Παρασκευή 28 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Οργή από το διάγγελμα ο Μούρσι

Από τη διαδήλωση το βράδυ της Τετάρτης στο Κάιρο
Από τη διαδήλωση το βράδυ της Τετάρτης στο Κάιρο
KAΪΡΟ.--

Τεταμένο είναι το κλίμα στην Αίγυπτο ενόψει των διαδηλώσεων την Κυριακή κατά του Προέδρου Μούρσι, με βασικό αίτημα την αποχώρησή του από την εξουσία. Δυνάμεις του στρατού έχουν αναπτυχθεί παντού και έχουν τεθεί σε επιφυλακή και για σήμερα, που αναμένονται συγκεντρώσεις οπαδών των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων». Την Τετάρτη το βράδυ, ενώ συνεχίζονταν οι συγκρούσεις σε διάφορα σημεία της χώρας μεταξύ υποστηρικτών και επικριτών του Μούρσι -σε Αλεξάνδρεια και Μανσούρα σημειώθηκαν οι σκληρότερες με δύο νεκρούς και περισσότερους από 237 τραυματίες- ο Πρόεδρος προχώρησε σε δίωρο τηλεοπτικό διάγγελμα, που εξόργισε περισσότερο το λαό.

Αρχικά παραδέχτηκε ότι έχει κάνει λάθη που θέλει να διορθώσει και ότι η χώρα χρειάζεται «ριζικές αλλαγές» προειδοποιώντας ότι η πόλωση που επικρατεί «απειλεί να οδηγήσει το έθνος σε χάος». Κάλεσε, εκ νέου, σε διάλογο -χωρίς να προσδιορίσει σε ποιο πλαίσιο- την αντιπολίτευση προσφέροντας δικαίωμα «τροποποίησης» στο Σύνταγμα.

Στη συνέχεια, όμως, ο Μούρσι μίλησε για «ευρύτατη συνωμοσία» με συμμετοχή «πολιτικών, δικαστικών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων», αναφέροντας, μάλιστα, και ονόματα. Κατηγόρησε «τους συνωμότες» ότι προσπαθούν να επαναφέρουν στο προσκήνιο το προηγούμενο καθεστώς και άφησε να εννοηθεί ότι οι κατηγορίες αυτές αφορούν και ένα μέρος της αντιπολίτευσης διαχωρίζοντας, χωρίς διευκρινίσεις, την «πατριωτική αντιπολίτευση». Απείλησε με χρήση στρατιωτικού νόμου και προσωπικές διώξεις. Κάλεσε το στρατό να ασχοληθεί με την άμυνα της χώρας, απαντώντας στην παρέμβαση του αρχηγού ΓΕΣ και υπουργού Αμυνας ότι ο στρατός «δε θα επιτρέψει το χάος», και τους δικαστικούς να μην ασχολούνται με την πολιτική.

Ως αποτέλεσμα πραγματοποιήθηκε μεγάλη λαϊκή διαμαρτυρία στην πλατεία Ταχρίρ, όπου συμμετείχαν και στελέχη του αντιπολιτευόμενου «Εθνικού Μετώπου Σωτηρίας», που αποτελείται από ένα αμάλγαμα δυνάμεων που φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε «αντίπαλο δέος». Πάντως, η κατάσταση του λαού εξακολουθεί να είναι άθλια αφού μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ και την είσοδο των ισλαμιστών στην εξουσία πριν ένα χρόνο δεν άλλαξε τίποτε ουσιαστικά. Και στην Αίγυπτο η έλλειψη οργανωμένου ταξικά προσανατολισμένου κινήματος είναι αυτό που είναι το ζητούμενο, για να μη χειραγωγείται ο λαός από επίδοξους σωτήρες και να γίνει αφέντης στον τόπο του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ