ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάη 2023 - Κυριακή 21 Μάη 2023
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεκαοχτώ χρόνια χωρίς τον σύντροφο Χαρίλαο Φλωράκη

«Εφυγε» από κοντά μας πλήρης ημερών στις 22 Μάη 2005

Δεκαοχτώ χρόνια συμπληρώνονται από τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ Χαρίλαου Φλωράκη (Καπετάν Γιώτη), που «έφυγε» από κοντά μας στις 22 Μάη 2005, πλήρης ημερών.

Ολη η ζωή του Χαρίλαου Φλωράκη ταυτίστηκε με την πορεία του ΚΚΕ, το οποίο υπηρέτησε επί 76 ολόκληρα χρόνια, από 15χρονος ΟΚΝίτης μέχρι και Α' Γραμματέας και Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής.

Οπως τονιζόταν και στην ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τον θάνατό του, «η κομματική - πολιτική δράση του σ. Χαρίλαου Φλωράκη δεν γνώρισε διαλείμματα. Γνώρισε μόνο φουρτούνες και μεγάλες δυσκολίες. Τις αντιμετώπισε όλες με παλικαριά και με αισιοδοξία, με την πηγαία θυμοσοφία του και με την αποφασιστικότητα του κομμουνιστή, που έχει πλήρη συναίσθηση της αποστολής του και της σκληρότητας που χαρακτηρίζει την ταξική πάλη. Τις αντιμετώπισε δίνοντας όλες τις δυνάμεις του και βγαίνοντας ηθικά νικητής. Οπως τόσοι και τόσες από τους χιλιάδες κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, που δεν λογάριασαν και διέθεσαν τη ζωή τους απλόχερα για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες».

Ο Χαρίλαος Φλωράκης γεννήθηκε στις 20 του Ιούλη 1914 στο χωριό Παλιοζογλώπι του δήμου Ιτάμου στα Αγραφα της Καρδίτσας. Το 1929 γίνεται μέλος της ΟΚΝΕ. Το 1933 μπαίνει στη Σχολή Τηλεγραφητών των ΤΤΤ (Τηλεγραφίας - Ταχυδρομείων - Τηλεφωνίας).

Οντας σπουδαστής προκηρύσσεται η μεγάλη απεργία των «Τριατατικών». Οι σπουδαστές απεργούν μαζί με τους εργαζόμενους και ο Χαρίλαος εκλέγεται στην Επιτροπή Αγώνα. Αργότερα, θα συγκροτηθεί Σύλλογος Σπουδαστών των ΤΤΤ, στον οποίο εκλέγεται γραμματέας.

Το 1934 προσλαμβάνεται ως τηλεγραφητής στην ΤΤΤ. Αρχίζει μια απίστευτη περιπλάνηση «μεταθέσεων» από πόλη σε πόλη, εξαιτίας της συνδικαλιστικής του δράσης. Σε όποια πόλη και αν βρεθεί, θα επιδιώξει και θα έχει σύνδεση με πυρήνες παράνομων κομμουνιστών.

Μετά την κήρυξη του πολέμου ο Χ. Φλωράκης στέλνεται στο μέτωπο. Τη νύχτα της 27ης προς 28η του Οκτώβρη είναι βάρδια στο κεντρικό τηλεγραφείο. Από τις μηχανές που δούλευε πέρασαν τα πρώτα τηλεγραφήματα για την κήρυξη του πολέμου. Την επομένη το πρωί κατατάχτηκε μαζί με τα δύο του αδέλφια.

Στις αρχές του Ιούνη του 1941 γίνεται μέλος του ΚΚΕ, τον Μάη του 1942 περνάει στην παρανομία και τον Δεκέμβρη του ίδιου έτους ανεβαίνει στο βουνό. Το 1943 - 1945 αναλαμβάνει, διαδοχικά, λοχαγός και ταγματάρχης του ΕΛΑΣ, παίρνει μέρος στον Δεκέμβρη του 1944 και τον Οκτώβρη του 1945 συλλαμβάνεται.

Τον Γενάρη του 1946 αμνηστεύεται από την κυβέρνηση Σοφούλη και τον Δεκέμβρη ανεβαίνει στο βουνό, στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Συμμετέχει σε δεκάδες μάχες, επικεφαλής στρατιωτικών ομάδων του Δημοκρατικού Στρατού. Ορίζεται στην αρχή αντισυνταγματάρχης και τον Νοέμβρη του '48 συνταγματάρχης του Δημοκρατικού Στρατού.

Την άνοιξη του 1949 αναδεικνύεται αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ και στη συνέχεια τακτικό μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Τον Σεπτέμβρη περνάει στην ΕΣΣΔ, όπου φοιτά και ολοκληρώνει τις σπουδές του στη Στρατιωτική Ακαδημία Φρούνζε.

Στις 5 του Απρίλη 1954 επιστρέφει παράνομα στην Ελλάδα. Συλλαμβάνεται στις 27 του Ιούλη, ενώ τον Μάη του 1960 ξεκινά έπειτα από αρκετές αναβολές η μεγάλη δίκη του στο στρατοδικείο. Στις 20 του Απρίλη 1966 αποφυλακίζεται με όρους. Συλλαμβάνεται και πάλι ανήμερα του απριλιανού πραξικοπήματος και εξορίζεται μέχρι και την άνοιξη του 1971.

Μετά τη διάσπαση του Κόμματος, ο Χαρίλαος συμμετέχει και συμβάλλει αποφασιστικά στη μάχη για την επικράτηση των Αποφάσεων της 12ης Ολομέλειας. Τον Ιούνη του 1972, η 16η Ολομέλεια τον εκλέγει μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη 17η Ολομέλεια, τον Δεκέμβρη, εκλέγεται Α' Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος.

Στο 9ο Συνέδριο του Κόμματος το 1973 επανεκλέγεται Α΄ Γραμματέας της ΚΕ. Τον Αύγουστο του 1974, πριν από τη νομιμοποίηση του Κόμματος, ο Χ. Φλωράκης έρχεται στην Ελλάδα. Στο 10ο Συνέδριο του Κόμματος (1978), στο 11ο (1982) και στο 12ο (1987) ο Χαρίλαος επανεκλέγεται ΓΓ της ΚΕ, μέχρι τον Ιούλη του 1989, οπότε σε Ολομέλεια της ΚΕ εκλέγεται Πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η χρονιά εκείνη ήταν γεμάτη από γεγονότα και σημαντικές εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε διεθνές επίπεδο. Οι εξελίξεις στις σοσιαλιστικές χώρες αποκτούν δραματικό χαρακτήρα, αφού εξελίσσεται η αντεπανάσταση.

Τον Φλεβάρη του 1991 πραγματοποιείται το 13ο Συνέδριο, που οδήγησε στην κορύφωση της εσωκομματικής κρίσης με τη διάσπαση του Κόμματος τον Ιούλη του ίδιου χρόνου, οπότε αποχώρησε η φραξιονιστική ομάδα που επιδίωκε τη διάλυση του ΚΚΕ μέσα στον ΣΥΝ. Ο ρόλος του Χ. Φλωράκη υπήρξε αποφασιστικός απέναντι στην προσπάθεια διάλυσης και σοσιαλδημοκρατικοποίησης του ΚΚΕ, ενώ στη συνέχεια συνέβαλε στην πορεία ανασυγκρότησής του. Στο 14ο Συνέδριο (Δεκέμβρης του 1991) το Κόμμα ανασυγκροτείται και καταφέρνει να σταθεί όρθιο, ο Χαρίλαος Φλωράκης εκλέγεται επίτιμος Πρόεδρος του Κόμματος.

Ολα τα χρόνια που ακολούθησαν, και μέχρι τον θάνατό του, ο Χαρίλαος Φλωράκης ήταν παρών στους αγώνες του λαού και στη δράση του Κόμματος.

Αξιοσημείωτη ήταν και η διεθνιστική του δράση, η οποία αναγνωρίστηκε και τιμήθηκε από πολλά Κομμουνιστικά Κόμματα. Ξεχωρίζουν οι τιμητικές διακρίσεις του βραβείου της «Φιλίας των Λαών» από τον Πρόεδρο του Ανώτατου Σοβιέτ της Σοβιετικής Ενωσης, το βραβείο «Καρλ Μαρξ» από τη Λαοκρατική Γερμανία και το βραβείο «Γκεόργκι Ντιμιτρόφ» από τη σοσιαλιστική Βουλγαρία.

60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΓΡ. ΛΑΜΠΡΑΚΗ
Τη Δευτέρα οι εκδηλώσεις ΕΕΔΥΕ και ΕΔΥΕΘ

Στον Τύμβο του Μαραθώνα και στο Μνημείο του στη Θεσσαλονίκη

Εκδηλώσεις για τα 60 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη διοργανώνουν τη Δευτέρα 22 Μάη, στις 6.30 μ.μ. στον Τύμβο του Μαραθώνα, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Μουσείο Μαραθώνιου Δρόμου) και στη Θεσσαλονίκη η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης στις 7 μ.μ., στο Μνημείο του Γρ. Λαμπράκη, στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου.

«Συνεχίζουμε και δυναμώνουμε την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για κοινωνική δικαιοσύνη και ειρήνη, για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ», τονίζει σε σχετική της ανακοίνωση η ΕΕΔΥΕ και προσθέτει:

«Σήμερα η μεγαλύτερη τιμή στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη είναι η συνέχιση του αγώνα για τα ιδανικά για τα οποία θυσιάστηκαν αυτός και τόσοι άλλοι αγωνιστές του λαϊκού κινήματος.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, τις νέες και τους νέους, όλο τον εργαζόμενο λαό να εμπιστευτούμε τη δύναμή μας. Να γυρίσουμε την πλάτη σε όλους όσοι με την πολιτική τους μετατρέπουν τη ζωή μας σε καθημερινή κόλαση. Να δυναμώσουμε τον αγώνα μας για να μπουν στο επίκεντρο οι πραγματικές μας ανάγκες για δουλειά με δικαιώματα, για δωρεάν και καθολική πρόσβαση στη μόρφωση, στην Υγεία, στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό, να γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του.

Μαζί με τους άλλους λαούς της περιοχής μπορούμε να καταφέρουμε πολλά! Δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα μεταξύ μας!

Είναι ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις.

Να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή και η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία ή αλλού, με οποιονδήποτε τρόπο και οποιοδήποτε πρόσχημα. Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μη σταλεί στην Ουκρανία, σε χώρες που συνορεύουν με αυτήν ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές. Κανένας στρατευμένος, αξιωματικός, υπαξιωματικός εκτός συνόρων.

Να σταματήσει η αποστολή εφοδίων και μέσων από την Ελλάδα. Να ανοίξει ο δρόμος για πραγματική ειρήνη, φιλία, ευημερία, αμοιβαία και επωφελή συνεργασία των λαών!».

ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Εκλογές, μια πολιτική μάχη για το ΚΚΕ, για τη συνέχεια των ταξικών μας αγώνων, με αγωνίες, τρεχάλες, ξενύχτια, που τόσο κοντά σε φέρνουν με συντρόφους και συντρόφισσες σ' αυτόν τον μεγάλο, πλούσιο, ωραίο αγώνα για τον κομμουνισμό.

Πώς είναι δυνατό να μη μνημονεύσεις συντρόφους που «έφυγαν» γρήγορα, που νιώθεις με διαφορετικό τρόπο την απουσία τους!

Την συντρόφισσα και μοναδική φίλη Καίτη Φειδάκη, βράχο προσφοράς, αντοχής, εργατικής αλλά βαθιάς κομμουνιστικής συνείδησης, που παραμένει αξεπέραστη η απουσία της, όσο κι αν καταλάγιασαν ο πόνος, η θλίψη από την πρόωρη απώλειά της.

Τον σύντροφο και φίλο Βαγγέλη Σπηλιωτόπουλο, τον άγρυπνο γιατρό για όλους εκτός από τον εαυτό του, τον μυητή στη ημιχειμερινή κολύμβηση, τον γιατρό που μαζί με τη συνταγογράφηση μοίραζε τα φυλλάδια και τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ.

Τον σ. Βασίλη Σχίζα, τον στέρεο κομμουνιστή εργάτη, δοκιμασμένο σε όλες τις κρίσιμες φάσεις της σχετικά πιο σύγχρονης περιόδου του Κόμματός μας, από το 1974.

Τον σ. Τάσο Χρονά, συνεργάτη στην τιτάνια προσπάθεια ιδεολογικής ανασυγκρότησης του Κόμματός μας μετά το 14ο Συνέδριο (1991).

Τον σ. Μάκη Μαΐλη, με ανεξίτηλη συμβολή στο τιτάνιο έργο της ιδεολογικής ανασυγκρότησης, της μελέτης της Ιστορίας του ΚΚΕ με στόχο την αναβάπτιση της κομμουνιστικής ιδεολογίας και το κομμουνιστικό ατσάλωμα μετά την εσωκομματική κρίση του 1991.

Τον σ. Βαγγέλη Μπούτα, πρωτοπόρο αγρότη συνδικαλιστή, αλλά αναγνωρισμένο πλατιά ως κομμουνιστή, πλαταίνοντας και όχι στενεύοντας το αγροτικό κίνημα με την κομμουνιστική του ιδιότητα.

Το αποτύπωμα του καθένα τους μοναδικό, δεν σβήνει.

Στη μνήμη τους, προσφορά 200 ευρώ για τις ανάγκες του Κόμματός μας και σε τούτη, τη σημερινή εκλογική μάχη.

Ελένη Μπέλλου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ