ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ
Προτεραιότητα στις εργασιακές ανατροπές

Η προετοιμασία του εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 8 -9 Μάρτη - όπου σε επίπεδο αρχηγών κρατών θα συζητηθεί η εμβάθυνση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης - κυριαρχεί στην ατζέντα των συζητήσεων των συμβουλίων «ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ» και «ΕΚΟΦΙΝ», οι εργασίες των οποίων ξεκίνησαν χθες και ολοκληρώνονται σήμερα στις Βρυξέλλες. Στο επίκεντρο, θα βρεθούν και πάλι οι πολιτικές απασχόλησης και η ανάγκη προώθησης της «ευελιξίας», ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη... Στο πλαίσιο αυτό, η Γερμανική Προεδρία φέρνει προς υιοθέτηση στο ΕΚΟΦΙΝ το «κείμενο βασικών θεμάτων», ενώ θα συζητηθεί και το κείμενο των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που καλύπτει τις «Γενικές Οδηγίες Οικονομικής Πολιτικής» και τις «Οδηγίες για την Απασχόληση».

Στο πρόγραμμα των συζητήσεων, υπάρχει ωστόσο και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς συζητούνται τα Προγράμματα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) 10 χωρών, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας. Η ελληνική πλευρά έχει ήδη λάβει διαβεβαιώσεις από τις Βρυξέλλες, περί της έγκρισης του Προγράμματος, το οποίο - όπως υποστηρίζεται - θα σηματοδοτήσει και τις διαδικασίες εξόδου της ελληνικής οικονομίας από το καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης. Ωστόσο, η τελική απόφαση της Κοινότητας για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας αναμένεται να ληφθεί τον Απρίλη και να δημοσιοποιηθεί στην εαρινή της έκθεση.

Πέραν τούτων, στη σχετική απόφαση για την έγκριση του ΠΣΑ, προβλέπεται να ασκηθούν εκ νέου πιέσεις προς την ελληνική πλευρά για την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων με ειδικές αναφορές στο Ασφαλιστικό... Πιέσεις, τις οποίες αξιοποιούν στο έπακρο οι ελληνικές κυβερνήσεις, για να νομιμοποιήσουν - και με την ευρωπαϊκή βούλα - τις αντιλαϊκές τους επιλογές. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, στην απόφαση θα επισημαίνεται ότι οι προοπτικές στην Ελλάδα στον τομέα του Ασφαλιστικού είναι οι χειρότερες, απ' όλες τις χώρες της ΕΕ...

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται επίσης και η διαδικασία έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των στοιχείων του νέου αναθεωρημένου ΑΕΠ της χώρας, που καλύπτει την περίοδο 2000 - 2005 και προβλέπεται αυξημένο κατά 25,7%, ως προς τα σημερινά επίπεδα. Αυτό πρακτικά σημαίνει δύο πράγματα. Πρώτον: Αυξάνονται, αναδρομικά μάλιστα, οι εισφορές της Ελλάδας προς τα κοινοτικά ταμεία, οι οποίες, σωρευτικά, για όλη την προηγούμενη περίοδο, μπορούν να φτάσουν και τα 4 δισ. ευρώ. Θα υπάρξει, επομένως, ισόποση αύξηση των κρατικών δαπανών και επιβάρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Δεύτερον: Η άνοδος του ΑΕΠ θα οδηγήσει σε ποσοστιαία μείωση όλων των στοιχείων, τα οποία το λαμβάνουν ως μέτρο σύγκρισης. Τέτοια στοιχεία είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα και χρέος, τα οποία, ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα μειωθούν.

Σε δηλώσεις, που έκανε αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, από τις Βρυξέλλες, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, ισχυριζόμενος ότι «τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και πολύ καλύτερα από ό,τι περιμέναμε», έσπευσε να προσθέσει πως η προσπάθεια (σ.σ. δηλαδή η μονόπλευρη λιτότητα) θα συνεχιστεί... Ερωτώμενος για το χρονοδιάγραμμα εξόδου της Ελλάδας από την επιτήρηση, παρέπεμψε στις σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου Υπουργών.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ακονίζουν μαχαίρια για το Ασφαλιστικό

Τον μπαμπούλα της... υπογεννητικότητας και των «δημοσιονομικών προβλημάτων» επισύρει για μια ακόμη φορά η διορισμένη από την κυβέρνηση λεγόμενη «επιτροπή σοφών», στην προσπάθεια απαξίωσης και περαιτέρω κατεδάφισης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Στα πλαίσια αυτά, μιλώντας χτες σε διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ο επικεφαλής της Επιτροπής, Ν. Αναλυτής, έδωσε, για μια ακόμη φορά, το στίγμα των κυβερνητικών μεθοδεύσεων, που θα ξεδιπλωθούν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση αμέσως μετά τις επόμενες εκλογές. Πρόκειται για τις άνωθεν συντεταγμένες, της ΕΕ, άλλων οικονομικών κέντρων και της πλουτοκρατίας, με τις οποίες είναι σύμφωνη και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Προϊδεάζοντας για το περιεχόμενο της έκθεσης της Επιτροπής (αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το φθινόπωρο του 2007) καθώς επίσης για το «ύφος» και τη βάση του «κοινωνικού διαλόγου» με τις δυνάμεις του κοινωνικού εταιρισμού, ο Ν. Αναλυτής επιχείρησε να προσδιορίσει το «πρόβλημα» και τις «λύσεις». Στα πλαίσια αυτά:

  • Πρότεινε αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης ή αύξηση των εισφορών, προσθέτοντας πως στην «Ελλάδα όλα αμφισβητούνται και όλα κομματικοποιούνται και αυτό είναι η κατάρα μας». Είναι φανερό πως η «κατάρα» γι' αυτούς και τους ομοίους τους είναι οι λαϊκές αντιδράσεις και διεκδικήσεις
  • Ισχυρίστηκε ότι σε 15 χρόνια θα υπάρξει κρίση εκτός και αν με «πολιτικές αποφάσεις» αντιμετωπιστεί το «πρόβλημα» που απειλεί τα δημόσια οικονομικά. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο εν λόγω φωστήρας υποστήριξε πως αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί σε 16 χρόνια τότε «χαθήκαμε»...
  • Επικαλέστηκε ακόμη την «υπογεννητικότητα» και το «χαοτικό σύστημα» κοινωνικής ασφάλισης.
  • Χαρακτήρισε βασικό άξονα της προτεινόμενης πολιτικής, τους τρεις πυλώνες του ασφαλιστικού συστήματος, με το οποίο ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες στην ιδιωτική ασφάλιση, υπονομεύοντας το δημόσιο χαρακτήρα της ασφάλισης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ