Τρίτη 26 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Οξύνεται η αντιπαράθεση

Λίγες μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές της 31 Οκτώβρη, το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει κατακόρυφα στην Ουκρανία. Στις 24 Οκτώβρη έγιναν βίαια κι αιματηρά επεισόδια έξω από το κτίριο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, λίγο μετά τη συγκέντρωση που διοργάνωσαν οι οπαδοί του δεξιού υποψηφίου Β. Γιούσενκο, ζητώντας «τίμιες εκλογές». Στις συγκρούσεις με την αστυνομία και αντιπάλους του Γιούσενκο, τραυματίστηκαν 12 άτομα.

Οι αρχές ασφαλείας της ουκρανικής πρωτεύουσας ανακοίνωσαν ότι κινήθηκε ποινική δίωξη σχετικά με τα επεισόδια, ενώ, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό NTV, μια βδομάδα πριν τις προεδρικές εκλογές, ενδέχεται να εφαρμοστεί στο Κίεβο «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Χαρακτηριστικό είναι πως οι αρχές υψώνουν φράχτη (!) γύρω από το κτίριο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής. Από τη μεριά τους οι δημοτικές αρχές της πρωτεύουσας πρότειναν την απαγόρευση όλων των μαζικών εκδηλώσεων μέχρι και τις 31 Οκτώβρη.

Να σημειωθεί πως στις 28 Οκτώβρη, η Ουκρανία θα τιμήσει τα 60 χρόνια από την απελευθέρωσή της από το φασιστικό ζυγό. Για να πάρουν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις θα καταφτάσουν στην Ουκρανία αρκετοί πρόεδροι χωρών που προήλθαν από τη διάλυση της ΕΣΣΔ, μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος της Ρωσίας Β. Πούτιν. Μάλιστα ο Πούτιν θα πραγματοποιήσει στην Ουκρανία τριήμερη επίσκεψη, αρχίζοντας από τις 26 Οκτώβρη. Οπως σημειώνει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «REGIONS», αν και τυπικά ο Πούτιν πηγαίνει στην Ουκρανία για τις εκδηλώσεις της απελευθέρωσης της Ουκρανίας, στην ουσία με την παρουσία του θα προσπαθήσει να ενισχύσει τον Β. Γιανουκόβιτς, σημερινό πρωθυπουργό και υποψήφιο πρόεδρο, που τάσσεται υπέρ της συμμετοχής της Ουκρανίας στον λεγόμενο «Ενιαίο οικονομικό χώρο», που έχει συγκροτήσει η Ρωσία μαζί με τη Λευκορωσία και το Καζαχστάν. Αντίθετα, με τον Β. Γιανουκόβιτς ο κύριος αντίπαλός του Β. Γιούσενκο επιδιώκει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ