ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Διακηρύξεις για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας

Χωρίς να ακυρώνονται οι αντιθέσεις και οι βαθιές διαφωνίες σε πολλά πεδία

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ με τον Κινέζο Πρόεδρο
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ με τον Κινέζο Πρόεδρο
ΠΕΚΙΝΟ.--

«Μέσω του διαλόγου θα φτάσουμε σε μια καλύτερη κατανόηση, η οποία θα οδηγήσει σε ενίσχυση των δεσμών ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ και θα δώσει τον τόνο της μελλοντικής σχέσης συνεργασίας μας», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον, που το Σαββατοκύριακο έφτασε στην Κίνα, τον τελευταίο σταθμό της πολυήμερης περιοδείας του σε Ασία - Ειρηνικό. Ο Τίλερσον υποστήριξε πως ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποδίδει «πολύ μεγάλη αξία στις επικοινωνίες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί» με την κινεζική ηγεσία και «προσδοκά να διευρύνει αυτή την κατανόηση με την ευκαιρία μιας επίσκεψης στο μέλλον». Σύμφωνα με το «Σινχουά», ο Τίλερσον τόνισε πως η Ουάσιγκτον θα ήθελε να αναπτύξει τις σχέσεις της με το Πεκίνο στη βάση του «αμοιβαίου οφέλους».

Από την κινεζική πλευρά, ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ανέφερε ότι και οι δύο ηγεσίες «αναμένουμε μια νέα περίοδο εποικοδομητικής ανάπτυξης» των διμερών σχέσεων. «Τα κοινά συμφέροντα Κίνας και ΗΠΑ υπερβαίνουν κατά πολύ τις διαφορές και η συνεργασία είναι η μόνη σωστή οδός και για τους δύο», πρόσθεσε ο Κινέζος ηγέτης. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πως για να αναπτυχθούν οι δεσμοί των δύο χωρών «με υγιή και σταθερό τρόπο» πρέπει να ενισχυθούν οι ανταλλαγές επισκέψεων σε υψηλό επίπεδο, να επεκταθεί η συνεργασία σε διμερή, περιφερειακά και παγκόσμια πεδία, να αντιμετωπίζονται «κατάλληλα» τα ευαίσθητα θέματα, να τηρηθεί η γενική κατεύθυνση για την ανάπτυξη των σινο-αμερικανικών σχέσεων, με μια «συμπεριφορά υπεύθυνη απέναντι στην Ιστορία και τις μελλοντικές γενιές».

Το γενικό «κλίμα» στις συναντήσεις τόσο με τον Σι, όσο και με τον Κινέζο ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι, ανέδειξε την ανάγκη των δύο πλευρών να διατηρήσουν τη συνεργασία τους, δεδομένης καταρχήν της μεγάλης αλληλεξάρτησης των οικονομιών. Ωστόσο, οι αντιθέσεις είναι δεδομένες, ειδικά σε ένα διεθνές περιβάλλον όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Οι αναφορές Σι περί «υπεύθυνης συμπεριφοράς» συνδέονται και με τις συνεχιζόμενες αντεγκλήσεις Κίνας και άλλων δυνάμεων για την κατάσταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου διευρύνεται η στρατιωτική «παρουσία» πολλών χωρών.

Για την Κορεατική Χερσόνησο

Οι ισορροπίες στην Κορεατική Χερσόνησο απασχόλησαν ιδιαίτερα τη συνάντηση Τίλερσον - Γι, με τον Κινέζο αξιωματούχο να σημειώνει ότι «και οι δύο ελπίζουμε να βρεθούν τρόποι για επανάληψη των συνομιλιών και δεν θα σταματήσουμε καθόλου τις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης». Σύμφωνα με το «Σινχουά», ο Γι υποστήριξε πως η Κίνα θεωρεί το ζήτημα βασικό πεδίο συνεργασίας με τις ΗΠΑ, ενώ ο Τίλερσον ισχυρίστηκε πως οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι οι εντάσεις στη Χερσόνησο είναι αρκετά υψηλές και τα πράγματα έχουν φτάσει σε επικίνδυνο επίπεδο. «Δεσμευτήκαμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εμποδίσουμε το ξέσπασμα κάθε είδους σύγκρουσης...», πρόσθεσε ο Τίλερσον.

Να σημειωθεί ότι το Σαββατοκύριακο παρέμβαση έκανε και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επισημαίνοντας ότι ο ηγέτης της ΛΔ Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, «ενεργεί πολύ, πολύ άσχημα».

ΚΙΝΑ - ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Πολυεπίπεδα παζάρια Νετανιάχου στο Πεκίνο...

Λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν στο Πεκίνο και με φόντο τη χτεσινή συνάντηση του Αιγύπτιου Προέδρου Σίσι και του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούτ Αμπάς, στο Κάιρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Τις δυνατότητες μεγαλύτερης επιρροής στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, αλλά και την αξιοποίηση της εμπειρίας και γνώσης ισραηλινών μονοπωλίων υψηλής τεχνολογίας από αντίστοιχα κινεζικά, προσδοκά η σινική ηγεσία από την τριήμερη επίσκεψη που ξεκίνησε χτες στο Πεκίνο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με αφορμή την 25η επέτειο από τη σύναψη ισραηλινο-σινικών διπλωματικών σχέσεων.

Αντίστοιχα, από τη μεριά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει ως βασικές επιδιώξεις την προώθηση των συμφερόντων ισραηλινών μονοπωλίων υψηλής τεχνολογίας στην Κίνα (σ.σ. δεν είναι τυχαίο πως συνοδεύεται στο Πεκίνο από διευθύνοντες συμβούλους 100 εταιρειών του είδους!), την προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων στο Ισραήλ, ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα, και την έναρξη παζαριών με στόχο μία διμερή συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου».

Ο γενικός διευθυντής του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ντενγκ Λι, ενημερώνοντας δημοσιογράφους με αφορμή την επίσκεψη Νετανιάχου και τη συνάντησή του στο Πεκίνο με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κεκιάνγκ, σημείωσε ότι οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει να ξεκινήσουν συνομιλίες με στόχο μία διμερή συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου». Πρόσθεσε, από την άλλη, ότι ο Κινέζος πρωθυπουργός επιθυμεί να δει το Παλαιστινιακό ζήτημα να επιλύεται σύντομα, «στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και διεθνούς συναίνεσης».

Ισραηλινά ΜΜΕ συνδέουν την επίσκεψη του Νετανιάχου στην Κίνα με την τριήμερη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε την περασμένη βδομάδα στην Κίνα και ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν, στο πλαίσιο της οποίας υπέγραψε δεκάδες συμφωνίες συνολικού ύψους 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η επίσκεψη Νετανιάχου στην Κίνα (χώρα που διατηρεί καλές εμπορικές και άλλες σχέσεις με τον γεωπολιτικό αντίπαλο του Ισραήλ, Ιράν) πραγματοποιείται σε μία περίοδο κατά την οποία η νέα κυβέρνηση του Προέδρου Τραμπ στις ΗΠΑ έχει αρχίσει τις βολιδοσκοπήσεις προθέσεων για την έναρξη νέου κύκλου διαπραγματεύσεων για το Παλαιστινιακό.

Στο μεταξύ, την Κυριακή, μερικές ώρες πριν αναχωρήσει ο Νετανιάχου για το Πεκίνο, καταγράφηκαν ισχυρές πιέσεις στον ισραηλινό κυβερνητικό συνασπισμό, με πρόσχημα την υπαναχώρηση του πρωθυπουργού από αρχική συμφωνία για την κατάργηση της κρατικής Ραδιοτηλεοπτικής Αρχής και τη δημιουργία νέου φορέα, όταν φάνηκε πως δεν θα είχαν τύχη οι προσπάθειές του ώστε ο φορέας αυτός να είναι «πιο φιλικά» προσκείμενος στην κυβέρνησή του. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο ο Νετανιάχου ίσως να επιδιώκει την κατάρρευση της κυβέρνησής του και τη διεξαγωγή νέων εκλογών, ώστε να καθυστερήσει τις δικαστικές έρευνες για σκάνδαλα διαφθοράς που γίνονται σε βάρος του ιδίου και της συζύγου του, Σάρα Νετανιάχου.

Συνάντηση Σίσι - Αμπάς στο Κάιρο

Το ίδιο 24ωρο συναντήθηκαν στο Κάιρο ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς. Κατά το αιγυπτιακό πρακτορείο ΜΕΝΑ, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στα παλαιστινιακά εδάφη, ιδιαίτερα μετά την απόφαση των ισραηλινών αρχών να αυξήσουν την ανέγερση χιλιάδων εβραϊκών κατοικιών σε κατεχόμενα εδάφη. Σημείωσαν πως το Παλαιστινιακό παραμένει το υπ' αριθμόν 1 ζήτημα για τις αραβικές χώρες και συμφώνησαν (όπως αναφέρει ανακοίνωση της παλαιστινιακής πρεσβείας στο Κάιρο) να συντονίσουν οι αραβικές χώρες τη στάση τους και να πιέσουν την επόμενη περίοδο για την εξεύρεση λύσης στη βάση των δύο ανεξάρτητων κρατών στα σύνορα του 1967 και για την εφαρμογή της απόφασης 2334 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που χαρακτηρίζει παράνομους τους εβραϊκούς εποικισμούς.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εντονες αντεγκλήσεις ειδικά με τη Γερμανία

Αιχμηρές δηλώσεις και υπονοούμενα περί ανοχής των πραξικοπηματιών του Ιούλη

ΒΕΡΟΛΙΝΟ- ΑΓΚΥΡΑ.-

Με έντονες αντεγκλήσεις, ειδικά με τη Γερμανία, κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ, στο φόντο βαθιών ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και πυκνών εξελίξεων που αφορούν και γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν κατηγόρησε τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ ότι «καταφεύγει σε ναζιστικές πρακτικές», επικρίνοντας ξανά την απαγόρευση προεκλογικών συγκεντρώσεων υπέρ του «ναι» για το τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απρίλη. «Το μπαλ μασκέ τελείωσε!» πρόσθεσε σε χαρακτηριστικό ύφος ο Τούρκος ηγέτης, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές κατηγορίες ότι (πολλές) ευρωπαϊκές χώρες στηρίζουν ή ανέχονται οργανώσεις που η Αγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές.

Στο ίδιο πλαίσιο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών το Σάββατο κάλεσε τον εκπρόσωπο της γερμανικής πρεσβείας στην Αγκυρα και διαμαρτυρήθηκε για άδεια που έδωσαν οι γερμανικές αρχές στη Φρανκφούρτη, προκειμένου να γίνουν εκδηλώσεις για τον ετήσιο εορτασμό της «Νεβρούζ» (κουρδική Πρωτοχρονιά), και η τουρκική πλευρά επέμεινε ότι επρόκειτο για υποστηρικτές του ΡΚΚ. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο μιλά για «προκλητική» στάση, καταδικάζει την «ανειλικρινή προσέγγιση» και εντοπίζει «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Ουπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι μετά από επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαμαρτυρήθηκε λέγοντας πως ο Τούρκος Πρόεδρος «ξεπέρασε τα όρια», και σε συνέντευξή του στην «Passauer Neue Presse» σχολίασε πως «δείχνουμε ανοχή αλλά δεν είμαστε ηλίθιοι». Μεταξύ άλλων, είπε ότι «η Τουρκία σίγουρα απέχει περισσότερο από ποτέ από την ένταξή της στην ΕΕ».

Την ίδια στιγμή, η Γιούλια Κλέκνερ, στενή συνεργάτρια της καγκελαρίου και αντιπρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), ζήτησε να δοθεί «αποφασιστική απάντηση», διερωτώμενη ρητορικά «αν ο κ. Ερντογάν έχει ακόμη τα λογικά του» και ζητώντας να ακυρωθεί η οικονομική βοήθεια που συνεχίζει να χορηγεί η ΕΕ στην Τουρκία. Παρέμβαση έκανε και ο Μάρτιν Σουλτς, που με την ιδιότητα πλέον του προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) μίλησε για «θρασύτητα» του Ερντογάν και αποδοκίμασε τις πρακτικές του, με δεδομένο ότι πρόκειται για «αρχηγό ενός κράτους - μέλους του ΝΑΤΟ και υποψήφιο για την ΕΕ», υποστηρίζοντας πως «η Τουρκία εξελίσσεται σε απολυταρχικό κράτος».

Καυστικές δηλώσεις και σχετικά με το πραξικόπημα

Νέες διαστάσεις στην κόντρα Τουρκίας - ΕΕ δόθηκαν όμως και με τις δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών της Γερμανίας Μπρούνο Καλ, εκτιμώντας ότι η Αγκυρα «δεν έχει καταφέρει να πείσει» ότι ο ισλαμιστής επιχειρηματίας ιμάμης Φετ. Γκιουλέν βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε τον Ιούλη του 2016. Αντιδρώντας, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Φικρί Ισίκ δήλωσε πως αν κάποιος που βρίσκεται σε αυτή τη θέση κάνει τέτοιες δηλώσεις είναι είτε τυφλός είτε κουφός, είτε νιώθει την ανάγκη να κρύψει τους υπόπτους της απόπειρας (πραξικοπήματος). «Αυτό μας δημιουργεί ερωτήματα. Συνεργαστήκατε μαζί τους; Ποια πλευρά στηρίζετε;»

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Εκδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, διοργανώνει σήμερα, Τρίτη 21 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεών του, εκδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό και ενημέρωσης της εργατικής τάξης της περιοχής μας για τις επικίνδυνες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, λόγω των συνεχών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και σχεδιασμών.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και θα μιλήσει και ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Mαρουάν Τουμπάσι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ