ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Απρίλη 2001
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ταινίες... ενάντια στο χρόνο

«Το λιμάνι της αγωνίας» του Καζάν
«Το λιμάνι της αγωνίας» του Καζάν
Με τη θρυλική «Καζαμπλάνκα» ξεκινά αύριο στον κινηματογράφο «Απόλλων» το αφιέρωμα στις «Αποκατεστημένες κλασικές αμερικάνικες ταινίες», που συνδιοργανώνουν από 20-26/4 η «Ταινιοθήκη της Ελλάδος» και η «Ταινιοθήκη της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου» των ΗΠΑ, σε συνεργασία με το εναλλακτικό δίκτυο διανομής «Filmcenter», την «Ορχήστρα των Χρωμάτων» και την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Το αφιέρωμα εντάσσεται στις προσπάθειες της Διεθνούς Ενωσης Κινηματογραφικών Αρχείων για ευαισθητοποίηση του κοινού - και ιδιαίτερα όσων κατέχουν κινηματογραφικές ταινίες - για την ανάγκη συντήρησης και προβολής της οπτικοακουστικής κληρονομιάς.

Οπως σημείωσε ο διευθυντής της «Ταινιοθήκης της Ελλάδος», Θ. Αδαμόπουλος, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, οι ταινίες του αφιερώματος έχουν γίνει καλλιτεχνικές και εμπορικές επιτυχίες, αλλά στο αφιέρωμα θα προβληθούν οι πρωτότυπες και αποκαταστημένες κόπιες τους. Αναφέρθηκε επίσης στη σημαντικότητα του ρόλου των κινηματογραφικών αρχείων στις εθνικές, πολιτιστικές κληρονομιές, αλλά και στη διάσωση των ελαχίστων (συγκριτικά με την παραγωγή) ταινιών των απαρχών της κινηματογραφικής τέχνης. Στην Ελλάδα, μάλιστα, η πλειοψηφία των πρώτων ταινιών της έχει πλέον χαθεί, ενώ σίγουρα υπάρχουν κι άλλες που σαπίζουν σε κάποιο πατάρι.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και ένας εκλεκτός καλεσμένος της διοργάνωσης και πρωτοπόρος, σε παγκόσμια κλίμακα, στη διάσωση κινηματογραφικών ταινιών, ο διευθυντής του οπτικοακουστικού τμήματος της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου, Ντέιβιντ Φράνσις. Ο Ντ. Φράνσις αναφέρθηκε στη δημιουργία, το 1988, του Εθνικού Συμβουλίου Διάσωσης Ταινιών και του Εθνικού Αρχείου Ταινιών της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου, στο οποίο επιλέγονται και καταχωρούνται 25 ταινίες ετησίως. Οσο για τη δυσκολία του εγχειρήματος της αποκατάστασης παλιών ή κατεστραμμένων φιλμ, ο Ντ. Φράνσις είπε χαρακτηριστικά ότι για κάθε τέτοια ταινία απαιτούνται κατά μέσο όρο 30-50 χιλιάδες δολάρια.

Το πρόγραμμα των προβολών έχει ως εξής: «Δάφνις και Χλόη» (1931) του Ορέστη Λάσκου, «Καζαμπλάνκα» (1942) του Μ. Κέρτις (20/4), ομιλία του Ντ. Φράνσις, «Τσάινατάουν» (1974) του Ρομάν Πολάνσκι, «The Philadelphia story» (1940) του Τζ. Κιούκορ (21/4), «Το ατμόπλοιο Γουίλι» (1928) και «Η Χιονάτη και οι 7 νάνοι» (1937) του Ντίσνεϊ, «Μερικοί το προτιμούν καυτό» (1959) του Μπίλι Γουάιλντερ, «Οργισμένο είδωλο» (1980) του Μάρτιν Σκορτσέζε (22/4), «Ενα χορό για σένα» (1953) του Β. Μινέλι, «What's opera doc»(1957) του Τ. Τζόουνς, «ΣΟΣ Πεντάγωνο καλεί Μόσχα» (1964) του Στ. Κιούμπρικ (23/4), «Carmen Jones» (1954) του Οττο Πρέμινγκερ, «Αιχμάλωτος της ερήμου» (1956) του Τζον Φορντ (24/4), «Η αυγή» (1927) του Μουρνάου, «Αρπαγες της γης» (1953) του Τζ. Στίβενς (25/4), «Καζαμπλάνκα», «Το λιμάνι της αγωνίας» του Ηλία Καζάν (26/4). Οι προβολές ξεκινούν στις 8 μμ.

Διαχρονική συνταρακτική ιστορία

Οταν συμπλήρωνε τα 13 της χρόνια, η Αννα Φρανκ πήρε για δώρο ένα ημερολόγιο. Σε μικρό χρονικό διάστημα, η ζωή της άλλαξε δραματικά. Ετσι, το ημερολόγιο αυτό έγινε ο χώρος καταγραφής εμπειριών, σκέψεων και συναισθημάτων. Δε θα μπορούσε να φανταστεί τότε πως εκατομμύρια άνθρωποι σ' ολόκληρο τον κόσμο θα διάβαζαν αργότερα την προσωπική της μαρτυρία.

«Αννα Φρανκ - Μία σύντομη ζωή, μία αιώνια ιστορία» τιτλοφορείται η έκθεση που φιλοξενείται έως τις 10 Μάη στην Αποθήκη Γ` του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. Παρουσιάζονται αποσπάσματα του ημερολογίου της και φωτογραφίες της οικογένειας Φρανκ. Η βιογραφία της Αννας Φρανκ τοποθετείται στο ιστορικό πλαίσιο του Ολοκαυτώματος και συμπληρώνεται από αφηγήσεις ανθρώπων που έζησαν τα επακόλουθα του αποκλεισμού και της δίωξης. Η έκθεση πλαισιώνεται από δύο βιντεοταινίες με τίτλους «Dear Kitty» και «Μάρτυρες». Υπάρχει ακόμη (μόνο στα αγγλικά) ένα multimedia κομπιούτερ με το interactive CD-ROM για την Αννα Φρανκ, με το οποίο ο επισκέπτης ξεναγείται στο σπίτι της στο Αμστερνταμ και έχει πρόσβαση σε πλήθος ιστορικών και άλλων στοιχείων και σε κινηματογραφικό υλικό.

Το ημερολόγιο της Αννας Φρανκ εκδόθηκε στην Ολλανδία το 1947 από τον πατέρα της. Σήμερα είναι ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία στον κόσμο και έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 60 γλώσσες. Σημειώνουμε ότι η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Αφιέρωμα στον Γ. Ρίτσο

Βραδιά - αφιέρωμα στον ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσο διοργανώνει το ΠνευματικόΚέντρο του Δήμου Αγρινίου, το Σάββατο (8μμ), στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου του Δήμου Αγρινίου. Θα μιλήσουν ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Φώτης Δημητρακόπουλος, με θέμα «Εισαγωγή στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου» και ο ποιητής Δημήτρης Πιστικός με θέμα «Η Μεγάλη Παρασκευή του 1944 στο Αγρίνιο και ο Γ. Ρίτσος».

Ποιήματα θα απαγγείλουν οι ηθοποιοί Αννα Πολυτίμου - Παπακωνσταντίνου και Δημήτρης Πετράτος. Στη συνέχεια η Λήδα Χαλκιαδάκη θα διαβάσει και θα ερμηνεύσει μελοποιημένο Γιάννη Ρίτσο, από τα έργα «Ρωμιοσύνη», «Επιτάφιος», «18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας» (μουσική Μίκη Θεοδωράκη). Στο πιάνο τη συνοδεύει ο Γιώργος Σαλβάνος. Την εκδήλωση συντονίζει και επιμελείται η Ελένη Καϊτατζή.

Με μπουζούκι και ούτι

Δημήτρης Κοντογιάννης
Δημήτρης Κοντογιάννης
Περιορισμένες εμφανίσεις πραγματοποιεί, από σήμερα και μέχρι τις 6/5, ο Δημήτρης Κοντογιάννης στο «Χαμάμ» (Δημοφώντος 97, Αν. Πετράλωνα, 3421.212). Ο λαϊκός τραγουδιστής θα παρουσιάσει ανέκδοτα τραγούδια, που έγραψε ο Νίκος Μαμαγκάκης για τη φωνή του και δικά του ανέκδοτα. Από το πρόγραμμα δε θα λείψουν αθάνατα λαϊκά τραγούδια, από το 1900 έως σήμερα, αλλά και τα αξέχαστα κομμάτια της «Εκδίκησης της Γυφτιάς». Τον συνοδεύει στο τραγούδι η Κοραλία Μάη και λαϊκή ορχήστρα. Ωρα έναρξης: 10.30μμ, Κυριακή: 9.30μμ.

  • Παραδοσιακά αρμένικα τραγούδια, δικές του συνθέσεις και αυτοσχεδιασμούς παρουσιάζει ο γνωστός μουσικός Χάικ Γιαζιτζιάν, από σήμερα (10μμ) στο «Αερικό» (Αγαθάρχου 6, Ψυρρή, 3255.359). Ο καταξιωμένος Αρμένης μουσικός, ο οποίος τα τελευταία είκοσι χρόνια ζει στην Ελλάδα, ακουμπώντας γερά στην παράδοση, εξερευνά τόπους αυτοσχεδιασμού και σολιστικών αναζητήσεων με το ούτι και τη φωνή του, καταθέτοντας μουσική που όσο ορίζεται μουσικά, τόσο είναι παγκόσμια. Στις εμφανίσεις του, μέχρι και την Κυριακή, θα παρουσιάσει με τη συνοδεία μουσικών και κομμάτια του καινούριου δίσκου του, που θα κυκλοφορήσει σύντομα.
Ζωγραφιστές γυναίκες

Αναδρομική έκθεση του Ολλανδού ζωγράφου, καθηγητή στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού, Πατ Αντρέα, φιλοξενείται στο νεοσύστατο Μουσείο Φρυσίρα (Μονής Αστερίου 5-7, Πλάκα). Ο Πατ Αντρέα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του μαγικού ρεαλισμού στον ευρωπαϊκό χώρο και της νεοπαραστατικής εικονογραφίας.

Στην έκθεση (διάρκεια έως 16/6) εκτίθενται 50 λάδια και σχέδια με θέματα τη «μάχη» ανάμεσα στα δύο φύλα, το θηλυκό που αναζητεί τον έρωτα μέσα από το θάνατο. Οπως σημειώνει ο διευθυντής του Μουσείου, Μάνος Στεφανίδης, «ο Πατ Αντρέα ξανασυστήνει το ανθρώπινο σώμα. Οι δυναμικές του εικόνες αποτελούν το μεταίχμιο πάθους και τρυφερότητας, οπτικής ασφυξίας, παροξυσμού και κλασικότητας».

«Δαιμονισμένοι» στη Λυρική

Στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ντοστογιέφσκι βασίζεται η όπερα του Χάρη Βρόντου «Οι Δαιμονισμένοι», που σε παγκόσμια πρώτη ανεβαίνει την Κυριακή, στη Λυρική Σκηνή (Ακαδημίας 59, τηλ. 3612.461). Το λιμπρέτο του έργου έγραψε ο Αλέξανδρος Αδαμόπουλος. Η μουσική διεύθυνση είναι του Νίκου Χριστοδούλου, η σκηνοθεσία, τα σκηνικά - κοστούμια υπογράφουν αντίστοιχα οι Στ. Λάνγκριτζ και Γ. Σουγλίδης. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Κύρος Πατσαλίδης, Γιάννης Χριστόπουλος, Ανδρέας Κουλουμπής, Σπύρος Σακκάς, Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Δημήτρης Σιγαλός, Παντελής Ψύχας κ.ά.

Το Σάββατο (1μμ) ο Χ. Βρόντος και ο Αλ. Αδαμόπουλος θα δώσουν διάλεξη στο φουαγιέ της ΕΛΣ (ελεύθερη είσοδος). Οι δύο δημιουργοί, με τη βοήθεια μουσικών δειγμάτων, θα μιλήσουν για την πηγή έμπνευσής τους - το συγκλονιστικό μυθιστόρημα του Ντοστογιέφσκι - το ιστορικό της συγγραφής του λιμπρέτου και της σύνθεσης της όπερας, τις μουσικές επιρροές κ.ά.

«Η εργατική τάξη και τα τραγούδια της» είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνει ο Νέος Πνευματικός Κύκλος Καλλιθέας, σήμερα (7.30μμ), στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου (Ματζαγριωτάκη 76). Στην εκδήλωση, που γίνεται σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Καλλιθέας, θα μιλήσει ο ιστορικός Δημήτρης Λιβιεράτος, ενώ θ' απαγγείλουν ο ηθοποιός Δημήτρης Πετράτος και ο ποιητής Θεοχάρης Παπαδόπουλος.

Το Θέατρο Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου» στη σειρά εκδηλώσεων «Λαϊκός πολιτισμός και χορός», παρουσιάζει σήμερα (9μμ), σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Αιτωλικιωτών Αττικής «Ο Λιακατάς», εκδήλωση με θέμα: «Μουσική και χορός στο πανηγύρι της Αγι' Αγάθης». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο γραφείων του Θεάτρου (οδός Σχολείου 8, Πλάκα). Συντονιστής: Δημήτρης Τσοκάντας. Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Τ.Ε.Φ.Α.Α. Παν/μίου Αθηνών Μάγδα Ζωγράφου θα μιλήσει με θέμα: «Η δυναμική της αναβίωσης στην περίπτωση του πανηγυριού της Αγι' Αγάθης». Θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι, με αιτωλικιώτικους μεζέδες.

Μουσικοχορευτική περιδιάβαση στα ελληνικά νησιά, τη Μακεδονία και την Κωνσταντινούπολη, καθώς και έκθεση φωτογραφίας του Κωνσταντινουπολίτη φωτογράφου Δημήτρη Παλαβίδη διοργανώνει το «Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου», αύριο. Στις 28/4 και σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Θαλάσσιο περιβάλλον Β. Αιγαίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ