Πέμπτη 19 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ταινίες... ενάντια στο χρόνο

«Το λιμάνι της αγωνίας» του Καζάν
«Το λιμάνι της αγωνίας» του Καζάν
Με τη θρυλική «Καζαμπλάνκα» ξεκινά αύριο στον κινηματογράφο «Απόλλων» το αφιέρωμα στις «Αποκατεστημένες κλασικές αμερικάνικες ταινίες», που συνδιοργανώνουν από 20-26/4 η «Ταινιοθήκη της Ελλάδος» και η «Ταινιοθήκη της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου» των ΗΠΑ, σε συνεργασία με το εναλλακτικό δίκτυο διανομής «Filmcenter», την «Ορχήστρα των Χρωμάτων» και την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Το αφιέρωμα εντάσσεται στις προσπάθειες της Διεθνούς Ενωσης Κινηματογραφικών Αρχείων για ευαισθητοποίηση του κοινού - και ιδιαίτερα όσων κατέχουν κινηματογραφικές ταινίες - για την ανάγκη συντήρησης και προβολής της οπτικοακουστικής κληρονομιάς.

Οπως σημείωσε ο διευθυντής της «Ταινιοθήκης της Ελλάδος», Θ. Αδαμόπουλος, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, οι ταινίες του αφιερώματος έχουν γίνει καλλιτεχνικές και εμπορικές επιτυχίες, αλλά στο αφιέρωμα θα προβληθούν οι πρωτότυπες και αποκαταστημένες κόπιες τους. Αναφέρθηκε επίσης στη σημαντικότητα του ρόλου των κινηματογραφικών αρχείων στις εθνικές, πολιτιστικές κληρονομιές, αλλά και στη διάσωση των ελαχίστων (συγκριτικά με την παραγωγή) ταινιών των απαρχών της κινηματογραφικής τέχνης. Στην Ελλάδα, μάλιστα, η πλειοψηφία των πρώτων ταινιών της έχει πλέον χαθεί, ενώ σίγουρα υπάρχουν κι άλλες που σαπίζουν σε κάποιο πατάρι.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και ένας εκλεκτός καλεσμένος της διοργάνωσης και πρωτοπόρος, σε παγκόσμια κλίμακα, στη διάσωση κινηματογραφικών ταινιών, ο διευθυντής του οπτικοακουστικού τμήματος της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου, Ντέιβιντ Φράνσις. Ο Ντ. Φράνσις αναφέρθηκε στη δημιουργία, το 1988, του Εθνικού Συμβουλίου Διάσωσης Ταινιών και του Εθνικού Αρχείου Ταινιών της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου, στο οποίο επιλέγονται και καταχωρούνται 25 ταινίες ετησίως. Οσο για τη δυσκολία του εγχειρήματος της αποκατάστασης παλιών ή κατεστραμμένων φιλμ, ο Ντ. Φράνσις είπε χαρακτηριστικά ότι για κάθε τέτοια ταινία απαιτούνται κατά μέσο όρο 30-50 χιλιάδες δολάρια.

Το πρόγραμμα των προβολών έχει ως εξής: «Δάφνις και Χλόη» (1931) του Ορέστη Λάσκου, «Καζαμπλάνκα» (1942) του Μ. Κέρτις (20/4), ομιλία του Ντ. Φράνσις, «Τσάινατάουν» (1974) του Ρομάν Πολάνσκι, «The Philadelphia story» (1940) του Τζ. Κιούκορ (21/4), «Το ατμόπλοιο Γουίλι» (1928) και «Η Χιονάτη και οι 7 νάνοι» (1937) του Ντίσνεϊ, «Μερικοί το προτιμούν καυτό» (1959) του Μπίλι Γουάιλντερ, «Οργισμένο είδωλο» (1980) του Μάρτιν Σκορτσέζε (22/4), «Ενα χορό για σένα» (1953) του Β. Μινέλι, «What's opera doc»(1957) του Τ. Τζόουνς, «ΣΟΣ Πεντάγωνο καλεί Μόσχα» (1964) του Στ. Κιούμπρικ (23/4), «Carmen Jones» (1954) του Οττο Πρέμινγκερ, «Αιχμάλωτος της ερήμου» (1956) του Τζον Φορντ (24/4), «Η αυγή» (1927) του Μουρνάου, «Αρπαγες της γης» (1953) του Τζ. Στίβενς (25/4), «Καζαμπλάνκα», «Το λιμάνι της αγωνίας» του Ηλία Καζάν (26/4). Οι προβολές ξεκινούν στις 8 μμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ