ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μεταθανάτια... αναδρομική του Φώτη Σαρρή

«Φώτης Σαρρής (1937 - 2011) Ζωγραφική».

Αυτόν τον τίτλο φέρει η μεγάλη αναδρομική έκθεση του αλησμόνητου ζωγράφου, μαχητικού συνδικαλιστή από τα φοιτητικά του χρόνια και κατόπιν του χώρου των εικαστικών, Φώτη Σαρρή, που θα παρουσιάσει, στη νέα πτέρυγά του, το Βυζαντινό - Χριστιανικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας 22). Τη φροντίδα της έκθεσης, που θα εγκαινιαστεί αύριο Τετάρτη στις 7.30 μ.μ. και θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Μάη, ανέλαβε η σύντροφός του στη ζωή και την τέχνη, επίσης ζωγράφος, Λυδία Σαρρή.

Ο Φώτης Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937. Από μαθητής, έδειξε την κλίση του στη ζωγραφική. Το 1956 εισήχθη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και μαθήτευσε με τον Γιάννη Μόραλη. Από τα φοιτητικά του χρόνια διακρίθηκε με βραβεία σε πανελλαδικές εκθέσεις νέων εικαστικών. Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε στο Τμήμα Αντιγράφων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, από την οποία αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά την επιβολή της χούντας.

Αμέσως μετά τη μεταπολίτευση πρωτοστάτησε στον αγώνα για τον εκδημοκρατισμό, την ανασυγκρότηση και την εκκαθάριση του μητρώου μελών του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και την ψήφιση νέου νόμου για το Επιμελητήριο. Ηταν μέλος του πρώτου διορισμένου ΔΣ και μετά την ψήφιση του νόμου, εκλεγμένος με τις δυνάμεις που στήριζε το ΚΚΕ, αναδείχθηκε σε γενικό γραμματέα του ΔΣ. Επί χρόνια διετέλεσε μέλος του ΔΣ και των επιτροπών κρίσης για την εγγραφή νέων μελών.

Μεγάλο μέρος του έργου του ήταν επηρεασμένο και εμπνευσμένο από την Κατοχή, τον Εμφύλιο, τους μετεμφυλιακούς, αλλά και μεταπολιτευτικούς λαϊκούς και εργατικούς αγώνες. Χαρακτηριστική του πολιτικού περιεχομένου της γενικότερης ζωγραφικής δημιουργίας του Φ. Σαρρή, ήταν η σειρά έργων με θέμα το θάνατο του κομμουνιστή - αγωνιστή φοιτητή Σωτήρη Πέτρουλα, στην γκαλερί «Ωρα».

Εκθεση έργων της χαράκτριας Βάσως Κατράκη

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή της

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Βάσως Κατράκη, η αίθουσα Τέχνης «έκφραση - γιάννα γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9α Αθήνα, τηλ. 210.3607.598) παρουσιάζει έκθεση με έργα της σπουδαίας Ελληνίδας χαράκτριας από 18 του Φεβρουαρίου (19.30) έως 15 Μαρτίου.

Γεννημένη το 1914, σχεδόν τη στιγμή που ξεσπούσε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, η Βάσω Κατράκη απεικόνισε με συνέπεια τα μεγάλα και θεμελιώδη γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη χώρα μας μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Χάραξε στην πέτρα την τραγική μοίρα του λαού και τη μάχη για ελευθερία. Πήρε μέρος στην Αντίσταση. Οι διαδηλώσεις, τα αδικοσκοτωμένα παλικάρια, οι διώξεις, οι κατατρεγμένοι, τα σκελετωμένα από την πείνα παιδιά, τα βιώματα με τις θυσίες και τους θανάτους έγιναν διαμαρτυρία και αυτές οι εικόνες πέρασαν στο καλλιτεχνικό της έργο. Την 21η Απρίλη του '67, πρώτη μέρα του πραξικοπήματος, τη συνέλαβαν και την εξόρισαν στα Γιούρα. Η δύναμη όμως της τέχνης της, της έδωσε παρηγοριά και διέξοδο, ζωγραφίζοντας με μαρκαδόρο τα βότσαλα που έβρισκε στο ξερονήσι, μοιράζοντάς τα στους συγκρατούμενούς της και άλλα αφιέρωνε και έστελνε στον άντρα της και τα παιδιά της.

Tο καλοκαίρι του 2006 δημιουργήθηκε το κέντρο Χαρακτικών Τεχνών και Μουσείο «Βάσω Κατράκη» στην πατρίδα της, στο Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας, όπου εκτίθεται μόνιμα όλο το έργο της. Το πατρικό της σπίτι βρίσκεται και αυτό στο όμορφο νησάκι, το Αιτωλικό. Σήμερα το πατρικό της σπίτι καταρρέει. Παρότι έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο, η πολιτεία δε βοήθησε, παρά τις μελέτες που κατατέθηκαν στην Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού για τη διάσωσή του.

Η έκθεση αυτή έχει κύριο σκοπό να επικοινωνήσει το έργο της με τους ανθρώπους, αυτό που ήθελε πάντα και η ίδια. Για πρώτη φορά, μετά το 1994 (20 χρόνια μετά) τα έργα που εκτίθενται θα είναι προς πώληση. Σκοπός αυτής της κίνησης είναι η συγκέντρωση χρημάτων για την αναστήλωση του πατρικού σπιτιού της Βάσως Κατράκη στο Αιτωλικό.

Ωρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή 11.00 - 20.00, Σάββατο: 11.00 - 15.00. Κυριακή και Δευτέρα κλειστά. info@ekfrasi-art.gr, www.ekfrasi-art.gr.

Παραμυθούπολη

Παραμυθούπολη ονομάζεται μια ολόκληρη πόλη που εκτείνεται σε 4 ειδικά διαμορφωμένους χώρους στο Cine Παράδεισος (Ζάππα 4) στον Κορυδαλλό και δίνει ψυχαγωγικά ερεθίσματα σε γονείς και παιδιά για να έρθουν πιο κοντά στην τέχνη και το παιχνίδι. Στην «Παραμυθούπολη» συνυπάρχουν κινηματογραφικές προβολές, παραστάσεις θεάτρου, μαριονέτας και Καραγκιόζη, θεατρικό παιχνίδι, δημιουργικά εργαστήρια, πάρτι καραόκε, επιδείξεις μαγείας και μαθήματα ice skate. Ολα αυτά μπορεί κάποιος, με ένα ημερήσιο εισιτήριο 3 ευρώ (2 για τους ανέργους) και να τα δει αλλά και να τα δοκιμάσει...

Η «Παραμυθούπολη» θα λειτουργεί για 6 Σαββατοκύριακα, από το Σάββατο 8/2 μέχρι και την Κυριακή 16/3.

Συζήτηση για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο

Πρόσκληση σε ανοιχτή συζήτηση απευθύνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδας, για την Τετάρτη 29 Γενάρη, στις 20.30 το βράδυ, στους χώρους της, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης, την ίδια μέρα, των κινηματογραφικών προβολών του αφιερώματος «Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος με τα μάτια των νέων». Προσκαλούνται, σε ανοιχτή συζήτηση - έκπληξη για το έργο του μεγάλου σκηνοθέτη, όλοι όσοι αυτές τις μέρες βρέθηκαν στην Ταινιοθήκη και παρακολούθησαν το πρόγραμμα. Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο σκηνοθέτης Θάνος Αναστόπουλος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ