ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Ιούνη 2013
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Διπλωματικές διαβουλεύσεις και μάχες

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Τέσσερις νεκροί και αρκετοί τραυματίες είναι ο απολογισμός έκρηξης που σημειώθηκε στην ελληνορθόδοξη εκκλησία της Παρθένου Μαρίας στη συνοικία Μπαμπ Σάρκι της Δαμασκού χτες το πρωί. Η συριακή τηλεόραση έκανε λόγο για επίθεση καμικάζι.

Επίσης, επί 45λεπτου συνομίλησαν τηλεφωνικώς, κυρίως για τις εξελίξεις στη Συρία ο Ρώσος Πρόεδρος και ο Τούρκος πρωθυπουργός σύμφωνα με πηγές από το γραφείο του δεύτερου. Είχε προηγηθεί συνομιλία των υπουργών Εξωτερικών, Λαβρόφ και Νταβούτογλου. Οι Πούτιν και Ερντογάν φέρονται να εξέφρασαν την κοινή τους πεποίθηση ότι χρειάζεται πολιτική λύση στο ζήτημα της Συρίας καθώς και στην αναγκαιότητα επιτυχίας της Διεθνούς Συνόδου που προετοιμάζεται. Πηγές προσκείμενες στο Κρεμλίνο αρκέστηκαν να επιβεβαιώσουν τη συνομιλία και την επιβεβαίωση για ετοιμότητα περαιτέρω συντονισμού στις προσπάθειες ανθρωπιστικής βοήθειας και αποκλιμάκωσης της βίας.

Αργά το βράδυ, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί τη Σ. Αραβία ότι «εξοπλίζει τρομοκράτες στη Συρία» απαντώντας έτσι στις δηλώσεις του Σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών που κατηγόρησε τη Ρωσία ότι στηρίζει ένα «γενοκτόνο καθεστώς» σε μια «χώρα που βρίσκεται υπό κατοχή λόγω της εκεί παρουσίας του Ιράν και της «Χεζμπολάχ».

Ρωσία: «Μένει πολιτικό προσωπικό στην Ταρτούς»

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας χαρακτήρισε αναληθείς τις πληροφορίες που μετέδωσαν τα ρωσικά και ξένα ΜΜΕ σχετικά με την απόσυρση του ρωσικού προσωπικού από το συριακό λιμάνι της Ταρτούς.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, αναγνώρισε πως σήμερα στο λιμάνι δεν υπάρχουν Ρώσοι στρατιωτικοί, σημειώνοντας πως την τεχνική υποστήριξη και τον ανεφοδιασμό των ρωσικών πολεμικών πλοίων στο λιμάνι την έχει αναλάβει «πολιτικό ρωσικό προσωπικό» και προσθέτει πως «το προσωπικό αυτό εξακολουθεί να εργάζεται κανονικά και δεν μπορεί να γίνεται λόγος για εκκένωση της Ταρτούς».

Ενταση στο νότιο Λίβανο

Εξαιρετικά τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο Λίβανο και ιδιαίτερα στο νότο λίγα 24ωρα μετά από τις πολύνεκρες μάχες, στη Σιδώνα, του στρατού με ενόπλους πιστούς στον ισλαμιστή εξτρεμιστή ιεροδιδάσκαλο Σεΐκ Αχμαντ αλ Ασίρ, ο οποίος ακόμη καταζητείται. Για σήμερα, ιεροδιδάσκαλοι της πόλης καλούν τον πληθυσμό να συμμετάσχει ενωμένος στην καθιερωμένη προσευχή και να μην επιτρέψει να ενταθεί ο διχασμός. Εντούτοις, ήδη, οπαδοί του Ασίρ κατηγορούν τη «Χεζμπολάχ» ότι ενεπλάκη στις συγκρούσεις και το στρατό ότι «ουσιαστικά έσπευσε να προστατεύσει τη Χεζμπολάχ».

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Οργή από το διάγγελμα ο Μούρσι

Από τη διαδήλωση το βράδυ της Τετάρτης στο Κάιρο
Από τη διαδήλωση το βράδυ της Τετάρτης στο Κάιρο
KAΪΡΟ.--

Τεταμένο είναι το κλίμα στην Αίγυπτο ενόψει των διαδηλώσεων την Κυριακή κατά του Προέδρου Μούρσι, με βασικό αίτημα την αποχώρησή του από την εξουσία. Δυνάμεις του στρατού έχουν αναπτυχθεί παντού και έχουν τεθεί σε επιφυλακή και για σήμερα, που αναμένονται συγκεντρώσεις οπαδών των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων». Την Τετάρτη το βράδυ, ενώ συνεχίζονταν οι συγκρούσεις σε διάφορα σημεία της χώρας μεταξύ υποστηρικτών και επικριτών του Μούρσι -σε Αλεξάνδρεια και Μανσούρα σημειώθηκαν οι σκληρότερες με δύο νεκρούς και περισσότερους από 237 τραυματίες- ο Πρόεδρος προχώρησε σε δίωρο τηλεοπτικό διάγγελμα, που εξόργισε περισσότερο το λαό.

Αρχικά παραδέχτηκε ότι έχει κάνει λάθη που θέλει να διορθώσει και ότι η χώρα χρειάζεται «ριζικές αλλαγές» προειδοποιώντας ότι η πόλωση που επικρατεί «απειλεί να οδηγήσει το έθνος σε χάος». Κάλεσε, εκ νέου, σε διάλογο -χωρίς να προσδιορίσει σε ποιο πλαίσιο- την αντιπολίτευση προσφέροντας δικαίωμα «τροποποίησης» στο Σύνταγμα.

Στη συνέχεια, όμως, ο Μούρσι μίλησε για «ευρύτατη συνωμοσία» με συμμετοχή «πολιτικών, δικαστικών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων», αναφέροντας, μάλιστα, και ονόματα. Κατηγόρησε «τους συνωμότες» ότι προσπαθούν να επαναφέρουν στο προσκήνιο το προηγούμενο καθεστώς και άφησε να εννοηθεί ότι οι κατηγορίες αυτές αφορούν και ένα μέρος της αντιπολίτευσης διαχωρίζοντας, χωρίς διευκρινίσεις, την «πατριωτική αντιπολίτευση». Απείλησε με χρήση στρατιωτικού νόμου και προσωπικές διώξεις. Κάλεσε το στρατό να ασχοληθεί με την άμυνα της χώρας, απαντώντας στην παρέμβαση του αρχηγού ΓΕΣ και υπουργού Αμυνας ότι ο στρατός «δε θα επιτρέψει το χάος», και τους δικαστικούς να μην ασχολούνται με την πολιτική.

Ως αποτέλεσμα πραγματοποιήθηκε μεγάλη λαϊκή διαμαρτυρία στην πλατεία Ταχρίρ, όπου συμμετείχαν και στελέχη του αντιπολιτευόμενου «Εθνικού Μετώπου Σωτηρίας», που αποτελείται από ένα αμάλγαμα δυνάμεων που φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε «αντίπαλο δέος». Πάντως, η κατάσταση του λαού εξακολουθεί να είναι άθλια αφού μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ και την είσοδο των ισλαμιστών στην εξουσία πριν ένα χρόνο δεν άλλαξε τίποτε ουσιαστικά. Και στην Αίγυπτο η έλλειψη οργανωμένου ταξικά προσανατολισμένου κινήματος είναι αυτό που είναι το ζητούμενο, για να μη χειραγωγείται ο λαός από επίδοξους σωτήρες και να γίνει αφέντης στον τόπο του.

ΡΩΣΙΑ – ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Αεροπορική βάση στη Λευκορωσία

Η Ρωσία για πρώτη φορά θα αποκτήσει αεροπορική βάση στη Λευκορωσία, σύμφωνα με τον διοικητή της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας Βίκτορ Μπόνταρ, κι αυτή θα βρίσκεται στην πόλη Λίντα, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία και τη Λιθουανία, δηλαδή σε απόσταση «αναπνοής» από τις αεροπορικές βάσεις του ΝΑΤΟ στις δύο αυτές χώρες. Η νέα ρωσική αεροπορική βάση αναμένεται να λειτουργήσει εντός του τρέχοντος έτους.

Να σημειωθεί πως η Ρωσία αναπτύσσει κοινή στρατιωτική δράση με τη Λευκορωσία, τόσο στα πλαίσια της Οργάνωσης του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), όσο και στα πλαίσια του λεγόμενου «Ενωσιακού κράτους Ρωσίας - Λευκορωσίας». Πέρα από τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια η Ρωσία και η Λευκορωσία διαθέτουν κοινά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας. Η εμφάνιση και βάσης της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας στη Λευκορωσία είναι «αντίβαρο» στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να εγκαταστήσουν τη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» στην Ευρώπη, με στόχο την αποδυνάμωση της πυρηνικής ισχύος της Ρωσίας.


Ι.Π.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Κρίσιμη η κατάσταση του Μαντέλα

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.--

Μικρή βελτίωση παρουσίασε αργά το βράδυ της Τετάρτης - ξημερώματα Πέμπτης η κατάσταση υγείας του Νοτιοαφρικανού πρώην προέδρου Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος ωστόσο εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση σε νοσοκομείο της Πρετόρια πάνω από 20 μέρες.

Εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασης ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα ακύρωσε χτες προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη στη Μοζαμβίκη, ενώ μέλη της οικογένειας του Μαντέλα κατήγγειλαν ορισμένα, κυρίως ξένα ΜΜΕ, ότι παραμονεύουν τον ασθενή σαν γύπες.

Πληροφορίες ειδησεογραφικών δικτύων που ανέφεραν ότι τελεί υπό μηχανική υποστήριξη ο 94χρονος πρώην πρόεδρος και ηγέτης του ANC δεν επιβεβαιώθηκαν. Ωστόσο, το κλίμα σε όλη τη Ν. Αφρική παραμένει βαρύ καθώς εντείνεται η ανησυχία μεγάλης μερίδας του λαού.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Τρομοκρατία κατά των διαδηλωτών

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την πολιτική των διώξεων συνεχίζει η τουρκική κυβέρνηση, με αιχμή τις διαδηλώσεις με αφορμή το Πάρκο Γκεζί, που εξέφρασαν τη γενικευμένη δυσαρέσκεια κατά της πολιτικής που εκφράζει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι «έρευνες» για όσους προσέβαλαν κρατικούς αξιωματούχους ή υποστήριξαν τις κινητοποιήσεις μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, συνεχίζονται, παράλληλα με τις συλλήψεις εκ μέρους της τουρκικής αστυνομίας και την απαίτηση να τις δοθούν περαιτέρω πληροφορίες από τις εταιρείες.

Οπως δημοσιοποιήθηκε χτες, η τουρκική αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι του Μεχμέτ Τζαν Ταϊσάν, του αυτόπτη μάρτυρα της δολοφονίας του Ετχέμ Σαρισουλούκ, από αστυνομικό, που είχε δώσει κατάθεση περιγράφοντας το περιστατικό, ενώ ακόμα ένας πιθανός μάρτυρας, συνελήφθη στις 21 Ιούνη, με δικαστική εντολή. Την ίδια στιγμή ο αστυνομικός ο οποίος κατηγορείται για το φόνο του διαδηλωτή, ο Αχμέτ Σαχμπάζ παραμένει ελεύθερος, παρά το ότι και η βαλλιστική εξέταση της σφαίρας που προκάλεσε το θάνατο του Ε. Σαρισουλούκ αποδεικνύει ότι προήλθε από το όπλο του.

Το ΚΚ Τουρκίας από την πλευρά του καταγγέλλει για ακόμα μία φορά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να παρουσιάσει τις διαδηλώσεις ως το αποτέλεσμα των προσπαθειών μίας οργανωμένης εγκληματικής ομάδας ψευτών, με αφορμή τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού για θέματα ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, σε Ευρωπαίους πρεσβευτές. Το ΚΚ Τουρκίας διοργανώνει συναντήσεις σε όλη τη χώρα προκειμένου να συζητήσει για τις διαδηλώσεις με το λαό που συμμετείχε.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Και πάλι ο Κέρι στην περιοχή

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Στην Ιερουσαλήμ αναμενόταν αργά χτες βράδυ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος μετέβη εκεί οδικώς από την Ιορδανία, τον προηγούμενο σταθμό της περιοδείας του στην περιοχή. Ο Κέρι θα συναντηθεί σήμερα τόσο με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς όσο και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου στο πλαίσιο της πέμπτης επίσκεψής του στην περιοχή με στόχο την «αναθέρμανση» του ισραηλινο-παλαιστινιακού διαλόγου.

Πηγές προσκείμενες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριζαν ότι ο Κέρι θέλει αυτή τη φορά ν' ακούσει το συγκεκριμένο πλαίσιο που θέτει η κάθε πλευρά για να ξαναρχίσει ο διάλογος.

Η παλαιστινιακή πλευρά επανέλαβε, διά μέσου της ΟΑΠ, πριν από λίγα 24ωρα, ότι δε θα δεχθεί να συνομιλήσει αν δεν «παγώσει» ο εποικισμός και δεν τεθεί ως αφετηρία το συνοριακό όριο του 1967. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απορρίπτει κατηγορηματικά «την οποιαδήποτε προϋπόθεση».

Το παλαιστινιακό απασχόλησε και τη συνάντηση του Κέρι με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα, ο οποίος επανέλαβε ότι όσο το Ισραήλ επιμένει στις μονομερείς κινήσεις και στον εποικισμό δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη.

  • Συγκεχυμένο παραμένει το πότε θα μεταβεί, τελικά, στη Λωρίδα της Γάζας ο Τούρκος πρωθυπουργός καθώς η Αγκυρα δεν είχε επιβεβαιώσει μέχρι χτες βράδυ την αρχική πληροφορία από τη «Χαμάς» ότι η επίσκεψη αυτή θα γίνει στις 5 Ιουλίου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ