ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Οχτώβρη 2020
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Στα «χαρτιά» άλλη μία εκεχειρία

Αυτή τη φορά με διαμεσολάβηση των ΗΠΑ

Οι βομβαρδισμοί στο Στεπανακέρτ, πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, συνεχίζονται

Copyright 2020 The Associated

Οι βομβαρδισμοί στο Στεπανακέρτ, πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, συνεχίζονται
ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ.--

Στα «χαρτιά» έμεινε και η τρίτη εκεχειρία μεταξύ Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αυτή τη φορά με διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, που υποτίθεται ξεκινούσε χτες το πρωί. Ετσι, συνεχίζεται η αλληλοσφαγή σε μια περιοχή του Καυκάσου που μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ μπήκε για τον πλούτο και τη γεωστρατηγική του θέση στο στόχαστρο ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και μονοπωλιακών ομίλων, που υποδαύλισαν εθνικιστικές συγκρούσεις.

Για άλλη μια φορά, λοιπόν, οι δύο πλευρές συνέχισαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τις μάχες, και μάλιστα το Αζερμπαϊτζάν - με ανοιχτή στήριξη από την Τουρκία - απειλεί ότι θα «φτάσει μέχρι τέλους».

«Θα συνεχίσουμε στο δρόμο μας. Εάν θέλουν εκεχειρία, θα πρέπει να πουν στην Αρμενία να φύγει από τα εδάφη μας. Διαφορετικά θα πάμε μέχρι τέλους», είπε ο Αζέρος Πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ σε χτεσινό διάγγελμά του. «Η κατάσταση με τη συνεχή εκεχειρία και την "παγωμένη" σύγκρουση δεν μας ταιριάζει», συνέχισε και πρόσθεσε ότι «όλοι εκτός από το Αζερμπαϊτζάν δεν έχουν πρόβλημα με το πάγωμα της σύγκρουσης» εδώ και τρεις δεκαετίες. Προειδοποίησε επίσης ότι τα τουρκικά μαχητικά «F-16» που σταθμεύουν στο Αζερμπαϊτζάν μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση επίθεσης στη χώρα του.

Είχε προηγηθεί την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον ξεχωριστή συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, με τους ομολόγους του από το Αζερμπαϊτζάν, Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, και την Αρμενία, Ζόχραμπ Μνατσακανιάν, ενώ το Σάββατο έγινε τριμερής συνάντηση υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μπίγκαν.

Μέχρι στιγμής οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει τρεις φορές σε κατάπαυση του πυρός «για ανθρωπιστικούς λόγους», με τη μεσολάβηση Ρωσίας, Γαλλίας και ΗΠΑ, των τριών χωρών που συμπροεδρεύουν στην Ομάδα του Μινσκ του ΟΑΣΕ, αρμόδια για τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ εδώ και περίπου 30 χρόνια. Ωστόσο, καμία εκεχειρία δεν έχει διατηρηθεί και εκκρεμεί το ζήτημα ανάπτυξης ενός μηχανισμού επιτήρησης.

Παράλληλα η Τουρκία, διεκδικώντας συνολικά αναβαθμισμένο ρόλο στον Νότιο Καύκασο, ζητά να συμμετέχει στις όποιες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, κάτι που απορρίπτει έμμεσα η Ρωσία, παραπέμποντας στην άρνηση της Αρμενίας.

Μετά τη συνάντηση στην Ουάσιγκτον, ο Πομπέο ζήτησε να επιλυθεί η σύγκρουση «χωρίς τη χρήση ή την απειλή βίας» και με σεβασμό «στην εδαφική ακεραιότητα, στα δικαιώματα στην ισότητα και την αυτοδιάθεση των λαών». Από την πλευρά του ο Αζέρος ΥΠΕΞ ζήτησε η Αρμενία να τερματίσει την «κατοχή» του Ναγκόρνο Καραμπάχ και «να επιλέξει βιώσιμη ειρήνη», ενώ ο Αρμένιος ΥΠΕΞ κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι ξεκίνησε τη βία και την Τουρκία για άμεση ανάμειξη, «με στρατιωτική τεχνική υποστήριξη» και «αποστολή στρατιωτικών τρομοκρατών στην περιοχή».

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, έξω από το κτίριο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μικρές ομάδες διαδηλωτών, χωρισμένες από τις δυνάμεις ασφαλείας, κρατούσαν πλακάτ από τη μία προς στήριξη της Αρμενίας και από την άλλη του Αζερμπαϊτζάν, φωνάζοντας συνθήματα η μία στην άλλη.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Διαδηλώσεις και απεργίες στο Μινσκ και άλλες πόλεις

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ είχε ο Αλ. Λουκασένκο

ΜΙΝΣΚ.--

Λευκορωσία και Ρωσία είναι έτοιμες να απαντήσουν από κοινού στις εξωτερικές απειλές και η Ρωσία δεν αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις, είπε ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, στον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, σε τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο, όπως μετέδωσαν ρωσικά και λευκορωσικά ΜΜΕ. Παράλληλα, συνεχίζονται και κλιμακώνονται οι διαδηλώσεις στη Λευκορωσία, καθώς έληξε την Κυριακή το «τελεσίγραφο» της αντιπολίτευσης για παραίτηση του Λουκασένκο.

Ο Λουκασένκο είχε εντείνει τα παζάρια με τη Δύση και μάλιστα είχε υποδεχτεί τον Πομπέο τον περασμένο Φλεβάρη, ωστόσο μετά την πολιτική κρίση που στηρίζεται από ΗΠΑ και ΕΕ και τις κυρώσεις που επέβαλαν σε Λευκορώσους αξιωματούχους, ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τους δεσμούς με Ρωσία και Κίνα.

Η επικεφαλής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, ανακοίνωσε χτες την έναρξη απεργιακής κινητοποίησης με στόχο να οδηγηθεί σε παραίτηση ο Πρόεδρος Λουκασένκο, ενώ είχε γίνει την προηγούμενη μέρα νέα μεγάλη διαδήλωση στο Μινσκ.

«Από σήμερα (σ.σ. χτες) το πρωί, εργαζόμενοι σε δημόσιες επιχειρήσεις και εργοστάσια, στον τομέα των μεταφορών, εργάτες ορυχείων, καθηγητές και φοιτητές άρχισαν απεργία», ανέφερε η Τιχανόφσκαγια, φροντίζοντας να διευκρινίσει πως η απεργία δεν στοχεύει τους επιχειρηματικούς ομίλους: «Η απεργία στις δημόσιες επιχειρήσεις είναι ένας μοχλός οικονομικής πίεσης. Και η απεργία στον ιδιωτικό τομέα είναι μια ένδειξη αλληλεγγύης, είναι εξίσου σημαντική».

Την Κυριακή συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις στο Μινσκ και άλλες πόλεις και δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν. Μάλιστα, το υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας ελέγχει αναφορές για πυροβολισμούς σε συγκρούσεις μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας και διαδηλωτών, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο το ίδιο υπουργείο.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΠΕΞ
Νέα περιοδεία σε Ασία - Ειρηνικό

Διήμερες επίσημες επαφές στο Νέο Δελχί ολοκληρώνει σήμερα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, που μαζί με τον υπουργό Αμυνας Μαρκ Εσπερ συμμετέχουν και στην 3η συνάντηση 2+2 με τους Ινδούς ομολόγους του, Ράκσα Μάντρι Σρι Ρατζινάθ Σινχ και Σ. Τζαϊσανκάρ.

Στόχος της συνάντησης είναι «η ανάπτυξη της Παγκόσμιας Στρατηγικής Συνεργασίας ΗΠΑ - Ινδίας και η επέκταση της (διμερούς) συνεργασίας για την προώθηση της σταθερότητας και ευημερίας στον Ινδο-Ειρηνικό και τον κόσμο (συνολικά)». Μετά την Ινδία, ο Πομπέο θα επισκεφτεί τη Σρι Λάνκα, όπου τα τελευταία χρόνια η Κίνα έχει φτιάξει ναυτική βάση, «για να υπογραμμίσει τη δέσμευση των ΗΠΑ για μια εταιρική σχέση με μια ισχυρή, κυρίαρχη Σρι Λάνκα και για να αναπτύξουμε τους κοινούς μας στόχους για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό». Ακολουθούν επαφές στο Μαλέ (πρωτεύουσα Μαλδίβων), με επίκεντρο την «ανάπτυξη της εταιρικής σχέσης σε θέματα που εκτείνονται από την περιφερειακή θαλάσσια ασφάλεια μέχρι τον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία». Η περιοδεία Πομπέο θα ολοκληρωθεί στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, όπου επίσης σε μια σειρά από συναντήσεις θα επικεντρωθεί «στο όραμα των δύο χωρών για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό».

Είναι η 2η φορά μέσα στον Οκτώβρη που ο Πομπέο έχει επίσημες επαφές στην περιοχή. Αρχές του μήνα βρέθηκε στο Τόκιο, όπου μάλιστα συναντήθηκαν οι ΥΠΕΞ του Quad (Ιαπωνία, Αυστραλία, ΗΠΑ, Ινδία) και μοιράστηκαν μεταξύ άλλων και κοινές ανησυχίες για την Κίνα. Σημειωτέον ότι φέτος οι «4» του Quad θα πάρουν μέρος στην ετήσια άσκηση «Malabar» της Ινδίας.

ΣΥΡΙΑ
Μπαράζ ρωσικών επιδρομών σε φιλότουρκους τζιχαντιστές

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Σύννεφα» στη ρωσο-τουρκική συμφωνία «εκεχειρίας» για το Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας αλλά και τη διμερή συγκυριακή συνεργασία δημιουργούν οι ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις του τελευταίου διημέρου σε θέσεις τουρκόφιλων τζιχαντιστών σε μικρή απόσταση από τα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία.

Χτες, νωρίς το πρωί, ρωσικά βομβαρδιστικά χτύπησαν στρατόπεδο τζιχαντιστών της (υποστηριζόμενης από την Τουρκία) ένοπλης οργάνωσης «Φαϊλάκ αλ Σαμ» με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 78 ενόπλων (μεταξύ των οποίων ηγετικά στελέχη) και τον τραυματισμό άλλων 90.

Η επίθεση έγινε σε απόσταση μόλις 10 χλμ. από τα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία και δεν σχολιάστηκε τουλάχιστον άμεσα από το τουρκικό υπουργείο Αμυνας.

Αντίθετα, προκάλεσε αιφνιδιασμό και έντονη αντίδραση στους τουρκόφιλους τζιχαντιστές της οργάνωσης, ο εκπρόσωπος των οποίων, Νάτζι αλ Μουστάφα, δήλωσε πως είναι «ρωσικό έγκλημα» και πως συνιστά παραβίαση της συμφωνίας εκεχειρίας (που υπογράφτηκε το Μάρτη του 2019 μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στο Ιντλίμπ). Διαβεβαίωσε επίσης πως η οργάνωσή του θα απαντήσει κατάλληλα εκτοξεύοντας απροκάλυπτα απειλές κατά συριακών και ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Προηγήθηκε, την Κυριακή, άλλη μία ρωσική επίθεση με δύο βαλλιστικούς πυραύλους, που επίσης ερμηνεύτηκε ως κίνηση με «μήνυμα» προς τη μεριά της Αγκυρας, σε μια περίοδο τεταμένων σχέσεων μεταξύ τους. Η επίθεση, που έγινε με δύο βαλλιστικούς πυραύλους (που σύμφωνα με ορισμένα ρωσικά ΜΜΕ εκτοξεύτηκαν από την Κασπία) έγινε σε αποθήκη συριακού λαθραίου πετρελαίου που εμπορεύονταν τουρκόφιλοι τζιχαντιστές στο Τζαραμπλούς, της επαρχίας Χαλέπι. Και αυτή η επίθεση έγινε σε μικρή απόσταση από τη μεθόριο Συρίας - Τουρκίας.

Η επίθεση προκάλεσε μεγάλη έκρηξη, την ολοσχερή καταστροφή της αποθήκης λαθραίου πετρελαίου και το θάνατο τουλάχιστον έξι ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 15.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Υπέγραψε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ιαπωνία

ΤΟΚΙΟ.--

Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου υπέγραψαν την Παρασκευή στο Τόκιο η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, και ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών, Τομσιμίτσου Μοτέγκι, σε μία περίοδο εντεινόμενης «τρικυμίας» στις σχέσεις του Λονδίνου με την ΕΕ.

Η συμφωνία (γνωστή ως CEPA) είχε επιτευχθεί τον περασμένο μήνα μετά από διαδοχικές τηλεδιασκέψεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Είναι η πρώτη συμφωνία εμπορικών σχέσεων που υπογράφει η βρετανική κυβέρνηση μετά τη διαδικασία του Brexit. Θεωρείται πως θα συμβάλει στην ενίσχυση των διμερών εμπορικών σχέσεων αυξάνοντας τον τζίρο του εμπορίου έως 15,2 δισεκατομμύρια στερλίνες μέσα στα επόμενα 15 χρόνια. Μεταξύ άλλων εξασφαλίστηκε πως οι βρετανικές επιχειρήσεις θα εξάγουν τα προϊόντα τους στην Ιαπωνία αδασμολόγητα σε ποσοστό έως και 99%!

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας η Βρετανίδα υπουργός εκτίμησε πως η εξέλιξη θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στη Συμφωνία Εταιρικών Σχέσεων μεταξύ χωρών του Ειρηνικού (ΤΡΡ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ