Τετάρτη 19 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκθεση ζωγραφικής με έργα της Ελ. Δροσάκη

Η Γκαλερί Ερση (Κλεομένους 4, Κολωνάκι) φιλοξενεί από τις 14 Φλεβάρη έως τις 8 Μάρτη έκθεση ζωγραφικής, που έχει τίτλο «Ασπρο - Μαύρο», με έργα για πενάκι της ζωγράφου, κεραμίστριας, χαράκτριας, γλύπτριας και λογοτέχνη Ελευθερίας Δροσάκη, που συνεχίζει το μακρόχρονο εικαστικό της ταξίδι...

Η Ελευθερία Δροσάκη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1927 και διδάχτηκε την τέχνη της Κεραμικής κοντά στους δικούς της και σε λαϊκά εργαστήρια, αλλά και την καλλιτεχνική κεραμική δίπλα σε σπουδαίους δασκάλους στη Ζυρίχη και την Ιταλία.

Το 1946 η Ελευθερία Δροσάκη εγκαθίσταται στην Αθήνα και παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με δασκάλους τους Δ. Μπισκίνη και Π. Μαθιόπουλο. Παράλληλα και ως το 1955 εργάζεται κυρίως σε αντίγραφα βυζαντινών χειρογράφων επάνω σε περγαμηνή. Δίδαξε κεραμική στη Σχολή Κεραμικής της ΧΕΝ, σε ομάδες αλλοεθνών γυναικών, στη γερμανική σχολή και τα εκπαιδευτήρια «Πόλκα-Φρόελεν». Είναι καλλιτεχνικός σύμβουλος στα Κέντρα Τέχνης, Αγωγής και Εκπαίδευσης. Εγραψε το βιβλίο «Εν Θεσσαλονίκη» (εκδόσεις Οδυσσέας, 1985), το οποίο έγινε αντικείμενο διδασκαλίας στην έδρα της νεώτερης ιστορίας και το 1985 μεταδόθηκε σε συνέχειες από το ραδιόφωνο της ΕΡΤ. Το 2004 η Ελευθερία Δροσάκη βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο εικονογράφησης για το παραμύθι της «Το μέγα συμβάν του δάσους» (εκδόσεις ΕΝΤΟΣ).

Η σημαντική καλλιτέχνης και αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών και μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Από το 1955 διατηρεί δικό της εργαστήριο και από το 1963 μόνιμο εκθεσιακό χώρο. Ζει και εργάζεται στην Κηφισιά. Εργα της υπάρχουν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Οπως επίσης και σε εξωτερικές προσόψεις εκκλησιών και μοναστηριών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ