ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάρτη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Αφόρητες πολιτικές πιέσεις

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Η υπόθεση δεν έχει κλείσει ακόμα, όπως και οι πληγές που άνοιξαν την αυγή της 11ης του Σεπτέμβρη 1973. Τα πάντα βρίσκονται στα χέρια του Βρετανού υπουργού Εσωτερικών Τζακ Στρο, που θα κρίνει τελικά αν ο στυγερός πρώην δικτάτορας της Χιλής θα εκδοθεί στην Ισπανία για να δικαστεί έστω για κάποια από τα εγκλήματά του. Ενα πολιτικό πρόσωπο θα πρέπει πλέον να αναλάβει την ευθύνη...

Το κουτί της Πανδώρας που άνοιξε με τη σύλληψη του Αουγκούστο Χοσέ Ραμόν Πινοτσέτ Ουγκάρτε στη βρετανική πρωτεύουσα στις 16 Οκτώβρη παραμένει ολάνοιχτο. Μετά από αλλεπάλληλες ανατροπές του νομικού μέρους της υπόθεσης, οι επτά δικαστές του Ειδικού Δικαστηρίου της Βουλής των Λόρδων - με πλειοψηφία 6 προς 1 - αποφάνθηκε το απόγευμα της 24ης Μαρτίου ότι η σύλληψη του πρώην δικτάτορα της Χιλής στη Βρετανία ήταν σύννομη και δεν έχει ασυλία από διώξεις για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανοίγοντας το δρόμο για μια ακροαματική διαδικασία για την έκδοσή του στην Ισπανία. Ωστόσο, η απόφαση αυτή ισχύει μόνο για τα εγκλήματα που διέπραξε μετά το 1988, αφού εξαιτίας της βρετανικής νομοθεσίας δεσμεύτηκαν από το νόμο για την ασυλία για τα εγκλήματά του κατά τη συνολική διάρκεια της διακυβέρνησης από τον ίδιο της Χιλής, από το 1973 μέχρι το 1990, αλλά όχι μετά από το 1988 εξαιτίας της διεθνούς νομοθεσίας που υιοθέτησε και η Βρετανία αυτή τη χρονιά και αφορά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αλλά και βασανισμούς, ένας νόμος που δεν εξαιρεί ούτε τους αρχηγούς κρατών.

Η απόφαση διαβιβάστηκε στη Βουλή των Λόρδων και επί της ουσίας αν υπάρξει η πολιτική βούληση, θα δοθεί το "πράσινο φως" για την έκδοσή του στην Ισπανία. Ναι, χρειάζεται πολιτική βούληση, αφού ο Στρο που έχει στα χέρια του ένα πολύ ελαφρύτερο κατηγορητήριο δήλωσε ότι θα επανεξετάσει την υπόθεση, αλλά και την αρχική απόφασή του, που ήταν υπέρ της έκδοσής του στην Ισπανία. Οι πιέσεις που ασκούνται εδώ και δύο μέρες είναι αφόρητες, ενώ παράλληλα οι δικηγόροι έκαναν έφεση κατά της πρώτης απόφασης του Στρο, μία έφεση που θα εξεταστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο τη Δευτέρα. Βέβαια, η νομική διαδικασία δε σκιάζει την Μάργκαρετ Θάτσερ,που συναντήθηκε χτες με τον Πινοτσέτ στην κατοικία στην οποία βρίσκεται υπό περιορισμό, σε προάστιο του Λονδίνου. Μια συνάντηση που μεταδόθηκε απ' ευθείας από το τηλεοπτικό δίκτυο "Sky News"! Ετσι η Θάτσερ άδραξε την ευκαιρία να πλέξει το εγκώμιο του Πινοτσέτ, αλλά και να τον ευχαριστήσει για τη βοήθειά του στον πόλεμο των Φώκλαντ το 1982, έναν πόλεμο που το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να μην κέρδιζε εάν ο Πινοτσέτ δεν έθετε τη Χιλή στη διάθεση της Θάτσερ, για να καταφέρει το πισώπλατο χτύπημα στην Αργεντινή. Δεν ήταν μόνο η Θάτσερ που έτρεξε στον Πινοτσέτ, αλλά και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ,που βρισκόμενη στη βρετανική πρωτεύουσα άδραξε την ευκαιρία να συναντηθεί μαζί του και να του δηλώσει την αμέριστη συμπαράσταση της κυβέρνησής της. Τώρα τι θα κάνει ο Στρο μετά από αυτή τη σύναξη κοράκων, άγνωστο...

ΓΑΛΛΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ
Πύρινη κόλαση στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό τούνελ

ΣΑΜΟΝΙ.-

Τραγικό θάνατο βρήκαν, τουλάχιστον, τριάντα άνθρωποι και δεκάδες νοσηλεύονται με εγκαύματα και σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας της πυρκαγιάς που ξέσπασε στο εσωτερικό της σήραγγας που συνδέει την Ιταλία με τη Γαλλία, διαπερνώντας το όρος "Μον Μπλαν", την υψηλότερη κορυφή της Ευρώπης. Η φωτιά ξέσπασε σε βελγικό φορτηγό που μετέφερε αλεύρι και μαργαρίνη, στο 6ο χλμ. της σήραγγας από τη γαλλική είσοδο.

Τρεις μέρες πυροσβέστες και ειδικές δυνάμεις αντιμετώπισης καταστροφών από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελβετία έδιναν μάχη με τις φλόγες, τις υψηλότατες θερμοκρασίες, που άγγιξαν τους 1.000 βαθμούς Κελσίου, αλλά και το τοξικό νέφος που είχε κάνει τη σήραγγα απροσπέλαστη ακόμη και για τα, πλέον, εξειδικευμένα και καλά εξοπλισμένα σωστικά συνεργεία, ακόμη και μέχρι χθες το πρωί. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, τουλάχιστον, 30 άνθρωποι, κυρίως, ταξιδιώτες, οδηγοί εμπορικών φορτηγών αλλά και ένας πυροσβέστης, έχασαν τη ζωή τους ενώ 27 νοσηλεύονται με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα. Τα περισσότερα πτώματα δεν έχει καταστεί δυνατό να αναγνωριστούν ενώ οι έρευνες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται γιατί υπάρχουν φόβοι ότι υπάρχουν, ακόμη, πολλά θύματα ανάμεσα στις λιωμένες λαμαρίνες που κείτονται κατά μήκος του τούνελ.

Είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται το οποιοδήποτε ατύχημα στη σήραγγα του "Μον Μπλαν", αν και είναι το παλαιότερο τούνελ στην Ευρώπη, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1965 από τον Σαρλ ντε Γκολ. Η τραγωδία στη σήραγγα προκαλεί σοβαρά ερωτήματα για το σύστημα ασφαλείας της. Τη σήραγγα χρησιμοποιούν περισσότερα από 4.000 οχήματα καθημερινώς. Σύμφωνα με τους υπευθύνους, κατά μήκος των 10 χιλιομέτρων της σήραγγας υπάρχουν 20 καταφύγια, τα οποία υποτίθεται ότι αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες και τοξικό καπνό και μπορούν να φιλοξενήσουν δεκάδες άτομα, υπάρχει σύστημα πυρασφάλειας, υπάρχει εσωτερικό κύκλωμα επικοινωνίας των υπευθύνων της σήραγγας με τους οδηγούς προκειμένου να ειδοποιηθούν σε περίπτωση ατυχήματος και τέλος, ανά 300 μέτρα, υπάρχει η δυνατότητα να κάνουν αναστροφή οι οδηγοί.

Εντούτοις, κανένας τομέας του συστήματος ασφαλείας δε λειτούργησε και οι υπεύθυνοι της σήραγγας εκτιμούν ότι η σήραγγα δεν μπορεί, πλέον, να εξυπηρετεί τόσα πολλά μεταγωγικά και εμπορικά φορτηγά. Από την πλευρά τους, πολλοί οδηγοί που κατάφεραν να σωθούν, την τελευταία στιγμή, επιρρίπτουν ευθύνες στους υπαλλήλους της σήραγγας διότι δεν έδωσαν την πρέπουσα σημασία στη φωτιά που ξέσπασε στο βελγικό φορτηγό και δεν αντέδρασαν γρήγορα. Το τούνελ θα παραμείνει κλειστό, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών Ζαν Κλοντ Γκισό, για αρκετές βδομάδες.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οργισμένη ισραηλινή αντίδραση στην ΕΕ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Τις έντονες αντιδράσεις της ισραηλινής κυβέρνησης προκάλεσε η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την οποία αναγνωρίζεται το "αναφαίρετο δικαίωμα των Παλαιστινίων σε ένα ανεξάρτητο κράτος" και καλούνται Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να έχουν ολοκληρώσει τις, μεταξύ τους, συνομιλίες και να έχουν καταλήξει στο οριστικό καθεστώς των αυτόνομων παλαιστινιακών περιοχών μέχρι το Μάη του 2000.

"Η Ευρώπη ελαχιστοποίησε τις δυνατότητές της να διαδραματίσει κάποιον μεσολαβητικό ρόλο στην ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία", δήλωσε, φανερά οργισμένος, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Συμπλήρωσε, δε, ότι "η ΕΕ, για μια ακόμη φορά, τάχθηκε υπέρ της μίας πλευράς και κατά συνέπεια δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αντικειμενικά μια κατάσταση". Από την πλευρά της, η Παλαιστινιακή Αρχή εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση της ΕΕ και επιφυλάχτηκε να αποκαλύψει αν τελικά θα υποχωρήσει στις σοβαρότατες πιέσεις, που δέχεται τόσο από την Ουάσιγκτον όσο και από την ΕΕ, για να αναβάλει την ανακήρυξη, μονομερώς, ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στις 4 Μάη 1999, οπότε και λήγει, τυπικά, η περίοδος των συνομιλιών που ορίζονταν από την "ειρηνευτική συμφωνία" του Οσλο. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι η απόφαση της ΕΕ δεν αποτελεί παρά άλλο ένα μέσο πίεσης προς τον Παλαιστίνιο ηγέτη προκειμένου να αναβάλει την ανακήρυξη, έχοντας, τουλάχιστον, εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή δέσμευση ότι θα τον στηρίξει στην οποιαδήποτε ανάλογη πρωτοβουλία μετά το πέρας των ισραηλινών βουλευτικών εκλογών στις 17 Μάη.

ΓΑΛΛΙΑ
Ξανά στο προσκήνιο η "σκοτεινή περίοδος"

ΠΑΡΙΣΙ.-

Απέρριψε, ομόφωνα, δικαστήριο της γαλλικής πρωτεύουσας τη μήνυση για "δυσφήμηση και συκοφαντία" που είχε καταθέσει, πριν από ένα μήνα, ο Μορίς Παπόν σε βάρος του ιστορικού και συγγραφέα Ζαν Λικ Εϊνοντί, ο οποίος τόσο με ιστορικές μελέτες όσο και με άρθρα του στον γαλλικό Τύπο κατηγορούσε τον 88χρονο, πρώην περιφερειάρχη του Μπορντό, ότι από τη θέση του διοικητή της αστυνομίας του Παρισιού διέταξε τη δολοφονία Αλγερινών διαδηλωτών κατά τη διάρκεια μεγάλης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας τον Οκτώβρη του 1961. Ο Παπόν, τόσο στις επίσημες αναφορές του τότε προς τους ανωτέρους του, όσο και αργότερα, επέμενε ότι δε δόθηκε ποτέ τέτοια εντολή και ότι, όντως, σκοτώθηκαν "ορισμένοι" διαδηλωτές από "κάποιους λάθος χειρισμούς".

Το δικαστήριο εκτίμησε ως "αντικειμενικές, σοβαρές και ολοκληρωμένες" τις έρευνες που διεξήγαγε ο Εϊνοντί, ρίχνοντας, με τον τρόπο αυτό, "λάδι στη φωτιά" καθώς, προσφάτως, αυξάνονται οι ιστορικές μελέτες - καταγγελίες για τη στάση της γαλλικής κυβέρνησης απέναντι στους Γαλλο-αλγερινούς κατά τη διάρκεια του "βρώμικου" γαλλο-αλγερινού πολέμου. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι ο 88χρονος, σήμερα, Μορίς Παπόν κρίθηκε, πριν από μερικούς μήνες, ένοχος από το ανώτατο δικαστήριο του Μπορντό για "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας", εξαιτίας της ανάμειξής του στην εκτόπιση εκατοντάδων χιλιάδων Εβραίων στα ναζιστικά στρατόπεδα επί καθεστώτος Βισί.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Απεργούν οι πιλότοι της "Iberia"

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Με καθολική συμμετοχή των Ισπανών πιλοτών άρχισε, χθες, η πολυήμερη απεργία τους, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν πολλές διεθνείς και εσωτερικές πτήσεις του κρατικού αερομεταφορέα της "Iberia". Οι εκπρόσωποι του συνδικάτου των πιλότων - SEPLA - τόνιζαν ότι η απεργία τους θα συνεχιστεί, όπως έχει προγραμματιστεί, όλες τις επόμενες μέρες, σε περίπτωση που η διοίκηση της εταιρίας δεν αποδεχτεί να υπογράψει τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Οι, περίπου, 1.400 πιλότοι της "Iberia", η οποία πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί, ζητούν αύξηση των μισθών τους αλλά και καταβολή επιδομάτων σε όσους πραγματοποιούν νυχτερινές πτήσεις, αιτήματα που μέχρι χθες η διοίκηση της εταιρίας δεν είχε ικανοποιήσει. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της SEPLA, η απεργία θα συνεχιστεί μέχρι και τις 5 του Απρίλη.

Πυροσβέστες ετοιμάζουν τον εξοπλισμό τους στην είσοδο του τούνελ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ