Θεωρητικά, σήμερα ξεκινάει το 18ο Πανσπουδαστικό Συνέδριο της ΕΦΕΕ, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Η Πανσπουδαστική ΚΣ έχει δηλώσει ότι οι εκπρόσωποί της από όλη την Ελλάδα θα είναι παρόντες, σε μια ύστατη προσπάθεια για να γίνει τελικά το συνέδριο. Ομως, το σκηνικό εκφυλισμού που εκτυλίχθηκε όλες τις προηγούμενες μέρες στην Τεχνική Γραμματεία δείχνει ότι ΠΑΣΠ και ΕΑΑΚ έχουν αποφασίσει να τορπιλίσουν κάθε προσπάθεια. Ενδεικτικά αναφέρουμε λίγα μόνο από τα περιστατικά που συνέβησαν τις προηγούμενες μέρες στην τεχνική γραμματεία:
Παρασκευή 16 Οκτώβρη: Η ομάδα των ΕΑΑΚ επανεμφανίζεται με φωνές, βρισιές και απειλές και ξαναδηλώνει ότι δε θα αφήσει να γίνει συνέδριο. Η ΠΚΣ τούς υπενθυμίζει ότι έχουν οριστεί 17 αντιπρόσωποι των ΕΑΑΚ μέσω των ΔΣ, ενώ η ΕΑΑΚ έχει καλέσει σε ΔΣ για ορισμό αντιπροσώπων σε δύο σχολές του ΕΜΠ (Μεταλλειολόγοι και Χημικοί Μηχανικοί)! Το μεσημέρι συνεχίζουν τους τραμπουκισμούς και δίνουν πάτημα στην ΠΑΣΠ να αποχωρήσει από τη διαδικασία. Στη συνέχεια τα μέλη των ΕΑΑΚ παίζουν ξύλο μεταξύ τους (!), ανάμεσα σ' αυτούς που ήθελαν ΕΦΕΕ με εκείνους που δεν ήθελαν!
Σάββατο 17/10: Τα ΕΑΑΚ δηλώνουν ότι πρέπει όλες οι παρατάξεις να συμφωνήσουν ότι το συνέδριο της ΕΦΕΕ δε θα αποφασίσει καταστατικές αλλαγές. Αφού όλοι συμφωνούν σε αυτό, η μια τάση των ΕΑΑΚ λέει ότι πρέπει να γίνουν καταστατικές αλλαγές! Η ΠΚΣ, μπροστά στο αδιέξοδο που διαφαίνονταν με τις διάφορες προσχηματικές προτάσεις (άλλων των παρατάξεων), βάζει θέμα να ξεκινήσει η διαδικασία διασταύρωσης αποτελεσμάτων από τις σχολές για τις οποίες υπήρχαν πρακτικά εκλογών (τα είχαν φέρει οι εκπρόσωποι της ΠΚΣ). Ξαφνικά, και μετά από την εξέταση 17 συλλόγων το ΠΑΣΟΚ λέει ότι δεν έχει άλλα αποτελέσματα φοιτητικών εκλογών πάνω του.
Δευτέρα 19/10: Η ΠΑΣΠ επιμένει να συζητηθεί το θέμα της ΑΣΟΕΕ. Η διαδικασία μπλοκάρει αφού για ώρες δεν υπάρχει συμφωνία για το αν έγινε νοθεία στην ΑΣΟΕΕ ή όχι. Η ΠΚΣ πιέζει να συνεχιστεί η καταγραφή των αποτελεσμάτων και καλεί την ΠΑΣΠ να τοποθετηθεί. Τα ΕΑΑΚ κάνουν το δικηγόρο του ΠΑΣΟΚ το οποίο κρύβεται πίσω από τα καραγκιοζιλίκια τους (φωνές, ρητορείες συνθήματα κλπ) και η διαδικασία διαλύεται εκ νέου.
Τρίτη 20/10: Η καταμέτρηση συνεχίζεται με τη συμφωνία να έχει φτάσει στους 31 συλλόγους ενώ άνω των 100 ΔΣ έχουν συνεδριάσει και έχουν ορίσει αντιπροσώπους για το Πανσπουδαστικό. Ομως η ΕΑΑΚ εκφυλίζει και διαλύει εκ νέου τη διαδικασία.
Τετάρτη 21/10: Η ΠΚΣ με πολιτική βούληση να γίνει το Πανσπουδαστικό Συνέδριο και να μην αφήσει τις άλλες δυνάμεις να εκφυλίζουν εκ νέου τις δομές του κινήματος, βλέποντας ότι οι άλλες δυνάμεις δε δέχονται να υπάρξει καταγραφή και κατανομή των εδρών, προτείνει να συγκροτηθεί ΤΓ στις 22-23/10 η οποία θα υποδέχεται τους αντιπροσώπους των συλλόγων με την απόφαση ορισμού τους από τα ΔΣ και να διανέμει τις κάρτες τους.
Η χτεσινή κινητοποίηση εντάσσεται στα πλαίσια των πρωτοβουλιών των Επιτροπών Αγώνα που συγκροτήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Ιατρική Σχολή) και στο ΤΕΙ (ΣΤΕΦ, ΣΕΥΠ) και που απευθύνουν στους φοιτητές κάλεσμα αγωνιστικής συσπείρωσης και συμπόρευσης για το δικαίωμα στη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία, αναδεικνύοντας την επιτακτική ανάγκη ανασύνταξης του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος.
Συνεχίζει από πέρσι την πλούσια δράση της και η Επιτροπή Αγώνα Φοιτητών του Πανεπιστημίου Πειραιά, που την ερχόμενη Δευτέρα προγραμματίζει κινητοποίηση στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πειραιά, με αιχμή τα θέματα φοιτητικής μέριμνας και τα έξοδα στα οποία μπαίνει η λαϊκή οικογένεια, αλλά και τις εξελίξεις με τα κολέγια.
Επίσης, η Επιτροπή Αγώνα αποφάσισε να καλέσει γενική συνέλευση του συλλόγου στις 4 Νοέμβρη, ενώ για τις αρχές Νοέμβρη επίσης προγραμματίζει ένα πολιτιστικό διήμερο με συναυλίες και αφιέρωμα με τίτλο «Η δράση των φοιτητών στο πλευρό της εργατικής τάξης».
Το πλούσιο αυτό πρόγραμμα δράσης, το αποφάσισε η Επιτροπή Αγώνα του Πανεπιστημίου Πειραιά σε μια μαζικότατη συνεδρίασή της την περασμένη Τετάρτη. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η προσέλευση στη συνεδρίαση πολλών πρωτοετών φοιτητών. Πλούσια σε εμπειρία ήταν και η συζήτηση που έγινε, ενώ χρειάζεται να σημειώσουμε ότι για την καλύτερη λειτουργία της η Επιτροπή εξέλεξε τριμελή τεχνική γραμματεία.
Ακόμη, τη συνεδρίαση χαιρέτισε ο Θανάσης Ευαγγελάκης, γραμματέας της ΠΕΜΕΝ και μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ Πειραιά, που μίλησε στους φοιτητές για την ανάγκη συμπόρευσης εργατικού και φοιτητικού κινήματος, την κατάσταση στο λιμάνι και το ξεπούλημά του, την ανάγκη ύπαρξης διακριτού πόλου στο φοιτητικό κίνημα.
Η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, είχε προχτές στη 1 το μεσημέρι συνάντηση με μια από τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, την ΟΙΕΛΕ (των εκπαιδευτικών που δουλεύουν σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια κλπ.). Αν αναλογιστεί κανείς ότι το υπουργικό συμβούλιο ξεκινούσε στις 3 το μεσημέρι και ότι όλες οι αντίστοιχες συναντήσεις στο υπουργείο Παιδείας διήρκεσαν πάνω από μία - μιάμιση ώρα, είναι προφανές ότι θα δυσκολεύονταν να είναι η υπουργός στην ώρα της στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σε κλίμα συναίνεσης και μακριά από τα πραγματικά προβλήματα των ΤΕΙ έγινε και η συνάντηση της υπουργού Παιδείας με την Ομοσπονδία Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΟΣΕΠ) ΤΕΙ, χτες το μεσημέρι. Η υπουργός Παιδείας, στις δηλώσεις της, μίλησε για νέο χωροταξικό σχεδιασμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης (λες και το πρόβλημα των ΤΕΙ είναι... «χωροταξικό»!) τον οποίο συνέδεσε με τον «εξορθολογισμό και τη σωστή και αποτελεσματική λειτουργία των τεχνολογικών ιδρυμάτων που είναι εξαιρετικά σημαντικά για την ελληνική οικονομία και την ελληνική αγορά εργασίας». Να υπενθυμίσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που είχε ξεκινήσει την πολιτική τού κάθε πόλη και σχολή, δημιουργώντας και τμήματα χωρίς αντικείμενο, και σπέρνοντας αυταπάτες σε σπουδαστές, γονείς, κατοίκους επαρχιακών πόλεων.
Για το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων, η Α. Διαμαντοπούλου υποστήριξε ότι «έχει δύο διαστάσεις». Η πρώτη είναι τα προεδρικά διατάγματα που είναι σε εκκρεμότητα και η δεύτερη είναι το «νέο θεσμικό πλαίσιο έκδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων στη χώρα που πρέπει να αλλάξει ριζικά». Υποστήριξε ότι αυτό αφορά την κυβέρνηση, αλλά και τους «επαγγελματικούς φορείς, αλλά και τα τεχνολογικά ιδρύματα και τα πανεπιστήμια». Την ίδια ώρα που το ζήτημα επιδιώκεται να λυθεί συντεχνιακά ή με ΠΔ, η κυβέρνηση υποστηρίζει την πολιτική που οδηγεί τους αποφοίτους από πανεπιστήμια, ΤΕΙ και κολέγια να κυνηγάνε μια θέση εργασίας.