«Κρίσιμες στιγμές» προβλέπει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μέχρι να «πετύχουν οι ιρακινές εκλογές», ενώ τα σχέδια για «σύσταση ιρακινών δυνάμεων» πνίγονται από την κλιμάκωση των αντικατοχικών επιθέσεων
Associated Press |
«Οι αμερικανικές δυνάμεις θα περάσουν μαύρες μέρες στο Ιράκ μέχρις ότου, κάποια στιγμή, να βελτιωθεί κάπως η κατάσταση» παραδέχτηκε χτες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Η δήλωση του Πάουελ ήρθε λίγες μόνο ώρες μετά την εκτέλεση 49 νεοσύλλεκτων του ιρακινού στρατού από αντάρτες, ενώ οι επιθέσεις και οι συγκρούσεις συνεχίζονται σε ολόκληρη τη χώρα, και κυρίως στις σουνιτικές περιοχές.
«Δεν υπάρχει λόγος να το κρύβουμε. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και οδυνηρή. Η επιτυχία, όμως, των ιρακινών εκλογών το Γενάρη θα αλλάξει τη συνολική εικόνα». Αυτό δήλωνε ο Κόλιν Πάουελ χτες, συμπληρώνοντας ότι «είναι στη μοίρα των ΗΠΑ να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις σε όλο τον κόσμο και στρέφονται όλοι οι άνθρωποι σε αυτές για να αναζητήσουν λύσεις».
Ο Πάουελ, πάντως, απέφυγε να σχολιάσει την καταγγελία της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας ότι χάθηκαν 350 τόνοι συμβατικών εκρηκτικών από την αποθήκη «αλ Κάακα», η οποία, υποτίθεται, ότι ήταν υπό τον έλεγχο των αμερικανικών δυνάμεων. Ασχολίαστη άφησε τη συγκεκριμένη είδηση και ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος επέμεινε χτες σε δηλώσεις του, ότι «η μετακίνηση βρετανικών δυνάμεων νοτίως της Βαγδάτης θα είναι περιορισμένης έκτασης και για περιορισμένο χρονικό διάστημα». Η επιμονή του Μπλερ, πάντως, μέχρι στιγμής, δεν κατάφερε να κάμψει τις αντιδράσεις εντός Βρετανίας κατά της συγκεκριμένης κίνησης.
Associated Press |
Αξιωματούχοι της δοτής κυβέρνησης παραδέχονταν ότι η συγκεκριμένη επίθεση αποτελεί σοβαρό πλήγμα στις προσπάθειες των κατοχικών δυνάμεων να «στήσουν» ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. Την Κυριακή, επίσης, σκοτώθηκε ο πρώτος Αμερικανός διπλωμάτης στο Ιράκ. Ο Εντ Σέιντς, υπεύθυνος ασφαλείας, σκοτώθηκε από επίθεση όλμων κατά της αυτοκινητοπομπής του, στο δρόμο του αεροδρομίου της Βαγδάτης. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικός Στρατός του Ιράκ.
Νοτιότερα, στην Καρμπάλα, από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σκοτώθηκε 1 Βούλγαρος λοχίας και τραυματίστηκαν 3 Βούλγαροι στρατιώτες. Η επιβεβαίωση της είδησης ενίσχυσε στη Βουλγαρία τις φωνές που ζητούν άμεση απόσυρση των βουλγαρικών στρατευμάτων από το Ιράκ.
Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν και χτες, οπότε οι αυστραλέζικες δυνάμεις καταμέτρησαν τα πρώτα τους θύματα. Από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά στην πρεσβεία της Αυστραλίας, στη Βαγδάτη, σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 6, καθώς και 3 Αυστραλοί στρατιώτες. Τα αυστραλέζικα στρατεύματα δε συμμετέχουν σε επιχειρήσεις. Εχουν αναλάβει την ευθύνη της παροχής προστασίας σε διπλωμάτες και υψηλά πρόσωπα.
Χτες, στη Βαγδάτη, σημειώθηκε και άλλη έκρηξη βόμβας όπου σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 5 Ιρακινοί. Στο Ραμαντί συνεχίστηκαν οι σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε αντάρτες και αμερικανικές δυνάμεις, που είχαν αρχίσει την Κυριακή όταν Αμερικανοί στρατιώτες διείσδυσαν στις ανατολικές συνοικίες της πόλης. Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, μέχρι χτες το απόγευμα είχαν σκοτωθεί, τουλάχιστον, 5 πολίτες. Στη Μοσούλη από 2 επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 4. Στο Μπαϊτζί, κοντά στο Κιρκούκ, ανατινάχτηκε, πάλι, ένας πετρελαιαγωγός από αντάρτες.
Την ίδια ώρα, σε αμερικανικό κλοιό παραμένει η πόλη της Φαλούτζα, όπου την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν νέες αεροπορικές επιδρομές με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5 πολίτες. Με μήνυμά του, ο σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ καταδίκασε τις αμερικανικές επιχειρήσεις στη σουνιτική Φαλούτζα, μίλησε για «κατοχή χωρίς οίκτο και για αναγκαία συνέχιση της αντίστασης» και προσφέρθηκε να «βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο τους σουνίτες μαχητές της πόλης». Η ανακοίνωση του Σαντρ έρχεται, εν μέρει, σε αντίφαση με τη γνωστοποίηση από τη δοτή ιρακινή κυβέρνηση ότι ολοκληρώθηκε ο αφοπλισμός των υποστηρικτών του στη συνοικία Σαντρ Σίτι, της Βαγδάτης, με τη συγκέντρωση 18.000 διαφορετικών ειδών όπλων και πυρομαχικών, όπως είχε συμφωνηθεί.
Λίγες μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές της 31 Οκτώβρη, το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει κατακόρυφα στην Ουκρανία. Στις 24 Οκτώβρη έγιναν βίαια κι αιματηρά επεισόδια έξω από το κτίριο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, λίγο μετά τη συγκέντρωση που διοργάνωσαν οι οπαδοί του δεξιού υποψηφίου Β. Γιούσενκο, ζητώντας «τίμιες εκλογές». Στις συγκρούσεις με την αστυνομία και αντιπάλους του Γιούσενκο, τραυματίστηκαν 12 άτομα.
Οι αρχές ασφαλείας της ουκρανικής πρωτεύουσας ανακοίνωσαν ότι κινήθηκε ποινική δίωξη σχετικά με τα επεισόδια, ενώ, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό NTV, μια βδομάδα πριν τις προεδρικές εκλογές, ενδέχεται να εφαρμοστεί στο Κίεβο «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Χαρακτηριστικό είναι πως οι αρχές υψώνουν φράχτη (!) γύρω από το κτίριο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής. Από τη μεριά τους οι δημοτικές αρχές της πρωτεύουσας πρότειναν την απαγόρευση όλων των μαζικών εκδηλώσεων μέχρι και τις 31 Οκτώβρη.
Να σημειωθεί πως στις 28 Οκτώβρη, η Ουκρανία θα τιμήσει τα 60 χρόνια από την απελευθέρωσή της από το φασιστικό ζυγό. Για να πάρουν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις θα καταφτάσουν στην Ουκρανία αρκετοί πρόεδροι χωρών που προήλθαν από τη διάλυση της ΕΣΣΔ, μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος της Ρωσίας Β. Πούτιν. Μάλιστα ο Πούτιν θα πραγματοποιήσει στην Ουκρανία τριήμερη επίσκεψη, αρχίζοντας από τις 26 Οκτώβρη. Οπως σημειώνει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «REGIONS», αν και τυπικά ο Πούτιν πηγαίνει στην Ουκρανία για τις εκδηλώσεις της απελευθέρωσης της Ουκρανίας, στην ουσία με την παρουσία του θα προσπαθήσει να ενισχύσει τον Β. Γιανουκόβιτς, σημερινό πρωθυπουργό και υποψήφιο πρόεδρο, που τάσσεται υπέρ της συμμετοχής της Ουκρανίας στον λεγόμενο «Ενιαίο οικονομικό χώρο», που έχει συγκροτήσει η Ρωσία μαζί με τη Λευκορωσία και το Καζαχστάν. Αντίθετα, με τον Β. Γιανουκόβιτς ο κύριος αντίπαλός του Β. Γιούσενκο επιδιώκει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.