ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκθεση ζωγραφικής με έργα της Ελ. Δροσάκη

Η Γκαλερί Ερση (Κλεομένους 4, Κολωνάκι) φιλοξενεί από τις 14 Φλεβάρη έως τις 8 Μάρτη έκθεση ζωγραφικής, που έχει τίτλο «Ασπρο - Μαύρο», με έργα για πενάκι της ζωγράφου, κεραμίστριας, χαράκτριας, γλύπτριας και λογοτέχνη Ελευθερίας Δροσάκη, που συνεχίζει το μακρόχρονο εικαστικό της ταξίδι...

Η Ελευθερία Δροσάκη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1927 και διδάχτηκε την τέχνη της Κεραμικής κοντά στους δικούς της και σε λαϊκά εργαστήρια, αλλά και την καλλιτεχνική κεραμική δίπλα σε σπουδαίους δασκάλους στη Ζυρίχη και την Ιταλία.

Το 1946 η Ελευθερία Δροσάκη εγκαθίσταται στην Αθήνα και παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με δασκάλους τους Δ. Μπισκίνη και Π. Μαθιόπουλο. Παράλληλα και ως το 1955 εργάζεται κυρίως σε αντίγραφα βυζαντινών χειρογράφων επάνω σε περγαμηνή. Δίδαξε κεραμική στη Σχολή Κεραμικής της ΧΕΝ, σε ομάδες αλλοεθνών γυναικών, στη γερμανική σχολή και τα εκπαιδευτήρια «Πόλκα-Φρόελεν». Είναι καλλιτεχνικός σύμβουλος στα Κέντρα Τέχνης, Αγωγής και Εκπαίδευσης. Εγραψε το βιβλίο «Εν Θεσσαλονίκη» (εκδόσεις Οδυσσέας, 1985), το οποίο έγινε αντικείμενο διδασκαλίας στην έδρα της νεώτερης ιστορίας και το 1985 μεταδόθηκε σε συνέχειες από το ραδιόφωνο της ΕΡΤ. Το 2004 η Ελευθερία Δροσάκη βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο εικονογράφησης για το παραμύθι της «Το μέγα συμβάν του δάσους» (εκδόσεις ΕΝΤΟΣ).

Η σημαντική καλλιτέχνης και αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών και μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Από το 1955 διατηρεί δικό της εργαστήριο και από το 1963 μόνιμο εκθεσιακό χώρο. Ζει και εργάζεται στην Κηφισιά. Εργα της υπάρχουν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Οπως επίσης και σε εξωτερικές προσόψεις εκκλησιών και μοναστηριών.

Πρεμιέρες Εθνικού Θεάτρου

Το Εθνικό Θέατρο ανεβάζει την Παρασκευή (κεντρική σκηνή, 21/2, 8.30 μ.μ.) ένα από τα σημαντικότερα έργα του Λουϊτζι Πιρεντέλλο, το «Ετσι είναι (αν έτσι νομίζετε)». Ο Σικελός δραματουργός με όλα τα έργα του (θεατρικά και πεζογραφικά) εξέταζε την «ταυτότητα» και την υποκειμενικότητα της αντίληψης. Θεωρούσε ότι στις ανθρώπινες σχέσεις και συμπεριφορές δεν υπάρχει απόλυτη αλήθεια. Στο έργο αυτό (1917), τα πρόσωπα προσπαθούν να αποδείξουν - ο καθένας για τον εαυτό του - την αλήθεια των αντιφατικών ιστοριών τους, προκειμένου να ικανοποιήσουν τη νοσηρή περιέργεια και τη χωρίς όρια αδιακρισία της κοινής γνώμης για οτιδήποτε ξεφεύγει από τα καθιερωμένα.

Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς. Κίνηση: Σταυρούλα Σιάμου. Σκηνικά: Ελένη Μανωλοπούλου. Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη. Ηχητικός σχεδιασμός-μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής. Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου. Παίζουν (αλφαβητικά): Ξένια Καλογεροπούλου, Μαρία Κεχαγιόγλου, Μιχάλης Κίμωνας, Εμιλυ Κολιανδρή, Θύμιος Κούκιος, Υβόννη Μαλτέζου, Κώστας Μπερικόπουλος, Μιχάλης Οικονόμου, Ελίνα Ρίζου, Σταυρούλα Σιάμου, Γιώργος Συμεωνίδης, Μηνάς Χατζησάββας.

  • Στο «Ρεξ», το Σαββάτο (9 μ.μ.), το Εθνικό Θέατρο ανεβάζει την «Πρόβα νυφικού» της Ντόρας Γιαννακοπούλου. Το έργο (γνωστό από το σήριαλ) εξελίσσεται στην επαρχία το 1939. Διασκευή: Ντόρα Γιαννακοπούλου - Θανάσης Νιάρχος. Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης. Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Ελεάνα Στραβοδήμου, Ευγενία Δημητροπούλου, Θέμις Μπαζάκα, Γιώργος Κοτανίδης, Δημήτρης Αρώνης, Δανάη Σκιάδη, Νικόλας Παπαγιάννης, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Κατερίνα Γιαμαλή, Θέμης Πάνου, Νίκος Μαγδαληνός, Γρηγόρης Σταμούλης, Δημήτρης Κοτζιάς, Ντίνα Αβαγιανού, Πέτρος Πετράκης, Τζένη Σκαρλάτου, Ανδρομάχη Δαυλού, Στέλιος Πετράκης, Γιώργος Δεπάστας, Αντώνης Χαντζής, Αλεξάνδρα Ταβουλάρη, Μαρίνα Μυρτάλη, Σεβίλλη Παντελίδου, Αλκης Κούρκουλος. Μουσικοί: Βασίλης Δρογκάρης, Βασιλική Μαζαράκη.
«Αίας» του Γιάννη Ρίτσου

Η παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, «Αίας» του Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιάζεται στο θέατρο «Αυλαία» στη Θεσσαλονίκη, από σήμερα Τετάρτη 19 έως και τις 23 Φλεβάρη. Πρόκειται για έναν ποιητικό μονόλογο που ερμηνεύει ο Κώστας Κοζικόπουλος.

Ο «Αίας» γράφτηκε από τον Γιάννη Ρίτσο στην εξορία της Λέρου και της Σάμου (1967 - 69). Η ιστορία του ομηρικού ήρωα με το τραγικό τέλος έδωσε την αφορμή στον Γ. Ρίτσο να συνδέσει την αρχαία αφήγηση με τον 20ό αιώνα. Ο Γ. Ρίτσος, έχοντας ζήσει εξορίες, διωγμούς, βασανιστήρια, εμπνέεται από το μύθο και μεταφέρει την υπαρξιακή αγωνία του ήρωα στη σύγχρονη εποχή, μιλάει για το σύγχρονο άνθρωπο. Μέσα από ένα σφυροκόπημα εικόνων δημιουργεί ένα λόγο που είναι παρών στη σύγχρονη εποχή, καταργώντας το στερεότυπο της ποίησης σαν μια απρόσιτη και δύσβατη τέχνη.

«Τραγούδια τραγουδένια»

Ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης και η Ζωή Παπαδοπούλου παρουσιάζουν την παράσταση «Τραγούδια τραγουδένια». Ο συνθέτης Μανόλης Ανδρουλιδάκης, με την υψηλού επιπέδου κιθαριστική του τέχνη και την έντονα πολιτικοποιημένη του παρουσία, συνεργάζεται για πρώτη φορά επί σκηνής με μια από τις κορυφαίες τραγουδίστριες της νέας γενιάς, τη Ζωή Παπαδοπούλου, που την πρωτογνωρίσαμε από το ντουέτο της με τη Χαρούλα Αλεξίου «Αχ και να σ' είχα εδώ».

Σε αυτό το ρεσιτάλ φωνής - κιθάρας, στόχος είναι το κοινό και οι καλλιτέχνες να γίνουν μια παρέα: Σε αυτό βοηθούν τραγούδια που όλοι έχουν σιγοτραγουδήσει, σε μελωδίες των Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Μαρκόπουλου, Λοΐζου, Σαββόπουλου, Σπανού, Ξαρχάκου, Μούτση, Καζαντζή, Καλδάρα, Μπιθικώτση, Κραουνάκη, Ε. Βιτάλη, Σ. Μάλαμα, Λειβαδά, Μαραβέγια, Ν. Παπαζογλου, αλλά και δύο παραδοσιακές μελωδίες από την Κρήτη και τον Πόντο, τους τόπους καταγωγής των δύο ερμηνευτών. Τέλος, ακούγεται το τραγούδι του Μανόλη από το φετινό δίσκο του «Χάλκινα Φεγγάρια» (όπου το τραγουδά η αξέχαστη Μαρία Δημητριάδη) και το τραγούδι «Τατουάζ» από την τελευταία δουλειά της Ζωής.

Τετάρτη 19 Φλεβάρη, 9:30 μ.μ. στο Ιλιον, Cinema & Stage (Τροίας 34 & Πατησίων, τηλ. κρατήσεων: 210.8810.602).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ