ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΜΑ ΘΕΣΠΙΔΟΣ ΤΟΥ ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ
«Το παιχνίδι του Ερωτα και της Τύχης»

Η επόμενη παραγωγή για το Αρμα Θέσπιδος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, μετά τη μεγάλη επιτυχία του εναρκτήριου έργου «Ελιξιρίου Τσέχωφ!», είναι «Το Παιχνίδι του Ερωτα και της Τύχης» του Μαριβώ.

Η παράσταση θα ανέβει αρχικά στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», από τις 29 Οκτώβρη έως 20 Νοέμβρη και μετά θα συνεχίσει με παραστάσεις, σε όλη τη Νοτιοδυτική Ελλάδα, αλλά θα δοθούν και δωρεάν παραστάσεις σε νοσοκομεία, ιδρύματα, φυλακές. Υπεύθυνος για το Αρμα Θέσπιδος είναι ο Πέτρος Βάης, αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ.

«Το Παιχνίδι του Ερωτα και της Τύχης» πρόκειται για κωμωδία παρεξηγήσεων... Ο σπουδαίος Γάλλος κωμωδιογράφος Μαριβώ στήνει μία ίντριγκα γύρω από δύο ζευγάρια που ερωτεύονται αγνοώντας το ένα την πραγματική ταυτότητα του άλλου.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι μεταμφιέσεων που κινεί επιδέξια ο Οργκόν, πατέρας της Σύλβια που σκοπεύει να παντρευτεί τον Ντοράντ. Για να μάθει ποιος στ' αλήθεια είναι ο Ντοράντ, ζητάει άδεια από τον πατέρα της να αλλάξει θέση με την υπηρέτριά της Λιζέτ, όταν εκείνος τους επισκεφθεί. Ο πατέρας της συμφωνεί γνωρίζοντας πως και ο Ντοράντ σκοπεύει να κάνει το ίδιο ακριβώς παιχνίδι. Θα παρουσιαστεί ως υπηρέτης και ο υπηρέτης του Αρλεκίνος, θα μεταμφιεστεί σε Ντοράντ.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Χ. Στρέπκος σημειώνει για το έργο: «Για να ζωντανέψουμε την ροκοκό ατμόσφαιρα του έργου, οι ηθοποιοί ασκήθηκαν σε τεχνικές της Comedia dell' Arte και στην grammlote. Την ιδιαίτερη αυτή "εκφραστική" γλώσσα της Comedia όπου οι "θεατρίνοι" μιλάνε ακαταλαβίστικα και παντομιμικά αλλά γίνονται απόλυτα κατανοητοί από το κοινό».

Συντελεστές: Μετάφραση: Γιάννης Βαρβέρης, Σκηνοθεσία - Διασκευή: Χρήστος Στρέπκος, Σκηνικά - κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου, Κίνηση: Μαριμίλλη Ασημακοπούλου, Φωτισμός: Νίκος Σωτηρόπουλος

Παίζουν: Γιάννης Τσάκωνας, Βασίλης Κόκκαλης, Ελένη Καλαντζοπούλου, Κατερίνα Κολλυροπούλου

Με έργα του Μίκη στην Ελβετία

Μπέττυ Χαρλαύτη
Μπέττυ Χαρλαύτη
Μετά τη Νέα Υόρκη και την «καρδιά» του Μανχάταν, όπου προσκλήθηκε να δώσει συναυλίες με έργα του Μίκη Θεοδωράκη, η Μπέττυ Χαρλαύτη, με εφόδιο την πολύτιμη «θητεία» της δίπλα στον μεγάλο Ελληνα δημιουργό, ταξιδεύει το έργο του μέχρι την Ελβετία. Μαζί της επί σκηνής ο καταξιωμένος πιανίστας Γιάννης Μπελώνης, στενός συνεργάτης τα τελευταία χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη. Οι δυο καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν στην Salle Paderewski της Λοζάνης επιλογές από το σύνολο του έργου του Μίκη Θεοδωράκη προσκεκλημένοι του Συλλόγου Ελλήνων Λοζάνης «Εστία», σε μια βραδιά τιμής στον Ελληνα δημιουργό, στις 12 Νοέμβρη.

Η Μπέττυ Χαρλαύτη είναι η ερμηνεύτρια από τη νέα γενιά που επέλεξε να έχει μόνιμα κοντά του τα τελευταία χρόνια ο συνθέτης, σε συνεργασία και με την Ορχήστρα του. Η σύμπραξη, επί σκηνής, των δυο καλλιτεχνών στο εξωτερικό εγγυάται την αναλλοίωτη μεταλαμπάδευση των μηνυμάτων του έργου του συνθέτη μέσω των πρεσβευτών του της νεότερης γενιάς και φέρει τα εχέγγυα, την καλλιτεχνική καθοδήγηση και την υπογραφή του ίδιου του δημιουργού σε κάθε νότα και φράση.

Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της επικείμενης δισκογραφικής δουλειάς της Μπέττυς Χαρλαύτη με έργα του Μίκη Θεοδωράκη, υπό την επιμέλεια του ίδιου του συνθέτη, η οποία σε συνδυασμό και με τις εμπνευσμένες ενορχηστρώσεις του Γιάννη Μπελώνη, προμηνύεται ως ένα νέο, πολλά υποσχόμενο μουσικό ταξίδι.

«Βέρθερος» ξανά στο «Σημείο»

Στο Θέατρο «Σημείο» επαναλαμβάνεται από αύριο 21/10 και έως τις 11/12 η παράσταση «Βέρθερος», ένα έργο βασισμένο στο μυθιστόρημα του Γκαίτε «Τα Πάθη του Νεαρού Βέρθερου», σε σκηνοθεσία και σκηνική σύλληψη του Αλέξανδρου Διαμαντή.

Ο Βέρθερος, ένας νέος με ειλικρινή ευαισθησία, ονειροπόλος και αβέβαιος, αντιμετωπίζει τη ζωή σαν όνειρο, εξωθώντας τον εαυτό του στα άκρα. Μια σειρά επεισοδίων που δοκιμάζουν τη βαθιά του πίστη στους ανθρώπους και προπάντων ένας άτυχος έρωτας, τον οδηγούν στην ελεύθερη επιλογή ενός λυτρωτικού θανάτου, ο οποίος εντούτοις δεν είναι ούτε η απότομη διακοπή, ούτε η θλιβερή λύση στα πάθη και τους πόνους της καρδιάς του, αλλά μια συγκλονιστική απόδειξη της αγαθής προσήλωσής του στις ιδέες και στην πίστη του.

Διανομή: Βέρθερος: Γιώργος Γογώνης, Λόττε: Βερονίκη Κυριακοπούλου, Αλμπερτ: Αδριανός Γκάτσος, Α' (Μορφή 1, Κυρία Α', Φρεντερίκε, δισ. φον Βήτα): Ναταλία Σουίφτ, Β' (Μορφή 2, Κυρία Β', Υπηρέτρια της Λόττε, Μαργράβα Λάμδα, Μητέρα του Χάινριχ): Βασιλική Γεωργικοπούλου, Γ' (Εφημέριος Αγίου Πέτρου, Κόμης Ωμέγα): Νόρα Πάντου, Δ' (Μορφή 4, Κύριος Αντρουάν, Κύριος Σμιτ, Πρίγκιπας Δέλτα): Σταύρος Γιαννακόπουλος, Ε' (Μορφή 3, Κύριος Τάδε, Χάινριχ): Τρύφων Ζάχαρης.

Θεατρική συνεργασία

Η Ομάδα «Νάμα» στο πλαίσιο της συνεργασίας του θεάτρου «Επί Κολωνώ» με το «Σύγχρονο Θέατρο» θα παρουσιάσει φέτος: «Λεωφορείο ο Πόθος» του Τένεσι Ουίλιαμς, στο «Σύγχρονο Θέατρο» (έως 29 Γενάρη 2017, Πέμπτη έως Σάββατο στις 9 μ.μ, Κυριακή στις 7 μ.μ.). Καλλιτεχνική ταυτότητα: Ελένη Σκότη, Γιώργος Χατζηνικολάου. Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη. Διανομή: Μπλανς: Κόρα Καρβούνη, Στάνλεϊ: Γιάννης Τσορτέκης, Στέλλα: Ηλιάνα Μαυρομάτη, κ.ά.

Ακολουθούν: «Η δύναμη του σκότους» του Λέοντος Τολστόι, από την Ομάδα «Νάμα», στο «Σύγχρονο Θέατρο», από τέλος Γενάρη 2017. Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη. Δ/νση παραγωγής, σκηνικά & κοστούμια: Γιώργος Χατζηνικολάου. Παίζουν: Πέγκυ Τρικαλιώτη, Αγορίτσα Οικονόμου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Αθανασία Κουρκάκη, Χρήστος Σαπουντζής, Θανάσης Χαλκιάς, Μιχαήλ Γιαννικάκης, Μαρία Προϊστάκη, Βαλέρια Δημητριάδου, Αθηνά Αλεξοπούλου.

Από 23 Οκτώβρη μέχρι τον Απρίλιο, στο «Σύγχρονο Θέατρο», «Ο βασιλιάς ύπνος» του Γρηγόρη Χατζάκη, σε σκηνοθεσία του ίδιου. Σκηνικά: Ζωή Αρβανίτη. Κοστούμια: La Reina. Μουσική: Βύρων Κατρίτσης. Κίνηση: Μαρία Καραγεώργου. Παίζουν: Κατερίνα Αντζουλάτου, Αννα Κολιοφώτη, Νίκος Πλυτάς, Κλεοπάτρα Τολόγκου.

Από 24 Οκτώβρη μέχρι το Γενάρη επαναλαμβάνεται ο «Ριχάρδος ΙΙΙ». Μετάφραση: Κ. Καρθαίος. Διασκευή: Σάββας Κυριακίδης. Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς. Σκηνικά - κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου. Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου. Μουσική: Κώστας Βόμβολος. Κίνηση: Αλίκη Καζούρη. Παίζουν: Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Γιώργος Βουβάκης, Θωμάς Γκαγκάς, Καίτη Κωνσταντίνου, Γιάννης Λεάκος, Μιχάλης Μουλακάκης, Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου.

Από το Νοέμβρη θα ανέβει η «Ξανθίππη» του Γιώργου Α. Χριστοδούλου. Σκηνοθεσία: Κώστας Παπαϊωάννου. Ερμηνεία: Ματθίλδη Μαγγίρα. Σκηνογραφία: Πολυτίμη Μαχαίρα. Φωτισμός: Ελευθερία Ντεκώ. Μουσική: Νίκος Βασιλείου. Κίνηση: Ιωάννα Καλυμπαυκά.

Ενώ από τις 2 Νοέμβρη και για 5 παραστάσεις ανεβαίνει «Η Μηχανή Αμλετ» του Χάινερ Μίλερ, που σκηνοθετεί ο Γρηγόρης Χατζάκης σε ένα σκοτεινό, ατμοσφαιρικό σκηνικό που επιμελήθηκε ο Αλέκος Φασιανός.

Μήνυμα αλληλεγγύης από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, σε ανακοίνωσή του, εκφράζει τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στο δίκαιο αγώνα των μουσικών της Συμφωνικής Ορχήστρας Ft. Worth από τις ΗΠΑ, που βρίσκονται σε απεργία διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, με καλύτερους μισθούς και δικαιώματα.

Το Εθνικό Ωδείο γιορτάζει τα 90 του χρόνια

Το Εθνικό Ωδείο συμπληρώνει φέτος 90 χρόνια από την ίδρυσή του το 1926 από τον μεγάλο συνθέτη και μουσουργό Μανώλη Καλομοίρη. Γιορτάζει την πολύχρονη παρουσία και προσφορά του στο μουσικό εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό χώρο, με μια σειρά μουσικών εκδηλώσεων και νέων εκπαιδευτικών δράσεων για όλες τις ηλικίες. Αξιοσημείωτη η μεγάλη επετειακή συναυλία που θα πραγματοποιήσει στις 12 Νοέμβρη 2016, στο Μουσείο Μπενάκη, επί της Πειραιώς (8 μ.μ.), με τη συμμετοχή πολλών γνωστών αποφοίτων, χορωδιακών και μουσικών συνόλων του Ωδείου, σε ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα με έργα κυρίως Ελλήνων δημιουργών.

Το Εθνικό Ωδείο αποτελεί ένα από τα πιο παλαιά μουσικά ιδρύματα, γεμίζοντας τις σελίδες της ελληνικής μουσικής ιστορίας με σημαντικό παιδαγωγικό και πολιτιστικό έργο, που ξεπερνάει τα ελληνικά σύνορα, έχοντας γαλουχήσει γενιές σπουδαστών, πολλοί από τους οποίους διέπρεψαν και διαπρέπουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανάμεσα στους απόφοιτους του Ωδείου είναι σπουδαία ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής (Λεωνίδας Ζώρας, Μαρία Κάλλας, Μαρία Χαιρογιώργου, Μιχάλης Βούρτσης, Δημήτρης Δραγατάκης, Μιλτιάδης Καρύδης, Αρης Γαρουφαλής, Κώστας Πασχάλης, Δημήτρης Καβάκος κ.ά.). Επίσης, μεγάλες προσωπικότητες έχουν διδάξει ή συνεργαστεί με το Εθνικό Ωδείο, όπως ο Γκαμπριέλ Πιερνέ, ο Δημήτρης Μητρόπουλος, η Αύρα Θεοδωροπούλου κ.ά. Παράλληλα, το Εθνικό Ωδείο προσφέρει μουσική εκπαίδευση σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και της Κύπρου, μέσα από τα 40 παραρτήματά του, προσφέροντας υποτροφίες και ευκαιρίες για οικονομική φοίτηση, καθώς και δωρεάν συμμετοχή σε μουσικά σύνολα και χορωδίες του, κατόπιν ακρόασης, ενώ με πρόσφατη απόφασή του παρέχει τη δυνατότητα για δωρεάν σπουδές και σε μικρό αριθμό από προσφυγόπουλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ