ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ GALLUP & ICAP
Το 1999 θα είναι χειρότερο για τους λαούς

Μεγαλώνει η πλειοψηφία των λαών που δηλώνει απαισιοδοξία για τις κοινωνικο-οικονομικο-πολιτικές εξελίξεις και προβλέπει έξαρση των απεργιών και κοινωνικών συγκρούσεων. Σε έρευνα που έγινε σε 56 χώρες των 5 ηπείρων της Γης, οι Ελληνες βρίσκονται στην πρώτη τριάδα μεταξύ των λαών της Γης που προβλέπουν επιδείνωση της κατάστασης, αλλά και αύξηση των κοινωνικών συγκρούσεων το 1999

Εντείνεται η απαισιοδοξία των λαών της Γης καθώς προβλέπουν ότι οι εξελίξεις το 1999 στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο θα είναι χειρότερες από το 1998 και ταυτόχρονα εκτιμούν ότι θα αυξηθούν φέτος οι διεθνείς συγκρούσεις και φιλονικίες. Ταυτόχρονα όμως - κι αυτό είναι το αισιόδοξο στοιχείο - αυξάνεται και το ποσοστό των πολιτών που ζουν στις 5 ηπείρους που προβλέπουν ότι παράλληλα με την όξυνση των λαϊκών προβλημάτων θα έχουμε φέτος αύξηση των απεργιακών κινητοποιήσεων και των κοινωνικών συγκρούσεων. Οι Ελληνες εμφανίζονται από τους πιο απαισιόδοξους μεταξύ των κατοίκων 56 χωρών της γης, που προβλέπουν ότι το 1999 θα είναι χειρότερο από το 1998, αλλά και από τους πιο αισιόδοξους ότι φέτος θα έχουμε στην Ελλάδα αύξηση των απεργιών και των κοινωνικών συγκρούσεων.

Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα παγκόσμιας έρευνας, που έγινε τον Δεκέμβρη του 1998, σε 56 χώρες του κόσμου από την εταιρία δημοσκοπήσεων "Gallup Internationall Association" (μέλος της οποίας είναι η ICAP η οποία έκανε την έρευνα στην Ελλάδα), με στόχο να καταγράψει το πώς βλέπουν οι λαοί της Γης τη νέα χρονιά 1999. Στο χτεσινό δελτίο Τύπου της ICAP, που έδωσε στη δημοσιότητα τα συνολικά στοιχεία της έρευνας που έκανε η "Gallup" σε 56 χώρες των 5 ηπείρων της Γης, αναφέρεται ότι "οι λαοί των 56 χωρών, στο σύνολό τους, εμφανίζονται αρκετά απαισιόδοξοι για το 1999 σχετικά με ό,τι τους αφορά, τις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις στις χώρες τους και τις αναταραχές σε διεθνές επίπεδο". Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η έρευνα έδειξε πως "οι Ελληνες εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά απαισιοδοξίας για τη νέα χρονιά μεταξύ των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και μεταξύ του συνόλου του δείγματος".

Η εικόνα που προκύπτει από την παγκόσμια έρευνα της "Gallup" για τις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις και προοπτικές το 1999 - με βάση τα στοιχεία που μας έστειλε η ICAP και τις απαντήσεις που έδωσαν οι 65.297 ερωτηθέντες στις 56 χώρες του κόσμου - είναι η ακόλουθη:

1. Στο ερώτημα "αν το 1999 θα είναι καλύτερο ή χειρότερο από το 1998",οι προσδοκίες δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, καθώς το 54% πιστεύει ότι το 1999 θα είναι το ίδιο ή και χειρότερο από το 1998. Ανάλογη ήταν η εικόνα στην ίδια έρευνα που είχε γίνει και το 1997. Οι Ελληνες είναι οι πιο απαισιόδοξοι από τους κατοίκους των 56 χωρών, καθώς το 74% πιστεύει ότι το 1999 θα είναι το ίδιο ή και χειρότερο από το 1998. Μόνο οι Ρουμάνοι (75%) οι Τσέχοι (76%) και οι κάτοικοι της Ζιμπάμπουα είναι πιο απαισιόδοξοι από τους Ελληνες!

2. Στο ερώτημα σχετικά με τις προοπτικές που διαγράφονται για την ανεργία,η πλειοψηφία του συνόλου των ερωτηθέντων (74%) δηλώνει απαισιόδοξη, καθώς πιστεύει ότι φέτος η ανεργία θα αυξηθεί (53%) ή θα μείνει στα ίδια με πέρσι υψηλά επίπεδα (21%). Σε σχέση με την ίδια έρευνα που είχε γίνει το 1997, η εικόνα φέτος είναι χειρότερη, καθώς "διαχρονικά η απαισιοδοξία για την ανεργία μεγαλώνει", σε όλες τις χώρες του κόσμου. Και στο θέμα της ανεργίας, οι Ελληνες είναι οι πιο απαισιόδοξοι, καθώς το 89% πιστεύει ότι ο αριθμός των ανέργων στην Ελλάδα θα αυξηθεί ή θα μείνει στα ίδια επίπεδα με το 1998. Μόνο οι Ινδοί είναι πιο απαισιόδοξοι από τους Ελληνες, καθώς το 90% προβλέπει ότι η αύξηση ή διατήρηση της ανεργίας θα είναι στα ίδια επίπεδα, ενώ οι Τσέχοι είναι στην ίδια θέση με την Ελλάδα.

3. Στο ερώτημα αν το 1999 θα είναι μια χρονιά ήσυχη χωρίς διεθνείς συγκρούσεις και φιλονικίες ή ταραγμένη με πολλές φιλονικίες, η πλειοψηφία (54%) πιστεύει ότι θα είναι ίδια (28%) ή χειρότερη (26%) από τη φετινή χρονιά και μόνο το 37% πιστεύει ότι θα είναι καλύτερη. Σε σχέση με την περσινή έρευνα αυξήθηκε ο αριθμός εκείνων που πιστεύουν ότι πληθαίνουν οι κίνδυνοι διεθνών συγκρούσεων και φιλονικιών. Η πλειοψηφία των Ελλήνων (88%) πιστεύει ότι το 1999 θα είναι το ίδιο (47%) ή πιο ταραγμένο (41%) από το 1998. Περισσότερο απαισιόδοξοι από τους Ελληνες εμφανίζονται μόνο οι Ελβετοί (89%) και οι Νεοζηλανδοί (90%).

Στο 4ο και τελευταίο ερώτημα, αν πιστεύουν πως το 1999 θα υπάρξει αύξηση - μείωση ή στασιμότητα των απεργιακών κινητοποιήσεων και κοινωνικών συγκρούσεων,η πλειοψηφία των ερωτηθέντων που πήραν μέρος στην έρευνα (73%) δε βλέπει λόγους κάμψης των λαϊκών αγώνων, καθώς εκτιμούν ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα αυξηθούν (37%) ή θα μείνουν στα ίδια με πέρσι επίπεδα (36%). Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το 87% των Ελλήνων προβλέπει ότι οι απεργίες και οι λαϊκοί αγώνες θα αυξηθούν (47%) ή θα μείνουν στα ίδια επίπεδα με του 1998 (40%).


Τροπολογία - σκάνδαλο για τη ΣΟΦΤΕΞ

Τη συνέταξαν οι επίδοξοι αγοραστές της επιχείρησης και την κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή

Με τροπολογία - σκάνδαλο που συντάχθηκε από την πολυεθνική ΛΟΚΡΙΤΣ και κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, ολοκληρώνονται οι εγκληματικές διαδικασίες ξεπουλήματος της χαρτοβιομηχανίας ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑ (SOFTEX) ΑΕ, την οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βιάζεται να παραδώσει στους εκπροσώπους του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Η τροπολογία, που αποτελούσε όρο των Αμερικανών για να διαπραγματευτεί με τους κυβερνώντες, προβλέπει:

  • Την παραγραφή των χρεών που έχει η επιχείρηση προς το Δημόσιο. Τα ποσά, σύμφωνα με την Ειδική Εκθεση που συνοδεύει την τροπολογία, είναι τουλάχιστον 11,6 δισεκατομμύρια δραχμές.
  • Την παραγραφή των χρεών προς το ΙΚΑ, που εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 8 δισεκατομμύρια δραχμές, παρά το γεγονός ότι η ίδια η κυβέρνηση επικαλείται την άσχημη κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων για να προωθεί μέτρα στην κατεύθυνση συρρίκνωσης των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και ασφαλισμένων στα ταμεία.
  • Την ανάληψη υποχρέωσης της κυβέρνησης να πληρώσει τις αποζημιώσεις όσων εργαζομένων απολύσει ο νέος ιδιοκτήτης μέχρι και τον Φλεβάρη του επόμενου χρόνου. Τα ποσά αυτά εκτιμάται ότι θα κινηθούν περί τα 3,5 δισεκατομμύρια δραχμές και θα τα χρεωθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.
  • Την απαλλαγή των νέων ιδιοκτητών από την καταβολή φόρου εισοδήματος. Για το δημόσιο αυτό σημαίνει, όπως επισημαίνεται στην Ειδική Εκθεση, "απροσδιόριστη απώλεια εσόδων από την επέκταση των φορολογικών απαλλαγών", παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση κάθε χρόνο σφαγιάζει τις φοροαπαλλαγές από τους εργαζόμενους, δεν τιμαριθμοποιεί τη φορολογική κλίμακα και φορτώνει νέα βάρη στο λαό με το επιχείρημα πως πρέπει να μειωθούν τα ελλείμματα.
  • Το δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει οποιαδήποτε ποσά επιδικαστούν ενδεχόμενα στο μέλλον υπέρ των πρώην ιδιοκτητών της επιχείρησης, δηλαδή της οικογένειας Κεφάλα.
  • Η κυβέρνηση αναλαμβάνει και χορηγεί ατελώς, παράταση της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης στο εργοστάσιο της Αθήνας.
  • Τέλος, οι νέοι ιδιοκτήτες εξασφάλισαν από την κυβέρνηση τη δυνατότητα να χειριστούν - κατά παράβαση μάλιστα του θεσμικού καθεστώτος που ισχύει στη χώρα - το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων που θα περιέλθουν στην κατοχή τους. Χωρίς προσχήματα, η κυβέρνηση αναφέρει στην τροπολογία, ότι "... σε περίπτωση κατά την οποία για τη μεταβίβαση οποιωνδήποτε περιουσιακών στοιχείων ή ολόκληρης της επιχείρησης ή των μετοχών, απαιτείται προηγούμενη άδεια ή έγκριση οποιασδήποτε αρχής, ή η διενέργεια γνωστοποίησης ή τήρησης της διαδικασίας, η άδεια θεωρείται ότι έχει παρασχεθεί και δεν απαιτείται γνωστοποίηση ή η τήρηση της σχετικής διαδικασίας" που προβλέπεται από την υφιστάμενη νομοθεσία. Με τη ρύθμιση αυτή, η κυβέρνηση φροντίζει από τώρα να απαλλάξει τους αγοραστές της SOFTEX από κάθε υποχρέωση σε ζητήματα που αφορούν τη μεταβίβαση μετοχών ή περιουσιακών στοιχείων της μονάδας στο μέλλον, έτσι ώστε οι Αμερικανοί (αγοραστές) να έχουν λυμένα τα χέρια για οποιασδήποτε μορφής εκμετάλλευση της μονάδας, που πρόκειται να αποκτήσουν.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ