ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Τουρκο-ιρακινά «γυμνάσια» μετά το κουρδικό δημοψήφισμα

Εντονες αντιδράσεις σε Βαγδάτη, Τεχεράνη, Αγκυρα, Δαμασκό προκαλεί το χτεσινό δημοψήφισμα στο αυτόνομο Κουρδιστάν του Βορείου Ιράκ

Από την χτεσινή ψηφοφορία στο Ερμπίλ

Copyright 2017 The Associated

Από την χτεσινή ψηφοφορία στο Ερμπίλ
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΕΡΜΠΙΛ.--

Οι στρατοί Ιράκ και Τουρκίας ανακοίνωσαν χτες βράδυ πως ξεκίνησαν στρατιωτικές «ασκήσεις ευρείας κλίμακας» στην κοινή τους μεθόριο, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τις πιέσεις στην ηγεσία των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ μετά τη διεξαγωγή του χτεσινού δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία του αυτόνομου Κουρδιστάν.

Η κίνηση του δημοψηφίσματος και της ανεξαρτησίας που προωθεί το κυρίαρχο τμήμα της άρχουσας τάξης της περιοχής και με πλάτες από το εξωτερικό θα αξιοποιηθεί στη διαδικασία ξαναμοιράσματος αγορών, φυσικών πόρων και σφαιρών επιρροής που κάνουν οι ιμπεριαλιστές στην περιοχή. Οι διακηρύξεις περί «δικαιώματος αυτοδιάθεσης» ενός λαού που δεν έχει πατρίδα, αν και εγκλωβίζουν λαϊκές δυνάμεις, δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα.

Ωστόσο, κυρίως οι γειτονικές χώρες αντιδρούν στις κινήσεις των Κούρδων. Οι ηγέτες του Ιράν, Χασάν Ροχανί, του Ιράκ, Χάιντερ αλ Αμπάντι, και της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, ανακοίνωσαν πως θα πάρουν «συντονισμένα μέτρα». Ο Ιρανός Πρόεδρος, μάλιστα, εξήρε τη συνεργασία των χωρών της περιοχής, τονίζοντας ότι «δεν θα επιτρέψουν άλλη αποσταθεροποίηση». Ο ίδιος ανακοίνωσε κλείσιμο των χερσαίων συνόρων και αναστολή των πτήσεων μεταξύ Ιράν - Κουρδιστάν. Επιπλέον, ο Τούρκος Πρόεδρος απείλησε ότι θα διακόψει τις εξαγωγές κουρδικού πετρελαίου μέσω του αγωγού Κιρκούκ - Τσεϊχάν και ότι θα προχωρήσει και σε χερσαία επέμβαση «εάν απειληθεί» η ασφάλεια της Τουρκίας. Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία των Προέδρων Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, και Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, που συμφώνησαν για την τήρηση της εδαφικής ακεραιότητας των Συρίας και Ιράκ, τονίζοντας ότι θα ξανασυζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις κατά την επίσκεψη του πρώτου στην Αγκυρα την ερχόμενη Πέμπτη.

Στη Δαμασκό, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ Μοάλεμ, τόνισε ότι η Συρία «αναγνωρίζει μόνον ένα ενιαίο Ιράκ» και απέρριψε οποιοδήποτε μέτρο οδηγήσει στη διχοτόμηση της χώρας.

Το ιρακινό Κοινοβούλιο απαίτησε να σταλεί στρατός στο αυτόνομο Κουρδιστάν και η κυβέρνηση ζήτησε από τις κουρδικές αρχές να της παραδώσει τα διεθνή του αεροδρόμια και τα συνοριακά περάσματα. Η Βαγδάτη ζήτησε επίσης από τις άλλες χώρες να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από το Κουρδιστάν και να συνεννοούνται μαζί της για τις χερσαίες και εναέριες συγκοινωνίες.

Μαζική συμμετοχή των ψηφοφόρων

Σύμφωνα με το κουρδικό δίκτυο «Rudaw.net», η ψηφοφορία παρατάθηκε κατά μία ώρα στα εκατοντάδες εκλογικά τμήματα που είχαν στηθεί στις επαρχίες του αυτόνομου Κουρδιστάν και στην πετρελαιοφόρο επαρχία Κιρκούκ του βορείου Ιράκ (που δεν ανήκει στα διοικητικά όρια του Κουρδιστάν αλλά διεκδικείται από τους Κούρδους). Οι κάλπες έκλεισαν έτσι στις 7.00 και αφού ψήφισε τουλάχιστον το 78% των περίπου 5.000.000 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων πέρα από τα εκατομμύρια Κούρδων μεταναστών που ψήφισαν το Σάββατο στο εξωτερικό.

Τα ανεπίσημα αποτελέσματα του (μη δεσμευτικού νομικώς) δημοψηφίσματος αναμένονται εντός τρέχοντος 24ώρου, τα επίσημα εντός της βδομάδας και αναμένεται να οδηγήσουν σε ένα «ηχηρό» ΝΑΙ υπέρ της ανεξαρτησίας του Κουρδιστάν. Ο Νατζμαλντίν Καρίμ, αποπεμφθείς (από την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση) διοικητής της επαρχίας Κιρκούκ (στην οποία μποϊκόταραν το δημοψήφισμα μειονότητες που ζουν στην περιοχή όπως οι Τουρκμένοι, Χριστιανοί κ.ά.), ανακοίνωσε ότι από χτες το βράδυ ισχύει νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας για την αποφυγή πιθανών επεισοδίων.

Στη Β. Συρία, πάντως, η Χανίγε Γιουσούφ, συμπροεδρεύουσα του Συμβουλίου των κουρδικών δυνάμεων, ανακοίνωσε ότι παραμένει ανοιχτό το μεθοριακό πέρασμα Simalke προς το Κουρδιστάν και εάν το τελευταίο δεχτεί επίθεση ή εμπάργκο «μπορεί να βασίζεται στη Ροτζάβα» (Δυτικό Κουρδιστάν στη Συρία).

ΣΥΡΙΑ
Ρωσοαμερικανικές κόντρες στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί ΗΠΑ - Ρωσίας στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή με επίκεντρο την ανατολική πετρελαιοφόρα συριακή επαρχία Ντέιρ Εζόρ, στην οποία οι δύο πλευρές ενθαρρύνουν τις δυνάμεις που υποστηρίζουν ώστε να προωθήσουν μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες γεωπολιτικές επιδιώξεις.

Την Κυριακή, ο 51χρονος αντιστράτηγος Βαλέρι Ασάποφ έπεσε νεκρός στο Ντέιρ Εζόρ από όλμους τζιχαντιστών σε μία επίθεση ακριβείας που, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, δεν θα μπορούσε να γίνει δίχως την πληροφόρηση των τζιχαντιστών από τις ΗΠΑ. Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, μιλώντας στο πρακτορείο «ΙΝΤΕΡΦΑΞ», τόνισε ότι ο θάνατος του στρατηγού «υπήρξε το αποτέλεσμα της διπρόσωπης πολιτικής που ακολουθούν οι ΗΠΑ στη Συρία». Πρόσθεσε ακόμη ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ στο Ντέιρ Εζόρ δείχνουν ότι για την Ουάσιγκτον, σε αρκετές περιπτώσεις, οι πολιτικοί και γεωπολιτικοί στόχοι «είναι πιο σημαντικοί από τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας τον οποίο επικαλούνται». Παράλληλα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, ερωτηθείς αν υπάρχουν επαφές μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον για την κατάσταση στην περιοχή Ντέιρ Εζόρ, απάντησε ότι Ρώσοι και Αμερικανοί στρατιωτικοί συνεχίζουν να έχουν «εντατικές επαφές και σε "διάφορα επίπεδα" για την κατάσταση στην περιοχή».

Τη συνέχιση της «εποικοδομητικής συνεργασίας» Αμερικανών και Ρώσων στρατιωτικών στη Συρία επιβεβαίωσε νωρίτερα και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, λέγοντας ότι δεν ανησυχεί. Παρ' όλα αυτά, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, ενημερώνοντας για τις τελευταίες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, αρνήθηκε ότι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας του χτύπησαν την Κυριακή και νωρίτερα χτες το πρωί Κούρδους και Αραβες μαχητές των λεγόμενων «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Επιπλέον, το ρωσικό δίκτυο «Russia Today», επικαλούμενο πηγές στο υπουργείο Αμυνας, δημοσιοποίησε την Κυριακή εναέριες φωτογραφίες από το Ντέιρ Εζόρ, που δείχνουν οχήματα «Cougar» του αμερικανικού πεζικού και τεθωρακισμένα οχήματα «Hummer» σε περιοχές του «Ισλαμικού Κράτους», ως απόδειξη της συνεργασίας και της μεταξύ τους «ειρηνικής συνύπαρξης».

ΙΡΑΝ
Νέα πυραυλική δοκιμή

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Αρνητικές αντιδράσεις σε ΗΠΑ, Ισραήλ και Γαλλία προκάλεσε το Σάββατο η νέα πυραυλική δοκιμή που πραγματοποίησαν οι Ιρανοί, στο πλαίσιο ανάπτυξης του αμυντικού βαλλιστικού προγράμματος της χώρας. Ο νέος πύραυλος «Khorramshahe», που είχε παρουσιαστεί μία μέρα νωρίτερα στη μεγάλη ιρανική στρατιωτική παρέλαση στην Τεχεράνη, έχει βεληνεκές 2.000 χλμ. και μπορεί να μεταφέρει πολλαπλές κεφαλές.

Από τους πρώτους που αντέδρασαν ήταν ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Αβίγκντορ Λίμπερμαν, που χαρακτήρισε την εξέλιξη αφενός «πρόκληση έναντι των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ» και αφετέρου «επιπρόσθετη απόδειξη της φιλοδοξίας του Ιράν να γίνει μεγάλη δύναμη και να απειλήσει τις χώρες της Μέσης Ανατολής και τα δημοκρατικά κράτη όλου του κόσμου».

Παράλληλα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας εξέφρασε «έντονη ανησυχία», προτρέποντας τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να προετοιμάσει «πλήρη αναφορά για την πυραυλική δοκιμή». Κατέληξε, μάλιστα, υποστηρίζοντας πως «η Γαλλία ζητεί το Ιράν να σταματήσει κάθε αποσταθεροποιητική δραστηριότητα στην περιοχή...».

Ακολούθησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που ισχυρίστηκε, με μήνυμά του στο Τουίτερ, πως το Ιράν δοκίμασε βαλλιστικό πύραυλο «ικανό να πλήξει το Ισραήλ» και ότι «συνεργάζεται» επίσης με τη Βόρεια Κορέα. «Δεν έχουμε στ' αλήθεια μια συμφωνία» κατέληξε ο Τραμπ, συνδέοντας τη βαλλιστική δοκιμή με τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινώσει την τελική του απόφαση εάν το Ιράν εφαρμόζει τους όρους της συγκεκριμένης συμφωνίας. Σε περίπτωση που αποφασίσει πως δεν τηρείται η συμφωνία, θα προτείνει στο Κογκρέσο την ανανέωση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της συμφωνίας...

Οι προσπάθειες του Τραμπ να επαναδιαπραγματευτεί τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα προκαλεί έντονες αντιδράσεις, μεταξύ άλλων, στην Τεχεράνη, με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ να τονίζει ότι οι ΗΠΑ «δεν είναι αξιόπιστες», επειδή απειλούν να αποχωρήσουν από τη συμφωνία. «Αυτό που κάνουν οι ΗΠΑ, εκτός από το να εμφανίζονται απρόβλεπτες - κάτι που κάποιες φορές ίσως λειτουργεί - αποδεικνύει ότι δεν είναι αξιόπιστες», δήλωσε ο Ζαρίφ σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNN. Επισήμανε πως μόνες τους οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ακυρώσουν τη συμφωνία της Βιέννης, καθώς η συμφωνία δεν είναι «ούτε διμερής, ούτε καν μια συμφωνία μεταξύ πολλών πλευρών, αλλά συμφωνία με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Τέλος, ο Ιρανός υπουργός σημείωσε η «επικύρωση» της συμφωνίας από τον Τραμπ, που αναμένεται έως τις 15 Οκτώβρη, δεν είναι παρά μια απλή «εσωτερική διαδικασία» και δεν θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη συμφωνία.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Επίδειξη δύναμης από τις ΗΠΑ

ΣΕΟΥΛ.--

Αμερικανικά βομβαρδιστικά τύπου «B-1B» πέταξαν χτες με τη συνοδεία μαχητικών πάνω από τη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται στα ανατολικά των ακτών της Βόρειας Κορέας (στο διεθνή εναέριο χώρο), σε νέα επίδειξη δύναμης και ενώ κλιμακώνονται οι εντάσεις με αφορμή και τις συνεχιζόμενες πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές της Πιονγιάνγκ. Μάλιστα, η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Ντάνα Γουάιτ, σημείωσε ότι η πτήση έγινε σε περιοχή που «είναι το βορειότερο σημείο από την Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη όπου έχει πετάξει μαχητικό ή βομβαρδιστικό των ΗΠΑ ανοιχτά των ακτών της Βόρειας Κορέας κατά τον 21ο αιώνα και δείχνει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε την απερίσκεπτη συμπεριφορά (της Βόρειας Κορέας)».

Την Κυριακή, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σχολίασε ότι «αν επαναλαμβάνουν σκέψεις του μικρού "πυραυλάνθρωπου" (σ.σ. όπως χαρακτήρισε τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν) δεν θα συνεχίσουν για πολύ», αντιδρώντας στην τοποθέτηση που έκανε ο Βορειοκορεάτης ΥΠΕΞ, Ρι Γιονγκ Χο, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο Ρι δήλωσε ότι η στάση των ΗΠΑ έχει καταστήσει «την επίσκεψη των πυραύλων μας σε ολόκληρο το έδαφος των ΗΠΑ αναπόφευκτη» και χαρακτήρισε «φρούδες ελπίδες» το «να θεωρεί κανείς ότι η Βόρεια Κορέα θα κουνηθεί έστω και μία σπιθαμή ή θα αλλάξει τη στάση της εξαιτίας των σκληρότερων κυρώσεων των εχθρικών δυνάμεων».

Στο Πεκίνο, το ΥΠΕΞ κάλεσε ακόμα μια φορά όλες τις πλευρές να δείξουν «αυτοσυγκράτηση» και να «μη ρίχνουν λάδι στη φωτιά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ