Τρίτη 26 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
«Τελειώνετε με τα δικαστήρια στα Βαλκάνια»!

Δημοσίευμα των «Ουάσιγκτον Τάιμς» αναφέρει αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ που τώρα επικρίνουν την Κάρλα Ντελ Πόντε για «την αποστολή», ακόμη και για την... ύπαρξη του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μία ανεξήγητη (επί του παρόντος) στροφή... 180 μοιρών φαίνεται να κάνει η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζ.Ου. Μπους, η οποία μοιάζει να διαφοροποιεί τη στάση της έναντι του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές (ανάμεσά τους και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον «έλεγχο των όπλων», Τζον Μπόλτον) που επικαλείται η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Τάιμς», σήμερα αξιωματούχοι της κυβέρνησης θεωρούν πως το «έργο και η ύπαρξη» του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία «απειλεί τη σταθερότητα στα Βαλκάνια»! Μάλιστα, το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων SRNA αναμεταδίδοντας τις συγκεκριμένες πληροφορίες, αναφέρει πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζητεί απ' την επικεφαλής της Γενικής Εισαγγελίας του ΔΠΔ στη Χάγη, Κάρλα Ντελ Πόντε, να «φέρει και να κλείσει το συντομότερο δυνατόν» όλες τις υποθέσεις που εκκρεμούν στο δικαστήριο... Μάλιστα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ φέρεται να συνιστά τη μεταφορά και ανάθεση της εκδίκασης όλων των υποθέσεων που σχετίζονται με εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία σε εθνικά δικαστήρια, ή να δοθεί... αμνηστία στους κατηγορούμενους.

«Οι ΗΠΑ θεωρούν πως το Δικαστήριο όχι μόνον έχει καταστεί μη δημοκρατικός θεσμός, αλλά συνιστά άμεση απειλή για την ανάπτυξη της δημοκρατίας στο έδαφος όλης της πρώην Γιουγκοσλαβίας» αναφέρει η εφημερίδα, που επικαλούμενη δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα «ελέγχου των όπλων», Τζον Μπόλτον, τον φέρει να υποστηρίζει πως «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το Δικαστήριο της Χάγης όχι μόνον να μην επιλύσει τα προβλήματα στα Βαλκάνια αλλά να δημιουργήσει καινούρια κατάσταση που θα οδηγήσει μελλοντικά σε εντάσεις». Η «Ουάσιγκτον Τάιμς» μεταφέρει ως θέση και αίσθηση του Μπόλτον και εκπροσώπων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την άποψη πως ...«το ΔΠΔ έχει εκφυλιστεί σε θεσμό πόλωσης που είναι ανίκανο να μείνει πιστό στην αρχική αποστολή του» και πως «έχει μετατραπεί σε ένα μέσο δοκιμής και τροποποίησης της ιστορίας των βαλκανικών πολέμων απ' την Κάρλα Ντελ Πόντε»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ