Τρίτη 21 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εντονες αντεγκλήσεις ειδικά με τη Γερμανία

Αιχμηρές δηλώσεις και υπονοούμενα περί ανοχής των πραξικοπηματιών του Ιούλη

ΒΕΡΟΛΙΝΟ- ΑΓΚΥΡΑ.-

Με έντονες αντεγκλήσεις, ειδικά με τη Γερμανία, κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ, στο φόντο βαθιών ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και πυκνών εξελίξεων που αφορούν και γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν κατηγόρησε τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ ότι «καταφεύγει σε ναζιστικές πρακτικές», επικρίνοντας ξανά την απαγόρευση προεκλογικών συγκεντρώσεων υπέρ του «ναι» για το τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απρίλη. «Το μπαλ μασκέ τελείωσε!» πρόσθεσε σε χαρακτηριστικό ύφος ο Τούρκος ηγέτης, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές κατηγορίες ότι (πολλές) ευρωπαϊκές χώρες στηρίζουν ή ανέχονται οργανώσεις που η Αγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές.

Στο ίδιο πλαίσιο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών το Σάββατο κάλεσε τον εκπρόσωπο της γερμανικής πρεσβείας στην Αγκυρα και διαμαρτυρήθηκε για άδεια που έδωσαν οι γερμανικές αρχές στη Φρανκφούρτη, προκειμένου να γίνουν εκδηλώσεις για τον ετήσιο εορτασμό της «Νεβρούζ» (κουρδική Πρωτοχρονιά), και η τουρκική πλευρά επέμεινε ότι επρόκειτο για υποστηρικτές του ΡΚΚ. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο μιλά για «προκλητική» στάση, καταδικάζει την «ανειλικρινή προσέγγιση» και εντοπίζει «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Ουπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι μετά από επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαμαρτυρήθηκε λέγοντας πως ο Τούρκος Πρόεδρος «ξεπέρασε τα όρια», και σε συνέντευξή του στην «Passauer Neue Presse» σχολίασε πως «δείχνουμε ανοχή αλλά δεν είμαστε ηλίθιοι». Μεταξύ άλλων, είπε ότι «η Τουρκία σίγουρα απέχει περισσότερο από ποτέ από την ένταξή της στην ΕΕ».

Την ίδια στιγμή, η Γιούλια Κλέκνερ, στενή συνεργάτρια της καγκελαρίου και αντιπρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), ζήτησε να δοθεί «αποφασιστική απάντηση», διερωτώμενη ρητορικά «αν ο κ. Ερντογάν έχει ακόμη τα λογικά του» και ζητώντας να ακυρωθεί η οικονομική βοήθεια που συνεχίζει να χορηγεί η ΕΕ στην Τουρκία. Παρέμβαση έκανε και ο Μάρτιν Σουλτς, που με την ιδιότητα πλέον του προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) μίλησε για «θρασύτητα» του Ερντογάν και αποδοκίμασε τις πρακτικές του, με δεδομένο ότι πρόκειται για «αρχηγό ενός κράτους - μέλους του ΝΑΤΟ και υποψήφιο για την ΕΕ», υποστηρίζοντας πως «η Τουρκία εξελίσσεται σε απολυταρχικό κράτος».

Καυστικές δηλώσεις και σχετικά με το πραξικόπημα

Νέες διαστάσεις στην κόντρα Τουρκίας - ΕΕ δόθηκαν όμως και με τις δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών της Γερμανίας Μπρούνο Καλ, εκτιμώντας ότι η Αγκυρα «δεν έχει καταφέρει να πείσει» ότι ο ισλαμιστής επιχειρηματίας ιμάμης Φετ. Γκιουλέν βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε τον Ιούλη του 2016. Αντιδρώντας, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Φικρί Ισίκ δήλωσε πως αν κάποιος που βρίσκεται σε αυτή τη θέση κάνει τέτοιες δηλώσεις είναι είτε τυφλός είτε κουφός, είτε νιώθει την ανάγκη να κρύψει τους υπόπτους της απόπειρας (πραξικοπήματος). «Αυτό μας δημιουργεί ερωτήματα. Συνεργαστήκατε μαζί τους; Ποια πλευρά στηρίζετε;»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ