Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Ρόμπερτσον: «Είμαστε η ειρήνη»!

Ο γγ του ΝΑΤΟ με Ελληνες στρατιωτικούς στην ΠΓΔΜ. Χωρίς ΝΑΤΟ, ειρήνη δε θα γίνει, είπε...

Associated Press

Ο γγ του ΝΑΤΟ με Ελληνες στρατιωτικούς στην ΠΓΔΜ. Χωρίς ΝΑΤΟ, ειρήνη δε θα γίνει, είπε...
ΣΚΟΠΙΑ.-

Η χτεσινή επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας είχε τα συνήθη χαρακτηριστικά: Αφ' ενός την υπογράμμιση της... «επιτυχούς ολοκλήρωσης» της επιχείρησης «Απαραίτητη Συγκομιδή», στη διάρκεια της οποίας παραδόθηκαν από τον «Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό» 3.381 όπλα στους άνδρες του ΝΑΤΟ: Χωρίς την παρουσία της Συμμαχίας, είπε ο λόρδος Ρόμπερτσον, «η ειρήνη δε θα μπορούσε να επιτευχθεί». Αφ' ετέρου τη συνέχιση της πίεσης προς την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ προκειμένου η Βουλή της χώρας να κυρώσει τις συνταγματικές τροποποιήσεις και να περάσει την αμνηστία: «Το Κοινοβούλιο πρέπει να παραμερίσει οποιαδήποτε μικροκομματικά συμφέροντα και να επικεντρωθεί στην ολοκλήρωση του δικού του μέρους της συμφωνίας»-πακέτου της Οχρίδας, είπε ο Ρόμπερτσον. Βέβαια, το θέμα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη συμφωνία δε συνδέεται με «μικροκομματικά συμφέροντα», αλλά με το μέλλον της χώρας, ωστόσο ο γγ του ΝΑΤΟ επιμένει να θέτει τη συμφωνία-πακέτο (η οποία στην πραγματικότητα δεν το διασφαλίζει).

Ο Ρόμπερτσον χαρακτήρισε ακόμη «ζήτημα- κλειδί» για την ειρήνη: «Ενεργοποιήστε την αμνηστία για να επιστρέψει η ειρήνη», είπε προς την ηγεσία της χώρας.

Σε ό,τι αφορά στην επόμενη «αποστολή» του ΝΑΤΟ, αυτή «συζητείται στις Βρυξέλλες», είπε ο Ρόμπερτσον, και το πιθανότερο είναι ότι αυτής θα «ηγηθεί η Γερμανία». Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τραϊκόφσκι, τηλεφώνησε στον Γερμανό καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ, εκφράζοντας θετικά σχόλια για τον «ηγετικό ρόλο» της Γερμανίας.

Ο Σρέντερ κάλεσε για εντολή του ΟΗΕ προκειμένου να παραταθεί η διεθνής παρουσία στην ΠΓΔΜ, μετά από το τέλος συνομιλίας του με το Ρώσο Πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν. Ο Σρέντερ είπε ότι «η Γερμανία είναι έτοιμη να συμβάλει με ουσιαστικό τρόπο» αν παραταθεί η αποστολή του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ, «μέσα στο πλαίσιο μιας εντολής του ΟΗΕ». Ο Πούτιν δεν έκανε κανένα σχόλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ