ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Θα γίνει. Δε θα γίνει. Θα γίνει...

Σήμερα - ίσως... - η συνάντηση Πέρες-Αραφάτ, που έχει αναβληθεί 4 φορές

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Η αναμενόμενη εδώ και πάνω από ενάμιση μήνα συνάντηση του Ισραηλινού ΥπΕξ Σιμόν Πέρες και του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ είναι και πάλι σε τροχιά πραγματοποίησης, ίσως και σήμερα, Τετάρτη, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, που επικαλείται δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Βρετανό ομόλογό του, Τόνι Μπλερ.

Η επίσκεψη (αν τελικώς γίνει) έρχεται μετά από τουλάχιστον 4 αναβολές και συμπίπτει, κατά τον Πέρες, με μια «σημαντική ύφεση της παλαιστινιακής βίας».

Σε δηλώσεις που έκανε ο Πέρες προς ραδιοσταθμό του Ισραήλ ανέφερε πως «εδώ και τρεις εβδομάδες δε σημειώθηκαν εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων ούτε επιθέσεις αυτοκτονίας... Βρισκόμαστε στη Μέση Ανατολή. Είναι μία περιοχή στην οποία υπάρχουν πολλοί εξτρεμιστές και είναι δύσκολο να φθάσουμε στο σημείο να μην πραγματοποιείται καμία επίθεση. Προσπαθώ να συνάψω μια συμφωνία για εκεχειρία σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και εργάζομαι μέρα και νύχτα για να μην υπάρξουν άλλα αθώα θύματα».

Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Εχουμε ήδη αναβάλει τέσσερις φορές τη συνάντηση (με τον Παλαιστίνιο ηγέτη) και τώρα πρέπει να περιμένουμε την επιστροφή του Αραφάτ από τη Συρία (...). Οι Αμερικανοί ζητούν να γίνει η συνάντηση αυτή. Γιατί όχι λοιπόν;».

Μένει βέβαια να αποδειχθεί τι θα προκύψει από τη συνάντηση των δύο ανδρών, η οποία υποτίθεται πως θα «μονιμοποιήσει» την εκεχειρία, τις λεπτομέρειες της οποίας είχε σχεδιάσει ο διευθυντής της CIA Τένετ στα τέλη Μάη.

Ο Αραφάτ, ο οποίος επρόκειτο να κάνει επίσκεψη στη Συρία, δεν αναχώρησε γι' αυτή τη χώρα, με τις πληροφορίες από τις δύο πλευρές να αποδίδουν αλλήλοις την ευθύνη για την ακύρωση της επίσκεψης. Πάντως, απελευθέρωσε την ατζέντα του για τη συνάντηση με τον Πέρες.

Σήμερα πιθανότατα θα γίνει και η αναβληθείσα, λόγω της «οργής» που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Βρετανού ΥπΕξ Τζακ Στρο ότι «ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία του φαινομένου της τρομοκρατίας είναι η οργή που νιώθουν πολλοί λαοί της περιοχής εξαιτίας των όσων συμβαίνουν εδώ και χρόνια στην Παλαιστίνη», συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Σαρόν. Χτες το ισραηλινό πρωθυπουργικό γραφείο είχε ακυρώσει τη συνάντηση, επικαλούμενο «φόρτο εργασίας», που όμως, σύμφωνα με την «Τζερούσαλεμ Ποστ», αποτελούσε πρόφαση.

Ενα ακόμη γεγονός που έχει τη σημασία του είναι το επεισόδιο στην επίσκεψη του Υμπέρ Βεντρίν στα παλαιστινιακά εδάφη, στη διάρκεια της οποίας η ισραηλινή αστυνομία εισέβαλε στο ξενοδοχείο της ανατολικής Ιερουσαλήμ, όπου ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας συζητούσε με Παλαιστίνιους αξιωματούχους - ανάμεσά τους και η Χανάν Ασράουι, εκπρόσωπος του Αραβικού Συνδέσμου και μέλος του Νομοθετικού Συμβουλίου (Βουλή) της Παλαιστινιακής Αρχής - και κατάσχεσε την κάρτα διαπίστευσης μέλους των υπηρεσιών ασφαλείας του γαλλικού προξενείου, σύμφωνα με τη μαρτυρία Γάλλου δημοσιογράφου που μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. Το επεισόδιο ξεκίνησε όταν τρεις ή τέσσερις ένστολοι Ισραηλινοί αστυνομικοί εισέβαλαν στο ξενοδοχείο και προσπάθησαν να μπουν στην αίθουσα όπου γίνονταν οι συνομιλίες. Σωματοφύλακας του γαλλικού προξενείου και Γάλλοι διπλωμάτες προσπάθησαν να τους εμποδίσουν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί συμπλοκή. Οι αστυνομικοί αποχώρησαν αφού πρώτα κατέσχεσαν την κάρτα διαπίστευσης του σωματοφύλακα.

Την ενόχληση του Ισραήλ προκαλεί ενδεχομένως και η δέσμευση της ΕΕ να παράσχει αυξημένη κατά 45% βοήθεια (174 εκατ. Ευρώ) στην υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ στους Παλαιστίνιους (UNRWA), η οποία κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό ότι με τον αποκλεισμό του στα Αυτόνομα «εκτροχιάζει μόνιμα την ειρήνη»...

ΠΓΔΜ
Ρόμπερτσον: «Είμαστε η ειρήνη»!

Ο γγ του ΝΑΤΟ με Ελληνες στρατιωτικούς στην ΠΓΔΜ. Χωρίς ΝΑΤΟ, ειρήνη δε θα γίνει, είπε...

Associated Press

Ο γγ του ΝΑΤΟ με Ελληνες στρατιωτικούς στην ΠΓΔΜ. Χωρίς ΝΑΤΟ, ειρήνη δε θα γίνει, είπε...
ΣΚΟΠΙΑ.-

Η χτεσινή επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας είχε τα συνήθη χαρακτηριστικά: Αφ' ενός την υπογράμμιση της... «επιτυχούς ολοκλήρωσης» της επιχείρησης «Απαραίτητη Συγκομιδή», στη διάρκεια της οποίας παραδόθηκαν από τον «Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό» 3.381 όπλα στους άνδρες του ΝΑΤΟ: Χωρίς την παρουσία της Συμμαχίας, είπε ο λόρδος Ρόμπερτσον, «η ειρήνη δε θα μπορούσε να επιτευχθεί». Αφ' ετέρου τη συνέχιση της πίεσης προς την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ προκειμένου η Βουλή της χώρας να κυρώσει τις συνταγματικές τροποποιήσεις και να περάσει την αμνηστία: «Το Κοινοβούλιο πρέπει να παραμερίσει οποιαδήποτε μικροκομματικά συμφέροντα και να επικεντρωθεί στην ολοκλήρωση του δικού του μέρους της συμφωνίας»-πακέτου της Οχρίδας, είπε ο Ρόμπερτσον. Βέβαια, το θέμα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη συμφωνία δε συνδέεται με «μικροκομματικά συμφέροντα», αλλά με το μέλλον της χώρας, ωστόσο ο γγ του ΝΑΤΟ επιμένει να θέτει τη συμφωνία-πακέτο (η οποία στην πραγματικότητα δεν το διασφαλίζει).

Ο Ρόμπερτσον χαρακτήρισε ακόμη «ζήτημα- κλειδί» για την ειρήνη: «Ενεργοποιήστε την αμνηστία για να επιστρέψει η ειρήνη», είπε προς την ηγεσία της χώρας.

Σε ό,τι αφορά στην επόμενη «αποστολή» του ΝΑΤΟ, αυτή «συζητείται στις Βρυξέλλες», είπε ο Ρόμπερτσον, και το πιθανότερο είναι ότι αυτής θα «ηγηθεί η Γερμανία». Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τραϊκόφσκι, τηλεφώνησε στον Γερμανό καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ, εκφράζοντας θετικά σχόλια για τον «ηγετικό ρόλο» της Γερμανίας.

Ο Σρέντερ κάλεσε για εντολή του ΟΗΕ προκειμένου να παραταθεί η διεθνής παρουσία στην ΠΓΔΜ, μετά από το τέλος συνομιλίας του με το Ρώσο Πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν. Ο Σρέντερ είπε ότι «η Γερμανία είναι έτοιμη να συμβάλει με ουσιαστικό τρόπο» αν παραταθεί η αποστολή του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ, «μέσα στο πλαίσιο μιας εντολής του ΟΗΕ». Ο Πούτιν δεν έκανε κανένα σχόλιο.

ΒΙΕΤΝΑΜ
Φονικές πλημμύρες

ΑΝΟΪ.-

Τραγικό απολογισμό είχαν οι πλημμύρες που έπληξαν το Δέλτα του Μεκόνγκ, καθώς, σύμφωνα με αξιωματούχους, ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 159, με το χειρότερο στοιχείο ότι 137 από τα θύματα ήσαν παιδιά.

Σχεδόν 184.000 σπίτια όπου κατοικούσαν 900.000 άνθρωποι εκκενώθηκαν σε έξι επαρχίες της χώρας. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά φονικών πλημμυρών. Την περασμένη χρονιά, τα επίπεδα του νερού ήταν τα υψηλότερα εδώ και 40 χρόνια και οι πλημμύρες που είχαν προκληθεί κόστισαν 480 ζωές, σύμφωνα με τις αρχές.

Εκατοντάδες κέντρα περίθαλψης έχουν δημιουργηθεί στις πληγείσες περιοχές. 21.000 οικογένειες (περί τους 105.000 ανθρώπους) έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους. Η πρεσβεία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ενέκρινε έκτακτη βοήθεια για μη - κυβερνητικές οργανώσεις για να υποστηρίξουν τα κέντρα περίθαλψης, στις επαρχίες Ντονγκ Θαπ και Αν Τζιανγκ.

Τραγούδια ενάντια στα «λευκά κελιά»

Δε θα πρέπει να λείψει κανείς από τη συναυλία του «Grup YORUM», η οποία θα δοθεί σήμερα (7.30 μ.μ.) στο θέατρο «Περοκέ» (Κορδάτου 1, πλατεία Καραϊσκάκη). Κάθε παρουσία θα αποτελέσει έκφραση αλληλεγγύης προς τους αγωνιστές-δεσμώτες, και τους συγγενείς τους, στα εφιαλτικά «λευκά κελιά» της Τουρκίας. Η συναυλία οργανώνεται από την Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατουμένους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν και το Κέντρο Αγωνιστικής και Πολιτιστικής Αλληλεγγύης.

Το συγκρότημα «YORUM» («Γιόρουμ») συγκροτήθηκε το 1985 από φοιτητές της Σχολής ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Το συγκρότημα μέσα από την επαναστατική μουσική των λαών της Ανατολίας βρήκε μια εναλλακτική - διά της μουσικής - μορφή έκφρασης των πολιτικών «πιστεύω» και αιτημάτων μιας σημαντικής μερίδας του τουρκικού λαού. Εκτοτε, η επαναστατική αυτή μουσική έχει καταστεί «φωνή» των λαών της Τουρκίας.

ΒΟΣΝΙΑ
Παραδόθηκε στο ΔΠΔ ο Χαλίλοβιτς

ΣΑΡΑΓΕΒΟ - ΧΑΓΗ.-

Ο Βόσνιος μουσουλμάνος πρώην υπουργός Σεφέρ Χαλίλοβιτς έφθασε χθες στη Χάγη, συνοδεία δικηγόρων του, για να περάσει από δίκη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, μεταδίδει το Ασοσιέιτεντ Πρες.

Ο 49χρονος Χαλίλοβιτς είναι ο πιο υψηλόβαθμος Βόσνιος αξιωματούχος που παραδίδεται «οικειοθελώς» στη Χάγη. Ως τη Δευτέρα ήταν αρμόδιος για τα θέματα που σχετίζονται με τις πρόσφυγες.

Ο Χαλίλοβιτς κατηγορείται ότι σχεδίασε την επίθεση «Νερέτβα 93» και ηγήθηκε των στρατευμάτων που σφαγίασαν Βοσνιοκροάτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ