Τρίτη 26 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Με πολύνεκρη εισβολή «άνοιξε» η συνεδρίαση του «απεγκλωβισμού»

Αδεια στον Γιάσερ Αραφάτ να μεταφερθεί για ιατρική περίθαλψη σε νοσοκομείο της Ραμάλα έδωσε η ισραηλινή κυβέρνηση

14 Παλαιστίνιοι νεκροί και περισσότεροι από 70 τραυματίες από ισραηλινή εισβολή στην Γκους Κατίφ, στην κεντρική Γάζα

Ερείπια και θάνατο σκορπίζει ο ισραηλινός στρατός

Associated Press

Ερείπια και θάνατο σκορπίζει ο ισραηλινός στρατός
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Με μια πολύνεκρη εισβολή στην πόλη Κχαν Γιούνις στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός «υποδέχτηκε», χθες το πρωί, την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης του ισραηλινού Κοινοβουλίου, με θέμα το σχέδιο απόσυρσης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα. Η συζήτηση δεν αναμενόταν να ολοκληρωθεί παρά σήμερα το βράδυ, ενώ και η ισραηλινή εισβολή φαινόταν να συνεχίζεται μέχρι χθες το βράδυ.

Δεκατέσσερις Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων και ενός 11χρονου και ενός 8χρονου, σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 70 τραυματίστηκαν (εκ των οποίων οι 12 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση) κατά τη διάρκεια της εισβολής του ισραηλινού στρατού στην πόλη Κχαν Γιούνις. Η εισβολή άρχισε λίγο πριν από τα ξημερώματα με άρματα μάχης και ελικόπτερα. Ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις που συνεχίστηκαν μέχρι το πρωί.

Τα ισραηλινά στρατεύματα δεν είχαν αποσυρθεί πλήρως από την πόλη μέχρι χθες το βράδυ, και δε δίστασαν να ανοίξουν πυρ κατά μικρών Παλαιστινίων που πετούσαν πέτρες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο 11χρονος και ο 8χρονος. Από τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν και 2 Ισραηλινοί στρατιώτες. Επίσης, κατεδαφίστηκαν τουλάχιστον 3 σπίτια, με αποτέλεσμα να μείνουν άστεγοι 60 Παλαιστίνιοι.

Επισήμως, ανακοινώθηκε ότι στόχος της εισβολής ήταν «να σταματήσουν οι επιθέσεις με όλμους κατά του εποικισμού Γκους Κατίφ». Λίγο πριν αρχίσει η εισβολή, ισραηλινό ελικόπτερο είχε σκοτώσει, με πύραυλο, 2 Παλαιστινίους, μέλη της «Τζιχάντ», και είχε τραυματίσει άλλους 2 κοντά στο γειτονικό εποικισμό Νέβε Ντεκαλίμ. «Φαίνεται ότι η συζήτηση στην Κνέσετ για την αποχώρηση από τη Γάζα μεταφράζεται σε ολοένα και περισσότερο αίμα Παλαιστινίων», σχολίαζε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ.


Associated Press

Την Κυριακή το πρωί, ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα υπό την κάλυψη ελικοπτέρων εισέβαλαν και στον προσφυγικό καταυλισμό Αϊν Μπάιτ Αλμα, κοντά στη Νάμπλους, στη Δυτική Οχθη. Υποτίθεται ότι στόχος της εισβολής ήταν η σύλληψη υπόπτων. Δεν έγινε γνωστό, αν υπήρξαν θύματα ή αν έγιναν τελικά συλλήψεις.

Σε εκρηκτικό κλίμα

Μέσα σε αποδοκιμασίες κατά του Αριέλ Σαρόν άρχισε, χθες το απόγευμα, στην Κνέσετ η συζήτηση για την έγκριση ή όχι του σχεδίου «απεγκλωβισμού» από τη Λωρίδα της Γάζας. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός άρχισε την ομιλία του, δηλώνοντας αποφασισμένος να προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου και πεπεισμένος ότι «αυτός ο διαχωρισμός θα ενισχύσει το Ισραήλ και θα βοηθήσει στην επίτευξη ειρήνης με τους Παλαιστινίους». Λίγα λεπτά μετά την έναρξη της ομιλίας του Σαρόν, αποβλήθηκε από την αίθουσα ο αρχηγός του Εθνικού Θρησκευτικού Κόμματος, Εφι Εϊτάμ, εξαιτίας των διαρκών αποδοκιμασιών του.

Το σχέδιο αναμένεται να εγκριθεί «επί της αρχής» με τις ψήφους, κυρίως, του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, καθώς αρκετοί από τους βουλευτές του Λικούντ, όπως και τα ακροδεξιά και θρησκευτικά κόμματα, προτίθενται να το καταψηφίσουν. Λίγες ώρες νωρίτερα, την Κυριακή το βράδυ, το υπουργικό συμβούλιο, με 13 ψήφους υπέρ και 6 κατά, ενέκρινε νομοσχέδιο σχετικό με το σχέδιο «απεγκλωβισμού».

Σύμφωνα με αυτό, εγκρίθηκε το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού των 900 εκατομμυρίων δολαρίων για την εφαρμογή του σχεδίου να δοθεί σε αποζημιώσεις προς τους, περίπου, 8.000 εποίκους που θα απομακρυνθούν από τη Λωρίδα της Γάζας. Το νομοσχέδιο, επίσης, προβλέπει ποινές φυλάκισης μέχρι και 3 χρόνων για όσους εποίκους αποπειραθούν να επιστρέψουν στη Γάζα μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου ή προσπαθήσουν να αντισταθούν στην εκκένωση των εποικισμών τους.

  • Αργά χθες το βράδυ, το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι επιτρέπει στον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ να εξέλθει από το αρχηγείο του, προκειμένου να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Ραμάλα για ιατρική περίθαλψη, επειδή, όπως έγινε γνωστό, πάσχει από γρίπη. Είναι η πρώτη φορά που ο Παλαιστίνιος ηγέτης εξέρχεται από τη Μουκάτα' α τα τελευταία 2 1/2 χρόνια. Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, η ισραηλινή κυβέρνηση έθεσε ως μοναδική προϋπόθεση την επιστροφή του Αραφάτ στο αρχηγείο του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ