτι μας - η Ρωσία) του Βίκτορ Τσερνομίρντιν τάχθηκαν κατά της αποπομπής. Μάλιστα το ΦΔΚΡ αποφάσισε να μη συμμετάσχει στην ψηφοφορία. Ο Ζιρινόφσκι έσωσε για άλλη μια φορά τον Γιέλτσιν από μια δύσκολη κατάσταση. Είχε στηθεί μπροστά στις κάλπες για να μην πάρουν οι βουλευτές του τα ψηφοδέλτια. Μόνο ένας δεν πειθάρχησε και προκάλεσε την οργή του Ζιρινόφσκι, ο οποίος απείλησε την Κυριακή σε τηλεοπτική εκπομπή να τιμωρήσει των ανυπάκουο βουλευτή. Τέλος, το κόμμα "Γιάμπλοκο", όπως είχε υποσχεθεί, ψήφισε, αν και όχι όλοι οι βουλευτές, υπέρ της αποπομπής στην κατηγορία για τον πόλεμο στην Τσετσενία.

Για τρίτη φορά στα 9 χρόνια παραμονής του Γιέλτσιν στο πηδάλιο της Ρωσίας, το νομοθετικό όργανο ξεκίνησε τη διαδικασία αποπομπής του. Την πρώτη φορά, το Μάρτη 1993, στο 9ο Συνέδριο των Λαϊκών Βουλευτών της Ρωσίας δεν έφτασαν μερικές δεκάδες ψήφοι για την αποπομπή. Το Σεπτέμβρη 1993 το 10ο έκτακτο Συνέδριο των Λαϊκών Βουλευτών είχε καθαιρέσει τον Γιέλτσιν, αλλά αυτός ως απάντηση βομβάρδισε το Ανώτατο Σοβιέτ και το διέλυσε. Τώρα δεν έφτασαν 17 ψήφοι στο ζήτημα της Τσετσενίας για να ξεκινήσει η διαδικασία για να απαλλαγεί η Ρωσία και ο βασανισμένος της λαός από τον Γιέλτσιν και το περιβάλλον του.

Αντιδράσεις

Ολος ο φιλοκυβερνητικός Τύπος διατυμπανίζει για την ήττα των αριστερών δυνάμεων και του ΚΚΡΟ. Οι οπαδοί της αντιπολίτευσης δοκιμάζουν ένα αίσθημα πικρίας και απογοήτευσης. Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Δούμας Σεργκέι Μπαμπούριν εκτίμησε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας: "Δεν είναι ούτε νίκη, ούτε όμως και ήττα". Από τη μεριά του, σε συνέντευξή του στο κανάλι ΝΤΒ, ο Ζιουγκάνοφ δήλωσε ότι δε θεωρεί πως το ΚΚΡΟ υπέστη ήττα. Κατά τη γνώμη του, η Κρατική Δούμα εξέφρασε, πάντως, τη δυσπιστία της στον Γιέλτσιν και υπογράμμισε: "Τέτοια επίθεση που έγινε στη διάρκεια της ψηφοφορίας και στις παραμονές της, που ποτέ δεν την φανταζόμουνα. 17 βουλευτές, οι οποίοι είχαν υπογράψει επίσημα τις κατηγορίες και διατήρησαν τις υπογραφές τους επί 8 μήνες, όσο διήρκησε η εξέταση της υπόθεσης αυτής από την Ειδική Επιτροπή, κλονίστηκαν. Πρόκειται για 3 βουλευτές του Ζιρινόφσκι, 4 βουλευτές του "Σπίτι μας - η Ρωσία" και 5 βουλευτές των "Περιοχών της Ρωσίας". Μπορεί κανείς να φανταστεί ποια ήταν η ατμόσφαιρα. Συγχρόνως, θέλω να επιβεβαιώσω ότι έγινε λαϊκό δημοψήφισμα και το 98% των πολιτών ζητάει την παραίτηση του Γιέλτσιν. Τα υλικά, σχεδόν 20 τόμοι, υπάρχουν σε κασέτες, στις εφημερίδες και αύριο θα μάθουν όλοι τι συνέβη στην πραγματικότητα".

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, οι 13 και 15 Μάη είναι, αναμφίβολα, ιστορικές μέρες, διότι η ανώτατη εξουσία έδωσε λόγο για τις πράξεις της ενώπιον του λαού. Δυστυχώς, ένα μέρος των βουλευτών δεν έκαναν το χρέος τους ως βουλευτές και πολίτες, απλώς λιποτάκτησαν από το πεδίο της μάχης, μη συμμετέχοντας στην ψηφοφορία. Ενα άλλο μέρος υποστήριξε ανοιχτά τον Γιέλτσιν και, άρα, μοιράστηκε μαζί του την ευθύνη για όλα τα κακουργήματά του απέναντι στο λαό της Ρωσίας. Στην παραμονή του Γιέλτσιν στην εξουσία συνέβαλε, τέλος, και ο εντεταλμένος Τύπος που a priori πήρε το μέρος του Γιέλτσιν, κλείνοντας τα μάτια στις ακαταμάχητες αποδείξεις της ενοχής του σε όλες τις πέντε κατηγορίες.

ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ο Μπάρακ φαίνεται να επικρατεί...

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Στις επτά, χτες το πρωί, άνοιξαν οι κάλπες στο Ισραήλ και επρόκειτο να κλείσουν στις 10 το βράδυ. Η προσέλευση των Ισραηλινών ψηφοφόρων ήταν αρκετά μεγάλη και σύμφωνα με στοιχεία του ισραηλινού υπουργείου Εσωτερικών εκτιμάται ότι, μόνο, τις πρώτες επτά ώρες είχε, ήδη, ψηφίσει το 41,5% των 4.290.000 ψηφοφόρων. Στα εκλογικά τμήματα, αλλά και στους κεντρικούς δρόμους του Ισραήλ είχε αναπτυχθεί ισχυρή δύναμη ασφαλείας, η οποία αποτελούνταν από 20.000 στρατιώτες, αστυνομικούς και άνδρες των ειδικών δυνάμεων. Αν και η προεκλογική εκστρατεία χαρακτηρίστηκε από τους ανεβασμένους τόνους, δε σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας και, μέχρι χτες το απόγευμα, είχαν αναφερθεί μόλις 180 περιστατικά μικροπροβλημάτων και αντιπαραθέσεων.

Η μάχη για την πρωθυπουργία έγινε, και τυπικά, προσωπική αντιπαράθεση ανάμεσα στους Νετανιάχου - Μπάρακ, μετά την αποχώρηση, την Κυριακή, των τριών άλλων υποψήφιων πρωθυπουργών: του Μπένι Μπεγκίν από το ακροδεξιό κόμμα Χερούτ, του Γιτζάκ Μορντεχάι από το νεοϊδρυθέν Κεντρώο Κόμμα και του Αζμί Μπισάρα από το αραβικό κόμμα Μπάλαντ. Ο Μπεγκίν κάλεσε ανοιχτά τους οπαδούς και τα μέλη του κόμματός του να στηρίξουν τον Νετανιάχου, κάτι που έπραξε και ο Μπισάρα, που έδωσε κατεύθυνση για υπερψήφιση του Μπάρακ. Ο Μορντεχάι δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη κατεύθυνση, αν και είχε έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με τον Νετανιάχου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η αποχώρηση των υπολοίπων υποψηφίων, μεγάλωσε τη διαφορά ανάμεσα στους δύο βασικούς μονομάχους και ο Μπάρακ φέρεται να συγκεντρώνει ποσοστό 54%-55% και ο Νετανιάχου 45%-46%, πρόβλεψη που, αν επιβεβαιωθεί, θα σημάνει την ανάδειξη πρωθυπουργού από τον πρώτο, κιόλας, γύρο. Την ίδια στιγμή, 31 κόμματα διεκδικούν έδρες στην 120μελή Κνεσσέτ.

Από την πλευρά τους, οι αραβικές χώρες και οι Παλαιστίνιοι απέφυγαν να προβούν στην όποια δήλωση. Τόσο ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ όσο και ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα, ο οποίος άρχισε, χτες, 7ήμερη περιοδεία στις ΗΠΑ και συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, αρκέστηκαν να εκφράσουν την πεποίθηση ότι "ο ισραηλινός λαός θα ψηφίσει υπέρ της ειρήνης".

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εκτός κυβερνητικού "σεναρίου", προς στιγμήν, οι "Γκρίζοι Λύκοι"

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ναυαγεί, τουλάχιστον εκτός απροόπτου, το σενάριο που έφερε το ακροδεξιό Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης και το Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς του εντολοδόχου πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ στη συγκυβέρνηση. Μετά τα αρνητικά σχόλια της κυρίας Ετσεβίτ για τους "Γκρίζους Λύκους", η εμπλοκή στο κυβερνητικό σενάριο επιβεβαιώθηκε, χθες, από τον Μπουλέντ Ετσεβίτ που υποστήριξε ότι το Κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί αρνήθηκε να τον δεχτεί προκειμένου να παρουσιάσει την πρόταση συγκυβέρνησης με αποτέλεσμα η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης να επικεντρώνεται, τώρα, στο Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας του Γιλμάζ και στο Κόμμα του Ορθού Δρόμου της Τσιλέρ. Ο Μπαχτσελί, πάντως, τόνισε, ότι είναι έτοιμος να σχηματίσει κυβέρνηση σε περίπτωση που αποτύχει ο Ετσεβίτ.

ΡΩΣΙΑ
Εκρήξεις με νεκρούς στην Οσετία

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο την Κυριακή, 16 Μάη, από εκρήξεις που σημειώθηκαν σε τρία συγκροτήματα διαμερισμάτων που στεγάζουν στρατιωτικό προσωπικό στην πόλη Σπούτνικ της περιφέρειας Βλαντικαβκάζ, πρωτεύουσα της Βόρειας Οσετίας (Ρωσική Ομοσπονδία), όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Οσετίας Καζμπέκ Τζαντίγεφ. Οι εκρήξεις προκλήθηκαν από ισχυρές νάρκες που είχαν τοποθετηθεί στα υπόγεια των κτιρίων. Τονίζεται ότι σκοπός αυτών των πράξεων είναι η όξυνση και η αποσταθεροποίηση της κατάστασης στις Δημοκρατίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Βόρειο Καύκασο και κατ' επέκταση σε ολόκληρη τη Ρωσία.

Ο Γ.Ζιουγκάνωφ στην διάρκεια της συνεδρίσης του Σαββάτου

Ο Γ. Ζιουγκάνοφ στη διάρκεια της συνεδρίσης του Σαββάτου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ